Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Pierwsza pomoc
strony: [ 1 ]
Limosa02-06-2004 18:01:26   [#01]
Mam pytanie.
Kto zgodnie z rozporzadzeniem MENiS z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach kieruje nauczycieli na szkolenie z pierwszej pomocy.

Rozdział 1-Przepisy ogólne § 21.

Nauczyciele, w szczególności prowadzący zajęcia w warsztatach, laboratoriach, a także zajęcia wychowania fizycznego, podlegają przeszkoleniu w zakresie udzielania pierwszej pomocy.

Czy nauczyciele wf i prowadzący warsztaty oraz zjęcia laboratoryjne sami muszą się zatroszczyć o odpowiednie przeszkolenie ?

Co 5 lat mamy szkolenie BHP ale szkolenie z  pierwszej pomocy jest fikcją.

Ostatnio dyrekcja wywiesiła na tablicy ogłoszeń ofertę szkolenia - bez komentarzy czy jest to obowiązkowe, kto ma ponosić koszty szkolenia.

Napiszcie jak to wygląda w waszej szkole .
bogna02-06-2004 19:21:57   [#02]

u mnie sfinansowała szkoła - dla wszystkich nauczycieli i pracowników

i szkolenie to nie było fikcją

migotka02-06-2004 19:31:45   [#03]
U mnie szkolenie przeprowadził nauczyciel przysposobienia obronnego. Był naprawdę dobrze do tego przygotowany.
beera02-06-2004 19:33:28   [#04]

Na podstawie tego rozporządzenia:
§ 2. Dyrektor zapewnia bezpieczne i higieniczne warunki pobytu w szkole lub placówce, a także bezpieczne i higieniczne warunki uczestnictwa w zajęciach organizowanych przez szkołę lub placówkę poza obiektami należącymi do tych jednostek

jesli n-le nie odbyli przeszkolenia, odpowiada za to dyrektor.

Jasli n-le sa przekonani, ze szkolenie nie dalo im wystarczających umiejętności, mają prawo poprosić dyrektora, by albo ze środkow na doskonalenie takie szkolenie zorganizował, albo by zorganizował to w ramach bhp.

Warto , by taki wniosek padł podczas posiedzenia RP, by mozna bylo rzecz przedyskutować ( np- poprzednie szkolenie odbylo się miesiąc wczesniej i jest pat) był zaprotokólowany.

hanabi03-06-2004 09:03:41   [#05]

Migotko...

on był dobrze do tego przygotowany ale czy teraz po "szkoleniu" wy jesteście dobrze przygotowani do ewentualnego udzielenia pierwszej pomocy? myslę, że posiadanie papieru o udziale w szkoleniu może tylko pogorszyć sprawę jeśli dojdzie do wypadku( odpukać!) a przeszkolony nauczyciel nie będzie umiał udzielic pierwszej pomocy. Uważam , że bierzemy udział w tworzeniu kolejnej fikcji, przeszkolimy sie jak tego od nas oczekuje MENiS ale jakie to da efekty wolimy sie nie zastanawiać. Jedno niestety bulwersuje , na takie szkolenia idą nasze nauczycielski pieniadze a wywalamy je w błoto
beera03-06-2004 09:12:38   [#06]

uważasz,że

szkolenia z pierwszej pomocy są niepotrzebne?

Mam zupełnie inne zdanie- uważam, ze są potrzebne nauczycielom i każdemu innemu czlowiekowi. Wystarczy popatrzeć na świat i porównać zachodnie standardy w tym zakresie.

Maryśka203-06-2004 09:18:21   [#07]

Wydaje mi sie Asiu , że Hanabi nie tyle uważa, że są niepotrzebne, co zakłada, że takie szkolenia wszędzie są fikcją.

Nie zawsze tak jest, byłam na dwóch szkoleniach w tym zakresie; jedno z nich faktycznie było fikcyjne i dawało wyłącznie papier, żadnych zaś umiejętności. Drugie na szczęście było profesjonalnie i rzetelnie prowadzone.

hanabi03-06-2004 12:07:11   [#08]

uważam, że

są niezbędne ale tylko pod warunkiem, że sa przeprowadzone profesjonalnie i że każdy po ukończeniu takiego kursu skutecznie udzieli pierwszej pomocy. Szkoda czasu i pieniędzy na szkolenia prowadzone nierzetelnie i dające tylko podstawy teoretyczne. Nie wierzę, że udzielania pierwszej pomocy nauczy ktoś kto nie jest ratownikiem medycznym w 2 albo trzy godziny wykładów. Kilkanaście godzin z tego większośc ćwiczeń to może dawać szansę na prawidłowe reakcje w sytuacji zagrożenia życia.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]