Forum OSKKO - wątek

TEMAT: szkoły czarterowe OSKKO
strony: [ 1 ]
S Wlazło29-03-2004 23:14:05   [#01]

Witajcie,

Obecni na zjeżdzie w OSKKO w Miętnem być może pamiętają jeszcze moje wystąpienie na temat szkół czarterowych pod egidą OSKKO.Sprawa chwyciła.Już kilka szkół zaproponowało swoje osiągnięcia jako część całościowej koncepcji naszych szkół czarterowych. Wydrukuję ich opisy sprawnego działania w "Dyrektorze Szkoły". Wczoraj Andrzej Pery- prezes nowo powołanego Społecznego Stowarzyszenia Nauczycieli wyraził ogromne zainteresowanie dla współdziałania w realizacji tej koncepcji.To więc pierwszy ważny sojusznik. Zachęcam więc wszystkich, którzy w swych szkołach mają jakieś działania wartościowe i które to działania mogą się złożyć na tworzone standardy jakości pracy szkoły OSKKO do przesyłania mi opisu tych osiągnięć na moją pocztę emailową: swlazlo@poczta.onet.pl. Najserdeczniej z góry dziękuję i zapewniam, że autorstwo Wasze będzie wskazane przy koncepcji, jeżeli propozycja do tej koncepcji wejdzie. Także będą te opisy publikowane w "D.S."

A przy okazji. Mam potwierzenie, że Pani Minister podpisała rozporządzenie o nadzorze. W stosunku do projektu są zmiany o charakterze redakcyjno-korektorskim, nie zawsze zrozumiałe, np. w projekcie wychowanie było obszarem III, a teraz jest IV - po kształceniu. Czy kolejność mia jakieś znaczenie. Pozdrawiam. Stefan.

Renata S30-03-2004 18:11:20   [#02]
Nie byłam w Miętnem(żałuję), ale wtedy jeszcze nawet nie słyszałam o OSKKO, to co piszesz wydaje się ciekawe...Czy mógłbyś cos bliżej na temat tych szkół czarterowych napisać? Zobacz na stronkę www.zst-gorlice.bitnet.pl Czy coś z naszej działalności jest z tego punktu widzenia interesujące?
Marek Pleśniar30-03-2004 20:13:20   [#03]

Po dzisiejszej rozmowie ze Stefanem Wlazło i bardzo interesujących argumentach (szczerze mówiąc więcej tematów otworzyło się niż zamknęło - czyli mam zysk z tego spotkania):

Pomysłodawca dotknął sedna ruchu kadry, który nas - OSKKO -wyłonił. 

Pomysły takiej dobrej praktyki, standardy w przyszłości, mają wyjść od szkół, od ich dyrektorów wreszcie. Ruch całkowicie oddolny zamiast narzuconych akademickich norm i standardów.

Podobnie przecież działamy - radzimy sobie sami - skoro poradzić nam resort i władze lokalne nie umieją. A czasem budujemy nowe formuły współpracy tych stron.

Tak więc to dobry przyczynek do dyskusji na ten temat.

Muszę podkreślić, w trosce o politykę, że tak to nazwę "patronatów medialnych które OSKKO nadaje róznym akcjom", iż skoro mamy używać nazwy "Szkoły OSKKO" - powinny one otrzymac kształt poprzez dyskusje i ferment twórczy w łonie tegoż stowarzyszenia, nie zaniedbując oczywiście możliwych do pozyskania sojuszników.

Szkoły stworzone czy też przeobrażone przez tych, którzy je naprawdę robią, na pierwszej linii - to najlepsze co może być.

Mam tylko uwagę - pogląd w pewnej kwestii. Ale o tym w osobnym poście.

Renata S30-03-2004 21:18:31   [#04]
Sorry, nie jestem za długo na tym forum i pewno pewne dyskusje już odbyły sie bez mojego udziału(staram sie nadrobić stracony czas;-((, ), ale wolałabym parę konkretów, co , kiedy,jak???, lub nawet linki do odpowednich stron, gdzie mogłabym sobie poczytać o tym pomyśle, bo na razie niewiele wiem...
Gaba30-03-2004 21:20:25   [#05]
Wg Janka Potworowskiego reforma może się zacząć tylko od tablicy do góry systemu... a nie od prawa i urzędniczenia.
Renata S30-03-2004 21:22:10   [#06]
To rozumiem i popieram
agabu31-03-2004 09:48:55   [#07]

Stefanie

Czy chodzi Ci o przesłanie standardów pracy szkoły xxx (mojej) opracowanne w 2000 r., po drodze zmodyfikowane, a funkcjonujące jako dokument prawa wewnątrz szkolnego? I jeszcze np. System podnoszenia jakości pracy szkoły? Takie dokumenty Ci przesłać czy może ich opisy?

Rozmawialiśmy w Miętnem i zależy mi na dalszym kontakcie. Pozdrawiam serdecznie.

Marek Pleśniar31-03-2004 12:07:15   [#08]

warto też zajrzeć tu:

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=4746

S Wlazło31-03-2004 12:13:48   [#09]

Odpowiedź Renacie S.

Tekst przedstawiający pomysł: "Dyrektor Szkoły" nr 2/2004. To, co jest na Waszej stronie internetowej - ciekawe, ale nam idzie o opis jakichś standardów jakościowych, które zostały w szkole osiągnięte - czyli nie tyle informacja o wydarzeniach, co koncepcja. Dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam - Stefan
S Wlazło31-03-2004 12:19:32   [#10]

Do agabu

Przepraszam ,że odpowiadam znów publicznie zamiast na email, ale te informacje  mogą być przydatne także innym zainteresowanym. Tak, przyślij, szkoła OSKKO musi prezentować dobry poziom edukacyjny i organizacyjny a ponadto - może specjalizować się w czymś, co ją będzie wyróżniało. To wymaga opracowania standardów obowiązujących szkoły OSKKO. .Czekam więc. Pozdrawiam. Stefan.
agabu31-03-2004 12:30:31   [#11]

Prześlę

po sprawdzianie kl. VI, bo na razie mam urwanie kapelusza. Pozdrawiam

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]