Forum OSKKO - wątek

TEMAT: sześciolatki same czy z 5-latkami?
strony: [ 1 ]
Macia13-05-2004 15:17:19   [#01]
Napiszcie jak rozwiazujecie ten problem. Ja jestem w tej chwili na rozdrożu bo organ każe zerówki dopełniać do 25 osób dziecmi 5-letnimi a nadzór twierdzi że nie wolno.
grażka13-05-2004 15:31:48   [#02]

Mam na przyszły rok 3 pięciolatków w zerówce. Kończę klasę, gdzie było 9 sześciolatków i 16 pięciolatków.

Przecież to bezsensowne - jakby nie było wolno, to kto by te 9 dzieci uczył?

Kurka, dzieci nie rodzą się w ilościach równych miejscom w grupach przedszkolnych, a tu by jeszcze chcieli, żeby wiek i pasował. ;)

I niby dlaczego nie wolno - przecież to i tak płaci gmina; zadaniem nauczyciela jest planowanie pracy stosownie do potrzeb dzieci - moje czytające 5 latki jak chcą, to robią zadania zaplanowane dla starszych kolegów.

Może się wyjaśni - trzymaj się! :)))

Nisia13-05-2004 16:02:24   [#03]

Wiadomo, ze pracę w takiej grupie organizuje się wielopoziomowo.

Jest to utrudnienie dla nauczyciela, a zawsze wyznacznikiem pracy jest odpowiednie przygotowanie 6 latków.

U mnie już kolejny rok będzie funkcjonowała taka grupa, bo taka była potrzeba rodziców. Gdybym czekała na 6 latki, moje dziewczyny nie miałyby pracy, bo mam pod bokiem zerówkę w szkole.

Nic mi nie wiadomo o takim przepisie. Pozdrawiam

Konto zapomniane13-05-2004 16:08:27   [#04]
Mam  ten sam problem , ale nie słyszałam o tym , ze nie wolno?!!!!!  Montuję grupę łączoną i już. Pozdrawiam.
Ewa z Rz13-05-2004 16:10:01   [#05]

tylko n-l...

powinien mieć dodatek za "trudne" - bo to przecież będą "grupy łączone"...

;-))

Macia13-05-2004 16:12:46   [#06]

Ewuniu

A gdzie masz podstawe prawna do tego?
elunia13-05-2004 16:13:56   [#07]

a u nas...

Ja w swoim przedszkolu mam tylko jedną grupę żywioną-w tym trzech -6-latków, na następny rok będzie tyle samo, reszta to dzieci 5,4,3-letnie -nauczyciel pracuje 22 godziny, i nikt z organu nadzorującego nie mówi,że tak nie wolno.
beera13-05-2004 19:30:10   [#08]

maciu

nie ma podstawy prawnej. Dodatek nalezy się za oddziały  łączone więc ewa zasugerowała, ze i tu jest zasadnośc do wyplaty.

Swoja drogą wydaje się, ze duzo niedoprecyzowań jest z tym obowiązkiem przedszkolnym :

1. nie ma jak ewidencjonować dzieciaków
2. budzi wątpliwości łączenie dzieci 5 i 6 letnich ( moje duże bardzo)
3. ilośc godzin obowiązkowych w OP jest róznie interpretowana w róznych KO

itp, itd

Tatiana13-05-2004 20:14:59   [#09]

U nas na razie nie ma problemu, czy łączyć czy nie /5 z 6 l./. Na ogół jest tak, jak było do tej pory. Jeżeli jest mało 6-latków to oddziały są dopełniane 5-latkami. Nikt nie ma płacone za trudną pracę, bo nie ma podstawy prawnej, o czym już pisały koleżanki. Oczywiście mogłyby mieć płacone, bo to jest trudna praca, ale na pewno nikt tego nie postanowi.

Maciu, nie rozumiem, dlaczego u was nadzór nie zezwala dopełniać 5-latkami? Może słabe warunki lokalowe, może tych 6-latków już jest dużo? Ja jako przedstawiciel nadzoru nie mam takich intencji czy delegacji, by zabraniać czy ingerować. Góra na razie nic nie postanawia, więc decyzja należy do środowisk.

Pozdrawiam

kuba13-05-2004 21:11:31   [#10]
A jak jest z wymiarem godzin w takich oddziałach? 22 czy 25? Jak jest to rozwiązane u Was?
elunia13-05-2004 21:31:32   [#11]
W moim mieście, jeżeli jest grupa mieszana-a są w niej 6-latki to nauczyciel ma 22 godzinny wymiar czasu pracy.Pracuję z dziećmi w grupie mieszanej już ładnych parę lat, wcześniej pracowałam w grupach jednolitych wiekowo. Uważam,że praca w grupie mieszanej może jest dla nauczyciela większym wyzwaniem,ale ma dużo zalet- dzieci wiele się od siebie uczą. Myślę,że grupy łączone to jednak przyszłość w naszych przedszkolach- przecież w rodzinie rzadko kiedy są dzieci w tym samym wieku.Nie widzę powodu dlaczego mielibyśmy dostawać za pracę w grupach mieszanych jakiś dodatek za trudną pracę -bardzo lubię pracować w tej grupie, moje koleżanki też i świetnie sobie radzą.Zaznaczam,że dzieci 6-letnie są bardzo dobrze przygotowane do szkoły, ze wszystkimi dziećmi pracujemy metodami innowacyjnymi (nawet z trzylatkami).
wisia14-05-2004 07:20:16   [#12]

Rozmawiałam otym samym z moją panią wizytator i na szczęscie powiedziała, że można łączyć 6- latki z 5, 4 latkami jak jest taka potrzeba.

Może być nawet grupa 3,4,5, 6 - latki. Tylko praca z kazdą grupą wiekową musi być odpowiednio zaplanowana i realizowana

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]