Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Powrót 7-latka z kl II do kl I |
mała re | 18-09-2014 09:33:19 [#01] |
---|
Mam pytanie tak jak w tytule wątku, czy coś takiego jest w ogóle możliwe.
Matka dziś zgłosiła nauczycielce taki wniosek, na razie ustnie, że jej córka , która poszła do klasy I jako 6-latek w ubiegłym roku, teraz w II klasie, nie chce chodzić do szkoły, płacze przy odrabianiu lekcji.
Rozmawiałam z nauczycielką, dziewczynka jest bardzo rozwinięta intelektualnie, ma dużą wiedzę, czyta i pisze, ale jest bardzo powolna. Trzy zdania potrafi przepisywać przez pół godziny. Ale w tej klasie są dzieci o wiele słabsze od niej, które są rocznikowo o rok starsze.
Czy jeżeli matka się uprze to istnieje taka możliwość?
|
rzewa | 18-09-2014 09:39:07 [#02] |
---|
nie istnieje -> można ją objąć indywidualna opieką, może być jej przyznane NI, ale jest to już uczennica klasy drugiej -> otrzymała promocję do klasy drugiej -> i nic tego już nie zmieni
można nie promować jej do klasy trzeciej, ale nie widzę dla tego uzasadnienia; jak dla mnie to dziecko powinno być objęte pomocą pp - klasyczny przykład - zwłaszcza, że prawdopodobnie będzie chętnie chodzić na zajęcia dodatkowe w małej grupie czy wręcz indywidualne (z pedagogiem np.) -> a jak poćwiczy na tych zajęciach, to pewnie chętniej będzie uczestniczyła w normalnych lekcjach
przyjrzałabym się również pracy nauczyciela pod kątem tego czy i jak realizuje indywidualizację pracy podczas lekcji |
mała re | 18-09-2014 09:46:01 [#03] |
---|
Dziękuję rzewa
|
zosiaz1 | 18-09-2014 20:43:13 [#04] |
---|
ja mam taki problem: chłopiec poszedł jako 6 latek - za wcześnie dla niego - nie nadążał za klasą (są w klasie jeszcze cztery osoby 6 letnie, ale radzą sobie b.dobrze) w ubiegłym roku, teraz nie jest nic lepiej, a nawet gorzej, bo w zeszłym roku on się czul jako "maskotka" klasowa, a w tym roku zaczyna mieć świadomość, że nie potrafi tego co inne dzieci - źle się czuje, nie umie czytać…choć rodzice ponoć cale wakacje z nim ćwiczyli… - czy można go "cofnąc" do kl I?
Widzę, że nie dogoni klasy a będzie się pogłębiać różnica…. co robić???
|
rzewa | 18-09-2014 21:35:02 [#05] |
---|
rozumiem, że obecnie jest on w klasie drugiej -> zatem odpowiedź jest w #02 | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|