Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
uznanie kwalifikacji |
ellys | 24-05-2004 19:33:13 [#01] |
---|
Muszę napisać prośbę do KO o pozwolenie na zatrudnienie n-la języka angielskiego, który ma ukończoną filologię polską i studia podyplomowe z metodyki języka angielskiego. Czy mam zwrócić się o uznanie kwalifikacji czy pozwolenie na zatrudnienie osoby z niepełnymi kwalifikacjami? Jaką podać motywację? Czy piszę ja jako dyr, czy też robi to zainteresowany n-l? Proszę o poradę. |
panda | 24-05-2004 19:35:09 [#02] |
---|
A czemu studia podyplomowe nie dają kwalifikacji? |
Jolanta Szuchta | 24-05-2004 19:36:29 [#03] |
---|
U mnie pisał sam nauczyciel.Pisał podanie ,do tego dołaczał kserokopię dyplomow oraz ja pisałam na jakim stanowisku będzie pracował i w jakim wymiarze. Kurator uznał kwalifikacje z tym ze u mnie chodzilo o nauczyciela fizyki,który miał na studiach kilkaset godzin informatyki ale nic z metodyki tejże. |
ellys | 24-05-2004 19:41:40 [#04] |
---|
N-l jest u mnie zatrudniony od 2 lat. W tym roku pierwszy raz zakwestionowano kwalifikacje. Studia roczne podyplomowe z metodyki -myślę, że należy je traktować jako doskonalące a nie nadające kwalifikacje. Oprócz tego n-l jest na IV semestrze nauczycielskiego kolegium językowego. |
Jolanta Szuchta | 24-05-2004 19:58:31 [#05] |
---|
A czy ma jeszcze może jakiś egzamin który go uprawnia?do samego angielskiego? |
ellys | 24-05-2004 20:25:03 [#06] |
---|
Nie ma. Ale wiem, że jest dobra - twórcza, pełna poświęcenia i zapału do pracy, lubiana i ceniona przez młodzież i rodziców. Chciałabym aby mogła zostać do chwili ukonczenia kolegium. |
panda | 24-05-2004 20:42:49 [#07] |
---|
W takiej sytuacji powinnaś wystąpić o zgodę na zatrudnienie bez kwalifikacji do j.ang. Argumenty "za" już masz. |
Leszek | 24-05-2004 21:20:58 [#08] |
---|
uznawania zbliżonosci już nie ma (orzeczenie Tryb Konst. z 12.05.2004 r. - choć jeszcze nie opublikowane) pozdrawiam |
Ewa z Rz | 25-05-2004 01:32:52 [#09] |
---|
jeśli to n-l JUŻ zatrudniony, to nie można pisać o zgodę na zatrudnienie... bo go NIE zatrudniasz. Po prostu dajesz mu te godziny, które są, a do KO piszesz, że jest on w trakcie zdobywania kwalifikacji - to wystarcza. A wystarcza dlatego, że nie ma podstawy prawnej do zwolnienia n-la z powodu braku kwalifikacji. |
panda | 25-05-2004 06:13:07 [#10] |
---|
Tak, jak Ewa Jeśli n-l pozostaje w stosunku pracy. A dla pewności nie możesz dać mu jednej klasy polskiego? |
ellys | 25-05-2004 17:07:15 [#11] |
---|
Dzięki za pomoc. Dla uściślenia mam nawet dwie osoby w takiej samej sytuacji - dwie polonistki, dwie robiące kolegium językowe, obie po tej nieszczęsnej podypolomówce, która miała podobno uprawniać do nauczania ang do 2006 r. Obu daję po połowie j. polski i j. angielski. I dla obu muszę wystąpić z prośbą o zgodę KO. Różnica tylko taka, że jedna jest stażystką, więc od IX nowa umowa, druga kontraktowy i w VI robi mianowanie. I tu kolejne rodzi się pytanie - czy w związku z brakiem pełnych kwalifikacji do ang. może być zatrudniona przez mianowanie? A jeżeli umowa to na czas określony? |
Ewa z Rz | 26-05-2004 05:25:48 [#12] |
---|
ellys Dla tej kontraktowej NIE wystepujesz z prośbą do KO. Ona JEST zatridniona i ma tak przydzielone godziny jak ma. Do polskiego ma kwalifikacje, a do angielskiego jest w trakcie uzupełniania, czyli może go uczyć (wg mojego KO, wtedy jest ok) Ja bym i w przypadku tej stażystki nie pytała KO - przeciez dajesz jej polski, do którego ma kwalifikacje - czyli zatrudnienie jest na podstawie ust. 1 art 10 KN. Angielski dajesz dodatkowo, bo np. jest w trakcie studiów w tym kierunku i tyle... Obie moga robic spokojnie awans - są zatrudnione zgodnie z kwalifikacjami, gdyz do tego wystarcza, gdy n-l uczy choć jedną godzinę tyg. zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami. |
ellys | 26-05-2004 05:38:05 [#13] |
---|
Ewo do tej pory robiłam tak jak piszesz. Ale w tej chwili, gdy arkusz organizacyjny poszedł do KO do zatwierdzenia pojawiły się wątpliwości i kazano mi wystąpić o zgodę kuratora. I własnie stąd moje pytanie - oco mam występować? Przecież nie o uznanie kwalifikacji. O zatrudnienie - już pracują. |
Ewa z Rz | 26-05-2004 05:43:04 [#14] |
---|
kazano? A na jakiej podstawie (zwłaszcza w sytuacji tej kontraktowej)? Odpisz, że jej niezatrudniasz, wiec o zgodę nie masz podstaw wystepować. i wytłumacz, że przydzielasz im dodatkowo angielski, gdyż są one w trakcie zdobywania kwalifikacji. To powinno zamknąć sprawę. Taka prośba o zgodę KO w przypadku JUŻ zatrudnionego n-la jest zupełnie chybiona... A co jak KO zgody nie wyrazi? Będziesz go zwalniać? A na jakiej podstawie? Każdy sąd pracy przywroci go do pracy. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|