Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Zwolnienie na zwolnieniu? |
|
Konto zapomniane | 09-05-2004 20:32:18 [#01] |
---|
Bardzo proszę o pomoc. Powinnam zwolnić nauczycielkę (mianowana na pełnym etacie) bo:
- nie ma dla niej godzin,
- pomyliła przy tym wybór zawodu - nie sprawdziła się jako dobry i rzetelny fachowiec
- albo ona odejdzie albo dwoje dobrych nauczycieli dostanie 9/18
ALE!!!!
- rok temu nie dałam jej wypowiedzenia w maju bo była w ciąży
- od wakacji 2003 była na zwolnieniu, potem macierzyński, urlop
powinna teraz w maju wrócić do pracy ale dostarczyła zwolnienie, przed wykorzystaniem urlopu
(z tego co mi powiedzieli prawnicy nie mogę jej dać wypowiedzenia w trakcie zwolnienia lekarskiego ani urlopu, ktoś mi podpowiedział, że mogę jej wysłać zmianę warunków listem poleconym – co neguje prawnik)
Czytałam na forum, że na L4 można przenieść w stan nieczynny – ale jak to zrobić i na jakie przepisy się powołać?
CZY ZNOWU WYJDZIE NA JEJ? (mogę przypuszczać, że niedługo będzie chciała mieć drugie dziecko i kręci się w kółko)
Proszę BARDZO podajcie podstawy prawne jak tego uniknąć czyli jak dać jej wypowiedzenie lub choć ograniczyć wymiar.
Żal mi dobrych specjalistów i moich uczniów.
Pozdrawiam. |
joszka | 09-05-2004 21:01:00 [#02] |
---|
Daj sobie spokój Pomyśl o tym tak, jak byś była ta panią. To nie jest już nasz problem-powiedz organowi ,niech doda godzin w świetlicy,bibliotece.Tego nie ma jak obejść.Ja mam panienkę zs średnim wykształceniem w szkole ponadgimnazjalnej - nie ruszę jej do 2006, bo się nie da, zawsze będzie jakis kruczek prawny. No to spoko - to nie moje prywatne pieniadze, |
Konto zapomniane | 09-05-2004 22:07:52 [#03] |
---|
Zwolnienie na zwolnieniu Dać sobie spokój? Tylko ja wolę wczuć się w rolę 2 pozostałych koleżanek.
Mam w zespole gimnazjum, z którego uczniowie i rodzice pytają czy ta pani będzie pracować w przyszłym roku, za nim podejmą decyzję o wyborze szkoły(liceum). Etaty kilku osób zostały zmniejszone, nie mam gdzie jej znaleźć tych godzin |
Konto zapomniane | 09-05-2004 22:27:47 [#04] |
---|
podważyć zasadność zwolnienia Czy taka rzecz jest możliwa? |
joszka | 09-05-2004 22:39:48 [#05] |
---|
Możesz poprosić w oddziale ZUS o opinie lekarza orzecznika. |
Konto zapomniane | 10-05-2004 10:45:41 [#06] |
---|
czy napraw2dę jestem ubezwłasnowolniona. Proszę odpowiedzcie jeszcze coś na pierwszą prośbę |
ewa | 10-05-2004 10:56:33 [#07] |
---|
stan nieczynny wynika z zastosowania art. 20 KN i jest ewentualną niezależną decyzją nauczyciela wynikającą z faktu wypowiedzenia mu umowy (rozwiązania stosunku pracy). W związku z tym nie widzę możliwości zastosowania stanu nieczynnego w opisywanym przez Ciebie przypadku. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|