Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
napoje profilaktyczne dla pracowników i nauczycieli |
mag-maggie | 17-01-2017 13:18:58 [#01] |
---|
Cały czas wydajemy nauczycielom i pracownikom herbatę. Podczas rozmowy pracownik BHP z gminy stwierdził, że niepotrzebnie to robimy, zwłaszcza w stosunku do nauczycieli. Przeczytałam Rozporządzenie Rady Ministrów z 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów i rzeczywiście nie bardzo wiem, do której kategorii podciągnąć nauczycieli. W szkole są dostępne dystrybutory z wodą. Herbatę otrzymują od kilkudziesięciu lat i jej brak będzie zamachem stanu. Wdawanie zapisane jest w regulaminie pracy. Jak to u Was wygląda? Co radzicie?
I druga sprawa: Czy w szkole wydajecie przydziałowe długopisy dla nauczycieli? Bo my ni. A zapytano nas o to w gminie ze zdziwieniem, że nie.
|
Danusia | 17-01-2017 14:24:45 [#02] |
---|
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 17 grudnia 2010 r.
w sprawie podstawowych warunków niezbędnych do realizacji przez szkoły i nauczycieli zadań dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych oraz programów nauczania (Dz.U. 2011 nr 6 poz. 23)
§ 3. Nauczycielowi przysługuje nieodpłatnie wyposażenie w materiały niezbędne do wykonywania czynności
wchodzących w zakres obowiązków nauczyciela, stosownie do specyfiki danej szkoły. Szczegółowy wykaz materiałów
ustala dyrektor szkoły.
Jeśli chodzi o herbatę, to rzeczywiście jest relikt. Pamiętam, że herbata była kupowana z socjalu (ręczniki chyba też i mydło dostawaliśmy do ręki :)). Takich zakupów nie możesz zrobić z ZFŚS, więc należy, moim zdaniem zmienić regulamin pracy. A w szkole , oczywiście jest i mydło i papierowe ręczniki we wszystkich toaletach.
Nie musisz zapewniać herbaty. U mnie jest dostęp do wody mineralnej. |
DYREK | 18-01-2017 09:42:51 [#03] |
---|
"Zgodnie z rozporządzenie w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy pracodawca jest obowiązany zapewnić dostateczną ilość wody zdatnej do picia oraz do celów higienicznosanitarnych, gospodarczych, przeciwpożarowych. Natomiast obowiązek zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych profilaktycznych napojów wynika z przepisów rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Wyżej wymienione napoje zapewnia się po spełnieniu określonych w przepisach przesłanek, czyli:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C."
z : https://www.portalbhp.pl/bhp-dla-wlascicieli/kawa-i-herbata-dla-pracownikow-biurowych-7160.html
i nasz wątek bhp (herbata, mydło, fartuchy itp.)
http://oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=13543&s=1 post został zmieniony: 18-01-2017 09:48:16 |
hania | 19-01-2017 13:59:23 [#04] |
---|
profilaktyczny napój - herbata... hmmmmm...:-) ( szeroko pojęte hmmm) |
koala | 19-01-2017 14:39:57 [#05] |
---|
Do 1. 10 lat temu zastałam taką herbacianą sytuację. Po 2 latach przestaliśmy wydawać, mydła, ręczniki i herbatę. Oczywiście były pretensje.
Teraz kupuję wodę mineralną, jeśli jest gorąco. Kupujemy tez pastę BHP, proszek do prania. Mamy w szkole pralkę. |
Marek Pleśniar | 19-01-2017 20:57:14 [#06] |
---|
herbata to hoho;-)
ze 15 lat nie ma alebo lepi
uważam że dyrektor powinien rano w pokoju nauczycielskim się przejść co dzień i zapisać: pani kawa?, pan herbata? Kapuczyno?
(ja poprosze koniak) |
AnJa | 19-01-2017 21:23:54 [#07] |
---|
kiedyś czytałem, że z napoi profilaktycznych to najskuteczniejsze jest jajko na surowo i roztopione masło
ale nie sprawdzałem |
slos | 20-01-2017 07:19:22 [#08] |
---|
Sok pomidorowy zmiksowany z tym jajkiem też bywa dobry... :-) Coż, moze w ramach "dobrej zmiany" wrócą i te relikty PRL jak herbata i papier toaletowy wraz z procedurą i kryteriami wyboru z kilkuset odmian. :-P
|
Ala | 20-01-2017 09:11:56 [#09] |
---|
i jeszcze z procedurą jak używać ;))) |
AnJa | 20-01-2017 11:33:40 [#10] |
---|
sok pomidorowy z jajkiem to raczej po a nie przed? |
DYREK | 26-01-2017 09:23:49 [#11] |
---|
Dawniej regulowane było przez:
Zarządzenie MOiW z dnia 30.07.1982r. (Dz.Urz. MOiW 1982/10/93, DZ.Urz. MEN 1991/2/9) w sprawie określenia podstawowych warunków do realizacji przez szkoły i nauczycieli zadań dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych.
a w nim:
"art.3.1. Nauczycielowi przysługuje nieodpłatne zaopatrzenie w: (....) c) herbatę w ilości 100 gramów miesięcznie, d) środki do mycia, e) odzież roboczą i ochronną, obuwie robocze i ochronne oraz sprzęt ochrony osobistej. 2. Ustala się normy wyposażenia w środki do mycia, określone w tabeli, stanowiącej załącznik nr 1 do niniejszego zarządzenia.
(....)"
Następnie tego typu artykuły były zwyczajowo wydawane na cele bhp, na zasadzie przepisania starych zapisów do regulaminu pracy.
Zwyczaj ten jest w wielu szkołach nadal kontynuowany;-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|