Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Rozliczanie zrealizowanych godzin PP - jak jest?
strony: [ 1 ]
Ama02-03-2017 20:32:49   [#01]

Podniosę watek, bo pilnie zależny mi na uzyskaniu Waszej pomocy:

W związku z nadciągającym końcem roku klas maturalnych mam pytanie: Jak to jest z rozliczaniem realizacji minimum godzin w ramach podstawy programowej?

Usłyszałam dziś wersję, że ponieważ odeszliśmy od monitorowania, to można się nie przejmować tym, czy zrealizowana została odpowiednia (minimalna) liczba godzin z przedmiotu, bo ważne jest, żeby zrealizowane były treści.

To jak jest teraz? Liczyć? Nie liczyć? A jeśli nauczyciel nie zrealizował (nie wykazał realizacji) minimum godzin z PP to co? Robić na siłę, nie robić i pozostawić nie zrobione i się nie przejmować? 

Bardzo proszę o pomoc!

AnJa02-03-2017 21:24:41   [#02]

Nigdy nie wchodziliśmy w monitorowanie jako obowiązek prawny więc i wychodzić nie musimy.

W szkołach ponadgimnazjalnych obowiązuje od 2012 ramówka nakazujaca realizację minimalnej liczby godzin w cyklu - i ona wciąż obowiązuje i jeszcze kilka lat zdaje się będzie obowiązywać.

Co jeśli nie zrealizował

? Nie wiem, nie słyszałem, by wobec kogokolwiek konsekwencje od wprowadzenia tej ramówki wyciągnięto- co nie znaczy, że sie nie wyciągnie.

zawietka17-01-2018 20:18:51   [#03]

Podnoszę wątek.

Czy monitorujecie realizację podstawy programowej?

Od szkolenia dyrektora w 2014 r. Wewnętrzne monitorowanie realizacji podstawy programowej nauczyciele muszą uzupełniać tabelki na temat realizacji jakościowej (które elementy podstawy programowej zrealizowali, a które nie) oraz ilościowej (ile godzin zrealizowali). Jako wice wszystko to zbieram i scalam.

an20-01-2018 14:40:01   [#04]

monitorujemy jak do tej pory.

Dla klas starszych niż pierwsze (szkołą ponadgimnazjalna).

Areq20-01-2018 17:12:57   [#05]

Nie liczę godzin realizacji. Na spotkaniu, na którym byliśmy w maju p. minister powiedziała zdecydowanie, że liczenie godzin i tabelki nie mają sensu i ,że nie wierzy aby nauczyciel nie realizował podstawy programowej.

danek21-01-2018 00:10:11   [#06]

Ja już jestem poza systemem-moim płatnikiem jest ZUS.Co zrobisz jak zmieni się minister ,prawo to prawo.

AnJa21-01-2018 04:41:55   [#07]

Nie musi się zmieniać.Wystarczy zlecenie na odstrzał i w przypadku braku realizacji minimalnej liczby godzin że starej ramówki powód jest.

malchow07-10-2020 15:27:23   [#08]

Czy z przedmiotów funkcjonowanie osobiste i społeczne, zajęcia rozwijające kreatywność itp, czyli w szkole dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym liczy się godziny? Obowiązuje jedną podstawa programowa dla klas 1-8.

malchow08-10-2020 11:16:06   [#09]

Podnoszę

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]