Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Opinia rady pedagogicznej |
AndrzejK | 01-06-2004 19:26:35 [#01] |
---|
Czy głosowanie przez radę pedagogiczną na temat opinii pozytywnej , bądź negatywnej przed powierzeniem przez organ prowadzący funkcji dyrektora szkoły odbywa się w sposób jawny czy tajny ? |
Magosia | 02-06-2004 14:26:24 [#03] |
---|
To zależy od regulaminu rady. I jeszcze przewodniczącego -rady. Ja w takich sytuacjach zarządzam tajne - na dłuższą mete zdecydowanie procentuje. |
AndrzejK | 02-06-2004 22:34:46 [#04] |
---|
Dzięki, jesli ktoś ma jeszcze coś do dodania w tej sprawie, będę wdzięczny |
bogna | 02-06-2004 22:55:42 [#05] |
---|
my najpierw głosujemy jawnie czy chcemy w jakiejś sprawie głosowac tajnie ;-) |
Adam N | 03-06-2004 07:14:02 [#06] |
---|
Rada pedagogiczna opinię wyraża, a nie głosuje. Opinia to nie plebiscyt. |
zgredek | 03-06-2004 12:08:04 [#07] |
---|
i tak własnie sobie myślę ponieważ będę musiała zasięgnąć opinii o moich kandydatach na wicedyrektorów, więc myślę sobie, że żadnego głosowania nie będzie
przedstawię kandydatury i poproszę o opinie, które sobie spiszę i tyle:-) |
JarTul | 03-06-2004 13:15:56 [#08] |
---|
Jak inaczej, jeżeli nie poprzez głosowanie, organ kolegialny jakim jest rada pedagogiczna może ustalić swoją opinię w jakieś sprawie? Rozumiem, że zgłaszane są różne formy opinii przez poszczególnych członków organu kolegialnego (najczęściej zresztą stosowane sformułowania: pozytywnie opiniuje ..., negatywnie opiniuje, nie chce wyrazić swojej opinii...) i organ kolegialny poprzez głosowanie (lub kolejne głoswania) ustala większością głosów, które ze sformułowań jest jest wyrazem jego opinii. Przecież zbiór opinii pojedynczych członków ciała kolegialnego nie jest opinią takiego organu. |
Ewa z Rz | 03-06-2004 13:20:07 [#09] |
---|
też to tak rozumiem I zawsze ustalam coś na rp przez głosowanie. Głosowanie nie jest potrzebne w jednym wypadku, gdy wyrazone przez jednego członka zdanie nie powoduje żadnej reakcji - wtedy stwierdzam, że przyjmujemy to przez aklamację i pytam o sprzeciw. Jak go nie ma to ok. |
agabu | 03-06-2004 13:33:19 [#10] |
---|
Też tak robię Jak Ewa z Rz i JarTul. |
zgredek | 03-06-2004 22:44:35 [#11] |
---|
a tak myślę sobie:
opinia - sąd, przekonanie, pogląd, ocena,
czy zatem opinia to tylko - pozytywna lub negatywna?
jestem przekonana, że ta osoba będzie dobrym wicedyrektorem, bo...
a ja uważam, że niestety, jest osobą, która...
-------------------
Po wysłuchaniu osób, które chciały się wypowiedzieć na temat kandydatury na stanowisko, spisuję wszystkie wypowiedzi, dodaję zapis, że więcej osób nie zabrało głosu - i stwierdzam, że opinia rady pedagogicznej jest taka:
W czasie posiedzenia Rady Pedagogicznej w dniu.......... przedstawiono następujące opinie dotyczące pani.........:
1...
2...
3...
pozostali członkowie Rady Pedagogicznej nie wyrazili swojego zdania dotyczącego kandydatury pani........ na stanowisko wicedyrektora szkoły.
--------------------------
i tak będzie źle? |
Ewa z Rz | 03-06-2004 23:46:24 [#12] |
---|
uważam, że... Zbiór pojedyńczych opinii nie jest opinią ciała kolegialnego - takie ciało powinno uzgodnić taką treść opinii jaka może być i zostanie przyjęta przez zwykłą wiekszość - i to jest własnie opinia, o którą chodzi. Taki zapis jw. pozwala na "przylepienie się" do danej osoby różnych, nie zawsze pochlebnych, rzeczy głoszonych przez tylko jedna osobę z grona, która np. nie darzy osoby opiniowanej sympatią z przyczyn zupełnie irracjonalnych. Uważam, że nie można do tego dopuścić, by z takich stwierdzeń powstał dokument - tak napisane nabiera wagi nawet wówczas, gdy całkowicie mija się z prawdą. |
JarTul | 04-06-2004 00:00:00 [#13] |
---|
W pełni się zgadzam z Twoim zdaniem Ewo z Rz... :-) Ciało kolegialne, jak każde "rozumne" ciało, jeżeli mówi to jednym "językiem", a nie wieloma. A opinia jestem zdaniem wyrażonym przez "ciało kolegialne". |
zgredek | 04-06-2004 00:27:54 [#14] |
---|
czyli opinia to zwyczajne wyrażenie "za" lub "przeciw"
to dlaczego to się nie nazywa: głosowanie, plebiscyt, lub cóś podobnego?
kolegialnie nie można wyrazić opinii "opisowej" - tak to nazwę, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy?
czy napisanie czterdziestu zdań - bo tylu liczy rada - to nie jest opinia?
czyli niech każdy, zamiast głosować - za lub przeciw - napisze swoje jedno zdanie
a opinia to niech będzie zlepek tych zdań |
Ewa z Rz | 04-06-2004 00:36:53 [#15] |
---|
piszę własnie że to nie może być zlepek! To tak jak rezolucja - te zdania musza w całości zyskać aprobatę większości - a to można sprawdzić jedynie przez glosowanie - kto jest za, a kto przeciw. Ale nie głosujemy kto jest za, a kto przeciw danej osobie! Głosujemy kto jest za a kto przeciw tak sformułowanej opinii. Sposób jej formułowania zależy od organizacji pracy w danej radzie i może wyglądać różnie - ważne jest by większość zgadzała się z treścią opinii. |
zgredek | 04-06-2004 00:49:33 [#16] |
---|
Ewa zlepek - wyrzucam
nie wyrazam się jasno znaczy się;-(
opinia to czterdzieści zdań
nie klasyfikujemy - 25 pięć pozytywnych, 15 negatywnych
-------------------------------
czy opinia nie może być wyrażona jako czterdzieści zdań - czterdzieści stanowisk?
nie zawsze mozna zaklasyfikować czyjeś zdanie jako za lub przeciw |
Ewa z Rz | 04-06-2004 00:55:12 [#17] |
---|
może być... ale pod warunkiem, że większość zgodzi sie z takim jej brzmieniem - czyli opinia jako całość zostanie formalnie przegłosowana. |
zgredek | 04-06-2004 01:02:40 [#18] |
---|
to nie rozumiem
ludzie się wypowiadają - spisujemy każde wypowiedziane zdanie
co głosować?
przecież oni to powiedzieli
głosować, że opinia składa się z tych wszystkich stanowisk?
przecież uczciwie spisane - więc się składa
----------------------------
rozumiem to tak:
opinia - to wypowiedzi wszystkich członków rady
a jak ktos nie chce się wypowiedzieć - to napiszemy, że nie chciał
nie rozumiem co głosować?
to tak jakby głosować, czy protokół jest protokołem |
Ewa z Rz | 04-06-2004 01:09:41 [#19] |
---|
oj, zgredek... a jeżeli ktoś będzie miał takie zdanie któremu inni sie zdecydowanie sprzeciwią - to tez umieścisz w tej opinii? |
zgredek | 04-06-2004 01:11:39 [#20] |
---|
tak
chcę umieścić każde zdanie
jesli ktoś powie, że mu się nie podoba to co napisała Andrzej (np.) to tak bym napisała |
zgredek | 04-06-2004 01:18:27 [#21] |
---|
wyobrażam sobie to tak:
proszę o opinię o pani XX
ludzie się wypowiadają
spisuję wszystko
czytam i pytam - czy ktos chciałby uzupełnić lub zmienic lub uważa, że nie tak zostało zapisane
poprawiam
czytam i pytam
i mam sformułowana opinię
---------------------
powaznie cały czas piszę, bo tak chciałabym postapić - ale nie do końca jestem przekonana, że tak mogę
i dlatego radzę się Was i piszę |
Ewa z Rz | 04-06-2004 01:19:04 [#22] |
---|
a jak się z tego zrobi śmietnik? To nie szkodzi? A potem utrwali się, to co zostało powiedziane - no bo przecież zapisane, podpisane itp.? I potem nie będzie dokładnie wiadomo, czy to on ukradł czy jemu ukradli, ale na pewno był w coś zamieszany... A to co chcesz zrobić, to jakby wstęp do opinii - ankieta imienna, w której każdy wypowie swoje zdanie i na tej bazie można bardzo zgrabną opinię sformułowac - taka by prawie wszyscy ja zaakceptowali. Czasem lepiej posiedziec i uzgodnić wspólne stanowisko - to bardzo dobrze robi radzie, jej integracji. |
zgredek | 04-06-2004 01:24:14 [#23] |
---|
śmietnikiem jest głosowanie
o ile łatwie powiedzieć: nie lub tak
niż:
nie, bo...
tak, bo...
--------------
czy nie jest tak, że mówimy, bo mówimy, ale jak ktoś to dokladnie zapisuje - to mówimy bo myslimy? |
zgredek | 04-06-2004 01:26:22 [#24] |
---|
przepraszam, ale znów po ciemku piszę i staram się delikatnie stukać w klawiaturę, bo mąż śpi - stąd wszystkie literówki, których nie lubię bardzo:-( |
zgredek | 04-06-2004 01:41:34 [#25] |
---|
a tak w ogóle - to zaczęłam od końca to teraz od początku:
zaopinować należy kandydatury osób, które proponuję na wicedyrektorów
opinię ma wystawić grono osób składających się z dwóch rad pedagogicznych dwóch zespołów szkół (po rozwiązaniu - połączonych w jeden zespół)
to tak około 35+35 osób
jedne 35 nie znają drugich 35
---------------------------
przy głosowaniu: 35:35
----------------------------
może być np. 33:37
i co ja z tego zrozumiem?
jedno grono nie chce kandydata z drugiego grona i odwrotnie:-(((((((((((
i co mi po takiej opinii?
przecież przed opinią znam opinię!
i po kie licho to wszystko? |
zgredek | 04-06-2004 02:43:04 [#26] |
---|
Na konferencji Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kadry przedstawiono kandydaturę pani zgredek na stanowisko ministra edukacji narodowej i sportu
przezes OSK zwrócił się do członków stowarzyszenia o wyrażenie opinii o kandydatce
------------------------
w trakcie dyskusji wyłoniły się następujące stanowiska:
pani zgredek jest osobą konfliktową, nie potrafi pracować z dużą grupą osób,
jest osoba apodyktyczną,
nie rozumie problemów innych osób,
narzuca innym swoje zdanie
jest lubiana wśród współpracowników
rozumie problemy innych osób
pomaga w rozwazywaniu sytuacji konfliktowych wśród jej podwładnych
umie słuchać, nie zostawia ludzi bez pomocy
nie narzuca własnego zdania
---------------------------------
Stowarzyszenie OSK przedstawia następujacą opinię o kandydatce:
Członkowie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kadry wyrażają nastepującą opinię o kandydadce na ministra edukacji narodowej i sportu:
Pani zgredek jest osobą konfliktową, nie potrafi pracować z dużą grupą osób,
jest osoba apodyktyczną, nie rozumie problemów innych osób, narzuca innym swoje zdanie, ale jest lubiana wśród współpracowników, rozumie problemy innych osób, pomaga w rozwiązywaniu sytuacji konfliktowych wśród jej podwładnych, umie słuchać, nie zostawia ludzi bez pomocy nie narzuca własnego zdania. |
mysza | 04-06-2004 20:17:59 [#27] |
---|
w sprawach personalnych zawsze głosuję tajnie przyjmuję zasadę "nawet jeśli nie trzeba to nie jest to przewinienie" |
2katarzyna | 04-06-2004 21:26:37 [#28] |
---|
Czy naprawdę spodziewacie się, że grono stworzy rzetelnie opinię o kandydatach na vice? Połowa uważa, że jedynymi osobami, które nadają się na to stanowisko, są właśnie oni. U mnie wprost nikt nic nie powie, zwłaszcza że dyrektor podjął już decyzję i nie ma po co sie narażać. Brałam udział w takim opiniowaniu, gdzie od początku wiadomo było, że zabiorą głos 3 osoby i będą kadzić. Nie było ani jednej osoby, która odważyłaby się skrytykować kandydatkę - koleżankę, choć w głosowaniu poparcie zgłosiły tylko tylko wyżej wspomniane 3 osoby. Reszta była przeciw. Opinia RP to fikcja. Może zamiast skłócić grono wystarczyłoby przeczytać własną opinię i tajnie przegłosować. Dyrektor wybiera vice i to jego problem, czy ten kandydat jest akceptowany, czy nie. Chyba że chce wiedzieć, kto z kim się lubi. |
krystyna | 04-06-2004 22:03:19 [#29] |
---|
dawno, dawno temu.... gdy zostawałam wice, bylo to tak:
- dyr. przedstawiła RP trzy kandydatury
- zapytała RP, w jaki sposób chce wyrazić opinię o kandydatach, proponując po prostu głosowanie
- zapytała RP, w jaki sposób to głosowanie chcą przeprowadzić (tajnie, czy jawnie)
- w drodze jawnego głosowania RP zdecydowała, że nad kandydatami chce głosować tajnie (no i dobrze, bo w ich obecności to jakoś zręczniej...)
- RP została poproszona o zgłoszenie nauczycieli do komisji skrutacyjnej (z sali padło kilka nazwisk, każde zostało po kolei jawnie przegłosowane)
- komisja skrutacyjna wyszła sobie na kilka minut i skserowała dokładnie 70 karteczek z tymi trzema nazwiskami kandydatów
- wrócili i karteczki porozdawali, a każdy (solidnie się co niektórzy zasłaniając...) podkreślił wybrane nazwisko (to też trzeba było wcześniej ustalić, czy dobre podkreślamy, czy złe skreślamy, a dobre zostawiamy)
- komisja wyszła liczyć głosy, spisali krótki protokół, że oddano xxx głosów ważnych, że xxx nie był ważny, że p. Kowalski uzyskał xxx głosów, p. Kwiatkowska xxx głosów, no i ja xxx głosów.
Wynik głosowania "zdecydował", że od 14 lat jestem wice, ale chciała tego i dyr.(bo zaproponowała), ale swój wpływ miała też RP (bo wybrała). I tak wyglądała "pozytywna opinia" RP. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|