Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
stowarzyszenie a szkoła |
Ewa z Rz | 06-04-2004 11:54:58 [#01] |
---|
Czy stowarzyszenie może mieć w statucie określoną siedzibę jako SP w... i uczniów tej szkoły jako członków... bez zgody dyrektora szkoły??! Starosta wydał decyzję o zarejestrowaniu stowarzyszenia i odesłał statut z informacją - "stwierdza się zgodność statutu z prawem". Kto sprawuje nadzór na d starosta w tym wypadku - czy wojewoda czy sąd? |
Jacek | 06-04-2004 12:06:16 [#02] |
---|
No cóż trochę to karkołomne tak bez zgody Dyrektora podpinać się pod szkołę. U mnie działa UKS jako stowarzyszenie ale przy pełnej mojej zgodzie. Z drugiej strony trudno mieć pretensje do Starosty bo niby skąd ma wiedzieć czy taka zgoda ze strony dyrektora szkoły była. Stowarzyszenie składa dokumenty w celu rejestracji, podając w nich swoją siedzibę i chyba starosta nie musi koniecznie sprawdzać czy była zgoda szkoły. Popatrz na to z innej strony. Co z tego, że starosta zarejestrował stowarzyszenie szkole bez zgody dyrektora. Ma ono podstawę działania ale jesli dyrektor nie zgodzi się na wynajem czy udostepnienie obiektu do celów statutowych stowarzyszenia to i tak nie będzie mogło ono funkcjonować w szkole, a jak się odwoła do sądu to prosto jest wykazać, że nie było żadnych uzgodnień z administratorem budynku |
Ewa z Rz | 06-04-2004 12:14:00 [#03] |
---|
moim zdaniem starosta powinien takiej zgody wymagać - bez niej nie powinien stowarzyszenia rejestrować... No i nie może stwierdzać zgodności takiego statutu z prawem jeśli nie wie czy takowa zgoda jest... I nie chodzi mi o to, że się dyrek nie zgadza na działalnośc tego stowarzyszenia, ale o fakt, że zgodnie z UoSO stowarzyszenie taka zgodę mieć powinno. |
Jacek | 06-04-2004 12:26:53 [#04] |
---|
To fakt zapomniałem o tym zapisie w UoSO. Starosta widocznie rownież zapomniał o tym. A co do zaskarżenia decyzji starosty to chyba jednak do wojewody a jak on nie uchyli decyzji to wtedy do sądu |
Leszek | 06-04-2004 17:44:12 [#05] |
---|
najpierw powiadom starostę o braku zgody na siedzibę stowarzyszenia pozdrawiam |
Marek Pleśniar | 06-04-2004 18:14:48 [#06] |
---|
Leszek ma rację, zwłąszcza że działacze napotkają trudności dalej Od założycieli stowarzyszenia wymaga się dokumentu stwierdzającego zgodę właściciela/zarządcy lokalu - podczas uzyskiwania NIPu w US - żądają tego. Tak samo REGON i telefon, konto itp. Przynajmniej ja podczas ww. czynności miałem przyjemność potwierdzania wszystkiego. Tak więc posiadanie zgody dyrektora leży w interesie załozycieli. |
Marek z Rzeszowa | 06-04-2004 18:28:11 [#07] |
---|
Poza tym nieletni czonkowie nie mogą mieć pełnych praw członkowskich. Ich rodzice/opiekunowie muszą wyrazić zgodę na uczestnictwo w stowarzyszeniu. Kwestia lokalu jest pierwszorzędna. Marek dokładnie to wyłuszczył. Marek |
Ewa z Rz | 07-04-2004 05:15:10 [#08] |
---|
no, tak... Ale chodzi o to, że dyrek się zgadza, nie ma zamiaru niczego kwestionować... Raczej martwi się o założycieli, by było wszystko w porządku... Odpowiedni dokument im teraz wystawi, żeby go mieli. Tylko obawia się, żeby im ktoś, w przyszłości, niczego nie zarzucił z powodu błędu starosty. Czy widzicie jakiś sposób na zasygnalizowanie staroście nieprawidłowości procedury dot. rejestracji? |
Marek Pleśniar | 07-04-2004 07:36:26 [#09] |
---|
nie sygnalizować - tylko wydać zgodę. Wszystko wówczas znajdzie się na swoim miejscu przecież. W statucie nie bedzie błędu bo w ustawie o stowarzyszeniach nie ma określonego trybu pytania gospodarza o zgodę. Jest tylko obowiazek ustalenia siedziby - a to zrobiono. Ścianę napotkają podczas dalszych czynności, które wymieniłem wczesniej. Wtedy brak zgody dyrektora im narobi kłopotu. |
Joanna | 07-04-2004 14:14:12 [#10] |
---|
Stowarzyszenia rejestrowane w KRS Takie stowarzyszenia muszą dostarczyć uchwałę z Zebrania Założycielskiego o siedzibie inaczej sąd ich nie zarejestruje. Co do innych to rejestracją zajmuje się starosta a będąc włąściwie właścicielem może uznać że podany stan jest prawnie poprawny. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|