Forum OSKKO - wątek
romuald bobrowicz | 05-04-2004 08:22:32 [#01] |
---|
Myślę , że najwyższy czas skończyć z kiczem prawnym dotyczącym środków
funduszu socjalnego.Dyrektor jako pracodawca zarządza funduszem i to
on powinien w uzgodnieniu z związkami decydować jak wydawać środki funduszu.
Szukanie dziwnych rozwiązań /bony,zapomogi/ zmuszają nas do kombinowania.
Totalna bzdura na miesiąc przed wejściem do UE to zakaz dofinasowania wypoczynku zagranicznego.Chyba dość sterowania nami.Tworzymy potężny potencjał pracodawców. Panie Marku z inicjatywy OSKKO dajmy znać tym co
tworzą bzdurne przepisy ,że my tego nie akceptujemy. |
beera | 05-04-2004 09:22:24 [#02] |
---|
totalna bzdura to caly socjalny- przeżytek dawnych czasów. Dla mnie- niech zabierają go zupełnie, pieniędze NASZE niech nam dadzą w formie dodatku do pensji i tyle. Grzebanie się w cudzej biedzie, przymykanie oczu na jawne przeklamania w podaniach, zawiść, brak odpisu na emerytów niepedagogicznych z jednoczesnym dośc skurupulatnym obliczaniem kwot przez tych pedagogicznych, itp.. nie mówiąc już o tych szkołach, gdzie mimo przepisow socjalny już od lat jest odległą przeszlością. |
romuald bobrowicz | 05-04-2004 10:04:06 [#03] |
---|
Myślę , że mnie nie rozumiesz. Jeżeli coś mam ,to ma być moje i ja mogę o tym decydować.Natomiast co do zasadności to inna sprawa.Troszkę Asia mniej emocji. |
skalmo | 05-04-2004 10:21:18 [#04] |
---|
a propo - jutro szykuję Komisję Socjalną - mam pełno podań o zapomogi z tytułu aktu zgonu, leczenia, zielona szkoła, pożyczki - czysta formalność dwa , trzy razy w roku przed świętami.
A może przrepchnę wycieczkę do zjednoczonej Słowacji na trzy dni? Z mężami czy bez? |
beera | 05-04-2004 10:27:00 [#05] |
---|
emocji? czemu emocji radzisz mniej Romualdzie? Ich wcale nie było- tylko opinia Jeślizaś chodzi o ZFŚS- jest to Twoje dość hipotetycznie, bo ustawę masz nad sobą |
agabu | 05-04-2004 11:37:38 [#06] |
---|
Z ZFŚS jest jak z chlebakiem wojskowym "Chlebak, jak sama nazwa wskazuje, służy do przenoszenia granatów" - stare. ZFŚS, , jest tylko dla potrzebująch, czyli, jak sama nazwa wskazuje, dla wszystkich - (tak rozumują nauczyciele), bo wszyscy w szkole zarabiają za mało. Moim zdaniem Asia ma rację, że to totalna bzdura! I Ty też Romualdzie, że czas z tym skończyć! Socjalny powinien być - albo wyłącznie dla potrzebujących, albo niech go nie będzie wcale, a pieniądze nań wydatkowane niech pójdą w płace lub na zasiłki dla bezrobotnych, czy też do OPS-ów. Traktowanie tych pieniędzy jak swoich jest totalnym pomyleniem pojęć. To nie są przecież pieniądze ze składek pracowników - lecz w przypadku szkół z budżetu państwa, czyli podatków wszystkich pracujących. W firmach pozabudżetowych ZFŚS jest kosztem firmy pokrywanym z zysku. W obu przypadkach wysokość Funduszu, tzw. odpis - oblicza się jedynie na podstawie wysokości funduszu płac. Większość nauczycieli jednak sądzi (taka jest znajomość prawa), że są to ich pieniądze potrącane z płac. I stąd to całe zamieszanie. |
janzg | 05-04-2004 14:49:25 [#07] |
---|
;;;-((( nie kończyć dajcie spokój, bo jak włączą do poborów, to zaraz szybko zapomną i zostaniemy bez niczego. Już kawałek włączyli - świadczenie urlopowe siłą rzeczy będą musieli znieść te ograniczenia wycieczkowe a wtedy ruszymy nawracać Europę |
beera | 05-04-2004 17:08:36 [#08] |
---|
ja mam odwrotnie nic mnie bardziej nie ucieszyło niż świadczenie urlopowe- nigdy wczesniej nie dostawalam tyle:-) świadczenie urlopowe to suuuper pomysł w porownaniu z tym co bylo- tak ja uważam :-) |
Janusz Pawłowski | 05-04-2004 19:31:03 [#09] |
---|
"Szukanie dziwnych rozwiązań /bony,zapomogi/ zmuszają nas do kombinowania." Znaczy ... jak zmuszają? Człowiek se siedzi przy biurku, chciałby normalnie zapłacić, w gotówce, odprowadzić podatek - a tu nie ma jak? Nie można? Pierwsze słyszę ... Nikt do niczego nie zmusza - ten co kombinuje robi to bo widzi w tym swój zysk. Dla zysku człowiek bardzo kombinować gotów. Ale nie musi. W ustawie nie wyczytałem przymusu kombinowania. Więc o co chodzi? O to, żeby zakazać produkcji cukierków, bo jak są to jesteśmy zmuszeni je kupować i tyjemy przez to? Hm ... no ... gdyby tak pan Marek z inicjatywy OSKKO spowodował, że nie będą sprzedawane papierosy, to nie byłbym zmuszony ich kupować ... coś w tym jest ... fakt ... dosyć by mi to pomogło w rzuceniu nałogu. ;-))) "Totalna bzdura na miesiąc przed wejściem do UE to zakaz dofinasowania wypoczynku zagranicznego." Dość interesujący pogląd na wykorzystanie środków z ZFŚS, który w swym założeniu ma służyć najbiedniejszym. Strasznie musi być oburzajace to, że nie dofinanowuje się wypoczynku zagranicznego osobom w trudnej sytuacji materialnej. To prawda - idzie się wkurzyć. Nie dość, że taki biedak końca z końcem związać nie może, to jeszcze mu wypoczynku na Majorce nie chcą dofinansować. A to przecież kosztuje niemało - przez to ludzie popadają w jeszcze większe tarapaty finansowe - należałoby wiec ich wesprzeć jakoś. Zgadzam się z Asią - cały fundusz socjalny w ten sposób rozdysponowywany to bzdura. Cała reszta z nim związana, to jedynie objawy tej choroby. |
Marek Pleśniar | 05-04-2004 19:55:44 [#10] |
---|
Macie zapasy? ok, załatwione - od jutra nie ma papierosów.;-) a dysponowanie tymi jałmużnami jest jednym z najpaskudniejszych zajęć dyrektorskich. Podobnie jak pisanie wniosków o to by mi coś odpalili;-) |
Dżoana | 05-04-2004 23:38:18 [#11] |
---|
A tak w ogóle, to w jakich sytuacjach przyznajecie socjalny? Np. od jakich zarobków itp. |
Jolanta Szuchta | 06-04-2004 14:16:26 [#12] |
---|
daję wszystkim ale tym co najwięcej zarabiaja daje najmniej.Po prostu róznicuję:-))) Jestem zdania ze nauczyciele w dalszym ciągu nie rozumieja,albo nie chcą zrozumiec ze to naprawde fundusz Socjalny. |
Dżoana | 06-04-2004 22:53:16 [#13] |
---|
Jak zazwyczaj potrzebujący argumentują prośby o zasiłek? Czy przyznajecie go jednorazowo, i w jakiej wysokości? |
ReniaB | 07-04-2004 11:23:52 [#14] |
---|
jeżeli podanie o zasiłek wpłynie to przedstawiciele załogi i zz proponują ile przyznać, a ja się podpisuję; ale u nas podań bardzo mało - za punkt honoru biorą by nie żebrać. Zapomoga w wypadku długiej choroby wyniosła 350 zł |
skalmo | 07-04-2004 13:17:38 [#15] |
---|
postanowienia komisji - zapomogi losowo lecznicze 300zł
zdrowotne dla nauczycieli - 300zł
emeryckie od 300 do 500zł
pożyczki budowlane max 8000zł i tu mój apel musimy zmienić regulamin, czy ktoś ma może nowe sprawiedliwe wytyczne jak to zrobić.
w dzisiejszych czasach pożyczka budowlana w tej wysokości to śmiech. |
panda | 07-04-2004 16:04:50 [#16] |
---|
zapomogi Zapomogi losowe - do 1000 zł brutto, zapomogi na kształcenie - 50% czesnego, zapomóg zdrowotnych nie dajemy (szczepimy się przeciwko grypie, bo na tyle starcza nam to co daje OP na f. zdrowotny -1%), w większości przypadków dajemy też 50% tego co pracownik dokumentuje (ale nie więcej niż 1000 zł). Talonów wielkanocnych nie ma. Będą bożenarodzeniowe i paczki dla dzieci. Często (2-3 razy w roku) wyjeżdżamy do teatru bądź finansujemy premiery na miejscu (50% ceny biletu dla pracownika i członka rodziny...). Dofinansowujemy organizowane wycieczki też zagraniczne ale w części krajowej (biura podróży to robią). Na cele mieszkaniowe - 5000 bez odsetek. Jak ktoś potrzebuje więcej to bierze na kolegę. |
Konto zapomniane | 13-04-2004 10:18:55 [#17] |
---|
bez odsetek? Panda!
Piszesz że pożyczkę mieszkaniową macie bez odsetek?
U nas jest 7% od takiej pożyczki. Wiesz może czy to prawidłowe? |
Marek Pleśniar | 13-04-2004 10:20:09 [#18] |
---|
bywa też np 3% :-) zalezy od lokalnych uregulowań. |
joszka | 13-04-2004 10:54:10 [#19] |
---|
1% odsetek ale czy można szczepić z tych środków? |
fredi | 13-04-2004 11:20:39 [#21] |
---|
po co wam te odsetki??????? Fundusz jest po to by brać , a nie dawać. |
elka40 | 13-04-2004 13:56:09 [#22] |
---|
Interesuje mnie jak go dzielić, żeby wziąć... Czy ktoś z was ma może kryteria przyznawania środków z funduszu , żeby było zgodnie z ustawą i aktualnymi rozporządzeniami? |
panda | 13-04-2004 15:46:50 [#24] |
---|
Nie można szczepić bezpośrednio (chociaż chyba dałoby się i to obejść) z ZFŚS. Szczepimy z funduszu zdrowotnego i z tej działki innych wydatków nie mamy. Na wszelki wypadek pożyczkę mieszkaniową nazywamy "zwrotną nieoprocentowaną pomocą na cele mieszkaniowe". Funkcjonuje to od lat (może 10? albo i dłużej). Wszyscy, także kontrolujący, wyrażali wątpliwości, ale jak dotąd nikt nie zakwestionował. Pewnie też nie znaleźli wystarczającej podstawy prawnej. |
Marek Pleśniar | 13-04-2004 15:52:40 [#25] |
---|
fundusz jest zaiste po to by brać, a raczej dawać co bardziej potrzebującym. Ale warto go rozsądnie i w skali łatwej do udźwignięcia pomnażać. 1-3% to niewiele. Więcej % - powyżej 3 - raczej byłbym jednak przeciwko. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|