Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Świadczenia urlopowe
strony: [ 1 ]
Magosia12-05-2004 08:58:55   [#01]
-mam pytanie. Czy pracownikom obsługi i adm. należy się świadczenie urlopowe(art.3 ustawy o fund. )? Według mojej (?) księgowej z gminy- nie, ale nie potrafi mi tego logicznie uzasadnić, czyli podać podstawy.

Mamy dużo pieniędzy na socjalnym, zawsze dawałam obsłudze jak nauczyciele dostawaqli świadczenie przed wakacjami, ale musiałam to jakoś inaczej nazwać, na przykład wczasy pod jabłonką itp. No i oczywiście w zróżnicowanejwysokości .

A niedawno zasiano we mnie wątpliwość, czy ktoś mi może to wyjaśnić?

Ja chciałabym dawać tak jak nauczycielom, bez bawienia się w zróżnicowanie, choć akurat w przypadku innych świadczeń nie mam wątpliwości ,że zgodnie z ustawą powinno się uwzględniać sytuację rodzinną i materialną.
Ewa z Rz12-05-2004 11:51:19   [#02]

ja daję jednakowo

bo są to wczasy, a nie zapomoga i daję w tej samej wysokości co n-lom, tylko, że na wniosek pracownika, a nazywa ję to "wczasy pod gruszą".

Do śiwadczenia urlopowego mają prawo tylko n-le, gdyz to świadczenie jest wypłacane na podstawie zapisu w KN.

Maryśka212-05-2004 12:37:36   [#03]

Ewa ma rację, bo świadczenie urlopowe i to co dajesz Magosiu z socjalnego,to inna rzecz.

Pierwsze należy się faktycznie wyłącznie nauczycielom: KN

Rozdział 7
Uprawnienia socjalne i urlopy

Art. 53.

1. Dla nauczycieli dokonuje się odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych w wysokości 8% planowanych rocznych środków przeznaczonych na wynagrodzenia osobowe.

1a. Z odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych, o którym mowa w ust. 1, wypłacane jest nauczycielowi do końca sierpnia każdego roku świadczenie urlopowe w wysokości odpisu podstawowego, o którym mowa w przepisach o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych, ustalonego proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy i okresu zatrudnienia nauczyciela w danym roku szkolnym.

Natomiast jak rozporządzisz pozostałymi środkami funduszu powinien określać regulamin wewnętrzny Twojej placówki. U nas tak jak u Ewy.

Janusz z W12-05-2004 16:15:10   [#04]

Ustawa

Wielokrotnie temat ZFŚS na tych łamach przerabialiśmy. Wydaje mi się, że poniższy cytat z Ustawy jest dość jednoznaczny. Ustawa o ZFŚS nie przewiduje przyznawania wszystkim, jednakowych świadczeń. Karta Nauczyciela w stosunku do nauczycieli jest jedynym wyjątkiem (potwierdzającym regułę ;-). Dlatego też przyznawanie wszystkim pracownikom obsługi świadczeń (dopłaty do wypoczynku) w jednakowej wysokości jest niezgodne z Ustawą o ZFŚS bez względu na to czy odpowiedni zapis znajdzie się w Regulaminie czy też nie...

Art. 8. 1. Przyznawanie ulgowych usług i świadczeń oraz wysokość dopłat z Funduszu uzależnia się od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej osoby uprawnionej do korzystania z Funduszu.

Ewa z Rz13-05-2004 07:40:29   [#05]

oj, Janusz

A jak idziemy do kina, to też mam kupowac bilety po różnych cenach?

A dofinansowanie do wycieczki też ma być różne dla różnych osób?

Czy to trochę nie za daleko idąca interpretacja?

A dofinansowanie do wypoczynku mam określone procentowo w stosunku do poniesionych kosztów lecz nie więcej niż np. 400 zł i to też jest nieprawidłowo? To jak to określić? Że każdemu idywidualnie będę tą kwotę ustalać?

U mnie w regulaminie jest określona graniczna kwota dochodu na glowę powyżej której pracownik nie ma prawa do pomocy socjalnej (nie dotyczy wspólnych wyjść i wyjazdów w celach kulturalno-turystycznych oraz świadczenia urlopowego n-li). Wszyscy, którzy mają mniej korzystają m.in. na zasadach podanych wyżej.

ReniaB13-05-2004 07:47:21   [#06]

chyba,

jest w KP taki zapis, że w zakładach gdzie nie ma więcej niż 20 zatrudnionych można dawać świadczenie urlopowe pracownikom i wtedy  nie trzeba prowadzić ZFŚS , ale ze względu na nauczycieli u nas to chyba nierealne. Normalnie świadczenie urlopowe należy się tylko nauczycielom, gdyż wynika z KN, a ona tylko ich obowiązuje. Oczywiście można, jeżeli się ma fundusze wypłacać dodatkowo wczasy pod gruszą czy jabłonka - to się nazywa u mnie dofinansowanie do wypoczynku letniego pracowników, ale jak przy wszystkim trzeba ustalić podział komu ile i chyba nie można płacić przed urlopem, ale tego nie jestem pewna. Aha z dofinansowania magą korzystac nauczyciele wg zasad jak wszyscy mimo, że brali wcześniej świadczenie urlopowe. KOntrola się u mnie tego czepiła, ale po konsultacji z prawnikami wycofała zarzuty.
Magosia13-05-2004 08:41:39   [#07]

Dzięki za odpowiedzi

ale dalej drążę temat.
Wszystko, co powyżej wiem (?) i robię zgodnie z ustawą o fund.
Ale nie wiem , jak potraktować poniższe zapisy :

USTAWA

z dnia 4 marca 1994 r.

o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych

(Tekst jednolity: Dz. U. z 1996 r. Nr 70, poz. 335)
(Zmiany: Dz. U. Nr 118, poz. 561, Nr 139, poz. 647, Nr 147, poz. 686; z 1997 r. Nr 82, poz. 518, Nr 121, poz. 770, z 1998 r. Nr 75, poz. 486, Nr 113, poz. 717; z 2002 r. Nr 135, poz. 1146; z 2003 r. Nr 213, poz. 2081)

Art. 1. 1. Ustawa określa zasady tworzenia przez pracodawców zakładowego funduszu świadczeń socjalnych, zwanego dalej „Funduszem”, i zasady gospodarowania środkami tego Funduszu, przeznaczonego na finansowanie działalności socjalnej organizowanej na rzecz osób uprawnionych do korzystania z Funduszu oraz na dofinansowanie zakładowych obiektów socjalnych.
(...)

Art. 3. 1. Fundusz tworzą, z zastrzeżeniem ust. 2, pracodawcy zatrudniający według stanu na dzień 1 stycznia danego roku co najmniej 20 pracowników w przeliczeniu na pełne etaty.

2. Pracodawcy prowadzący działalność w formach organizacyjno-prawnych jednostek sektora finansów publicznych, o których mowa w art. 18–20 ustawy z dnia 26 listopada 1998 r(...) tworzą Fundusz, bez względu na liczbę zatrudnianych pracowników.

3. Pracodawcy zatrudniający według stanu na dzień 1 stycznia danego roku mniej niż 20 pracowników w przeliczeniu na pełne etaty, z zastrzeżeniem ust. 2, mogą tworzyć Fundusz do wysokości i na zasadach określonych w art. 5 lub

mogą wypłacać świadczenie urlopowe, o którym mowa w ust. 4–6.

3a. Pracodawcy, o których mowa w ust. 3, nieobjęci układem zbiorowym pracy oraz niezobowiązani do wydania regulaminu wynagradzania, informacje w sprawie nietworzenia Funduszu i
             niewypłacania świadczenia urlopowego
przekazują pracownikom w pierwszym miesiącu danego roku kalendarzowego, w sposób przyjęty u danego pracodawcy.

3b. U pracodawców, o których mowa w ust. 3, zatrudniających co najmniej 20 pracowników, objętych układem zbiorowym pracy, postanowienia w sprawie nietworzenia Funduszu i niewypłacania świadczenia urlopowego zawiera się w układzie zbiorowym pracy. Jeżeli u takich pracodawców pracownicy nie są objęci układem zbiorowym pracy, postanowienia w sprawie nietworzenia Funduszu i niewypłacania świadczenia urlopowego zawiera się w regulaminie wynagradzania; art. 4 ust. 3 stosuje się odpowiednio.

4. Wysokość świadczenia urlopowego, o którym mowa w ust. 3, nie może przekroczyć wysokości odpisu podstawowego, określonego w art. 5 ust. 2, 2a i 3 – odpowiedniego do rodzaju zatrudnienia pracownika, z tym że wysokość świadczenia dla zatrudnionych, o których mowa w art. 5 ust. 2 i 3, ustala się proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy pracownika.

5. Świadczenie urlopowe, o którym mowa w ust. 4, wypłaca pracodawca raz w roku każdemu pracownikowi korzystającemu w danym roku kalendarzowym z urlopu wypoczynkowego w wymiarze co najmniej 14 kolejnych dni kalendarzowych.

5a. Wypłata świadczenia urlopowego następuje nie później niż w ostatnim dniu poprzedzającym rozpoczęcie urlopu wypoczynkowego, o którym mowa w ust. 5.

6. Świadczenie urlopowe, o którym mowa w ust. 4, nie podlega składce na ubezpieczenie społeczne pracowników.

Przepraszam,że nie pogrubiam i nie wyróżniam , ale jeszcze coś mi z tym (na forum ) nie wychodzi.
Jeszcze raz zaznaczam,że mnie problem też zaskoczył, do tej pory też myślałam że świadczenie to tylko nauczyciele. Księgowa i kadrowa w gminie nie mogą się ustosunkować - nie potrafią(?) - nie chcą(?)
Janusz z W13-05-2004 12:37:10   [#08]

Ach ten fundusz...

Szanowne Koleżanki!

Świadczenie urlopowe w przypadku szkół publicznych należy się TYLKO I WYŁĄCZNIE NAUCZYCIELOM. Oczywiście na podstawie Karty Nauczyciela. Nieszczęściem jest to, że tak samo nazywa się "świadczenie urlopowe" wypłacane na podstawie Ustawy o ZFŚS przez tych pracodawców, którzy zatrudniają mniej niż 20 osób. Ale Ci pracodawcy NIE TWORZĄ FUNDUSZU.  Ten zapis ustawowy NIE ODNOSI SIĘ DO SZKÓŁ PUBLICZNYCH. Czyli nie można w szkołach pubicznych wypłacać świadczenia urlopowego na podstawie Ustawy o ZFŚS.

Z tego też powodu (ścisłego określenia w dwóch aktach prawnych: Ustawy o ZFŚS oraz Ustawy Karta Nauczyciela) uważam, że NIE NALEŻY używać zwrotu "świadczenie urlopowe" w regulaminach ZFŚS opisując dopłatę do wypoczynku.

Co do finansowania wyjścia do kina, teatru itp. to są dwie możliwości: sfinansowanie części spektaklu i wtedy z ZFŚS finansujemy działalność NIE SKIEROWANĄ KONKRETNEJ OSOBY. Natomiast jeżeli Nowakowej czy Kowalskiemu chcemy wręczyć bilet na imprezę to powinniśmy uwzględnić ich sytuację życiową, rodzinną i materialną (Art. 8 ust. 1 Ustawy o ZFŚS).

Nudny jestem? Pewnie tak! ;-) Ale już dawno pisałem na Forum, że ZFŚS to kość niezgody i należałoby go zlikwidować...

ReniaB14-05-2004 08:42:28   [#09]

jak miło

gdy odkrywamy, że ktoś myśli tak samo - też zlikwidowałbym fundusz od zaraz. Pozdrowienia dla Janusza.
Magosia14-05-2004 12:09:46   [#10]

Dzięki

raz jeszcze, czekałam na na taką odpowiedź. Też jestem za likwidacją funduszu, bo więcej problemów jak pożytku. Choć troszkę by mi było szkoda naszych wyjazdów na "Koty" do Warszawy, na filmy wszelkie aktualne i całą działalność kulturalną.
Konto zapomniane22-11-2006 10:42:39   [#11]

Swiadczenie urlopowe

Czy nauczyciel po otrzymaniu świadczenia urlopowego może skorzystać również z dopłaty do wypoczynku, np. zimowego, ?
AnJa22-11-2006 10:47:48   [#12]
może
Magosia22-11-2006 10:49:37   [#13]

Tak

-jeśli masz to w regulaminie.
urszula lysak22-11-2006 10:58:55   [#14]
a czy w związku z tymi wszystkimi ustawowymi zapisami, fundujecie dzieciom paczki na mikołaja? uzaleznione od dochodu?
AnJa22-11-2006 11:19:32   [#15]
tak, po równo
Janusz z W22-11-2006 11:24:05   [#16]

Oczywiście, że tak

A teraz drobnym druczkiem:

Aby tego uniknąć "organizujemy imprezę kulturalno-oświatową". Czynimy tak w okolicach Swiętego Mikołaja. Przyjęliśmy, że paczki otrzymują wszystkie dzieci, które ukończą do końca roku 1 rok życia i nie więcej niż 14 lat (kalendarzowo). Otrzymujemy jedną fakturę za wszystkie słodycze, owoce itp, a nie za paczki. Obchodzenie prawa? Trudno. Wszak wszystkie dzieci nasze są. ;-)))

AnJa22-11-2006 12:45:58   [#17]
jakoś podobne

znaczy: małymi iterami
ulkowa22-11-2006 18:18:34   [#18]
uważam, że paczki muszą być jednakowe. Juz wyobrazam sobie minkę dziecka, które dostało tylko batonik bo mamusia zarabia więcej. 4 latek tego nie zrozumie. U nas robimy zabawe Mikołajkową dla dzieci. Odpowiedzialne zawsze są mamy-nauczycielki mające małe dzieci. Raz Mikołajki sa lepsze, raz gorsze. Zależy dużo o mam, które są w to zaangażowane. dzieci się bawią, mają ciasteczka, soczki i cukierki na nagrody. Rodzice maja kawkę lub herbatkę

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]