Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Konkurs lub przedłużenie powierzenia |
|
GregWeb | 04-04-2004 16:04:15 [#01] |
---|
Mam nie tyle dylemat co kłopot z moim OP w osobie Burmistrza. 31.08 tego roku kończy mi się termin powierzenia stanowiska dyr. w szkole. Burmistrz wielokrotnie w prywatnych rozmowach stwierdzał że nie planuje ogłaszania nowego konkursu, tylko przedłużenie powierzenia funkcji. Ale... dmuchając na zimne wystąpiłem o ocenę mojej pracy zawodowej do KO i... spotkałem się z zarzutem ( z jego strony) ,że nie mam zaufania do słów Burmistrza. Zrobiłem to (wystąpienie o ocenę ) z dwóch powodów: awansu zawodowego, oraz pewnym sensie zabezpieczenia się przed nieprzewidywalnością decyzji OP w sprawie ewentualnego terminu ogłoszenia konkursu. Ważność mojej oceny pracy skończyła się w styczniu tego roku (5 lat). "Nasz" Burmistrz słynie z niezwykłych, często zadziwiających decyzji. Ja np. mógłbym się dowiedzieć w końcu sierpnia ,że ogłoszony zostanie konkurs, a nie mając ważnej oceny odpadłbym w przedbiegach. ( Stąd moja decyzja) Mam w związku z zaistniałą sytuacją pytanie , czy OP z decyzją o ogłoszeniu konkursu "musi" czekać aż do końca kadencji, czy też powinien ogłosić ją na tyle wcześniej, aby zapewnić normalną ciągłość pracy dyrektora szkoły, bez tzw. "bezkrólewia" w postaci powierzenia pełnienia obowiązków vice, lub panu X. I drugie pytanie, a właściwie prośba: może ktos z Was podzieliłby sie na priva swoimi cennymi uwagami z ostatnio przeprowadzanej poceny pracy dyrektora. |
Elusia | 04-04-2004 16:22:19 [#02] |
---|
U nas konkursy są w miesiącach VI - VII |
Jolanta Szuchta | 04-04-2004 18:00:45 [#03] |
---|
Masz rację ze poprosiłeś o ocenę.Władza W tym kraju jak widac jest nieprzewidywalna i to na każdym jej szczeblu.A co by było(odpukać )gdyby nagle zmienił się burmistrz? Konkursy zazwyczaj pod koniec kadencji poprzednika. |
Leszek | 04-04-2004 19:09:16 [#04] |
---|
Poza tym do przedłużenia bez konkursu musisz mieć także ocenę z ostatnich pięciu lat pracy, bowiem musisz spełnić warunki wymienione niżej: UoSO art. 36a- 9. Po upływie okresu, o którym mowa w ust. 8, organ prowadzący, po zasięgnięciu opinii rady szkoły lub placówki i rady pedagogicznej, w uzgodnieniu z kuratorem oświaty, a w przypadku szkoły i placówki artystycznej oraz placówki, o której mowa w art. 2 pkt. 7, dla uczniów szkół artystycznych - z ministrem właściwym do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego, może przedłużać powierzenie stanowiska na kolejne okresy wymienione w ust. 8. ROZP. MENiS z dnia 6 maja 2003 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać osoba zajmująca stanowisko dyrektora oraz inne stanowisko kierownicze, w poszczególnych typach szkół i placówek (Dz. U. Nr 89, poz. 826)
§ 1. Stanowisko dyrektora przedszkola, szkoły i placówki, o których mowa w art. 2 pkt 1-5, 7 i 10 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, może być powierzone nauczycielowi mianowanemu lub dyplomowanemu, który: 1) ukończył studia wyższe magisterskie i posiada przygotowanie pedagogiczne oraz kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w danym przedszkolu, szkole lub placówce; 2) ukończył studia wyższe lub studia podyplomowe z zakresu zarządzania albo kurs kwalifikacyjny z zakresu zarządzania oświatą, prowadzony zgodnie z przepisami w sprawie placówek doskonalenia nauczycieli; 3) posiada co najmniej pięcioletni staż pracy pedagogicznej na stanowisku nauczyciela lub pięcioletni staż pracy dydaktycznej na stanowisku nauczyciela akademickiego; 4) w okresie pięciu lat bezpośrednio przed powierzeniem stanowiska dyrektora uzyskał co najmniej dobrą ocenę pracy w przedszkolu, szkole lub placówce, a w przypadku nauczyciela akademickiego - pozytywną ocenę pracy w okresie ostatnich czterech lat pracy w szkole wyższej, jeżeli stanowisko dyrektora obejmuje bezpośrednio po ustaniu zatrudnienia w szkole wyższej, albo w okresie roku bezpośrednio przed przystąpieniem do konkursu na stanowisko dyrektora uzyskał pozytywną ocenę dorobku zawodowego; 5) posiada zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowniczym.
pozdrawiam |
Elżbieta Wysocka | 04-04-2004 20:40:59 [#05] |
---|
mam świeżutką ocenę o którą występowałam też ze względu na ewntualny, kolejny, udział w konkursie.
Mój organ nadzoru ma w tej sprawie procedurę, wramach której - oprócz sprawdzania różnych dokumnetów, rozmów z zainteresowanym - należy dokonać samooceny pracy wg arkusza ( kilka stron ;))) opracowanego przez ten właśnie organ. Poza tym, ocvzywiście, opinia RP, opinia RR i uzgodnienia z OP - i masz gotową opinię. Trwa to trochę ...
Pozdrawiam - |
Ewa z Rz | 05-04-2004 06:33:44 [#06] |
---|
tak jak napisał Leszek ocena potrzebna tak czy siak... Wyjaśnij to burmistrzowi - bez aktualnej oceny kurator dał by veto kandydatowi, bez wzgledu na to czy z konkursu czy nie... |
romuald bobrowicz | 05-04-2004 07:19:28 [#07] |
---|
FUNDUSZ SOCJALNY Myślę że najwyszy czas zareagować na bzdurne przepisy o dysponowaniu
środkami funduszu socjalnego.Dyrektor jest ich dysponentem i on powinien
/po uzgodnieniach z zakładowymi zw./ o nich decydować.
Oszukiwanie z bonami, zapomogami to tylko półśrodki.
Na kpinę zakrawa jednak przepis o zakazie dofinasowania wypoczynku zagranicznego. Za miesiąc będziemy w UE a stosujemy dalej zasadę sterowania
Tworzymy ogromny potencjał pracodawców, może Panie Marku w imieniu
członków OSKKO złożyć stosowne pouczenie tym co tworzą bzdurne prawo. |
besza | 05-04-2004 15:17:11 [#08] |
---|
konkurs Burmistrz może przedłużyć obowiązki dyrektora tylko na 6 miesięcy i tylko raz byłemu dyrektorowi, ktoremu minęła kadencja. Po 6 miesiącach musi być konkurs (może były do niego przystąpić). Trzeba go tak zorganizować aby nie zakłócać pracy szkoły tj. szkoła nie może funkcjonować nawet jeden dzien bez dyrektora, przynajmniej na papierze musi to grać |
Elusia | 05-04-2004 15:21:20 [#09] |
---|
A to niby dlaczego tylko na 6 miesięcy? |
Rycho | 05-04-2004 15:28:41 [#10] |
---|
??? i dlaczego tylko raz? Przecież przepisy tak tego nie opisują. Na 6 miesięcy może organ powierzyć stanowisko dyrektora wicedyrektorowi w przypadku gdy konkurs się nie rozstrzygnął lub nikt do konkursu sie nie zgłosił. KN Art 36a:
4. Jeżeli do konkursu nie zgłosi się żaden kandydat albo w wyniku konkursu nie wyłoniono kandydata, organ prowadzący powierza to stanowisko ustalonemu przez siebie kandydatowi, po zasięgnięciu opinii rady szkoły lub placówki i rady pedagogicznej. Przepis ust. 2 stosuje się odpowiednio. 4a. Do czasu powierzenia stanowiska dyrektora, zgodnie z ust. 3 lub 4, organ prowadzący może powierzyć pełnienie obowiązków dyrektora szkoły wicedyrektorowi, a w szkołach, w których nie ma wicedyrektora, nauczycielowi tej szkoły, jednak nie dłużej niż na okres 6 miesięcy.
A dyrektor, to wg tego co Leszek napisał. Jeśli spełnia warunki i organ chce to zrobić może mu przedłużać "dyrektorowanie" na kolejne (czyli niekoniecznie jedną) kadencje. |
beera | 05-04-2004 17:07:12 [#11] |
---|
pomieszanie z poplątaniem:-)) Rychu potwierdzil wersję Leszka- jedyna prawidlowa w przypadku nieplopotliwego powierzenia pokonkursowego besza zas włączyła w watek zupełnie inna sytuację, związaną z Art 36A UoSO Art. 36a. 4. Jeżeli do konkursu nie zgłosi się żaden kandydat albo w wyniku konkursu nie wyłoniono kandydata, organ prowadzący powierza to stanowisko ustalonemu przez siebie kandydatowi, po zasięgnięciu opinii rady szkoły lub placówki i rady pedagogicznej. Przepis ust. 2 stosuje się odpowiednio. 4a. Do czasu powierzenia stanowiska dyrektora, zgodnie z ust. 3 lub 4, organ prowadzący może powierzyć pełnienie obowiązków dyrektora szkoły wicedyrektorowi, a w szkołach, w których nie ma wicedyrektora, nauczycielowi tej szkoły, jednak nie dłużej niż na okres 6 miesięcy. jak rozumiem GregWeb zaklada wszelkie mozliwości- zarówno te wynikajace z zastosowania wariantu wynikajacego z 36a 4a lub 9 Jesli więc Twoj organ nie oglosi konkursu w terminie pozwalającym zakończyc jego procedurę do 31 sierpnia ( pamiętać trzeba o dwóch tygodniach na opinię organu nadzorującego)- będzie ok Jesli zas się spóźni, będzie musiał korzystac z Art 36a ust.4a, nie będzie mogł skorzystać z 4, bo nie oglosił przeciez konkursu, o ktorym mowa
Czytam te przepisy i w 4a następuje odwolanie do ustępu 3 i 4 Leszku, Rycho- co o tym sądzicie? |
beera | 05-04-2004 17:16:10 [#12] |
---|
żeby bylo jasne Zastanawiam się na ile samorząd może przesuwac termin konkursu i co, jesli procedury kończa się po terminie na ktory powierzono stanowisko poprzedniemu dyrektorowi |
Ewa z Rz | 06-04-2004 06:54:15 [#13] |
---|
organ prowadzący może zwlekać z decyzją do połowy sierpnia (jeśli kadwencja dyra kończy się 31.08) - wtedy musi zdecdydować czy zmieniać dyra czy nie. 1. Jeśli zdecyduje się zmieniać to, powołuje wówczas p.o. i ma 6 m-cy na przeprowadzenie procedury konkursowej (pełnej, czyli wraz z zatwierdzeniem kandydata przez kuratora). 2. Jeśli zdecyduje, że dyra nie zmienia, przedłuża obecnemu kadencję na dalsze 5 lat (okres krótszy jest możliwy jedynie w tak samo uzasadnionym przypadku, jak krótsze powierzenie po konkursie) Podobnie w przypadku nierozstrzygniętego konkursu - musi tak powierzyć obowiązki nowemu (staremu) dyrowi by nie było "bezkrólewia", a kurator miał czas na weryfikacje kandydata. Ja miałam tak na początku mojej dyrektorskiej drogi: konkurs był w czerwcu, został nierozstrzygnięty. W szkole nie było dyra jedynie p.o., który miał powierzenie "do czsu powołania dyrektora". 20 sierpnia organ zdecydował, że powierzy mi funkcję, 23 odbyła się rp (zwołana w trybie nadzwyczajnym), która opiniowała kandydata organu (mnie), a potem papiery zostały zawiezione do KO i po dwóch dniach wrociły do gminy. Powierzenie dostałam z datą 29 sierpnia... W praktyce, zdarza się, i to nawet nierzadko, że p.o. pełnią swoją funkcję nie 6 m-cy, a rok... Np. gdy urzedujący dyrek jest na "zdrowotnym"... |
beera | 06-04-2004 09:07:00 [#14] |
---|
a skąd to "do polowy sierpnia"? Wszystko inne jest jasne- zostalo już wcześniej wyjaśnione w postach wyżej- oba alternatywne rozwiązania. Interesuje mnie ten okreslony przez Ciebie na połowę sierpnia termin decyzji organu. Nie chcę zdroworosądkowego tlumaczenia- to znam- masz na to jakąs podstawę prawną? |
Ewa z Rz | 06-04-2004 09:17:47 [#15] |
---|
Hmm... Wprost to nie... Ale KO ma 14 dni na veto w stosunku do kandydata, a 1 września trzeba komuś obowiązki powierzyć... Jeśli organ tego nie zrobi dyrkiem dalej jest obecny dyrek i może róbować przed sądem dochodzić, że jest to równoznaczne z przedłużeniem powierzenia na następną kadencję ;-)) Ale jak napisałam, poprzednio w moim, wypadku organ podjął tę decyzję później, a i tak się "wyrobił"... Ważne jest by zdążył z decyzją na 1 września, bo inaczej sprawa rozstrzygnie się sama... |
GregWeb | 06-04-2004 11:11:33 [#16] |
---|
Dzięki KOCHANI.. za wyczerpujące informacje. Faktycznie rozważałem wszelkie możliwości wynikające z odpowiednich art. UoSO.( tak jak w swoim poscie zauważyła asia). Nic to, tak czy inaczej jakoś sie sprawa rozwiąże. A tak na marginesie wczoraj podczas spotkania u Burmistrza usłyszałem tak mimochodem: " To jak tam dyrektorze na ile panu przedłużyć co? Bo tak sobie właśnie o tym myślę i ciągle pana obserwuję". Ja też sobie pomyślałem: potem jeszcze a na koniec I to by było na tyle. |
beera | 06-04-2004 12:28:43 [#17] |
---|
greg:-) Puenta na koniec najlepsza:-)) ... ewo- doprecyzujmy, bo się nie zgadzam w jednym. Jesli organ w dniu 1 wrzesnia skorzysta z 36 4a, to na jego mocy powierzy stanowisko dyrektora jakiemukolwiek n-lowi, na przyklad na okres 6 miesięcy i w tym czasie zacznie ( lub nie) ogłaszac konkurs. Jeśli nawet tego nie zrobi, to podpowiedz na jakiej podstawie dyrektorem jest poprzedni dyrektor, ktoremu czas jego powolania na funkcję minął? Moim zdaniem nie ma podstawy prawnej by sądzic, iż to on jest dyrektorem w dalszym ciągu- chyba, ze są na to jakieś wyroki sądu, bo przepisu nie znam...
Więc jeśli nie powierzy tej funkcji w 1 września- sprawa sama się nie rozstrzygnie... Oczywiście powody dla ktorych powinien/musi to zrobić 1 września jest wiele i wszystkie jasne. |
Ewa z Rz | 06-04-2004 13:50:40 [#18] |
---|
przepisu nie ma, ale... sama się roztrzygnie przez domniemanie... Uważam, że w takim wypadku sprawa byłaby do wygrania - stary dyrek wtedy tak jakby zostaje dopuszczony do wykonywania swoich obowiązków, a co za tym idzie organ powierza mu tą funkcję, a jedynie niedopełnia obowiązku uczynienia tego na piśmie. Chyba, że sam zaprzestanie ich pełnienia, a n-le nie otrzymają 1 września wynagrodzenia... |
beera | 06-04-2004 14:03:01 [#19] |
---|
Podajesz powód dla ktorgo organ musi podjąc decyzję do 1 wrzesnia, zresztą tych powodow jest wiele więcej.
Jednak nie zgodzę się z tym,ze dyrektor, ktoremu 31 sierpnia minął czas powierzenia MOŻE podpisywać 1 września listę płac- chociażby. Nie można uznac, ze takiemu n-lowi powierzono stanowisko dyrektora, bowiem powierzenie musi nastąpić przy zachowaniu procedury Art 36 1 oraz a 1 Nie można też uznać, ze nastąpilo powierzenie pełnienia obowiązkow dlatego, co do tego domniemania- to jednak watpię. ale w naszym oświatowym swiecie nie takie cuda są możliwe ;-)) |
Leszek | 06-04-2004 17:36:22 [#20] |
---|
Każde powierzenie zawiera termin od... do... i poza terminem "do" dyrektor nie pełni już funkcji. Natomiast UoSO Art. 36a. 4. Jeżeli do konkursu nie zgłosi się żaden kandydat albo w wyniku konkursu nie wyłoniono kandydata, organ prowadzący powierza to stanowisko ustalonemu przez siebie kandydatowi, po zasięgnięciu opinii rady szkoły lub placówki i rady pedagogicznej. Przepis ust. 2 stosuje się odpowiednio. 4a. Do czasu powierzenia stanowiska dyrektora, zgodnie z ust. 3 lub 4, organ prowadzący może powierzyć pełnienie obowiązków dyrektora szkoły wicedyrektorowi, a w szkołach, w których nie ma wicedyrektora, nauczycielowi tej szkoły, jednak nie dłużej niż na okres 6 miesięcy. ust. 4a ściśle wynika z ust. 4, tzn. sytuacji pokonkursowej. jeśli organ prowadzący świadomie nie robi konkursu i nie powierza na kolejny okres temu samemu dyrektorowi funkcji to łamie prawo... i tu kłania się nadzór wojewody nad organem... pozdrawiam | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|