Forum OSKKO - wątek

TEMAT: rekolekcje i wolne księdza
strony: [ 1 ]
kuba29-03-2004 13:45:02   [#01]

Ksiądz zwrócił się do mnie o wolne

- 3 dni nauki szkolnej z powodu prowadzenia rekolekcji w innej prarafii

- 4 dni na obowiązkowe (niby) rekolekcje kapłańskie

Czy i jak zwalniacie w takich przypadkach. Czy są jakieś porozumienia z Episkopatem w takich sprawach? Jest to 7 dni nauki szkolnej, zastępstwa itd. Czekam na porady bądź dorady...

ewa bergtraum29-03-2004 14:50:58   [#02]
Myślę, że takich porozumień nie ma. Księdza obowiązuje Karta nauczyciela i Kodeks pracy. W takim przypadku (o którym piszesz), możesz pójść na rękę i pozytywnie zaopiniować podanie o urlop bezpłatny.
AnJa29-03-2004 15:02:41   [#03]

Tak jak u Ewy, chociaż przy skupieniach, rekolekcjach czasami wpuszczam w szkolenie i wolne daję.

Ale zaświadczonko, na który bedzie stało, że to szkolenie metodyczne przywieźć musi.

Grażyna29-03-2004 16:23:59   [#04]

a mój ksiądz robi rekolekcje 1-2 kwietnia i ma pretensje do mnie, że uczniowie sprawdzian piszą zamiast być w kościele. Powiedział (przez katechetkę), że powinnam do niego zadzwonić i porozmawiać z nim o zmianie godzinowej ramówki rekolekcji, jest szansa, że się do mojej prośby przychyli...

...  ja durna jakaś jestem, czy cóśśśśśśśś...? bo nijak nie rozumiem toku myslenia szanownego księdza...

krzycho29-03-2004 21:56:56   [#05]

?

a czemu szanownego (w tym przypadku)?
AnJa30-03-2004 08:36:42   [#06]

Zdaje się, że z okazji rekolekcji się 2 dni się należą na bycie m.in. w kościele także.

Więc jeśli ksiądz ich nie chce, to konsultacje w sprawie godziny mszy rekolekcyjnej nie są chyba niczym aż tak dla szkoły uciazliwym?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]