Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
pielęgniarka w szkole |
DorotaN | 09-09-2014 10:26:21 [#01] |
---|
Witam, czy jest obowiązek , żeby w szkole/placówce była pielęgniarka? |
DYREK | 09-09-2014 16:38:01 [#02] |
---|
Nie.
Zawyczaj pielęgniarki prowadzą działalność gospodarczą w zakresie indywidualnej praktyki. W ramach tej działalności zawierają kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia na świadczenie usług pielęgniarki szkolnej.
Do zawarcia kontraktu jest niezbędne podpisanie porozumienia z dyrektorami szkół objętych opieką. Nie oznacza to jednak, że pielegniarka będzie przez cały czas w Waszej szkołe. Może być w gabinecie w sąsiedniej szkole lub gabinecie prywatnym lub też przychodzić np. na 4 godziny w piątek do Waszego gabinetu.
Jeden etat pielęgniarki to od 880 do 1100 uczniów.
Tu opinia prawna:
http://oipip.opole.pl/wp-content/uploads/2014/04/opinia_prawna_pielegniarki_szkolne.pdf
|
DorotaN | 10-09-2014 10:13:04 [#03] |
---|
bardzo dziękuję |
Paweł32 | 10-09-2014 13:24:51 [#04] |
---|
§ 8. 1. Pielęgniarka, higienistka szkolna albo położna sprawują profilaktyczną opiekę nad uczniami w znajdującym się na terenie szkoły gabinecie profilaktyki zdrowotnej i pomocy przedlekarskiej.
Jeżeli to szkoła dla dzieci z upośledzeniem to obowiązują inne standardy (1 etat na 150 jeśli dzieciaki z lekkim, na 80 jeśli z umiarkowanym.) |
DYREK | 10-09-2014 17:40:42 [#05] |
---|
jak nie ma takiego gabinetu, to w miejscu określonym w umowie o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej |
DYREK | 10-09-2014 17:48:42 [#06] |
---|
na pytanie: czy pielegniarka musi być w szkole ?
w zasadzie można odpowiedzieć tak;-)
gabinet profilaktyki zdrowotnej i pomocy przedlekarskiej powinien być
ale
pielęgniarka to już niekoniecznie (np. nikt nie podpisze kontraktu z NFZ) |
matyldaa | 30-06-2025 23:43:31 [#07] |
---|
Dostałam pismo z NFZ, że pielęgniarka , która do tej pory była w mojej szkole, z końcem sierpnia nie przedłuża umowy (wiem, że kończy działalność). W piśmie jest informacja, żebym podjęła kroki, celem znalezienia pielęgniarki. Podpowiedzcie, na jakiej podstawie miałabym to robić i jak, skoro to nie ja podpisuję umowę. Dodam, że poczta pantoflowa uruchomiona dawno a dotychczasowa pielęgniarka rozpytała już w swoim znajomym środowisku. Niestety, bez efektu. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|