Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
obowiązek przedszkolny i co z tego wynika... |
|
beera | 01-06-2004 11:05:09 [#01] |
---|
Popatrzcie proszę na przepisy dotyczace zerówki i uwagi, ktore się nasuwają . Opierałam się pisząc, to niżej na naszych dyskusjach na forum oraz rozmowach z dyrektorami w Polsce, mam wrażenie, że warto jakoś usystematyzować wątpliwości i cos z tym fantem zrobić...
zapisywanie dzieci do zerówki: UoSO nakazuje rodzicom dopełnienie czynności związanych ze zgłoszeniem dziecka do przedszkola lub oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej (Art. 14b pkt. 1) i do szkoły (Art. 18 pkt. 1). Uwagi:Nie precyzuje natomiast co to są za czynności i kiedy należy je wykonać.
odroczenia: 3. W przypadkach uzasadnionych ważnymi przyczynami rozpoczęcie spełniania przez dziecko obowiązku szkolnego może być odroczone, nie dłużej jednak niż o jeden rok. Uwagi:Nie wiadomo, czy uczeń odroczony ma obowiązek ponownego odbycia przygotowania przedszkolnego.
kontrolowanie obowiązku przedszkolnego: UOSOArt. 14b. /od 1.09.2004 r./ 2. Kontrolowanie spełniania obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, należy do zadań dyrektora szkoły podstawowej, w obwodzie której dziecko mieszka. 3. Dyrektorzy publicznych i niepublicznych przedszkoli i szkół podstawowych, w których zorganizowano oddziały przedszkolne, są obowiązani powiadomić dyrektora szkoły, w obwodzie której dziecko mieszka, o spełnianiu przez dziecko obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, w tym przedszkolu lub oddziale przedszkolnym oraz o zmianach w tym zakresie.
Uwagi: Brak mozliwosci dokumentowania kontrolowania, bo: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 19 lutego 2002 r. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji. § 3. 1. Szkoła podstawowa i gimnazjum prowadzą księgę ewidencji dzieci i młodzieży podlegających obowiązkowi szkolnemu, zamieszkałych w obwodzie szkoły. § 4. 1. Szkoła prowadzi księgę uczniów. 2. Do księgi uczniów wpisuje się imię (imiona) i nazwisko, datę i miejsce urodzenia oraz adres zamieszkania ucznia,
Uwagi: musi w rozporządzeniu o dokumentacji znaleźć się zapis pozwalający w sposob jednolity dokumentować realizację obowiazku rocznego przygotowania przedszkolnego
Przyjmowanie dzieci do szkół: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 20 lutego 2004 r. w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych
§ 3. Do klasy pierwszej szkoły podstawowej przyjmowane są dzieci, które w danym roku kalendarzowym kończą 7 lat i nie odroczono im rozpoczęcia spełniania obowiązku szkolnego na podstawie art. 14 ust. 1a lub art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, zwanej dalej "ustawą", a także dzieci, w stosunku do których podjęto decyzję o wcześniejszym przyjęciu do szkoły podstawowej na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy.
Uwagi: - problemy, o ktorych napiszę pojawią się za rok, w tym rozporządzeniu powinno być sprecyzowane, czy:
- warunkiem przyjęcia dziecka do szkoły jest odbycie przez niego rocznego przygotowania przedszkolnego, bo wygląda, ze nie jest to warunek konieczny- i może tak ma być?
i wówczas, gdyby jednak , to: rozporządzeniu o dokumentacji musiałby się znaleźć zapis o zaświadczeniu o odbyciu przez dziecko rocznego przygotowania przedszkolnego, żeby uniknąć konieczność poszukiwania danych przez dyrektora, któremu "znikąd" 1 wrzesnia pojawi się dziecko w wieku siedmiu lat gotowe do szkoły
Zajęcia rewalidacyjne: tu kosmetyczne pewne ART 16.7 Za spełnianie obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, obowiązku szkolnego i obowiązku nauki uznaje się również udział dzieci i młodzieży upośledzonych umysłowo w stopniu głębokim w zajęciach rewalidacyjno-wychowawczych, organizowanych zgodnie z odrębnymi przepisami. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 30 stycznia 1997 r. w sprawie zasad organizowania zajęć rewalidacyjno-wychowawczych dla dzieci i młodzieży upośledzonych umysłowo w stopniu głębokim
§ 4. 1. Udział w zajęciach dzieci w wieku obowiązku szkolnego uznaje się za spełnianie tego obowiązku, określonego w odrębnych przepisach
Uwagi: brak jest zmiany w rozporządzeniu wynikającej z UOSO ale może będzie, bo zmiany w UOSO obowiązują od 1 wrzesnia...
gdybyscie mieli chwilkę, by popatrzeć na sprawe tych zetrowek i pokrytykować mój sposób myślenia lub dołożyć własne uwagi byłabym wam bardzo wdzięczna.
A Zwłaszcza liczę na tych, ktorych obowiązek szkolny, to konik :-) |
Rycho | 01-06-2004 15:08:43 [#02] |
---|
bałagan jest głównie w pojęciach... To żeby dołożyć jeszcze jeden kwiatek sięgnijmy do przepisów, które będą obowiązywać od 1 września br. Asia moim zdaniem ma rację pisząc, że przygotowanie przedszkolne nie musi być warunkiem koniecznym dla przyjęcia dziecka do szkoły. Ale.. dotyczy to tylko dzieci przyjmowanych rok wcześniej. Inne taki obowiązek mają. Również te z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego: UoSO Art. 14. 1. Wychowanie przedszkolne obejmuje dzieci w wieku 3-6 lat.
1a. W przypadku dzieci posiadających orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego wychowaniem przedszkolnym może być objęte dziecko w wieku powyżej 6 lat, nie dłużej jednak niż do końca roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 10 lat. Obowiązek szkolny tych dzieci może być odroczony do końca roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 10 lat. 3. Dziecko w wieku 6 lat jest obowiązane odbyć roczne przygotowanie przedszkolne w przedszkolu albo w oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej. 3a. Obowiązek, o którym mowa w ust. 3, rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 6 lat. W przypadku dziecka, o którym mowa w ust. 1a, obowiązek ten rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego poprzedzającego rok szkolny, w którym dziecko rozpocznie spełnianie obowiązku szkolnego. Cała reszta jest tu dokładnie opisana i wątpliwości wyrażone przez Asię są jak najbardziej moim zdaniem zasadne. Podczas konsultacji rozp. o przyjmowaniu uczniów... sugerowaliśmy zapisy, które eliminowałyby przynajmniej część tych niejasności - m.in. termin i sposób dokonywania czynności zgłaszania i zapisywania dziecka do szkoły. Uwag tych niestety nie uwzględniono. Mało tego, usunięto zapis o "zapisywaniu dziecka do szkoły z rocznym wyprzedzeniem", który co prawda też sprawiał kłopoty, ale przynajmniej narzucał jakieś obowiązki w tym zakresie. Pisałem o tym dość obszernie w DS (nr 12/2003). Jeśli chodzi o możliwość kontroli spełniania obowiązku przedszkolnego, to fakt - nie ma nic w przepisach o dokumentowaniu tegoż. Choć bardzo łatwo to zmienić. Wykazy dzieci już od 3 roku życia powinny być w szkołach. Kwestia więc w nakazie wpisania ich do ewidencji rok wczesniej jest już chyba prosta. Tylko, że nalezy to (MENiS) zrobić. Może więc warto by spreparować na ten temat jakieś nasze stanowisko z prośbą o dokonanie takich zmian, które by nie przysparzały nam problemów, o których tu mowa? |
Ank | 01-06-2004 16:15:10 [#03] |
---|
Pół biedy jeśli szkoła jest na sąsiedniej ulicy w małej miejscowości i wszyscy się znamy a dyrektorzy współpracują z sobą. Jeśli jednak dzieci rozsiane są po przedszkolach i oddziałach w dużym mieście to czasem trudno nawet dociec w obwodzie jakiej szkoły dziecko mieszka czy też do jakiego chodzi przedszkola. A poza tym dlaczego mamy znów "dociekać" to chyba powinno być jasne i konkretne a nie dawać pole do indywidualnych przemyśleń dyrektorskich. Znów mamy sytuację z pytaniem "co autor miał na myśli?". |
Macia | 01-06-2004 18:30:30 [#04] |
---|
Asiu myślę że twoje przemyślenia są jak najbardziej słuszne. Szczególnie kwestiia dopełnienia czynności związanych ze zgłoszeniem dziecka do przedszkola lub oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej Sama od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad terminami. Mam zerówki w przedszkolu i na wykazie dzieci nie zgłoszone.Nie wiem czy rezerwowac im miejsca, czy wysłac zawiadomienie teraz czy dopiero pod koniec sierpnia. To samo dotyczy kontrolowania obowiązku przedszkolnego. Nie wiem jak dokumentować realizację - myslałam nawet ze może założyc księgę dzieci ale mój organ nadzoru zapytany o to nie potrafił odpowiedziec. A przekazywanie informacji dyrektorowi szkoły to pewnie lista zbiorcza. Zastanawia mnie jeszcze sprawa wcześniejszej realizacji obowiązku szkolnego. Czy dzieci 5-letnie których rodzice chcieliby posłac do szkoły wcześniej nie powinny realizować obowiązku przedszkolnego w grupie sześciolatków czy może to być grupa wiekowa do której uczęszcają. |
beera | 01-06-2004 19:14:07 [#05] |
---|
pisząc, to wyżej, opierałam się na przepisach przyszlych dlatego mam watpliwości.. Rycho, piszesz: Asia moim zdaniem ma rację pisząc, że przygotowanie przedszkolne nie musi być warunkiem koniecznym dla przyjęcia dziecka do szkoły. Ale.. dotyczy to tylko dzieci przyjmowanych rok wcześniej. Inne taki obowiązek mają. Również te z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego: Niestety nie wynika to z rozporządzenia o naborze, bowiem tam jasno jest napisane, KOGO przyjmujemy do klasy I. I nie ma tam zapisu, iż do klasy I przyjmujemy dzieci, ktore odbyły roczne przygotowanie przedszkolne! ( chyba, że cos przeoczylam?) Więc- owszem mamy obowiązek przedszkolny i mamy obowiązek szkolny, ale w rozporządzeniu o naborze- w zapisie dotyczącym przyjmowania dziecka do klasy I nie ma pomiędzy tymi obowiazkami powiązania. ja wiem, ze pośrednio nalezy wnioskowac tak, czy tak, ale jednoznacznie czytany przepis jest tu niestety jaki jest. ........ Sprawa, ktora poruszyla Uśka także mnie zastanawiala- nawet pisałam o tym na forum... Wynika z przepisow, że nie musi taki dzieciak odbywać wcale rocznego przygotowania przedszkolnego, bowiem aby je odbyć musialby być przyjety do przedszkola rok wczesniej z zamiarem odbywania rocznego przygotowania przedszkolnego. Mam wrazenie, że przepisy takiej mozliwosci nie stwarzają. |
Rycho | 01-06-2004 20:15:09 [#06] |
---|
Asiu, Rozp. o przyjmowaniu ...
§ 3. Do klasy pierwszej szkoły podstawowej przyjmowane są dzieci, które w danym roku kalendarzowym kończą 7 lat i nie odroczono im rozpoczęcia spełniania obowiązku szkolnego na podstawie art. 14 ust. 1a lub art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, zwanej dalej "ustawą", a także dzieci, w stosunku do których podjęto decyzję o wcześniejszym przyjęciu do szkoły podstawowej na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy.
UoSO Art. 14 (zapis obowiązujący od 1 września 2004)
3. Dziecko w wieku 6 lat jest obowiązane odbyć roczne przygotowanie przedszkolne w przedszkolu albo w oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej. 3a. Obowiązek, o którym mowa w ust. 3, rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 6 lat. W przypadku dziecka, o którym mowa w ust. 1a, obowiązek ten rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego poprzedzającego rok szkolny, w którym dziecko rozpocznie spełnianie obowiązku szkolnego. I nie ma tam zapisu, iż do klasy I przyjmujemy dzieci, ktore odbyły roczne przygotowanie przedszkolne! Z ustawy wprost wynika, ze wszystkie 6 - latki mają obowiązek odbyć roczne przygotowanie przedszkolne. Nie ma więc powodu, aby w przepisach o przyjmowaniu dzieci do szkoły mówić o tym, że przyjmuje się 7 - latki po odbytym przygotowaniu przedszkolnym. Co innego dzieci przyjęte wcześniej do szkoły. Te, jeśli w wieku 6 lat przyjmujemy do szkoły, to jednocześnie możemy przyjąć, że nie muszą one odbywać przygotowania przedszkolnego, bo takowego dla 5 - latków nie ma. I to właśnie nie jest jednoznacznie ujęte w przepisach. Dlatego to właśnie podkreśliłem. :-) |
beera | 01-06-2004 20:42:31 [#07] |
---|
Tzn- zadam pytanie wprost: "Czy uważasz, ze w świetle obiecnie obowiązujących przepisow 1 września 2005 bedę mogla przyjąć dziecko do szkoły bez sprawdzenia, czy odbylo obowiazek przedszkolny, czy nie?" Bo moim zdaniem zeby przyjąc dziecko do klasy I otworzę se rozporzadzenie o przyjmowaniu i sprawdzę: ma 7 lat, nie odroczono mu obowiazku ( lub wczesniej przyjęto) i tyle- przyjmę a to, moim zdaniem, jest niezgodne z intencją ustawodawcy oczywiście- być może powinnam zalozyć, ze skoro był obowiazek przedszkolny, to dziecko go zrealizowało, ale jak wiemy, podstawy takiego założenia mogą być niepewne...
I teraz, jeśli uznajemy, ze zrealizowanie obowiazku przedszkolnego jest warunkiem niezbywalnym dla przyjęcia do klasy pierwszej, to zapis w rozporządzeniu powinien( moim zdaniem) brzmieć : § 3. Do klasy pierwszej szkoły podstawowej przyjmowane są dzieci, które w danym roku kalendarzowym kończą 7 lat i nie odroczono im rozpoczęcia spełniania obowiązku szkolnego na podstawie art. 14 ust. 1a lub art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, zwanej dalej "ustawą",na podstawie zaswiadczenia o zrealizowaniu obowiązkowego rocznego przygotowania przedszkolnegona a także dzieci, w stosunku do których podjęto decyzję o wcześniejszym przyjęciu do szkoły podstawowej na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy.
Nie wiem, czy dobrze tłumaczę, co poeta ma na myśli ;-))) |
Rycho | 01-06-2004 21:05:23 [#08] |
---|
:-) Twoje rozumowanie jest dla mnie jak najbardziej zrozumiałe.
być może powinnam zalozyć, ze skoro był obowiazek przedszkolny, to dziecko go zrealizowało,
Myślę jednak, że są powody ku temu, by tak myśleć. Bo ustawodawca nałożył jednocześnie na dyrektora szkoły obowiązek kontroli (i egzekucji) spełniania obowiązku przygotowania przedszkolnego. Więc jeśli ten sumiennie wypełnił swoje obowiązki w tym zakresie można domniemywać, że dzieci z jego rejonu odbyły takie przygotowanie.
Jeśli sam papier potwierdzający odbycie takiego przygotowania załatwia dla Ciebie sprawę, to przyjmuję Twój argument i propozycję zapisu.
Powiem Ci tylko, że w przypadku realizacji obowiązku szkolnego mamy świadectwa, zaświadczenia OKE, kontrolę spełniania obowiązku ze strony dyrektora. I co? Źródła podają, że od 6000 - 60 000 dzieci tego obowiązku w Polsce nie realizuje.
No i zadam pytanie. Zakładając, że będzie się przyjmować do szkoły na podstawie zaświadczeń - co zrobisz z dzieckiem, które takiego zaświadczenia nie dostarczy? Bo rodzice się migali i dziecka nie posłali do "zerówki". Nie przyjmiesz do szkoły? Odroczysz? Na to też nie ma przepisów.
Jeśli o mnie chodzi, to akurat te przepisy bym zostawił tak jak są, a zajął bym się dokumentowaniem kontroli spełniania tego obowiązku, wyjaśnieniem terminów, np co to znaczy zgłosić a co zapisać dziecko do szkoły?, kiedy to powinno być dokonane?, wyposażyć dyrektora w skuteczniejsze narzędzia do egzekwowania obowiązku, itd. |
beera | 01-06-2004 21:17:15 [#09] |
---|
ale rycho... w ten sposób mamy zaprzeczenie samemu sobie, bo: No i zadam pytanie. Zakładając, że będzie się przyjmować do szkoły na podstawie zaświadczeń - co zrobisz z dzieckiem, które takiego zaświadczenia nie dostarczy? Bo rodzice się migali i dziecka nie posłali do "zerówki". Nie przyjmiesz do szkoły? Odroczysz? Na to też nie ma przepisów. Zakladamy w postach wyżej, ze OP ( obowiązek przedszkolny) jest niezbywalnym warunkiem przyjęcia do szkoły Jak możemy jednocześnie uznawać go za warunek niekonieczny? Jeśli uznajemy, ze i tak musimy przyjąc dziecko, które nie odbylo OP, to nie ma sensu nic dalej. Po prostu przychodzi dziecko i my je przyjmujemy i tyle. To nie jest taki prosty temat, boweim OP musialoby podlegać jakiejś procedurze podobnej do pracedury szkolnej, a to pewnie za daleko idace pomysły. Po prostu im dłużej się nad tym zastanawiam, tym więcej mam pewności, ze nie bardzo wiadomo, o co chodzi w tym wszystkim- tzn- jaki jest prawdziwy cel wprowadzenia tego obowiązku skoro ( w zasadzie) jego odbycie, lub nie, nie ma nieść zadnych konsekwencji. Kiedyś istniał niezly kanal komunikacji pomiędzy szkołą i przedszkolem- teraz nimi a OP mamy zerwaną nić. .... I oczywiście- sprawa jest jasna, ze nalezy się zająć problemem obowiązku szkolnego i przedszkolnego i tymi wokólobszarowymi tematami, jednak jestem przekonana, ze za rok problemy, o ktorych piszę staną się dojmujące ... i jeszcze- być moze, gdyby nie było świadectw, zaświadczeń, itp, obowiązku szkolnego nie realizowaloby być moze drugie tyle dzieci... |
Rycho | 01-06-2004 21:54:11 [#10] |
---|
to nie tak Jeśli uznajemy, ze i tak musimy przyjąc dziecko, które nie odbylo OP, to nie ma sensu nic dalej. Po prostu przychodzi dziecko i my je przyjmujemy i tyle. Chyba jednak trochę się nie rozumiemy. Uznaję, że w związku z wprowadzeniem OPP - obowiązkowe przygotowanie przedszkolne (będzie lepiej, żeby nie mylić z OP-organem prowadzącym :-)) jego odbycie jest warunkiem koniecznym by dziecko mogło podjąć naukę w szkole. Jednak istniejące przepisy dopuszczają (wcześniejsze przyjęcie dziecka do szkoły) odstępstwo od tej zasady. Nic też nie mówią o sytuacji, gdy dziecko (z jakichś powodów) OPP nie odbędzie. I tu rzeczywiście masz rację. Skąd np dyrektor szkoły nierejonowej dla dziecka będzie wiedział czy to dziecko OPP odbyło, czy nie? Jeśli więc tym potwierdzeniem miałoby być zaświadczenie, to wydane przez kogo? Dyrektora oddziału przedszkolnego, do którego dzieciak uczęszczał? Czy też dyrektora szkoły rejonowej, czyli tego, który OPP ma kontrolować? Wydaje się, że to drugie rozwiązanie jest lepsze, bo to w naturalny sposób wymuszałoby potwierdzanie odbywanie OPP przez dzieci w przedszkolach czy innych szkołach. Rodzice sami by tego dopilnowali, bo inaczej dyrektor szkoły rejonowej takiego zaświadczenia by im nie dał :-) Jak widać im dalej w las .... Obojętnie jak by to nie było, będzie wiele przepychanek pomiędzy dyrektorem szkoły rejonowej a innym dyrektorami szkół i przedszkoli. Zwłaszcza, jak to już tu zauważono, w dużych miastach. Może wić Asiu na bazie twojego pierwszego postu jakieś stanowisko OSKKO w tej sprawie? Można by się też podeprzeć tu naszymi propozycjami z konsultacji rozp. o przyjmowaniu uczniów do szkół... |
beera | 02-06-2004 18:04:08 [#11] |
---|
wklejam pierwsze koty za ploty ;-) Stanowisko Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kadry Kierowniczej Oświaty w sprawie organizacji rocznego przygotowania przedszkolnego dzieci . Wyrażając swoją aprobatę dla objęcia obowiązkowym rocznym przygotowaniem przedszkolnym wszystkich dzieci, chcieliśmy zwrócić uwagę na problemy, które pojawiają się z jego organizacją w świetle obowiązujących przepisów. Prosimy o ustosunkowanie się do niżej przedstawionych kwestii : 1. Zgłaszanie uczniów do szkoły i przedszkola: UOSO Art. 14b. /od 1.09.2004 r./1. Rodzice dziecka podlegającego obowiązkowi, o którym mowa w art. 14 ust. 3, są obowiązani dopełnić czynności związanych ze zgłoszeniem dziecka do przedszkola lub oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej, a także zapewnić regularne uczęszczanie dziecka na zajęcia. Art. 18.Rodzice dziecka podlegającego obowiązkowi szkolnemu są obowiązani do: 1) dopełnienia czynności związanych ze zgłoszeniem dziecka do szkoły,
Uwagi OSKKO: Brak regulacji dotyczącej charakteru czynności związanych ze zgłoszeniem dziecka oraz terminu wykonania tychże.
Wyjaśnienie: Ustalenie charakteru czynności oraz terminów ich dokonywania, pozwoli dyrektorom na egzekwowanie ich wykonania. Pozostawienie zapisu w brzmieniu j/w powoduje bardzo duże niedogodności w projektowaniu organizacji szkoły i przedszkola. 2. Przyjmowanie dzieci do szkół: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 20 lutego 2004 r. w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych § 3. Do klasy pierwszej szkoły podstawowej przyjmowane są dzieci, które w danym roku kalendarzowym kończą 7 lat i nie odroczono im rozpoczęcia spełniania obowiązku szkolnego na podstawie art. 14 ust. 1a lub art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, zwanej dalej "ustawą", a także dzieci, w stosunku do których podjęto decyzję o wcześniejszym przyjęciu do szkoły podstawowej na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy. Uwagi OSKKO I tu mam problem, bowiem dyskutantów dwóch i oboje mają inne zdanie J. Tzn- mam wrażenie, ze oboje patrzymy na ten sam temat z różnych jego konców i oboje mamy rację ;-)
W zasadzie nigdzie nie jest napisane, ze do gimnazjum przyjmuje się na podstawie świadectwa ze szkoły podstawowej- rozumie się to samo przez się? Chyba, że za takie uznamy zapisy §5ust.4. Dlatego zostawiam kwestię zaświadczeń itp. do ustaleń kolejnych. Choć generalnie uważam, ze problem może się pojawić 1. 09.2004 gdy pojawi nam się siedmiolatek znikąd i nie będziemy wiedzieli, czy odbył roczne przygotowanie przedszkolne, czy nie. No i pytanie zasadnicze- czy nam jest ta wiedza jako przyjmującym w ogóle potrzebna- może powinniśmy przyjąć, iż był to problem dyrektora obwodowego tego dzieciaka. W dodatku, gdybyśmy się wgłębili w zaświadczenia pojawiłby się problem, kiedy dyrektor przedszkola ma je wypisywać- czy np. może wobec niewielkiej frekwencji uznać, ze roczne przygotowanie się „ nie udało”.
3. Kontrolowanie obowiązku przedszkolnego: UOSO Art. 14b. /od 1.09.2004 r./ 2. Kontrolowanie spełniania obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, należy do zadań dyrektora szkoły podstawowej, w obwodzie której dziecko mieszka.
Uwagi OSKKO: Brak możliwości dokumentowania kontrolowania, bo: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 19 lutego 2002 r. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji. § 3. 1. Szkoła podstawowa i gimnazjum prowadzą księgę ewidencji dzieci i młodzieży podlegających obowiązkowi szkolnemu, zamieszkałych w obwodzie szkoły. § 4. 1. Szkoła prowadzi księgę uczniów. 2. Do księgi uczniów wpisuje się imię (imiona) i nazwisko, datę i miejsce urodzenia oraz adres zamieszkania ucznia,
Uwagi OSKKO : w Rozporządzeniu musi znaleźć się zapis pozwalający w sposób jednolity dokumentować realizację obowiązku rocznego przygotowania przedszkolnego 4. Odroczenia ucznia od obowiązku szkolnego UoSO Art.16 ust. 3 3. W przypadkach uzasadnionych ważnymi przyczynami rozpoczęcie spełniania przez dziecko obowiązku szkolnego może być odroczone, nie dłużej jednak niż o jeden rok.
Uwagi OSKKO: Z zapisu nie wynika, czy uczeń odroczony ma obowiązek ponownego odbycia przygotowania przedszkolnego. 5. Realizacja przygotowania przedszkolnego przez dzieci młodsze ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 20 lutego 2004 r. w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych § 3. Do klasy pierwszej szkoły podstawowej przyjmowane są dzieci, które w danym roku kalendarzowym kończą 7 lat i nie odroczono im rozpoczęcia spełniania obowiązku szkolnego na podstawie art. 14 ust. 1a lub art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, zwanej dalej "ustawą", a także dzieci, w stosunku do których podjęto decyzję o wcześniejszym przyjęciu do szkoły podstawowej na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy.
UoSO Art. 14 (zapis obowiązujący od 1 września 2004) 3. Dziecko w wieku 6 lat jest obowiązane odbyć roczne przygotowanie przedszkolne w przedszkolu albo w oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej. 3a. Obowiązek, o którym mowa w ust. 3, rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 6 lat. W przypadku dziecka, o którym mowa w ust. 1a, obowiązek ten rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego poprzedzającego rok szkolny, w którym dziecko rozpocznie spełnianie obowiązku szkolnego.
Uwagi OSKKO: Brak regulacji związanych z koniecznością realizowania przez dzieci, w stosunku, do których podjęto decyzję o wcześniejszym przyjęciu do szkoły, rocznego przygotowania przedszkolnego 6. Zajęcia rewalidacyjne ART 16.7 Za spełnianie obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, obowiązku szkolnego i obowiązku nauki uznaje się również udział dzieci i młodzieży upośledzonych umysłowo w stopniu głębokim w zajęciach rewalidacyjno-wychowawczych, organizowanych zgodnie z odrębnymi przepisami. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 30 stycznia 1997 r. w sprawie zasad organizowania zajęć rewalidacyjno-wychowawczych dla dzieci i młodzieży upośledzonych umysłowo w stopniu głębokim § 4. 1. Udział w zajęciach dzieci w wieku obowiązku szkolnego uznaje się za spełnianie tego obowiązku, określonego w odrębnych przepisach Uwagi OSKKO: Należy uzupełnić zapisy Rozporządzenia o realizację Art. 16.7 UoSO. Zastanawiam się, czy powinniśmy proponować brzmienie poszczególnych paragrafów? |
Rycho | 02-06-2004 23:48:41 [#12] |
---|
fajnie :-) to teraz muszę się trochę poznęcać nad Tobą ;-))
Jeśli przyjąć, że nie proponujemy brzmienia poszczególnych paragrafów, to:
Ad. pkt 1.
Uważam, że jest OK. Nic dodać, nic ująć.
Ad. pkt 2
to sobie zostawiam do osobnego omówienia.
Ad. pkt 3
OK
Ad. pkt 4
Tu napotykamy na pewien problem. Bo tak naprawdę nie wiemy kiedy i w jakich sytuacjach można takiego odroczenia dokonać. Co to są "ważne przyczyny"? Pomysłów na to może być wiele. Nawet jeśli wyłączymy z nich dzieci z orzeczeniem do kształcenia specjalnego (ci są opisani w Art. 14.1a) to też ich będzie wiele. Stąd dociekanie, czy dziecko, któremu odroczono spełnianie obowiązku szkolnego w trybie tego przepisu, powinno, czy też nie ponownie odbywać OPP jest też nie do końca jednoznaczne.
Niemniej jednak sytuacja ta jest nie wyjaśniona, a moim zdaniem wyjaśniona być powinna.
Więc proponuję zostawić to tak jak napisałaś.
A ewentualnie powyższym problemem zająć się osobno. np tak:
4 b Odroczenie obowiązku szkolonego
UoSO Art.16 ust. 3 3. W przypadkach uzasadnionych ważnymi przyczynami rozpoczęcie spełniania przez dziecko obowiązku szkolnego może być odroczone, nie dłużej jednak niż o jeden rok.
Uwagi OSKKO: W rozprządzeniu powinno być określone jakie sytuacje mogą stanowić o "ważnych przyczynach" umożliwiających odroczenie spełniania obowiązku szkolnego.
tylko tu kurcze nie ma delegacji do tego dla ministra, więc takie coś może być nieuprawnione. Jak to uznawanie kwalifikacji ...
Ad. pkt 5.
Proponuję skreślić go w całości. Wyjaśniam dlaczego tak myślę:
Uznajemy, że celem wprowadzenia obowiązkowego przygotowania przedszkolnego była chęć zapewnienia wszystkim 7 -latkom równego przygotowania do podjęcia nauki w szkole. Określając podstawę programową dla przedszkola wskazano jednocześnie poziom tego przygotowania tak pod względem intelektualnym, jak i społecznym. Krótko mówiąc uznaje się, że po OPP dziecko będzie miało zasób wiedzy, umiejętności i postaw pozwalający mu na podjęcie nauki w szkole.
Jeśli zatem ustawodawca uznał, że istnieje możliwość przyjęcia dziecka do szkoły z rocznym wyprzedzeniem, to należy sądzić, że taka możliwość dotyczyć będzie dzieci, które ten wymagany (aby podjąć naukę) zasób wiedzy, umiejętności i postaw posiedli. Bo mniej więcej to właśnie opisują przepisy w tym temacie. Jeśli więc dziecko w wieku 6 lat posiada już psychofizyczną dojrzałość do podjęcia nauki, to można uznać, że takie coś na kształt OPP już odbyło. Tylko w innej formie. Można by tu mówić o czymś na kształt spełnienia tego obowiązku poza przyjętą formą.
Gdyby przyjąć, że 5 - latki, które zamierzają wcześniej pójść do szkoły musiału odbywać OPP, to nasuwa się od razu pytanie. Czy zawsze mamy pewność, że dzisiejszy 5-latek za rok będzie się nadawał do szkoły? Otóż nie. Więc co wtedy? Powtarzanie?
Dlatego myślę, że tak jak to jest w tej chwili uregulowane, to tak może zostać.
Ad. pkt 6.
Asiu, tego nie bardzo rozumiem.
Art. 16.7 UoSO mówi, że za spełnianie obowiązku szkolnego uznaje się również udział zajęciach rewalidacyjno-wychowawczych.
A powołane Rozp. to potwierdza.
Jeżeli dziecko upośledzone w stopniu głebokim bierze udział w zajęciach rewalidacyjno-wychowawczych to tym samym spełnia obowiązek szkolny.
Chyba, że chodzi Ci o to, ze nie ma zapisu o tym, że fakt uczestniczenia w takich zajęciach powinien potwierdzać dyrektorowi szkoły rejonowej organizator tych zajęć? Nie wiem, czy z tym jest jakiś problem, bo nie mam takiego doświadczenia, ale wydaje mi się, że chyba nie ma.
Tak więc ten punkt wg mnie chyba też do skreślenia jest?
Na razie tyle. Teraz muszę się zastanowić nad tym nieszczęsnym pkt 2. :-) |
beera | 03-06-2004 08:11:06 [#13] |
---|
na otarcie łzy po znecaniu liczę na kufel ;-) Ad 4 b nie formalizowalabym tu zbytnio, bowiem nigdy do konca nie okreslimy wszystkich sytuacji. Przecież powodem może być np- nieosiągnięcie przez dziecko dojrzalosci szkolnej ( tu wystarczy opinia PPP), nieobecnosć dziecka w kraju i koniecznośc "nadrobienia", choroba wykluczajaca uczestnictwo w zajęciach w stopniu wystarczającym, by dziecko moglo pójść do szkoły, itp, itd, przypadków może być tysiące, a każdy i tak filtrowany przez indywidualnego dzieciaka, bo dla jednego stan choroby trwającej rok, to powód do odroczenia, a dla drugiego nie jest to żadna przeszkoda. Ad5 Ok- zgadzam się- to tak jak przeniesienie dziecka do klasy wyższej w trakcie roku szkolnego Ad 6 nie chodzi o obowiązek szkolny, tylko przedszkolny, czyli o realizację tego zapisu UoSO: Za spełnianie obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3 czyli należy rozporządzenie uaktualnić, (dopisać ustawową zmianę) A punkt drugi to sama rozkosz :-))) |
Ewa z Rz | 03-06-2004 13:54:21 [#14] |
---|
jeśli można sie wtrącić... Dziecko odroczone, bez względu na powód, powinno byc zobowiązane do odbycia przygotowania przedszkolnego - niech chodzi do szkoły/przedszkola - jest szansa noa odpowiednie przygotowanie się do klasy pierwszej. |
Grażyna | 03-06-2004 22:34:00 [#15] |
---|
ja wpiszę dzieci 6 letnie do księgi ewidencji i księgi uczniów, bo to jest oddział przedszkolny w szkole (czyt. szkoła, a nie przedszkole, czyli będą uczniami), uważam, że podlagają obowiązkowi szkolnemu. Możliwe, że jest to naciagana interpretacja, ale moim zdaniem logiczna Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 19 lutego 2002 r. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji. § 3. 1. Szkoła podstawowa i gimnazjum prowadzą księgę ewidencji dzieci i młodzieży podlegających obowiązkowi szkolnemu, zamieszkałych w obwodzie szkoły. § 4. 1. Szkoła prowadzi księgę uczniów. 2. Do księgi uczniów wpisuje się imię (imiona) i nazwisko, datę i miejsce urodzenia oraz adres zamieszkania ucznia, |
Rycho | 04-06-2004 08:51:11 [#16] |
---|
hm.. Jednak 6-latki w szkole nie będą uczniami i nie podlegają obowiązkowi szkolnemu UoSO
Art. 15. 1. Nauka jest obowiązkowa do ukończenia 18 roku życia. 2. Obowiązek szkolny dziecka rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 7 lat, oraz trwa do ukończenia gimnazjum, nie dłużej jednak niż do ukończenia 18 roku życia. Natomiast rzeczywiście każdy z nas jakoś sobie z ewidencją tego poradzi. Ale to chyba nie o to tu chodzi... |
Grażyna | 04-06-2004 11:53:11 [#17] |
---|
masz rację, ale jak inaczej kontrolować ten obowiązek? Przecież nie zapiszę ich na kartce i uznam, że skontrolowałam. Mam te dzieci w szkole, dlatego zapiszę je w księdze uczniów, bo tam nie ma wymogu, że muszą mieć skończone 7 lat, aby uznać je za uczniów. Wiem, że to jest "grubymi nićmi szyte", ale na razie taki jest stan naszego prawa. To zależy na co się powołamy: UoSO Art. 14 (zapis obowiązujący od 1 września 2004) 3. Dziecko w wieku 6 lat jest obowiązane odbyć roczne przygotowanie przedszkolne w przedszkolu albo w oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej. 3a. Obowiązek, o którym mowa w ust. 3, rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 6 lat. W przypadku dziecka, o którym mowa w ust. 1a, obowiązek ten rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego poprzedzającego rok szkolny, w którym dziecko rozpocznie spełnianie obowiązku szkolnego. |
Rycho | 04-06-2004 14:33:58 [#18] |
---|
Grażyna nie możesz zapisać ich do księgi uczniów! Bo nie wiadomo, czy wszyscy przyjdą do Ciebie do szkoły. To już prędzej można ich wpisać do księgi dzieci. Bo i tak tam muszą wszyscy być wpisani gdy zaczną realizować obowiązek szkolny. I taki sposób ewidencji w obecnym stanie jest moim zdaniem jedynym do przyjęcia. |
Grażyna | 04-06-2004 14:52:41 [#19] |
---|
zapiszę ich w księdze uczniów jak będą już w mojej szkole, a księga ewidencji jest dla mnie jasna sama przez się :)) Ale jestem napięta, niech już skończy się ten rok, bo eksploduję! Jestem wszędzie kontra-jak nie ja :)) |
beera | 07-06-2004 09:16:38 [#20] |
---|
Grażyna nie możesz dzieci realizujących obowiązek przedszkolny zapisać w księdze uczniów, czy w księdze ewidencji swojej szkoły- to wprost wynika z przepisow.
ewidencja OPP to prosta sprawa- wystarczy tylko male uzupelnienie rozporządzenia o dokumentacji.
...... Natomiast jest problem z punktem drugim- może by to zostawić na razie, czy co? problem pojawi się w przyszlym wrześniu dopiero, więc nie musimy MENISOWI podsuwać rozwiązań lecz tylko opisać wątpliwości- co o tym myślisz Rycho? |
Rycho | 07-06-2004 21:04:57 [#21] |
---|
Byłem pozbawiony netu przez kilka dni, więc dopiero teraz... ale do rzeczy. Cytuję Asi wypowiedź dot. nieszczęsnego punktu 2: 2. Przyjmowanie dzieci do szkół: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 20 lutego 2004 r. w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych § 3. Do klasy pierwszej szkoły podstawowej przyjmowane są dzieci, które w danym roku kalendarzowym kończą 7 lat i nie odroczono im rozpoczęcia spełniania obowiązku szkolnego na podstawie art. 14 ust. 1a lub art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, zwanej dalej "ustawą", a także dzieci, w stosunku do których podjęto decyzję o wcześniejszym przyjęciu do szkoły podstawowej na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy. Uwagi OSKKO I tu mam problem, bowiem dyskutantów dwóch i oboje mają inne zdanie J. Tzn- mam wrażenie, ze oboje patrzymy na ten sam temat z różnych jego konców i oboje mamy rację ;-)
W zasadzie nigdzie nie jest napisane, ze do gimnazjum przyjmuje się na podstawie świadectwa ze szkoły podstawowej- rozumie się to samo przez się? Chyba, że za takie uznamy zapisy §5ust.4. Dlatego zostawiam kwestię zaświadczeń itp. do ustaleń kolejnych. Choć generalnie uważam, ze problem może się pojawić 1. 09.2004 gdy pojawi nam się siedmiolatek znikąd i nie będziemy wiedzieli, czy odbył roczne przygotowanie przedszkolne, czy nie. No i pytanie zasadnicze- czy nam jest ta wiedza jako przyjmującym w ogóle potrzebna- może powinniśmy przyjąć, iż był to problem dyrektora obwodowego tego dzieciaka. W dodatku, gdybyśmy się wgłębili w zaświadczenia pojawiłby się problem, kiedy dyrektor przedszkola ma je wypisywać- czy np. może wobec niewielkiej frekwencji uznać, ze roczne przygotowanie się „ nie udało”.
Tu moim zdaniem należałoby najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie:
Czy niezrealizowanie OPP powoduje niemożność podjęcia nauki w kl. I?
Jeśli tak, to musiałby istnieć dokument, który by ten fakt potwierdzał. Czyli jakieś zaświadczenia. (mniejsza z tym przez kogo wydwane). No i w konsekwencji powtarzanie OPP.
Jeśli zaś takiej możliwości (powtarzania) nie ma, bo przyjmuje się, że OPP zostało odbyte, to po co zaświadczenia?
Wydaje mi się,że tu to właśnie (przyjęcie, że każdy takie przygotowanie odbył) było intencją ustawodawcy. I rolą dyrektora jest wyegzekwowanie tego.
Tak więc po, przemyślniach, wydaje mi się, że jeśli chodzi o tą sprawę, chyba powinniśmy na razie to tak zostawić jak jest. I co najwyżej poczekać na to, co przyniesie praktyka w tej materii.
Natomiast powinno się doprecyzować zapis o potarzaniu OPP przez dziecko odroczone.
Bo jeśli udało by się zrealizować nasze sugestie z pkt 1 i 4, myślę, źe to w jakimś zakresie pozwoliłoby uniknąć problemów opisywanych w pkt 2.
To tyle na razie Asiu. Co Ty na to? |
Rycho | 08-06-2004 21:36:04 [#22] |
---|
no teraz ja wklejam Stanowisko Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kadry Kierowniczej Oświaty w sprawie organizacji rocznego przygotowania przedszkolnego dzieci . Wyrażając swoją aprobatę dla objęcia obowiązkowym rocznym przygotowaniem przedszkolnym wszystkich dzieci, chcieliśmy zwrócić uwagę na problemy, które pojawiają się z jego organizacją w świetle obowiązujących przepisów. Prosimy o ustosunkowanie się do niżej przedstawionych kwestii : 1. Zgłaszanie uczniów do szkoły i przedszkola: UOSO Art. 14b. /od 1.09.2004 r./1. Rodzice dziecka podlegającego obowiązkowi, o którym mowa w art. 14 ust. 3, są obowiązani dopełnić czynności związanych ze zgłoszeniem dziecka do przedszkola lub oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej, a także zapewnić regularne uczęszczanie dziecka na zajęcia. Art. 18.Rodzice dziecka podlegającego obowiązkowi szkolnemu są obowiązani do: 1) dopełnienia czynności związanych ze zgłoszeniem dziecka do szkoły,
Uwagi OSKKO: Brak regulacji dotyczącej charakteru czynności związanych ze zgłoszeniem dziecka oraz terminu wykonania tychże.
Wyjaśnienie: Ustalenie charakteru czynności Wyjaśnienia pojęć w tym zakresie) oraz terminów ich dokonywania, pozwoli dyrektorom na egzekwowanie ich wykonania. Pozostawienie zapisu w brzmieniu j/w powoduje bardzo duże niedogodności w projektowaniu organizacji szkoły i przedszkola. 2. Przyjmowanie dzieci do szkół: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 20 lutego 2004 r. w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych § 3. Do klasy pierwszej szkoły podstawowej przyjmowane są dzieci, które w danym roku kalendarzowym kończą 7 lat i nie odroczono im rozpoczęcia spełniania obowiązku szkolnego na podstawie art. 14 ust. 1a lub art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, zwanej dalej "ustawą", a także dzieci, w stosunku do których podjęto decyzję o wcześniejszym przyjęciu do szkoły podstawowej na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy. Uwagi OSKKO: Brak jest w Rozp. wyjaśnienia czy niezrealizowanie, z innego niż odroczenie powodu, obowiązkowego przygotowania przedszkolnego również daje prawo do podjęcia nauki w kl. I? Należy raczej rozumieć, że tak jest, czyli dopuszcza się prawnie możliwość nieodbycia takiego przygotowania i mimo to, podjęcie nauki w szkole. Wyjaśnienie: Jeżeli dyrektor szkoły nie ma możliwości sprawdzenia, czy dziecko odbyło obowiązkowe przygotowanie przedszkolne, to tym samym istnieje możliwość przyjęcia do szkoły dziecka, które takiego przygotowania nie odbyło. Jak to zatem jest z tym obowiązkiem? Jest on obligatoryjny dla wszystkich dzieci? Jeśli tak, to jakie są konsekwencje dla dziecka, które go nie zrealizuje? 3. Kontrolowanie obowiązku przedszkolnego: UOSO Art. 14b. /od 1.09.2004 r./ 2. Kontrolowanie spełniania obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, należy do zadań dyrektora szkoły podstawowej, w obwodzie której dziecko mieszka.
Uwagi OSKKO: Brak możliwości dokumentowania kontrolowania, bo: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 19 lutego 2002 r. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji. § 3. 1. Szkoła podstawowa i gimnazjum prowadzą księgę ewidencji dzieci i młodzieży podlegających obowiązkowi szkolnemu, zamieszkałych w obwodzie szkoły. § 4. 1. Szkoła prowadzi księgę uczniów. 2. Do księgi uczniów wpisuje się imię (imiona) i nazwisko, datę i miejsce urodzenia oraz adres zamieszkania ucznia,
Uwagi OSKKO : w Rozporządzeniu powinien znaleźć się zapis pozwalający w sposób jednolity dokumentować realizację obowiązku rocznego przygotowania przedszkolnego 4. Odroczenia ucznia od obowiązku szkolnego UoSO Art.16 ust. 3 3. W przypadkach uzasadnionych ważnymi przyczynami rozpoczęcie spełniania przez dziecko obowiązku szkolnego może być odroczone, nie dłużej jednak niż o jeden rok.
Uwagi OSKKO: Z zapisu nie wynika wprost, czy uczeń odroczony ma obowiązek ponownego odbycia przygotowania przedszkolnego. 5. Zajęcia rewalidacyjne ART 16.7 Za spełnianie obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, obowiązku szkolnego i obowiązku nauki uznaje się również udział dzieci i młodzieży upośledzonych umysłowo w stopniu głębokim w zajęciach rewalidacyjno-wychowawczych, organizowanych zgodnie z odrębnymi przepisami. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 30 stycznia 1997 r. w sprawie zasad organizowania zajęć rewalidacyjno-wychowawczych dla dzieci i młodzieży upośledzonych umysłowo w stopniu głębokim § 4. 1. Udział w zajęciach dzieci w wieku obowiązku szkolnego uznaje się za spełnianie tego obowiązku, określonego w odrębnych przepisach Uwagi OSKKO: Należy uzupełnić zapisy Rozporządzenia o realizację Art. 16.7 UoSO. |
beera | 11-06-2004 11:14:36 [#23] |
---|
rycho? Ok- wysylamy? :-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|