Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Informatyka od III klasy
strony: [ 1 ]
udanka29-03-2004 18:20:56   [#01]

Poszukuję kontaktu ze szkołą podstawową, w której w I etapie edukacyjnym prowadzone są zajęcia z informatyki.

beera29-03-2004 18:26:03   [#02]

u nas się prowadzi

od klasy II

nie przedmiot dodatkowy, nic z tych rzeczy- po prostu zajęcia komputerowe

udanka29-03-2004 18:28:30   [#03]
Realizowane w 18h ? czy jako dodatkowe zajęcia dla chętnych?
beera29-03-2004 18:33:19   [#04]

dodatkowe

dla chętnych

Wszyscy są chetni;-)

dogadałam się z rodzicami i wszyscy przychodzą.

Co to znaczy "realizowane w 18h" Nie rozumiem?

udanka29-03-2004 18:36:32   [#05]
w godzinach "ramówki".
udanka29-03-2004 18:39:29   [#06]

Rozumiem, że są to zajęcia z godzin do dyspozycji dyrektora.

A kto je prowadzi - nauczyciel informatyki, czy kształcenia zintegrowanego?

Grażyna29-03-2004 19:07:34   [#07]

u mnie nauczyciel nauczania zintegrowanego, który ma podyplomówkę z informatyki. Nauczycielka napisała program autorski, który rada pedagogiczna pozytywnie zaopiniowała (+ opinie 2 n-li mianowanych lub dyplomowanych), a ja dopuściłam do realizaji. Program znajduje się w szkolnym zestawie programów nauczania.

zaęcia realizowane z godzin do dyspozycji dyr. lub bezpłatnie.

beera29-03-2004 19:12:33   [#08]

Nie może być realizowane w ramach 18- bowiem te 18 to obowiązkowy wymiar KZ

Zgodnie z ramowką, to raczej ten zapis:

7. Tygodniowy wymiar godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych, dodatkowych zajęć edukacyjnych, o których mowa w ust. 5 pkt 2, oraz zajęć religii/etyki nie może przekroczyć łącznie:

1) w klasach I-III szkoły podstawowej - 23 godzin,

Ale ja nie korzystam z tego zapisu jeśli chodzi o zajęcia informatyczne. Przekroczyłabym te 23 godziny, bowiem mam 19 KZ, 2 jezyk niemiecki i 2 religii- to akurat 23

Jedna godzina informatyki ( dwie dla klasy, bo mam podział na grupy) jest zajęciem nieobowiązkowym, prowadzi je nauczyciel n.p i informatyki- dwukierunkowiec

beera29-03-2004 19:23:03   [#09]

u nas

fajny program , to ten, o ktorym informacje niżej.

bardzo ciekawa plyta CD do kompletu z programami do nauki klawiaturowania, ciekawymi prezenatcjami, bardzo ciekawy podręcznik.

Na rynku wydawniczym pojawiło się wiele programów nauczania zintegrowanego uwzględniającego elementy informatyki i technologii informacyjnej. Wśród nich na dokładne omówienie zasługuje program nauczania "Elementy informatyki w nauczaniu zintegrowanym" nr DKOS-40014-46/02 opracowany przez Małgorzatę Jędrzejek i Jadwigę Gilner, wydany przez Wydawnictwo Videograf Edukacja w Katowicach. Na bazie tego programu autorki napisały trzy podręczniki do kolejnych klas szkoły podstawowej zatytułowane "Przygoda z komputerem. Elementy informatyki w nauczaniu zintegrowanym. Klasy I-III". Każdy z podręczników jest bogato ilustrowany, zawiera płytę CD oraz kolorowe ruchome elementy, które należy wklejać w odpowiednie miejsca.

Program nauczania uwzględnia najnowsze kierunki określone przez reformę oświaty. Jego atrakcyjna forma oraz odpowiedni dobór treści, a także ciekawy sposób realizacji zadań umożliwia uczniom poznawanie świata i rozwijanie zainteresowań. Przebieg zajęć zaplanowany jest w taki sposób, aby dzieci mogły bawić się i uczyć jednocześnie, rozwijać swoją wyobraźnię i aktywność, nabywać umiejętność uczenia się i samodzielnego docierania do informacji, otrzymując jednocześnie solidne podstawy do kontynuowania nauki technologii informacyjnej na wyższych poziomach edukacji. Zgodnie z ogólnym celem nauczania elementów informatyki w klasach I-III uczniowie zdobywają umiejętności posługiwania się komputerem poprzez opanowanie obsługi prostych programów graficznych i edytorów tekstów (Paint, Notatnik, WordPad). W trakcie realizacji programu przekaz teoretyczny ograniczony jest do niezbędnego minimum. Proponowane metody pracy z uczniami w sposób maksymalny wykorzystują techniki poglądowe, odchodząc od metod werbalnych. Praca uczniów jest zindywidualizowana zarówno pod względem tempa pracy, jak i dorobku treści (wielopoziomowość zadań), przez co możliwe jest stworzenie wszystkim uczniom równych szans w dochodzeniu do wiedzy. Terminologia informatyczna zawarta w treściach kształcenia jest przedstawiona w sposób zrozumiały dla dzieci. Uzupełnienie pakietu stanowią płyty CD, dołączone do każdego podręcznika i zawierające materiały potrzebne do ćwiczeń.

Ogólna koncepcja pakietu edukacyjnego "Przygoda z komputerem" oraz zaproponowane atrakcyjne rozwiązania metodyczne stanowią ważne argumenty rekomendujące program nauczycielom kształcenia zintegrowanego do realizacji w szkołach.

tu dokladniej:

http://www.edu.videograf.pl/catalog/product_info.php?products_id=202&PHPSESSID=178e13ee78fcc8933ec8074c1d9edad8

marek mnie zabije, bo to kolejne wydawnictwo reklamowane na forum- ale tym razem nie reklamuję nic 'swojego" więc nie raklamuje, a podaję ;-))

udanka29-03-2004 19:30:07   [#10]

Dziękuję Asiu, mam nadzieję że Marek wszystkiego nie czyta!!!

A poza tym, to nie jest reklama, tylko pomoc koleżeńska.

Grażyna29-03-2004 19:34:33   [#11]
a ja polecam "Komputerowe opowieści" z Wydawnictwa "Czarny ruk". Jest z podręcznikiem dla ucznia i płytą CD, na dodatek zintegrowany z nauczaniem początkowym.
beera29-03-2004 19:38:44   [#12]

Pracowałam

także na tym- moim zdaniem zdecydowana przewaga, "Przygody"

srodowisko jest nie stworzone sztucznie jak w Czarnym Kruku, to mi się nie podoba, choć sa tego zwolennicy.

Poza tym "Przygoda" jest bardziej dla maluchów, choc i kruk jest stosunkowo prosty

udanka- jeśli chcesz cos prześlę mailem, bądź pocztą zwykłą? ( wiesz, co to "coś?;-)

udanka29-03-2004 19:39:32   [#13]

Pytanie dodatkowe.

Co musze zrobić, aby od września wprowadzić jako dodatkowy przedmiot obowiazkowy w kl. III informatyke (1h - tygodniowo).

Zmieszczę się w 23 godzinach (18 zaj. edukacyjne, 2h religia, 2h j.obcy)

AnJa29-03-2004 19:41:33   [#14]

A taki milusi wątek miał być:-)

Brrr... - widmo terroru i totalitaryzmu i tu się pojawia - udanka szefową za naruszenie regulaminu szefem straszy;-)

I jeszcze jakoś tak pokrętnie tłumaczy, ze niby to co jest to niezupełnie to co jest, bo to coś trochę innego jednak;-)

udanka29-03-2004 19:41:47   [#15]

Do Asi

Proszę o maila
beera29-03-2004 19:43:09   [#16]

5. Godziny do dyspozycji dyrektora szkoły, z uwzględnieniem realizacji zajęć, o których mowa w ust. 9, mogą być przeznaczone na:

1) okresowe lub roczne zwiększenie liczby godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych,
2) realizację dodatkowych zajęć edukacyjnych z języka obcego, języka mniejszości narodowej lub grupy etnicznej, nieujętych w ramowym planie nauczania dla danego etapu edukacyjnego, jeżeli wymiar godzin umożliwia realizację podstawy programowej albo dodatkowych zajęć edukacyjnych, dla których nie została ustalona podstawa programowa, lecz program nauczania tych zajęć został włączony do szkolnego zestawu programów nauczania,

6. Dodatkowe zajęcia edukacyjne, o których mowa w ust. 5 pkt 2, dyrektor szkoły może wprowadzić do szkolnego planu nauczania po zasięgnięciu opinii rady pedagogicznej i rady rodziców.

To tu

beera29-03-2004 19:48:07   [#17]

tu mój mail- tzn- wyżej;-)

Udanka- na pewno Ci się to opłaca? Ocenianie Ci dojdzie i takie tam, efekt zaś taki jakbyś nie wprowadzila...

...

Anja- z tym reklamowaniem zartowalam ciut, bo to, co zrobilam to pomoc, nie reklamowałam nic swojego- ot dzielę się wiadomosciami:-) Po to, to forum-nie?

co zas do totalitaryzmu- to mój wymarzony ustrój, pod warunkiem, ze będę po wlaściwej stronie;-)

i kolejna rzecz- inteligentny jesteś draniu, poza slowami umiesz przeczytać intencje;-)))

udanka29-03-2004 19:49:14   [#18]

Andrzeju!!! Kto? Kogo? Kim? starszy????

Wątek jest nadal milusiiiii. Zwłaszcza dla mnie, bo wiel mi pomógł.

Marek Pleśniar29-03-2004 19:50:51   [#19]
i sie jeszcze tłumaczy;-))
AnJa29-03-2004 19:58:45   [#20]

A widmo krąży:-)

Ale łapki na klawiaturce troszkę jednak drżą. I głosik w zawodzenie na końcu niektórych wyrazów przechodzi.

Czas do pisania siadać. Manifestu - rzecz jasna!

udanka29-03-2004 21:16:59   [#21]

Do Asi

Wysłałam mailia, proszę  się z nim zapoznać i ew. podpowiedź.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]