Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Wrzucam czyjeś pytanie
strony: [ 1 ]
RomanG20-04-2004 09:52:25   [#01]
Witam,
mam bardzo pilną sprawę a w zasadzie pytanie. Czy ktoś może wie, w jakich obowiązujących aktach prawnych można znaleźć informację na temat odpowiedzialności dyrektora placówki oświatowej? Chodzi mi głównie o odpowiedzialność majątkową za zobowiązania szkoły lub za przegrane przez szkołę procesy z powództwa cywilnego. Jeśli ktoś wie także, z kim można się w tej sprawie skontaktować lub szukać porady, będę wdzięczny za namiar, słowem wszelkie sugestie mile widziane.
ewa bergtraum20-04-2004 10:19:44   [#02]

W zakresie swoich obowiązków

nie mam zapisu, że odpowiadam własnym majątkiem za zobowiązanaia Szkoły z tytułu np. przegranego przez nią procesu. Sankcje dyscyplinarne i karne wymienia ustawa o finansach publicznych, ustawa Kodeks karny skarbowy oraz ustawa o rachunkowości (upomnienie, nagana, kara pieniężna, zakaz pełnienie funkcji kierowniczych, kara grzywny, kara pozbawienia wolności do lat 2).

Odsyłam do materiału przekazanego we Wrocławiu na Konferencji Zarządzanie oświatą w dn.22 września 2003 r. Może zwrócić się o poradę do autora p. Daniela Wojtackiego, który zamieścił w materiałach swoje wystąpienie Odpowiedzialność prawna dyrektora szkoły w zakresie rachunkowości i finansów?.

ewa20-04-2004 10:39:52   [#03]

hmm nie wiem gdzie to w przepisach ( i szukac mi sie nie chcę :-)), ale miałam z PZU odrębną polisę za zniszczenia i kradzieże  np. rzeczy dzieci, nauczycieli np. gdyby jakieś buty albo co innego ukradli i byłaby sprawa to ew. odszkodowanie  ubezpieczyciel, zaproponowali mi to ze 2 lata temu więc chyba jakaś odpowiedzialność jest

ewa bergtraum20-04-2004 10:55:58   [#04]

To interesujące!

Poszukaj, Ewciu, nie musisz się spieszyć. To ja żyję sobie w takiej błogiej nieświadomości?!. Myślę, że wyjaśnienie przyda się wielu z nas.
ewa20-04-2004 11:29:13   [#05]

Ewa, tak ładnie prosiłaś...

że poszukałam w szpargałach - to jest tak: nazywa się ta polisa "ubezpieczenie deliktowe". Jest to OC z tytułu prowadzenia działalności za szkody wyrządzone osobom trzecim oraz w mieniu (rzeczowe) oraz w związku z posiadanym mieniem (np. spadające z dachu szkoły dachówki ). Bliższych informacji to chyba na priv, bo nie wiem czy to nie będzie odebrane jako reklama, albo dzowń do PZU tam Ci wyjaśnią pozdrawiam   :-))))

i nie mów do mnie Ewciu :-))))))))

ewa20-04-2004 11:37:25   [#06]

a i jeszcze..

składkę za to  opłacałam z prowizji otrzymanej za ubezpieczenie od NW :-)czyli nie narażałam szkoły na wydatki a ew. odszkodowania z tytułu roszczeń rodziców albo nauczycieli (gdyby w sądzie z powództwa cywilnego sprawę wygrali pokrywał ubezpieczyciel). Myślę , że to nie tylko PZU ma takie polisy pewnie inni ubezpieczyciele też, tyle, że ja właśnie u nich ubezpieczałam

AnJa20-04-2004 11:41:57   [#07]

To ubezpieczenie nazywa się u nas potocznie "ubezpieczeniem pracodawcy" dają lub sprzedaja je wszystkie znane firmy. Jest to w zasadzie ubezpieczenie oc szkołu, nie prywatne dyrektora i dotyczy sytuacji, gdyb np. dziecko cos zostanie skradzione, za co szkoła odpowiada czy ta dachówka trafiająca przechodnia.

Wtedy płaci ubezpieczyciel, a nie z budżetu szkoły.

Co do przegranych procesów i konsekwencji finansowych popełnionych błędów przez dyrektora tez takie ubezpieczenie jest, tylko że mają je niektóre firmy i jest drogie (kwoty nie pomnę, ale robi wrażenie).

Przez pewną analogię:szefowie JST czy urzednicy państwowi też ze swoich nie płacą.

ewa20-04-2004 11:46:25   [#08]

o właśnie tak Anja jak mówisz :-)))))))))

ja sie tyle nagadałam ( ale ja gaduła jestem :-) ) , a Ty tak krótko i treściwie, jasne, że nie prywatne dyrektora tylko dyrektora jako pracodawcy  ;-)

RomanG20-04-2004 11:51:30   [#09]
Dziękuję pięknie w imieniu zainteresowanej osoby :-)
Marek Pleśniar20-04-2004 11:53:24   [#10]
pouczające. Właśnie też coś tam chciałem wiedzieć o tych ubezpieczeniach. Dzieki ewa!
ewa bergtraum22-04-2004 10:26:00   [#11]

Tym razem

będzie Ewa. Ale do napisania tego małą literą nikt mnie nie zmusi!.:-))) Odbierz pocztę.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]