Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Opinia rady pedagogicznej
strony: [ 1 ]
AndrzejK01-06-2004 19:26:35   [#01]
Czy głosowanie przez radę pedagogiczną na temat opinii pozytywnej , bądź negatywnej przed powierzeniem przez organ prowadzący funkcji dyrektora szkoły odbywa się w sposób jawny czy tajny ?
JarTul01-06-2004 19:36:44   [#02]

Zajrzyj do wątku...

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=4991&fs=0&st=0
Magosia02-06-2004 14:26:24   [#03]

To zależy

od regulaminu rady. I jeszcze przewodniczącego -rady. Ja w takich sytuacjach zarządzam tajne - na dłuższą mete zdecydowanie procentuje.
AndrzejK02-06-2004 22:34:46   [#04]
Dzięki, jesli ktoś ma jeszcze coś do dodania w tej sprawie, będę wdzięczny
bogna02-06-2004 22:55:42   [#05]

my najpierw głosujemy jawnie

czy chcemy w jakiejś sprawie głosowac tajnie ;-)

Adam N03-06-2004 07:14:02   [#06]

Rada pedagogiczna opinię wyraża, a nie głosuje. Opinia to nie plebiscyt.

zgredek03-06-2004 12:08:04   [#07]

i tak własnie sobie myślę

ponieważ będę musiała zasięgnąć opinii o moich kandydatach na wicedyrektorów, więc myślę sobie, że żadnego głosowania nie będzie

przedstawię kandydatury i poproszę o opinie, które sobie spiszę i tyle:-)
JarTul03-06-2004 13:15:56   [#08]

Jak inaczej, jeżeli nie poprzez głosowanie, organ kolegialny jakim jest rada pedagogiczna może ustalić swoją opinię w jakieś sprawie?
Rozumiem, że zgłaszane są różne formy opinii przez poszczególnych członków organu kolegialnego (najczęściej zresztą stosowane sformułowania: pozytywnie opiniuje ..., negatywnie opiniuje, nie chce wyrazić swojej opinii...) i organ kolegialny poprzez głosowanie (lub kolejne głoswania) ustala większością głosów, które ze sformułowań jest jest wyrazem jego opinii. 
Przecież zbiór opinii pojedynczych członków ciała kolegialnego nie jest opinią takiego organu.

Ewa z Rz03-06-2004 13:20:07   [#09]

też to tak rozumiem

I zawsze ustalam coś na rp przez głosowanie.

Głosowanie nie jest potrzebne w jednym wypadku, gdy wyrazone przez jednego członka zdanie nie powoduje żadnej reakcji - wtedy stwierdzam, że przyjmujemy to przez aklamację i pytam o sprzeciw. Jak go nie ma to ok.

agabu03-06-2004 13:33:19   [#10]

Też tak robię

Jak Ewa z Rz i JarTul.
zgredek03-06-2004 22:44:35   [#11]
a tak myślę sobie:

opinia - sąd, przekonanie, pogląd, ocena,

czy zatem opinia to tylko - pozytywna lub negatywna?

jestem przekonana, że ta osoba będzie dobrym wicedyrektorem, bo...

a ja uważam, że niestety, jest osobą, która...

-------------------

Po wysłuchaniu osób, które chciały się wypowiedzieć na temat kandydatury na stanowisko, spisuję wszystkie wypowiedzi, dodaję zapis, że więcej osób nie zabrało głosu - i stwierdzam, że opinia rady pedagogicznej jest taka:

W czasie posiedzenia Rady Pedagogicznej w dniu.......... przedstawiono następujące opinie dotyczące pani.........:
1...
2...
3...

pozostali członkowie Rady Pedagogicznej nie wyrazili swojego zdania dotyczącego kandydatury pani........ na stanowisko wicedyrektora szkoły.
--------------------------

i tak będzie źle?
Ewa z Rz03-06-2004 23:46:24   [#12]

uważam, że...

Zbiór pojedyńczych opinii nie jest opinią ciała kolegialnego - takie ciało powinno uzgodnić taką treść opinii jaka może być i zostanie przyjęta przez zwykłą wiekszość - i to jest własnie opinia, o którą chodzi.

Taki zapis jw. pozwala na "przylepienie się" do danej osoby różnych, nie zawsze pochlebnych, rzeczy głoszonych przez tylko jedna osobę z grona, która np. nie darzy osoby opiniowanej sympatią z przyczyn zupełnie irracjonalnych. Uważam, że nie można do tego dopuścić, by z takich stwierdzeń powstał dokument - tak napisane nabiera wagi nawet wówczas, gdy całkowicie mija się z prawdą.

JarTul04-06-2004 00:00:00   [#13]

W pełni się zgadzam z Twoim zdaniem Ewo z Rz...

:-)

Ciało kolegialne, jak każde "rozumne" ciało, jeżeli mówi to jednym "językiem", a nie wieloma. A opinia jestem zdaniem wyrażonym przez "ciało kolegialne".

zgredek04-06-2004 00:27:54   [#14]
czyli opinia to zwyczajne wyrażenie "za" lub "przeciw"

to dlaczego to się nie nazywa: głosowanie, plebiscyt, lub cóś podobnego?

kolegialnie nie można wyrazić opinii "opisowej" - tak to nazwę, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy?

czy napisanie czterdziestu zdań - bo tylu liczy rada - to nie jest opinia?

czyli niech każdy, zamiast głosować - za lub przeciw - napisze swoje jedno zdanie

a opinia to niech będzie zlepek tych zdań
Ewa z Rz04-06-2004 00:36:53   [#15]

piszę własnie

że to nie może być zlepek!

To tak jak rezolucja - te zdania musza w całości zyskać aprobatę większości - a to można sprawdzić jedynie przez glosowanie - kto jest za, a kto przeciw. Ale nie głosujemy kto jest za, a kto przeciw danej osobie!

Głosujemy kto jest za a kto przeciw tak sformułowanej opinii. Sposób jej formułowania zależy od organizacji pracy w danej radzie i może wyglądać różnie - ważne jest by większość zgadzała się z treścią opinii.

zgredek04-06-2004 00:49:33   [#16]

Ewa

zlepek - wyrzucam

nie wyrazam się jasno znaczy się;-(

opinia to czterdzieści zdań

nie klasyfikujemy - 25 pięć pozytywnych, 15 negatywnych

-------------------------------

czy opinia nie może być wyrażona jako czterdzieści zdań - czterdzieści stanowisk?

nie zawsze mozna zaklasyfikować czyjeś zdanie jako za lub przeciw
Ewa z Rz04-06-2004 00:55:12   [#17]

może być... ale

pod warunkiem, że większość zgodzi sie z takim jej brzmieniem - czyli opinia jako całość zostanie formalnie przegłosowana.
zgredek04-06-2004 01:02:40   [#18]
to nie rozumiem

ludzie się wypowiadają -  spisujemy każde wypowiedziane zdanie

co głosować?

przecież oni to powiedzieli

głosować, że opinia składa się z tych wszystkich stanowisk?

przecież uczciwie spisane - więc się składa

----------------------------

rozumiem to tak:

opinia - to wypowiedzi wszystkich członków rady

a jak ktos nie chce się wypowiedzieć - to napiszemy, że nie chciał

nie rozumiem co głosować?

to tak jakby głosować, czy protokół jest protokołem
Ewa z Rz04-06-2004 01:09:41   [#19]

oj, zgredek...

a jeżeli ktoś będzie miał takie zdanie któremu inni sie zdecydowanie sprzeciwią - to tez umieścisz w tej opinii?
zgredek04-06-2004 01:11:39   [#20]
tak

chcę umieścić każde zdanie

jesli ktoś powie, że mu się nie podoba to co napisała Andrzej (np.) to tak bym napisała
zgredek04-06-2004 01:18:27   [#21]
wyobrażam sobie to tak:

proszę o opinię o pani XX

ludzie się wypowiadają

spisuję wszystko

czytam i pytam - czy ktos chciałby uzupełnić lub zmienic lub uważa, że nie tak zostało zapisane

poprawiam

czytam i pytam

i mam sformułowana opinię

---------------------

powaznie cały czas piszę, bo tak chciałabym postapić - ale nie do końca jestem przekonana, że tak mogę

i dlatego radzę się Was i piszę
Ewa z Rz04-06-2004 01:19:04   [#22]

a jak się z tego zrobi śmietnik?

To nie szkodzi?

A potem utrwali się, to co zostało powiedziane - no bo przecież zapisane, podpisane itp.? I potem nie będzie dokładnie wiadomo, czy to on ukradł czy jemu ukradli, ale na pewno był w coś zamieszany...

A to co chcesz zrobić, to jakby wstęp do opinii - ankieta imienna, w której każdy wypowie swoje zdanie i na tej bazie można bardzo zgrabną opinię sformułowac - taka by prawie wszyscy ja zaakceptowali.

Czasem lepiej posiedziec i uzgodnić wspólne stanowisko - to bardzo dobrze robi radzie, jej integracji.

zgredek04-06-2004 01:24:14   [#23]
śmietnikiem jest głosowanie

o ile łatwie powiedzieć: nie lub tak

niż:

nie, bo...

tak, bo...

--------------

czy nie jest tak, że mówimy, bo mówimy, ale jak ktoś to dokladnie zapisuje - to mówimy bo myslimy?
zgredek04-06-2004 01:26:22   [#24]
przepraszam, ale znów po ciemku piszę i staram się delikatnie stukać w klawiaturę, bo mąż śpi - stąd wszystkie literówki, których nie lubię bardzo:-(
zgredek04-06-2004 01:41:34   [#25]

a tak w ogóle - to zaczęłam od końca

to teraz od początku:

zaopinować należy kandydatury osób, które proponuję na wicedyrektorów

opinię ma wystawić grono osób składających się z dwóch rad pedagogicznych dwóch zespołów szkół (po rozwiązaniu - połączonych w jeden zespół)

to tak około 35+35 osób

jedne 35 nie znają drugich 35

---------------------------

przy głosowaniu: 35:35

----------------------------

może być np. 33:37

i co ja z tego zrozumiem?

jedno grono nie chce kandydata z drugiego grona i odwrotnie:-(((((((((((

i co mi po takiej opinii?

przecież przed opinią znam opinię!

i po kie licho to wszystko?
zgredek04-06-2004 02:43:04   [#26]

Na konferencji Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kadry

przedstawiono kandydaturę pani zgredek na stanowisko ministra edukacji narodowej i sportu

przezes OSK zwrócił się do członków stowarzyszenia o wyrażenie opinii o kandydatce

------------------------

w trakcie dyskusji wyłoniły się następujące stanowiska:

pani zgredek jest osobą konfliktową, nie potrafi pracować z dużą grupą osób,

jest osoba apodyktyczną,

nie rozumie problemów innych osób,

narzuca innym swoje zdanie

jest lubiana wśród współpracowników

rozumie problemy innych osób

pomaga w rozwazywaniu sytuacji konfliktowych wśród jej podwładnych

umie słuchać, nie zostawia ludzi bez pomocy

nie narzuca własnego zdania

---------------------------------

Stowarzyszenie OSK przedstawia następujacą opinię o kandydatce:

Członkowie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kadry wyrażają nastepującą opinię o kandydadce na ministra edukacji narodowej i sportu:

Pani zgredek jest osobą konfliktową, nie potrafi pracować z dużą grupą osób,
jest osoba apodyktyczną, nie rozumie problemów innych osób, narzuca innym swoje zdanie, ale jest lubiana wśród współpracowników, rozumie problemy innych osób, pomaga w rozwiązywaniu sytuacji konfliktowych wśród jej podwładnych, umie słuchać, nie zostawia ludzi bez pomocy nie narzuca własnego zdania.
mysza04-06-2004 20:17:59   [#27]
w sprawach personalnych zawsze głosuję tajnie przyjmuję zasadę "nawet jeśli nie trzeba to nie jest to przewinienie"
2katarzyna04-06-2004 21:26:37   [#28]
Czy naprawdę spodziewacie się, że grono stworzy rzetelnie opinię o kandydatach na vice? Połowa uważa, że jedynymi osobami, które nadają się na to stanowisko, są właśnie oni. U mnie wprost nikt nic nie powie, zwłaszcza że dyrektor podjął już decyzję i nie ma po co sie narażać. Brałam udział w takim opiniowaniu, gdzie od początku wiadomo było, że zabiorą głos 3 osoby i będą kadzić. Nie było ani jednej osoby, która odważyłaby się skrytykować kandydatkę - koleżankę, choć w głosowaniu poparcie zgłosiły tylko tylko wyżej wspomniane 3 osoby. Reszta była przeciw. Opinia RP to fikcja. Może zamiast skłócić grono wystarczyłoby przeczytać własną opinię i tajnie przegłosować. Dyrektor wybiera vice i to jego problem, czy ten kandydat jest akceptowany, czy nie. Chyba że chce wiedzieć, kto z kim się lubi.
krystyna04-06-2004 22:03:19   [#29]

dawno, dawno temu....

gdy zostawałam wice, bylo to tak:

• dyr. przedstawiła RP trzy kandydatury
  • zapytała RP, w jaki sposób chce wyrazić opinię o kandydatach, proponując po prostu głosowanie
  • zapytała RP, w jaki sposób to głosowanie chcą przeprowadzić (tajnie, czy jawnie)
  • w drodze jawnego głosowania RP zdecydowała, że nad kandydatami chce głosować tajnie (no i dobrze, bo w ich obecności to jakoś zręczniej...)
  • RP została poproszona o zgłoszenie nauczycieli do komisji skrutacyjnej (z sali padło kilka nazwisk, każde zostało po kolei jawnie przegłosowane)
  • komisja skrutacyjna wyszła sobie na kilka minut i skserowała dokładnie 70 karteczek z tymi trzema nazwiskami kandydatów
  • wrócili i karteczki porozdawali, a każdy (solidnie się co niektórzy zasłaniając...) podkreślił wybrane nazwisko (to też trzeba było wcześniej ustalić, czy dobre podkreślamy, czy złe skreślamy, a dobre zostawiamy)
  • komisja wyszła liczyć głosy, spisali krótki protokół, że oddano xxx głosów ważnych, że xxx nie był ważny, że p. Kowalski uzyskał xxx głosów, p. Kwiatkowska xxx głosów, no i ja xxx głosów.

Wynik głosowania "zdecydował", że od 14 lat jestem wice, ale chciała tego i dyr.(bo zaproponowała), ale swój wpływ miała też RP (bo wybrała).

I tak wyglądała "pozytywna opinia" RP.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]