Forum OSKKO - wątek
fredi | 22-04-2002 07:39:44 [#01] |
---|
Jeżeli skreślam ucznia który ma 18 lat to kogo zawiadamiam? Jego, czy jego rodziaca? |
Marek Pleśniar | 22-04-2002 08:15:08 [#02] |
---|
:-)))) matko powazniej - no chyba jego:-) |
Mariola | 22-04-2002 08:21:14 [#03] |
---|
myślę ,że rodzica :-) Albo jego i do wiadomości rodzica? Ja kiedyś zawiadamiałam rodziców. |
Janusz Pawłowski | 22-04-2002 09:07:41 [#04] |
---|
No ... niechby uczeń wiedział, że nie musi przychodzić do szkoły - dlaczego ukrywać przed nim ten fakt? A tak poważnie - ja bym zawiadomił i ucznia i rodziców - bez względu na to, czy prawo tego wymaga, czy nie. |
fredi | 22-04-2002 09:28:07 [#05] |
---|
Ale przecież to jest decyzja administracyjna. To do kogo ją należy wysłać? |
Mariola | 22-04-2002 11:20:18 [#06] |
---|
ja uważam , że do rodziców :-) |
fredi | 22-04-2002 12:28:26 [#07] |
---|
skreślam Tak myślałem, że nikt mi nie odpowie. |
beera | 22-04-2002 13:02:30 [#08] |
---|
Kurcze Fredi... Pozwolisz, że napiszę, że się lekko zdenerwowałam? Wklejasz wątek z pytaniem o 7:39, denerwujesz się do 12:28 i o tej godzinie podejmujesz decyzję. Dajesz nam 4 godziny i jesteś zły, że nie spełniamy Twoich oczekiwań, czemu dajesz wyraz ostatnim postem. Kiedyś już pisałam tu- my nie mamy odrobić na forum obowiązkowego pensum godzin. Nie na wszystkim się znamy. Nie zawsze mamy od razu czas. Nie zawsze interesuje nas problem. Jako, że już i tak skreśliłes, to może moja odpowiedź niepotrzebna? Ale piszę- najwyżej przyda się komuś innemu.
- Uchwała RP- tu wszystko chyba jasne- jaki tryb itd.
- Wydanie i doręczenie na piśmie zainteresowanym decyzji administracyjnej przez dyrektora szkoły (po zasięgnięci opinii SU)
Podstawa prawna: art. 104, 107, 109, 127, 130 i 133 KPA reszty- czyli co ta dezyzja prawna powina zawierać nie piszę, bo nie tego dotyczyło pytanie. W związku z punktem 2- szkoła uznaje , co to znaczy zainteresowany . Moim zdaniem jako, że skreślasz ucznia- on jest najbardziej zainteresowany. Powiadomiłabym także rodziców- ich także należy , moim zdaniem, uznać za zainteresowanych. |
fredi | 22-04-2002 13:15:00 [#09] |
---|
Asiu, nie jestem zdenerwowany. Bardzo dziękuję, za odpowiedź. Problem jest tak naprawdę szerszy. Chodzi np. o to czy muszę zawiadomić rodziców ucznia pełnoletniego o grożących ocenach niedostatecznych itd. |
Marek Pleśniar | 22-04-2002 14:02:01 [#10] |
---|
ja bym powiadamiał rodziców jak mi podpadną:-))) |
Mariola | 22-04-2002 15:30:12 [#11] |
---|
Fredi wydaje mi się , że przed Asia kilka osób Ci odpowiedziało. NIe pytałeś o podstawę prawną tylko kogo powiadomić. miło jest czasami jak ludzie Cię nie zauważą ;-) |
fredi | 22-04-2002 19:44:53 [#12] |
---|
Chodzi oczywiście o podstawę prawną. |
Ewa z Rz | 22-04-2002 19:46:27 [#13] |
---|
Rozporządzenie o statucie ramowym oraz Statut Szkoły. |
Gaba | 23-04-2002 07:10:53 [#14] |
---|
a nie przez przypadek o systemie oświaty, gdzie jest o obowiązku szkolnym.
wg mnie najpierw trzeba się powłać na ust. o systemie oświaty (gdyż tylko ona daje podstawę do skreślenia - tylko dokładnie...), potem na statut - jaki typ jego naruszenia nastąpił.
Jeżeli się mylę, to sprostujcie.
Ważna jest też konstrukcja takiej dezycji - ma swoje elementy istotne i takie, których brak nie wstrzymuje ważnosci.
data
nazwa aktu
kto wydaje
kiedy
czego i kogo dotyczny
na jakiej podstawie (bez podstawy jest nieważna)
uzasadnienie - konieczne, dokładne (bez uzasadnienie decyzja jest niewazna z mocy prawa)
pouczenie o możliwości odwołania (a nie podejrzewam, żeby była tu jednoinstancyjność, bez tego jest niewazna) - najlepszą konstrukcją jest odwołanie przez sam organ wydający decyzję, tj.
Od niniejszej decyzji przysługuje stronie odwołanie za pośrednictwem Dyrektora Szkoły do Kuratora Oswiaty w xxxx przy ul. xxxx w terminie do 14 dni.
Można wtedy sprawdzić słuszność swoich zarzutów i ew. uchylić swoją decyzję -
To tyle po warsztatach z kpa.
bardzo was przepraszam za wymądrzanie się. Wiem, ze wielu tego nie lubi, ale myślę, że zostały poruszone ważne sprawy. |
Tadeusz | 23-04-2002 08:29:00 [#15] |
---|
Czy zawiadamianie rodziców pełnolatka o ocenach niedostatecznych nie będzie naruszeniem jego dóbr osobistych? Czy zdarzyło się wam oblać jakiś egzamin na studiach? Oczekiwaliście, że pójdzie zawiadomienie do domu rodzinnego? |
Majka | 23-04-2002 14:22:52 [#16] |
---|
dobra dobrami, ale Jako matka wolałabym wiedzieć, że moje dziecko (nawet jeśli pełnoletnie ) zostało skreślone z listy. |
fredi | 23-04-2002 14:28:26 [#17] |
---|
Widzę , że Tadeusz rozumie na czym polega problem. |
Mariola | 23-04-2002 14:46:19 [#18] |
---|
faktem jest , że co raz częściej trafiają się uczniowie, którży w klasie IV decydują sami o sobie (chodzi mi o oceny i usprawiedliwienia)
jednak w momencie wszelakich zagrozeń (ocen niedostatecznych czy nieklasyfikowania ucznia) pojawiają się rodzice takiego ucznia i oskarżają szkołę o niedopełnienie obowiązków
myślę ,że jest to głębszy problem i nie dotyczy on tylko skreślenia ucznia
moim zdaniem w dopóki nie ma jasnych prawnych okresleń takiej sytuacji bardzo dużą rolę może odegrać wychowawca klasy
on wie jak wyglądają sytuacje rodzinne uczniów i to wychowawca utrzymuje kontakty z rodzicami
takie różne sytuacje załatwia się na wyczucie :-( |
Majka | 23-04-2002 14:55:00 [#19] |
---|
a tak z żywej ciekawości... Jeśli pełnoletni uczeń szkoły średniej popełnia jakieś wykroczenie czy inny czyn naganny, to czy jego rodzice i szkoła są powiadamiani przez odpowiednie władze? Ja nie polemicznie, tylko z ciekawości :) |
beera | 23-04-2002 14:55:13 [#20] |
---|
Nie powinno się na wyczucie Nie wiem- w sytuacji rodzin zastępczych sprawa jest prosta- mamy formalnego opiekuna prawnego A w rodzinie? Szukałam tu po przepisach w tę stronę, ale nic nie znalazlam Fredi- ja tez rozumiem- zapewniam :-) |
Janusz Pawłowski | 23-04-2002 15:22:43 [#21] |
---|
Za to ja nie rozumiem. Pytanie padło: kogo powiadomić? Odpowiedzi padły - różne były propozycje. Pytanie uściślono: czy jest gdzieś uregulowane prawnie? Odpowiedzi padły: Z tego co nam wiadomo nie - jeśli już to może być uregulowane wewnętrznymi regulaminami szkoły. Nie rozumiem czego jeszcze oczekujesz Fredi? Skoro mówimy: nie znamy takich uregulowań, to znaczy - nie znamy. Mamy szukać do upadłego - ile czasu? - tydzień - dwa - miesiąc - rok - kawy możemy w międzyczasie się napić? Mnie się nie chce - tym bardziej, że mam przeczucie, że nie znajdę. W takich sytuacjach, gdy nie jestem pewny do kogo jakiś papier powinien trafić, lub uważam, że powinienem wysłać go jeszcze gdzie indziej to stosuję od lat ten sam zabieg: Piszę: Do Jana Kowalskiego a na dole otrzymują: - adresat - rodzic (w tym wypadku) - a/a Ale porad nie chciałeś - chcesz podstawy prawnej - nie znam - przykro mi. Czy będzie to pogwałcenie ustawy o ochronie danych? A skąd ja mam wiedzieć? Skąd ma to wiedzieć ktokolwiek? Jak przegrasz proces - to będzie - jak wygrasz - to nie. Ta ustawa ma tę właściwość, że tak właśnie działa - o tym, czy coś jest jej naruszeniem, czy nie - nie decydują zapisy tej ustawy, ale pogoda - raz sędzia ma dobry humor, a raz zły. To było wiadomo od samego początku powstawania tej ustawy - nic się tu nie zmieniło. |
Janusz Pawłowski | 23-04-2002 15:30:16 [#22] |
---|
Dodam tylko, że pojęcie "dobra osobiste" występuje w prawie znacznie dłużej niż ustawa o ochronie danych. Ale w tym wypadku jest dokładnie tak samo - naruszyłeś te dobra jesli tak orzekł sąd - jeśli orzekł inaczej - nie naruszyłeś. |
fredi | 23-04-2002 16:43:44 [#23] |
---|
Dziękuję za odpowiedzi. Niektórych pytań nie zadawałem, ale dziękuję. |
Janusz Pawłowski | 23-04-2002 16:54:25 [#24] |
---|
Nie obrażaj się Fredi Przepraszam, za nutę zniecierpliwienia w moim poście. Chciałem tylko wiedzieć w którą stronę chcesz poprowadzić rozważania. |
Zola | 23-04-2002 19:39:12 [#25] |
---|
można to rozwiązać w Statucie zapisem,że uczen pełnoletni za pisemną zgodą rodziców decyduje np o usprawiedliwianiu swoich nieobecności taki sam zapis mógłby dotyczyć informacji o skresleniu lub informowaniu o uzyskanych ocenach (osobiście nie podoba mi się taki pomysł,wychodzę założenia ,że dopóki uczen mieszka z rodzicami i to oni go finasują to również oni powinni wiedzieć to ,co dotyczy ich dziecka) |
Mariola | 23-04-2002 19:43:16 [#26] |
---|
Zolu a czy u Ciebie jest taki zapis? |
Zola | 23-04-2002 20:42:17 [#27] |
---|
nie robiłam,ale jest taki w szkole mojego syna ja mam chyba troche niekonsekwencji,musze to dokłądnie sprawdzic w niektórych punktach mam zapis ,że coś robi rodzice lub pełnoletni uczeń np.przy deklaracjach z religii lub wychowania do życia w rodzinie w innych np. przy karach mam zapis ,że o udzielonej karze powiadamia sie ucznia i jego rodziców (i tu nie uzalezniłam tego od pełnoletności) przy WSo mam zapis,że o ocenach ndst zostają powiadomieni rodzice (ale nie pamietam jak to jest z uczniem) no i kurka robota ,bo trzeba to sprawdzić i zadziałać konsekwentnie jako matka już pełnoletniego syna nie chcaiłabym byc pomijana w informacji o dziecku |
fredi | 23-04-2002 22:06:09 [#28] |
---|
Oj ludzie!!!!!!!!
to co to właściwie znaczy być pełnoletnim?
A jak uczeń sobie nie życzy, żeby inni ( rodzice też) byli informowani o jego poczynaniach ?
Ma takie prawo czy nie? |
Majka | 23-04-2002 22:12:25 [#29] |
---|
jak władza rodzicielska to władza :-) Póki mieszka u mamy i taty, je za mamy i taty, kupują mu książki i zeszyty, to pełnoletniość służy do posiadania dowodu :-)))))))))) |
Mariola | 23-04-2002 22:16:20 [#30] |
---|
nie znam podstawy prawnej która mogłaby ci pomóc |
Janusz Pawłowski | 23-04-2002 23:15:23 [#31] |
---|
Można oczywiście drążyć temat i obracać się w płaszczyźnie filozoficznych rozważań - czym w swej istocie jest pełnoletniość. Można, również zobaczyć co o tych i podobnych przypadkach mówi prawo i wyciągnąć stąd wnioski. Ustawa o systemie oświaty Art. 59. 1. Szkoła publiczna, z zastrzeżeniem ust. 2, może być zlikwidowana z końcem roku szkolnego przez organ prowadzący szkołę, po zapewnieniu przez ten organ uczniom możliwości kontynuowania nauki w innej szkole publicznej o tym samym albo zbliżonym profilu. Organ prowadzący jest obowiązany co najmniej na 6 miesięcy przed terminem likwidacji zawiadomić rodziców uczniów, właściwego kuratora oświaty oraz właściwy organ jednostki samorządu terytorialnego o zamiarze likwidacji. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 21 marca 2001 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania egzaminów i sprawdzianów w szkołach publicznych (Dz. U. Nr 29, poz. 323 i Nr 128, poz. 1419) obowiązuje od dnia 14 kwietnia 2001 r. do dnia 21 października 2002 r § 2. 2. Ocenianie wewnątrzszkolne ma na celu: 1) poinformowanie ucznia o poziomie jego osiągnięć edukacyjnych i postępach w tym zakresie, 4) dostarczenie rodzicom (prawnym opiekunom) i nauczycielom informacji o postępach, trudnościach w uczeniu się oraz specjalnych uzdolnieniach ucznia, § 3. 1. Ocenianie wewnątrzszkolne obejmuje: 1) formułowanie przez nauczycieli wymagań edukacyjnych oraz informowanie o nich uczniów i ich rodziców (prawnych opiekunów), § 4. 1. Nauczyciele na początku każdego roku szkolnego informują uczniów oraz ich rodziców (prawnych opiekunów) o wymaganiach edukacyjnych wynikających z realizowanego przez siebie programu nauczania oraz o sposobach sprawdzania osiągnięć edukacyjnych uczniów. 2. Wychowawca klasy na początku każdego roku szkolnego informuje uczniów oraz ich rodziców (prawnych opiekunów) o zasadach oceniania zachowania. § 5. 1. Oceny są jawne zarówno dla ucznia, jak i jego rodziców (prawnych opiekunów). Sprawdzone i ocenione pisemne prace kontrolne uczeń i jego rodzice (prawni opiekunowie) otrzymują do wglądu na warunkach określonych przez nauczycieli. § 9. 7. Przed końcoworocznym (semestralnym) klasyfikacyjnym posiedzeniem rady pedagogicznej poszczególni nauczyciele są obowiązani poinformować ucznia i jego rodziców (prawnych opiekunów) o przewidywanych dla niego ocenach klasyfikacyjnych, w terminie i formie określonych w statucie szkoły. § 14 6. Termin egzaminu klasyfikacyjnego powinien być uzgodniony z uczniem i jego rodzicami (prawnymi opiekunami). Dalej szukać mi się nie chce. Ani w ustawie o systemie oświaty, ani w w/w rozporządzeniu nie występują zapisy, które uzależniałyby prawo rodziców do bycia informowanym (i obowiązek nauczycieli informowania) o tym co się w szkole dzieje z dzieckiem od pełnoletniości ucznia. Mnie się wniosek sam nasuwa - kogo należy powiadomić o skreśleniu. A to, że rodziców uczniów szkół publicznych należy powiadamiać o osiągnięciach ucznia (nawet pełnoletniego) wynika wprost z rozporządzenia. |
Zola | 23-04-2002 23:17:17 [#32] |
---|
Majka Zgadzam się w całej szerokości ,wysokosci i rozciągłości :-)))) |
Zola | 23-04-2002 23:19:03 [#33] |
---|
Tak jest Janusz i my tak robimy |
Janusz Pawłowski | 23-04-2002 23:49:55 [#34] |
---|
Wiem Zolu ale Fredi ma wątpliwości - próbuję je rozwiać. |
fredi | 24-04-2002 08:45:45 [#35] |
---|
Rozporządzenie dotyczy chyba wszystkich szkół. Mam ucznia w szkole dla dorosłych, który ma 45 lat. Jego rodzice oczywiści żyją. Grozi mu "pała"!!!!!!!!!! Wysyłam zawiadomienie do jego rodziców. Z sierotami jest łatwiej. Kończy 18 i nie ma opiekuna prawnego. Jest wolny. Nawet jego żona nie musi wiedzieć jak się uczy. |
Mariola | 24-04-2002 08:52:45 [#36] |
---|
Fredi chyba przesadziłeś :-( |
Janusz Pawłowski | 24-04-2002 09:43:24 [#37] |
---|
Fredi - zamiast mówić "chyba" - można po prostu sprawdzić. Masz jakiś kłopot z dostępem do rozporządzeń? Paragrafy, które wymieniłem nie dotyczą wszystkich szkół - dotyczą szkół dla dzieci i młodzieży. Paragrafy 2 do 14 (a więc wszystkie przeze mnie wymienione) znajdują się w Rozdziale 2 rozporządzenia. Tytuł owego rozdziału jest następujący: "Rozdział 2 Ocenianie, klasyfikowanie i promowanie uczniów w szkołach dla dzieci i młodzieży" O szkołach dla dorosłych mówi rozdział 3: "Rozdział 3 Ocenianie, klasyfikowanie i promowanie słuchaczy w szkołach dla dorosłych" tam są paragrafy od 18 - 26 - z których nie przytoczyłem żadnego. Tak więc - Twój 45 latek nie podlega przepisom, które wymieniłem, bo uczy się w szkole dla dorosłych. Mówiliśmy zaś o szkole dla młodzieży - przynajmniej ja. |
Mariola | 24-04-2002 09:47:17 [#38] |
---|
i ja :-) |
fredi | 24-04-2002 10:04:07 [#39] |
---|
Ile lat musi mieć uczeń, żeby można go było usunąć ze szkoły dla młodzieży za przekroczenie limitu wieku. Jest grzeczny, niezbyt zdolny. Powtarzał już sześć razy klasę. Technikum po zawodówce. |
Janusz Pawłowski | 24-04-2002 10:14:04 [#40] |
---|
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA KULTURY I DZIEDZICTWA NARODOWEGO z dnia 13 stycznia 2000 r. w sprawie zasad oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów oraz przeprowadzania egzaminów i sprawdzianów w publicznych szkołach i placówkach artystycznych (Dz. U. Nr 5, poz. 60) obowiązuje od dnia 12 lutego 2000 r. do dnia 21 października 2002 r.
§ 16. 1. Uczeń, który nie spełnił warunków określonych w § 14 lub nie zdał egzaminu poprawkowego, podlega skreśleniu z listy uczniów, chyba że rada pedagogiczna wyrazi zgodę na powtarzanie klasy. 2. W ciągu całego cyklu kształcenia w danym typie szkoły uczeń może powtarzać klasę tylko jeden raz. |
Janusz Pawłowski | 24-04-2002 10:20:05 [#41] |
---|
Ale jak rozumiem, to nie jest uczeń szkoły artystycznej ... :-(( |
fredi | 24-04-2002 10:20:57 [#42] |
---|
Dziękuję. Moj uczeń jest "artystą", ale nie tym o którym mówi to rozporządzenie. |
Janusz Pawłowski | 24-04-2002 11:45:15 [#43] |
---|
Jak się domyślam (żywię nadzieję, że jednak źle) celem postawionego przez Ciebie, Fredi, pytania jest rozważanie w dalszym ciągu problemu tego, czy rodziców pełnoletniego ucznia należy o czymkolwiek informować. Ten problem mnie specjalnie nie interesuje - nie będę zatem zajmował w tej kwestii stanowiska. Dodam tylko, że nie jest prawdą, to co napisałem, że np. § 2 nie obowiązuje w szkole dla dorosłych - obowiązuje - tylko stosuje się go "odpowiednio" - a co to znaczy "odpowiednio"? - "odpowiednio" do czego? - tu jest dobre pole do szeroko rozumianej interpretacji. Wzbudził natomiast moją ciekawość poruszony przez Ciebie sam problem limitu wiekowego. Czy są gdzieś zapisane jakieś limity wiekowe? Wiem, że są takie w odniesieniu do szkolnictwa specjalnego - również w pewnym sensie do szkolnictwa artystycznego - bardzo różne są to limity. Natomiast - czy jest gdzieś zapisany jakiś limit wiekowy dotyczący szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej dla młodzieży? Kiedyś chyba takie były - z naciskiem na "chyba", bo nie jestem pewny, czy nie było to tylko prawo powielaczowe. Gdzie dzisiaj można je znaleźć? Są w ogóle? Chyba powinny być ... ale "na szybko" nie potrafiłem ich znaleźć. |
fredi | 24-04-2002 21:53:28 [#44] |
---|
Dziekuję za udział w dyskusji |
fredi | 07-03-2008 19:53:39 [#45] |
---|
Z okazji jubileuszu podniosę.
6 lat minęło, kilku ministrów i co ? |
EwaBe | 07-03-2008 20:06:45 [#46] |
---|
To retoryczne pytanie czy skierowane do nas?. Siebie pytasz?. Napisz do obecnej minister, ona w tym temacie się wypowiedziała na ostatniej Konferencji OSKKO (przy okazji omawiania wprowadzenia obowiązku szkolnego dla sześciolatków). |
fredi | 18-04-2009 21:25:03 [#47] |
---|
tak wspomnieniowo do góry | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|