Forum OSKKO - wątek
Konto zapomniane | 28-05-2004 19:33:27 [#01] |
---|
Dzisiaj nauczycielka oświadczyła mi, że sprawę skieruje do Sądu Pracy. Oto sytuacja. Nauczyciel mianowany, 35 lat pracy w zawodzie, 58 lat życia. W związku ze zmianami w szkolnym planie nauczania nie mam dla niej pełnego etatu (tylko 13 godz.). Otrzymała inf. na piśmie z pouczeniem, że jeśli nie wyrazi zgody na ograniczenie zastosuję art. 20 ust.1 oraz to, że ma prawo przejścia w stan nieczynny. Na piśmie otrzymałam odpowiedź, że nie wyraża zgody. Następnie organ prowadzący zobowiazuje ją do uzupełnienia etatu w innej szkole (sąsiednia miejscowość) na tym samym stanowisku (art.22 ust.1). N-ka nie wyraża zgody (chce rozw.stos.pracy i 6-cio mies. odprawę). Wiem, że nie mam kasy na odprawy.Zw. zaw. wnosi o zastosowanie art. 20 ust.1pkt 2, ust.2 i ust.5 KN. Jak powinnam postąpić? |
violka | 28-05-2004 19:40:41 [#02] |
---|
tak jak przewiduje prawo czyli jeśli są możliwości uzupełnienia etatu, a ona się nie zgadza to będzie pracować w niepełnym wymiarze (wynagrodzenie proporcjonalnie mniejsze) Karta Nauczyciela: Art. 22. 1. Organ prowadzący szkołę może nałożyć na nauczyciela obowiązek podjęcia pracy w innej szkole lub szkołach i na tym samym lub - za jego zgodą - na innym stanowisku, w celu uzupełnienia tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych w wymiarze nie większym niż 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć. W wypadku niewyrażenia zgody nauczyciel otrzymuje wynagrodzenie za część obowiązkowego wymiaru zajęć. |
panda | 28-05-2004 19:44:11 [#03] |
---|
pracownik może szef nie Niestety przeszłam podobną sytuację. Przed kolejnym konkursem musiałam wypowiedzieć pracę nauczycielce z uprawnieniami emerytalnymi. Poinformowałam ją o tym, wytłumaczyłam. Wszystko przyjęła ze słowami "Pani dyrektor, pani wygra" No i wygrałam. Ale ona miała doskonałego mecenasa związkowego, i kiedy ja wycofałam wypowiedzenie, ona stwierdziła na piśmie, że wycofania nie przyjmuje i oczekuje 6- miesięcznej odprawy z art.20 i 3-miesięcznej emerytalnej. Dołaczyła mi do tego bardzo fachowe stanowisko prawnika, który podpisrając się paragrafami udowodnił mi, że bez zgody pracownika nie mogę się wycofać z wypowiedzenia. Zweryfikowałam to u radcy miejskiego i potwierdził. Nie masz identycznej sytuacji, ale też zapowiedziałaś zastosowanie art. 20. Więc to co przedstawiam, to czarny scenariusz, jaki może Cię spotkać. Lepiej być przygotowaną i liczyć na nieznajomość prawa. |
violka | 28-05-2004 19:45:02 [#04] |
---|
nie ma podstaw do tego co proponują zz - przecież są godziny na uzupełnienie organ ma prawo oszczędzić na odprawie skoro są godziny w innej szkole - ta decyzja nie zależy od ciebie - to organ nakłada na n-la obowiązek uzupełnienia |
panda | 28-05-2004 19:48:40 [#05] |
---|
sprawdź, jakiej treści pismo dałaś Jeśli tak, jak rozumiem najpierw wypowiedzenie warunków i zapowiedź art. 20 a po uzyskaniu odpowiedzi odmownej dopiero propozycję uzupełnienia przedstawioną przez OP - związki mogą mieć rację. |
violka | 28-05-2004 19:51:04 [#06] |
---|
ale panda może mieć rację - przed wręczeniem kwitu o ograniczeniu lepiej dowiedzieć się w organie czy napewno nie będzie godzin poza tym zanim wręczymy wypowiedzenie czy inny taki papier musimy mieć zatwierdzony arkusz- bo inaczej na jakiej podstawie zwalniasz ? - takich projektów można sobie kilka mieć, prosto z sufitu - oficjalny to ten z pieczątką organu |
violka | 28-05-2004 19:54:08 [#07] |
---|
to pismo było informacją czy wypowiedzeniem? ja w kwietniu daję informację, że przewiduję dla Pani tyle a tyle godzin w przyszłym roku szkolnym - nie potrzeba tu żadnej zgody n-la (podpisuje przyjęcie informacji) i dopiero w maju jak jest zatwierdzony arkusz wręcza się wypowiedzenie lub ograniczenie |
Konto zapomniane | 28-05-2004 19:59:17 [#08] |
---|
Nauczycielka będzie walczyć o swoje, zz ją poprze. Już mnie pouczono, że powinnam jej wręczyć rozwiązanie stosunku pracy. Dziękuję za wszystkie opinie w tej sprawie. Do poniedziałku moja wiedza prawnicza wzbogaci się, liczę na pomoc i z góry dziękuję. |
Konto zapomniane | 28-05-2004 20:05:01 [#09] |
---|
Violko, to była informacja na piśmie o projekcie. Teraz w maju od org. prow. dostała uzupełnienie. A ja biernie się temu przyglądam? |
violka | 28-05-2004 20:11:04 [#10] |
---|
czemu biernie? idź do organu i poproś, żeby jak najszybciej dali pismo, że nakładają obowiązek uzupełnienia wymiaru w innej szkole jak nie wyrazi zgody (na piśmie) - to informujesz (na piśmie), że będzie otrzymywać wynagrodzenie za 15/18 informacja w kwietniu o projekcie dotyczy godzin które ty masz dla niej (a nie wypowiedzenie) - dalej to rola organu (jak ma to daje na uzupełnienie) |
Konto zapomniane | 28-05-2004 20:51:24 [#11] |
---|
Pismo już dali z poczeniem, że jak nie wyrazi zgody to ma wynagrodzenie za 13/18. Podpisała, że nie wyraża zgody. Chyba jest na przegranej pozycji... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|