Forum OSKKO - wątek
fredi | 26-04-2004 12:12:40 [#01] |
---|
gdzie znajdę zapis o podziałe na grupy zajęć z fizyki ? ( połowa zajęć jeżeli jest ich co najmniej 2 godz. tygodniowo) |
Ewa z Rz | 26-04-2004 12:35:44 [#02] |
---|
Ramowy plan nauczania: § 6. 1. W szkołach podstawowych, gimnazjach, szkołach ponadpodstawowych oraz trzyletnich liceach ogólnokształcących, trzyletnich liceach profilowanych, czteroletnich technikach i zasadniczych szkołach zawodowych podział na grupy jest obowiązkowy: 1) na zajęciach z języków obcych, informatyki, elementów informatyki i technologii informacyjnej - w oddziałach, a w przypadku zajęć z języków obcych także w zespołach międzyoddziałowych, liczących więcej niż 24 uczniów, z zastrzeżeniem ust. 4, 2) na nie więcej niż połowie obowiązkowych zajęć edukacyjnych z zakresu kształcenia ogólnego, dla których z treści programu nauczania wynika konieczność prowadzenia ćwiczeń, w tym laboratoryjnych - w oddziałach liczących więcej niż 30 uczniów, z zastrzeżeniem ust. 4, 3) na zajęciach edukacyjnych z zakresu kształcenia zawodowego, dla których z treści programu nauczania wynika konieczność prowadzenia ćwiczeń, w tym laboratoryjnych - w oddziałach liczących więcej niż 30 uczniów, z zastrzeżeniem ust. 4, 4) na zajęciach praktycznej nauki zawodu, zgodnie z odrębnymi przepisami. |
fredi | 26-04-2004 13:01:07 [#03] |
---|
czyli te 2 godziny wynika z logicznego rozumowania? na nie więcej niż połowie obowiązkowych w danej klasie , czy w całym cyklu? |
Ewa z Rz | 26-04-2004 13:59:26 [#04] |
---|
w całym cyklu zaznaczasz to w planie nauczania. Naprzykład: masz 30 osobową klasę i ptrowadzisz zajęcia laboratoryjne (masz odpowiednia pracownię) na fizyce. W ramówce jest na fizyke 4 godz w cyklu wobec tego możesz 2 godziny dzielić na grupy. Godziny te rozpisujesz: kl1 - 1 godz, kl 2 - 2 godz., kl3 - 1 godz. Wtedy możresz zrobić w kl 1 podział na grupy w kl 2 podział na grupy na jednej godzinie, a w kl 3 nie dzielisz na grupy. Lub w każdej klasie połowę zajęc dajesz z podziałem na grupy, albo dzielisz na grupy tylko w kl 2, |
BożenaB | 26-04-2004 14:10:46 [#05] |
---|
A ja poprosiłam dyrekcję, żeby mi dała w kl2 w pierwszym okresie całość, a w drugim wszystkie lekcje na grupy. Mam wtedy prąd elektryczny i często lekcje po kolei są doświadczalne - wygodniej i bezpieczniej. W pierwszym okresie mam materiał z niewielką ilośćią pokazów i dużo rachunków, to podział na grupy nie jest mi potrzebny. Zapytaj Fredi n-la, bo może też wolałby mieć taki podział jak ja mam. To też jest zgodne z przepisami. |
fredi | 26-04-2004 14:53:24 [#06] |
---|
EWA Z RZ Jak to się robi to ja wiem. Chodzi o to jak należy interpretować zapis na nie więcej niż połowie obowiązkowych ( czy należy odzielnie rozpatrywać każdy rok, czy cały cykl) np. co roku mam po 1 godz.( tzn. że nic nie dzielę) lub w kl 1 mam 1 godz to nie dzielę, ale w drugiej mam 2 godz. to 1 godz. dzielę. |
ewa | 26-04-2004 15:17:32 [#07] |
---|
Ewa jak masz 1 godzinę , to możesz w jednym semestrze podzielić, a w drugim nie, tak interpretowałam i było ok :-) |
Ewa z Rz | 27-04-2004 06:03:58 [#08] |
---|
fredi Przeczytaj uważnie - nie jest istotne ile godzin oddział ma w danym roku - istotne jest ile w cyklu. W cyklu są 4 godziny, to można (ale nie trzeba) podzielić na grupy nie więcej niż 2 godziny, o ile są warunki do ćwiczeń lab. i oddział ma wiecej niż 30 uczniów. A w którym roku nauki, to będzie to już sprawa do uzgodnienia z nauczycielem - jak pisze Bożena, zależy od potrzeb realizowanego programu nauczania. Ramówka nic nie mówi o rocznym przydziale godzin - traktuje zawsze jako całość etap edukacyjny, zatem połowa zajęć - to połowa zajęć na danym etapie edukacyjnym - mamy swobodę w rozdzieleniu tego na konkretne lata. ......... ewa, było OK, ale to nie znaczy, że nie można inaczej. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|