Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Opinia radcy na temat mojego stazu!!
strony: [ 1 ]
Agata L22-05-2004 14:08:26   [#01]

Witam serdecznie,

juz nie pierwszy raz zwracam sie do Was z prosba zwiazaną z moim stazem. Przypomne, ze prawie 8 miesiecy przebywalam na zwolnieniu lekarskim spowodowanym powiklaniami ciąży. Obecnie jestem na urlopie macierzynskim.

Problem polega na interpretacji Art.9d ust 3,4. Czy musze odbyc staż od poczatku czy nie. Zwrocilam sie z prosba do Radcy Prawnego ZNP Zarządu Okręgu Warminsko-Mazurskiego i oto co otrzymalam!:

"Staz powinien byc odbyty od poczatku.
Art.9. ust 3 KN zawiera ogólną zasadę, że przerwa w jego odbywaniu spowodowana chorobą nie może trwać dłużej niż 3 miesiące, z zastrzeżeniem przypadku nieobecności w pracy z powodu urlopu macierzyńskiego, kiedy to staz ulega przedluzeniu o czas urlopu macierzynskiego. Jest to wyjatek od zasady ogolnej dopuszczajacy dluzsza przerwe niz 3 miesiace.
W przypadku Pani decydujaca jest sytuacja wynikajaca z ust. 3, a wiec zwolnienie lekarskie trwajace dluzej niz 3 m-cy. Termin 6 miesieczny przewidziany w ust.4 dotyczy tylko przypadkow trwania przerwy w odbywaniu stazu w okresie krotszym niz 3-mce. Poza tym nastapila kumulacja nieobecnosci."

Bardzo Was prosze o opinie na ten temat. A moze wiecie do kogo jeszcze moge sie zwrocic o pomoc? Moj dyrektor w zasadzie chce pojsc mi na rękę i wyznaczyc mi termin kontynuacji stazu, ale obiecalam, że pokaże mu opinie radcy prawnego. Do konca maja musi podjac decyzje.

Pozdrawiam

Agata

panda22-05-2004 18:21:15   [#02]

niestety

Zgadzam się z opinią radcy. Też miałam u siebie taki przypadek i nie było o czym dyskutować.
Ewa z Rz22-05-2004 20:05:30   [#03]

Ta interpretacja jest nieprawidłowa.

Zakładam, że nie miałaś innych zwolnień poza tymi 8 miesiącami. Wtedy po 3 m-cach zwolnienia nastąpiło przerwanie Twojego stażu.

Zgodnie z ust. 4 art 9d KN, jeśli wniosek o kontynuację zostanie złożony przed upływem 6 miesiecy od momentu przerwania stażu, zalicza się staż odbyty przed przerwą z wyłączeniem okresu nieobecności (tych 3 m-cy właśnie).

Wobec tego, że w Twoim przypadku do porodu nie upłynelo 6 m-cy, można "uratować" zrealizowany juz staż. Wystarczy tylko złożyć wniosek o kontynuację po ustaniu przyczyny przerwania stażu (po zakończeniu zwolnienia lekarskiego) w czasie urlopu macierzyńskiego.

Zgodnie z ust 3a art 9d KN urlop macierzyński nie jest przyczyną przerwania stażu - zatem podczas jego trwania można zlożyć wniosek o kontynuację.

Ale jeśli już upłynęło więcej niż 6 m-cy od dnia przerwania stażu nic nie da się zrobić - będziesz musiała po powrocie z urlopu zaczynać staż od początku.

W ostatnim DS jest moje wyjaśnienie w tym temacie.

Agata L22-05-2004 21:30:24   [#04]

Ewo zgadzam się z tym o czym piszesz. Wniosek o kontynuacje stazu zlozylam 2 tyg temu (przed uplywem 6 miesiecy od przerwania stazu). Potrzebuje opinii radcy prawnego (z pieczatką) by moc przedstawic dyrektorowi Twoja interpretację.

Panda, prosze uzasadnij to o czym piszesz, bo ja mam zupełnie inne zdanie na ten temat.

"...Termin 6 miesieczny przewidziany w ust.4 dotyczy tylko przypadkow trwania przerwy w odbywaniu stazu w okresie krotszym niz 3-mce..." - w tym przypadku przeciez nie przerywa sie stazu!

Ewa z Rz22-05-2004 21:36:24   [#05]

agato,

Podsuń dyrektorowi ostatni numer DS - może obejdzie się bez pieczątki... :-)

A jak to nie pomoże, spróbuj porozmawiać z wizytatorem lub radcą prawnym KO.

panda23-05-2004 06:38:30   [#06]

może czegoś nie rozumiem

Z twojego tekstu wywnioskowałam, że byłaś na zwolnieniu 8 miesięcy+urlop macierzyński.
jagi23-05-2004 11:58:24   [#07]
Mieliśmy taki, przypadek - staz rozpoczął sie od nowa. Złożenie wniosku o kontynuację jest równoznaczne z rozpoczeciem kontynuacj w czasie urlopu macierzyńskiego nie ma takiej mozliwości. Tylko powrot do pracy rozpoczyna kontynuację, czyli przerwanie nieobecności (choćby na jeden dzień.)
grażka23-05-2004 12:03:44   [#08]

Ważna jest data złożenia wniosku - a nie rozpoczęcia kontynuacji - jeśli ustawodawca miał na mysli ten sam moment, to powinien to doprecyzować, ja mam wątpliwości.

Wg mnie można to interpretować tak - n-lka składa wniosek o kontynuację stażu - przed upływem 6 miesięcy od daty przerwania stażu. We wniosku podaje termin wznowienia stażu - dzień, gdy po macierzyńskim wróci do pracy.

zgredek23-05-2004 12:56:02   [#09]
data złożenia wniosku - to data kontynuacji stażu

Ewa napisała przecież:

91 dnia zwolnienia - staż uległ przerwaniu

nauczycielka była jeszcze na zwolnieniu 5 miesięcy - do czasu porodu

pierwszego dnia urlopu macierzyńskiego - pisze wniosek o kontynuację stażu (nie upłynęło jeszcze 6 miesięcy)

więc od dnia porodu np. kontynuuje staż
Agata L25-05-2004 15:43:25   [#10]

Mam problem,

Jak wyliczyc sobie dzien, w ktorym zaczne kontynuacje stazu, dzien powrotu do pracy, oraz dzien zakonczenia stazu?

Na nieprzerwanym zwolnieniu bylam od 1 wrzesnia 2003, urodzilam 21 kwietnia 2004 i zaczęłam urlop macierzynski. Czy dobrze liczę?:

1 grudnia - przerwany staz

21 kwietnia - urlop macierzynski (16 tyg) do 10 sierpnia

od 11 sierpnia - urlop wypoczynkowy (8 tyg.) do 5 października

6 października powrót do pracy.

Czy staz kontynuuje 21 kwietnia, czy 11 sierpnia?

Jak policzyc kiedy skoczę staż?

W pracy mnie nie było: L4 (7 miesiecy i 20 dni) + urlop macierzynski (16 tyg.) = 11 miesiecy i 11 dni

Doliczajac ten czas do daty poprzednio ustalonego terminu zakonczenia stazu wynika: 31 maja 2004 + 11 miesiecy i 11 dni = 11 maja 2005?

Czy dobrze wyliczylam? (nie ukrywam, ze pomogly mi posty Ewy z Rz) 

Pozdrawiam

Agata

Agata L27-05-2004 22:09:37   [#11]

Ewo, dokopałam się do tego artykułu z DS i przedstawie Dyrektorowi jego ksero. Mam nadzieje, ze to mu wystarczy:) Bardzo przekonująco opisałaś sprawę wg mnie. Interesuje mnie jeszcze o czym napisał Pan Nadworski w 3/2004 nr.? Pozdraiwam serdecznie!

Agata

Konto zapomniane28-05-2004 00:17:23   [#12]

Wyliczenie terminu zakończenia stażu

Szanowna Pani Agato.

W Pani konkretnym przypadku data przerwania stażu została obliczona prawidłowo (91 dzień nieobecności), natomiast kontynuacja stażu (na Pani wniosek) powinna nastąpić z dniem 21 kwietnia 2004 roku (ostateczny termin złożenia wniosku o kontynuację stażu upływa z dniem 29 maja 2004 roku). Po tym terminie (29 maja) przekroczony zostanie okres 6 miesięcy uprawniający Panią do złożenia wniosku o kontynuację stażu. Natomiast wyliczenia dotyczące czasu zakończenia stażu są nieprawidłowe. Staż uległ przerwaniu z dniem 1 grudnia 2003 roku, musi więc zostać przedłużony o 90 dni nieobecności (3 miesiące), do tego należy doliczyć okres pobytu na urlopie macierzyńskim, czyli kolejne 112 dni (3 miesiące i 22 dni), co razem daje nam 202 dni (6 miesięcy i 22 dni). Liczymy, rozpoczynając od daty zakończenia urlopu macierzyńskiego (ponieważ kontynuacja stażu jest związana z jego przerwaniem na skutek nieobecności w pracy spowodowanej chorobą, ale już w momencie rozpoczęcia kontynuacji przebywa Pani na urlopie macierzyńskim, więc staż ulega wydłużeniu o czas trwania tegoż urlopu) czyli od dnia 11 sierpnia 2004 roku dodając 202 dni, co pozwala nam obliczyć datę zakończenia stażu, która przypadnie na dzień 28 lutego 2005 roku (poniedziałek). Więcej informacji z przykładowymi wyliczeniami znajdzie Pani na forum dyskusyjnym serwisu internetowego dla nauczycieli "Edukator", który znajduje się pod adresem: http://www.edukator.org.pl/index.php wraz z przytoczoną podstawą prawną zawarta w Karcie Nauczyciela, wyrokach Sądu Najwyższego i Naczelnego Sądu Administracyjnego, Kodeksie postępowania administracyjnego ect.

Serdecznie zapraszam również do odwiedzin na stronach Związku Nauczycieli Rzeczypospolitej, które znajdzie Pani pod adresem:

Pozdrawiam - Dariusz Kosakowski
zgredek28-05-2004 00:49:01   [#13]

hihihi

a mi się policzyło tak:

myślę, że staż został rozpoczęty 1 września 2001 r.

do 31 sierpnia 2003 r.minęły zatem 2 lata

zakładając, że agataL nie miała żadnych L4, bezpłatnych itp. do tego dnia zrealizowała 2 lata stażu.

wrzesień 2003 - 30 dni L4
październik 2003 - 31 dni
29 listopada 2003 - 90 dzień L4

30 listopada 2003 r. - przerwanie stażu

jeśli w dniu porodu złożyła wniosek o kontynuację stażu - to

21 kwietnia 2004 r. - staż kontynuować zaczęła

zaliczmy dwa lata stażu, więc zostało 9 miesięcy

wychodzi mi - 21 stycznia 2005 r. - zrealizowane 2 lata i 9 miesięcy stażu

a teraz przedłużamy o czas trwania urlopu macierzyńskiego, czyli dodajemy 112 dni:

do 31.01.2005 - 10 dni
luty - 28 dni
marzec - 31 dni
kwiecień - 30 dni

to będzie 99 dni, więc jeszcze 13 dni

i zakończyłabym - 13 maja 2005 r.:-)

-----------------------------------

myślę, że bez Ewy się nie obejdzie:-))))))))))))))))))))
zgredek28-05-2004 00:56:41   [#14]
doczytałam, że Agata złożyła wniosek o kontynuację dwa tygodnie temu - czyli około 8 maja 2004 r.

to teraz 30 maja 2005 r. mi wyszedł;-)
Konto zapomniane28-05-2004 01:42:46   [#15]

Oczywiście

Oczywiście, nie uwzględniłem stażu pozostałego do zrealizowania w pełnym wymiarze. Masz absolutną rację. Należy dodać jeszcze okres stażu pozostający do zrealizowania, czyli okres brakujący do pełnego wymiaru 2 lat i 9 miesięcy. Przepraszam za pomyłkę. :-)
Ewa z Rz28-05-2004 14:34:58   [#16]

Ok, zgredek :-))

Bardzo dobrze wyliczyłaś!

:-))

Agata L28-05-2004 18:45:21   [#17]

Bardzo Wam wszystkim dziekuje! Teraz juz dyrektor nie powinien mieć  wątpliwosci!

Mam nadzieje, ze juz nie bede Wam niczym głowy zawracać.

Pozdrawiam serdecznie!

Agata

Grażyna28-05-2004 22:49:32   [#18]

Moja nauczycielka 18 maja przerwała staż, termin porodu ma na 10 sierpnia, a planowane zakończenie stażu na 31 maja 2005. Zakładając, że urodzi w terminie, powinna złożyć wniosek o kontynukację stażu 11 sierpnia, do 31 maja 2005 doliczam jej macierzyński 112 dni oraz czas, na który przerwała staż do dnia porodu:

maj- 13 dni

czerwiec - 30 dni

lipiec - 31 dni

sierpień - 10 dni

co daje 84 dni + 112 = 196 dni (czy wliczam te 3 miesiące l4 sprzed perwania stażu?)

Czyli kończy staż (30+31+31+30+31+30+13) 13 grudnia 2005?

Ewa z Rz29-05-2004 07:18:04   [#19]

Grażyna,

Najpierw obliczasz ile stażu zrealizowała do przerwy, pomijając nieobecności (liczysz tylko staż faktycznie zrealizowany).

Potem obliczasz ile jej jeszcze stażu pozostało: od całego stażu odejmujesz staż zrealizowany.

Następnie, jeśli staż wznowi w czasie urlopu macierzyńskiego (nieważne w którym dniu, ważne by przerwa w stażu nie trwała więcej niż 6 m-cy), do daty zakończenia tego urlopu dodajesz cały ten okres stażu, który jeszcze musi zrealizować i otrzymujesz datę zakończenia stażu.

Zatem Twoja n-lka:

Zrealizowała do dnia przerwania tj 18.05.2004 1 rok, 8 m-cy i 17 dni - (minus) 3 m-ce = 1 rok 5 m-cy i 17 dni stażu.

Pozostało jej: jeszcze 1 rok 3 m-ce i 13 dni stażu do zrealizowania.

Jeśli rozpocznie urlop macierzyński planowo, to zakończy go 29.11.2004. Wobec tego trzeba teraz doilczyć pozostały staż do zrealizowania.

Otrzymujemy datę 13.03.2006 r.

Grażyna29-05-2004 19:16:34   [#20]

Ewuniu!

Czyli jednak muszę jej doliczyć 3 miesiące, po których przerywa się staż? Ale dlaczego? Przecież nikomu, kto miał np. 67 dni L4 (nie przerwał więc stażu) nie doliczamy tych dni, dlaczego w tym wypadku trzeba je doliczyć?

Ewa z Rz29-05-2004 19:36:23   [#21]

zgodnie z zapisem art 9d ust 4 KN

art. 9d ust. 4. Po ustaniu przyczyny przerwania stażu nauczyciel może złożyć wniosek o kontynuację stażu. W przypadku złożenia wniosku w terminie 6 miesięcy od dnia przerwania stażu, do wymaganego okresu stażu zalicza się okres stażu odbytego przed przerwą, z wyłączeniem okresu nieobecności.[tj. bez tych 3 miesięcy, które spowodowały przerwanie stażu - bo był to okres nieobecności - przyp. mój] W razie złożenia wniosku po upływie 6 miesięcy od dnia przerwania stażu, nauczyciel obowiązany jest odbyć staż ponownie w pełnym wymiarze, z zastrzeżeniem ust. 4a.
Grażyna29-05-2004 20:23:23   [#22]
ok. rozumiem, ale mimo to szkoda mi dziewczyny...
Ewa z Rz29-05-2004 20:28:47   [#23]

a trzeba to zrobic po to,

by po wznowieniu stażu każdy dzień L4 nie powodował jego przerwania...

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]