Forum OSKKO - wątek

TEMAT: czas pracy sekretarza szkoły
strony: [ 1 ]
Krzysztof gim12-05-2004 14:34:23   [#01]

Jaki jest czas pracy sekretarza szkoły i jaka jest podstawa prawna?

Czy obecnie wynika to z Kodeksu pracy /Art 129/ "nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin..." ?

I tu pojawiają się moje wątpliwości czy może być mniej? Kiedyś był podobno przepis mówcy o 7 godzinach, ale go nie mogę znaleźć. W jaki sposób prowadzicie ewidencję czasu pracy pracowników obsługi i jak określacie czas przerw itp.

Dziekuję za pomoc!!!

Krzysztof gim14-05-2004 09:27:01   [#02]

OSKKO i radca prawny

A może by zatrudnić/ naszym kosztem oczywiscie/ etatowego pracownika OSKO radcę prawnego króry by pomagał nam rozwiązywać problemy prawne.

Są listy bez odpowiedzi np.czas pracy sekretarza i właściwie nie wiem czy dlatego że nikt mnie nie lubi czy też pytanie jest trudne.

Oczywiście nieocenione są dorady kolegów  na forum, za co z góry dziękuję, ale jak to czasami bywa że trzeba podstawy prawnej na już i nie ma do kogo się zwrócić. Na Kuratoriom czy też organ prowadzący nie ma co liczyć zostają tylko koledzy Ci z OSKO lub z telefonu.

Zatrudniony radca były naszą ostoją i doradcą - co sądzicie ?

Bogusława14-05-2004 11:41:27   [#03]

To chyba nie chodzi o ewentualne nielubienie :)))) Jestem sekretarzem szkoły już od ponad 20 lat i nigdy nie słyszałam,że mój czas pracy mógłby wynosić 7 godzin - chyba,że na zmniejszonym etacie. To jest etat administracyjny w szkole i jako pełny etat wynosi 8 godzin tygodniowo i obecnie 40 godz.tygodniowo w przyjętym okresie rozliczeniowym. Jeżeli chodzi o przerwy w pracy - to zgodnie z art.134 KP- jeżeli dobowy wymiar wynosi co najmniej 6 godz. , to pracownik ma prawo do przerwy w pracy trwającej co najmniej 15 minut. Wykorzystuję to, by szybko zjeść obiad - mam ten komfort, że obiad mam w szkole.

Pozdrawiam

panda14-05-2004 12:01:37   [#04]

popieram Bogusławę

Sekretarz szkoły zatrudniany jast zgodnie z KP i zgodnie z KP określamy mu czas pracy. Co do tych 7 godzin, to odlegle mi się kołacze, że było coś takiego. Też to pamiętam, ale to dawne czasy. Chyba z okresu pracujących sobót. Na pewno nieaktualne, ale jeśli uznasz, że ważne spróbuję znaleźć w starych (archiwalnych) angażach, ale to już historia, więc po co?
Natka17-12-2012 19:52:59   [#05]

odgrzebuję stary wątek;

może ktoś pisał już pismo do OP z prośbą o zmianę wymiaru zatrudnienia sekretarza szkoły? mam zamęt i pustkę w głowie - brakuje twardych argumentów

gdyby nie arkusz organizacyjny, nie byłoby problemu (tam przecież wpisujemy wymiar etatu); niestety, oficjalnie muszę zapytać o zgodę, z odpowiedzią może być różnie:(

większych skutków finansowych nie będzie (za te same pieniądze - obecne wynagrodzenie jest nie najgorsze, a obecna odchodzi na emeryturę)

o czym wspomnieć, aby niczego nie pominąć i ewentualnie wyprzedzić pytania? 

może ktoś był w podobnej sytuacji i mu się udało; proszę, pomóżcie, sprawa pilna

post został zmieniony: 17-12-2012 19:53:18
izael17-12-2012 22:13:51   [#06]

Natka, ale o co dokładnie chodzi?

za dotychczasową kasę przeznaczaną na sekretarza szkoły zatrudniasz kogoś nowego tylko w większym wymiarze godzin?

czyli jakoś tak:

do tej pory za x zł - 20 godz

od dzisiaj za x zł - 30 godz?

Natka17-12-2012 23:45:41   [#07]

zatrudniałam na 1/2 (ale wynagrodzenie stosunkowo wysokie - taką sytuację zastałam, a i dobra była);

teraz muszę zatrudnić nową - "wysokość" (wiem, nie jest to rewelacja, ale biorąc sytuację na rynku i minimalne wynagrodzenie, to ... wiecie sami; wynagrodzenie pozwala nawet na 3/4), le ... muszę to dobrze uzasadnić do OP;

teraz sporo sama robiłam, to pracy ful i czasami się nie wyrabiała, a że chciałam mieć na bieżąco ...

ech, teraz żałuję, może gdybym jęczała... - brakuje mi mocnych argumentów; umysł mam zajęty pisaniem projektu, więc może stąd zaćmienie :(

Izuś, pomożesz?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]