Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Przedłużenie etapu edukacyjnego
strony: [ 1 ]
gera27-03-2004 20:22:04   [#01]

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 12 lutego 2002 r. w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych (Dz. U. Nr 15, poz. 142 i Nr 137, poz. 1155 oraz z 2003 r. Nr 39, poz. 337 i Nr 116, poz. 1093)

§ 3. 7. Dla uczniów niepełnosprawnych można przedłużyć okres nauki na każdym etapie edukacyjnym co najmniej o jeden rok, zwiększając proporcjonalnie liczbę godzin zajęć edukacyjnych.

Co to oznacza w praktyce?

Może ktoś ma doświadczenie w tym zakresie?

Kto i na jakiej podstawie o tym decyduje?

Jak wtedy klasyfikujemy na koniec roku?

Karolina27-03-2004 21:58:12   [#02]

Gero - poszperaj w wyszukiwarce - mówilismy już o tym. Moj syn korzysta również z tego zapisu

w praktyce - np..klasę V realizuje się w dwa lata; na koniec roku szkolnego oceny śródroczne - w arkuszu jest rubryczka. Decyduje dyrektor na wniosek rodziców.

Pozdrawiam;-)

Ewa z Rz28-03-2004 05:40:39   [#03]

gera,

zajrzyj Tutaj
gera28-03-2004 12:43:35   [#04]

Dziękuję. Zawsze mogę na Was liczyć.

Pytam, ponieważ dotyczy to mojego syna i mojej przyszłorocznej uczennicy. Uczennica -dziewczynka z głębokim niedosłuchem. Do tej pory w SP była nauczana indywidualnie. Planuję dla niej integrację włączającą. Nie jest w stanie uczestniczyć  we wszystkich zajęciach.  Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale jej uczestnictwo w klasie integracyjnej może być problemem? Chodzi mi o koszty.

Sądziłam też, że konieczna jest opinia PPP w tym zakresie.

Karolina28-03-2004 19:09:59   [#05]

Gera - ja też myślałam , że opinia PPP jest konieczna - więc jako rodzic naturalnie, że tam się zwróciłam. Reakcja przewyższyła moj poziom inteligencji - dlatego zostawiłam sprawę. Dopiero po roku wydrążyłam, że to ja wnioskuje jako rodzic a dyrekcja zatwierdza, nauczyciel uczący popiera wniosek i już.

W moim przypadku PPPpowinno być zamienione na NPP - bo nigdy pomocy nie uzyskałam - przeciwnie, mam/ miałam przez nich same kłopoty.

gera28-03-2004 22:25:48   [#06]
Karolino, czy uczennica z orzeczeniem do kształcenia specjalnego może być jednocześnie w klasie integracyjnej i na nauczaniu indywidualnym?
Ewa z Rz29-03-2004 06:17:26   [#07]

zawsze

uczeń mając NI jest  jest jednocześnie w klasie - jest do danej klasy przypisany formalnie i może uczęśzczać do niej na niektóre zajęcia. Jeśli w szkole jest klasa integracyjna, to nic nie stoi na przeszkodzie by ta klasa była klasą ucznia z NI.

A tutaj rozporządzenie o NI.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]