Forum OSKKO - wątek

TEMAT: statut - prosze o pomoc
strony: [ 1 ]
kasienkak28-03-2004 11:57:26   [#01]

Otrzymałam od dyrektora szkoły zdadanie: zaktualizować nasz startut. Zastanawiają mnie dwa wpisy:

I

W szczególnie uzasadnionych przypadkach na podstawie orzeczenia Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej uczeń na wniosek rodziców może być:

-         umieszczony w placówce kształcenia specjalnego,

-         Kurator Oświaty może zwolnić od spełniania obowiązku szkolnego dziecko, które ukończyło 15 lat.

II

§18

1.      Uczniowie szkoły, którzy ukończyli klasę V i VI i co najmniej 15 lat oraz którzy nie rokują nadziei na ukończenie szkoły w normalnym trybie mogą być kierowani do innych form kształcenia.

2.      Decyzję o skierowaniu do klasy lub szkoły o której mowa w pkt. l podejmuje dyrektor szkoły na podstawie uchwały rady pedagogicznej po dokładnym zapoznaniu się z sytuacją i możliwościami ucznia, uwzględniając opinię lekarską oraz poradni psychologiczno-pedagogicznej oraz za zgodą rodziców (opiekunów prawnych) ucznia.

skąd to się wzięło? od kiedy nasz statut nie jest aktualny? proszę pomóżcie

Antoni Jeżowski29-03-2004 21:20:52   [#02]

nikt nie odpowiada

widać trudny (albo banalny) problem. Moja rada: wywalić te przepisy (a może i inne) ze statutu. Są dwa powody.

1. Nie znajduję podstawy prawnej do "skrócenia" obowiązku szkolnego (art. 15 uoso).

2. Prawo (nie czas na analizę) przewiduje sposoby postępowania w przypadkach, gdy uczeń nie rokuje ukończenia obowiązku szkolnego w podstawowym trybie (art. 71b i 71c uoso i rozporządzenia). A skoro reguluje, to po co to w statucie? Czy fakt umieszczenia w statucie zwalnia z przestrzegania ustawy? Albo inaczej: czy fakt nieumieszczenia w statucie oznacza, że ustawa już w tej szkole nie obowiązuje?

Problem ma już klasyczny wymiar: bezsens powtarzania w statucie spraw i tak w prawie uregulowanych, obowiązujących niezależnie od faktu, czy statut je uwzględnia czy też nie. A skoro nie - to szkoda miejsca i fatygi.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]