Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Język obcy zawodowy w technikum i zsz |
Ed | 27-05-2015 17:20:16 [#01] |
---|
Mam dwie wątpliwości w sprawie języka obcego zawodowego:
1) Czy na świadectwie i w arkuszach należy doprecyzować jaki to język (np. język angielski zawodowy), czy zostawiamy "j.obcy zawodowy" ?
2) Czy OP może narzucić jakiego języka obcego zawodowego mamy uczyć? Miałem sugestie (ale tylko sugestie:) ) , by przejść z angielskiego na niemiecki. |
rzewa | 27-05-2015 19:45:07 [#02] |
---|
1) język angielski zawodowy
2) póki to sugestie to ok, ale decyduje szkoła |
Ed | 28-05-2015 22:00:30 [#03] |
---|
Dzięki ! |
joszka | 25-08-2016 15:22:14 [#04] |
---|
Czy zaawansowanie w nauce języka obcego stanowi kryterium dla wyboru języka obcego zawodowego?
Mam niewielką grupę z dobrego gimnazjum ze świetnym niemieckim-wiem po przygotowaniu starszych roczników,dla których nauka języka angielskiego to drugi język.Organ prowadzący domaga sie pp dla podziału na grupy językowe sugerując wybór jednego języka dla wszystkich,bez uwzględniania stopnia biegłości w posługiwaniu się językiem-.." bo nie uczycie języka tylko zwrotów zawodowych"... . |
rzewa | 25-08-2016 16:19:38 [#05] |
---|
jeżeli to język obcy zawodowy to OP ma rację -> uwzględnianie poziomu opanowania języka obcego o jakim mowa w ramowych planach nauczania dotyczy języka obcego nauczanego jako przedmiotu ogólnokształcącego |
joszka | 25-08-2016 17:41:06 [#06] |
---|
Minimalistycznie podchodząc do tematu-ma wydukać wyuczone frazy technicznego języka obcego.Ja sobie wyobrażam wysoce kompetentnego technika rozwiązującego problemy zawodowe w obcym jezyku,czyli w tym, z którego osiągnął większa biegłość.
Dotychczasowe doświadczenia z Erasmusa + zdają się moją tezę potwierdzać.
Ale to nie jest ważne -ważna podstawa prawna zalecanego modelu działania-gdzie jej szukać? |
Ed | 15-03-2021 16:25:28 [#07] |
---|
Czy w ramach języka obcego zawodowego w technikum i szkole branżowej można nauczać tylko określone języki nowożytne, czy może to być dowolny język (np. norweski, czeski, itp.) ? |
Ed | 17-03-2021 23:17:54 [#08] |
---|
podnoszę :) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|