Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
sześciolatki same czy z 5-latkami? |
Macia | 13-05-2004 15:17:19 [#01] |
---|
Napiszcie jak rozwiazujecie ten problem. Ja jestem w tej chwili na rozdrożu bo organ każe zerówki dopełniać do 25 osób dziecmi 5-letnimi a nadzór twierdzi że nie wolno. |
grażka | 13-05-2004 15:31:48 [#02] |
---|
Mam na przyszły rok 3 pięciolatków w zerówce. Kończę klasę, gdzie było 9 sześciolatków i 16 pięciolatków. Przecież to bezsensowne - jakby nie było wolno, to kto by te 9 dzieci uczył? Kurka, dzieci nie rodzą się w ilościach równych miejscom w grupach przedszkolnych, a tu by jeszcze chcieli, żeby wiek i pasował. ;) I niby dlaczego nie wolno - przecież to i tak płaci gmina; zadaniem nauczyciela jest planowanie pracy stosownie do potrzeb dzieci - moje czytające 5 latki jak chcą, to robią zadania zaplanowane dla starszych kolegów. Może się wyjaśni - trzymaj się! :))) |
Nisia | 13-05-2004 16:02:24 [#03] |
---|
Wiadomo, ze pracę w takiej grupie organizuje się wielopoziomowo. Jest to utrudnienie dla nauczyciela, a zawsze wyznacznikiem pracy jest odpowiednie przygotowanie 6 latków. U mnie już kolejny rok będzie funkcjonowała taka grupa, bo taka była potrzeba rodziców. Gdybym czekała na 6 latki, moje dziewczyny nie miałyby pracy, bo mam pod bokiem zerówkę w szkole. Nic mi nie wiadomo o takim przepisie. Pozdrawiam |
Konto zapomniane | 13-05-2004 16:08:27 [#04] |
---|
Mam ten sam problem , ale nie słyszałam o tym , ze nie wolno?!!!!! Montuję grupę łączoną i już. Pozdrawiam. |
Ewa z Rz | 13-05-2004 16:10:01 [#05] |
---|
tylko n-l... powinien mieć dodatek za "trudne" - bo to przecież będą "grupy łączone"... ;-)) |
Macia | 13-05-2004 16:12:46 [#06] |
---|
Ewuniu A gdzie masz podstawe prawna do tego? |
elunia | 13-05-2004 16:13:56 [#07] |
---|
a u nas... Ja w swoim przedszkolu mam tylko jedną grupę żywioną-w tym trzech -6-latków, na następny rok będzie tyle samo, reszta to dzieci 5,4,3-letnie -nauczyciel pracuje 22 godziny, i nikt z organu nadzorującego nie mówi,że tak nie wolno. |
beera | 13-05-2004 19:30:10 [#08] |
---|
maciu nie ma podstawy prawnej. Dodatek nalezy się za oddziały łączone więc ewa zasugerowała, ze i tu jest zasadnośc do wyplaty. Swoja drogą wydaje się, ze duzo niedoprecyzowań jest z tym obowiązkiem przedszkolnym : 1. nie ma jak ewidencjonować dzieciaków 2. budzi wątpliwości łączenie dzieci 5 i 6 letnich ( moje duże bardzo) 3. ilośc godzin obowiązkowych w OP jest róznie interpretowana w róznych KO itp, itd |
Tatiana | 13-05-2004 20:14:59 [#09] |
---|
U nas na razie nie ma problemu, czy łączyć czy nie /5 z 6 l./. Na ogół jest tak, jak było do tej pory. Jeżeli jest mało 6-latków to oddziały są dopełniane 5-latkami. Nikt nie ma płacone za trudną pracę, bo nie ma podstawy prawnej, o czym już pisały koleżanki. Oczywiście mogłyby mieć płacone, bo to jest trudna praca, ale na pewno nikt tego nie postanowi. Maciu, nie rozumiem, dlaczego u was nadzór nie zezwala dopełniać 5-latkami? Może słabe warunki lokalowe, może tych 6-latków już jest dużo? Ja jako przedstawiciel nadzoru nie mam takich intencji czy delegacji, by zabraniać czy ingerować. Góra na razie nic nie postanawia, więc decyzja należy do środowisk. Pozdrawiam |
kuba | 13-05-2004 21:11:31 [#10] |
---|
A jak jest z wymiarem godzin w takich oddziałach? 22 czy 25? Jak jest to rozwiązane u Was? |
elunia | 13-05-2004 21:31:32 [#11] |
---|
W moim mieście, jeżeli jest grupa mieszana-a są w niej 6-latki to nauczyciel ma 22 godzinny wymiar czasu pracy.Pracuję z dziećmi w grupie mieszanej już ładnych parę lat, wcześniej pracowałam w grupach jednolitych wiekowo. Uważam,że praca w grupie mieszanej może jest dla nauczyciela większym wyzwaniem,ale ma dużo zalet- dzieci wiele się od siebie uczą. Myślę,że grupy łączone to jednak przyszłość w naszych przedszkolach- przecież w rodzinie rzadko kiedy są dzieci w tym samym wieku.Nie widzę powodu dlaczego mielibyśmy dostawać za pracę w grupach mieszanych jakiś dodatek za trudną pracę -bardzo lubię pracować w tej grupie, moje koleżanki też i świetnie sobie radzą.Zaznaczam,że dzieci 6-letnie są bardzo dobrze przygotowane do szkoły, ze wszystkimi dziećmi pracujemy metodami innowacyjnymi (nawet z trzylatkami). |
wisia | 14-05-2004 07:20:16 [#12] |
---|
Rozmawiałam otym samym z moją panią wizytator i na szczęscie powiedziała, że można łączyć 6- latki z 5, 4 latkami jak jest taka potrzeba. Może być nawet grupa 3,4,5, 6 - latki. Tylko praca z kazdą grupą wiekową musi być odpowiednio zaplanowana i realizowana | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|