Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Książeczki zdrowia - pokrywanie kosztów |
Dana G | 21-03-2004 22:26:52 [#01] |
---|
Czy zwracacie swiom pracownikom koszty związane z przedłużaniem książeczek zdrowia, badaniami okresowymi. U nas zwracamy tylko za badania okresowe natomiast za książeczki zdrowia płacą pracownicy. Czy słusznie? |
Zola | 21-03-2004 22:28:37 [#02] |
---|
z tego co pamiętam słusznie |
joszka | 21-03-2004 22:59:30 [#03] |
---|
o co chodzi z tym płaceniem?Czy chodzi o dokument(druk)? |
Moniśka | 21-03-2004 23:14:50 [#04] |
---|
Wszystkie koszta związane z badaniami profilaktyczymi pracowników pokrywają pracodawcy. podstawa KP. |
Renatka | 22-03-2004 08:57:10 [#05] |
---|
Zwracamy bo to są badania potrzebne do pracy, bez nich pracownik nie może rozpocząć pracy. |
ewa bergtraum | 22-03-2004 19:54:35 [#06] |
---|
Badania okresowe i inne. Art. 179 (pracownica w ciąży i karmiąca dziecko piersią) oraz art. 229 Kodeksu pracy nakładają na pracodawcę obowiązki w zakresie przeprowadzania badań. Są to (art. 229) badania wstępne, okresowe i kontrolne. 1.Wstępne (dla przyjmowanych do pracy, przenoszonych na stanowiska z czynnikami uciążliwymi i szkodliwymi oraz młodociani przenoszeni na inne stanowiska). 2. Okresowe badania ( w tym kontrolne, gdy nieobecność w pracy spowodowana chorobą trwała dłużej niż 30 dni). § 6 art. 229 stwierdza, że te badania przeprowadzane są na koszt pracodawcy (czyli wstępne i okresowe). § 3 mówi o tym, że przeprowadza się je w miarę możliwości w godzinach pracy. Ponieważ u mnie takiej możliwości dla nauczycieli nie ma (bo musiałabym organizować zastępstwa), w ośrodku medycyny pracy umawiam nauczycieli na inne godziny. Płacę nie tylko za badania, ale i za dojazd do ośrodka (zgodnie z zapisem art. 229 § 3), bo taki ośrodek znajduje się w innej miejscowości niż szkoła. Natomiast za inne badania (zarówno nauczycieli jak i pozostałych pracowników) tzn. za te wpisywane w książeczce tzw. sanepidowskiej nie płaci się, gdyż taką uaktualnioną książeczkę jest zobowiązany mieć na żądanie w przypadku kontroli każdy z pracowników (u nas trzymamy je w szkole, bo wiadomo, że z pamięcią bywa różnie). Jeśli pracownik nie ma aktualnego wpisu, kontrolujący z sanepidu może mu (właśnie jemu, a nie pracodawcy jak w przypadku kontrolowania przez PIP badań lekarskich w teczkach akt osobowych) wlepić mandat!. Na podstawie obu artykułów wydano rozporządzenie: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ z dnia 30 maja 1996 r. (weszło w życie 26.07.1996r. ) Dz. U. z dnia 25 czerwca 1996 r. Nr 69, poz. 332 zmiany: Dz. U. 97 r. Nr 60, poz. 375 Dz. U. 98 r. Nr 150, poz. 1057 w sprawie przeprowadzania badań lekarskich pracowników, zakresu profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami oraz orzeczeń lekarskich wydawanych do celów przewidzianych w Kodeksie pracy W załączniku nr 1 do tego rozporządzenia polecam do przeczytania: WSKAZÓWKI METODYCZNE W SPRAWIE PRZEPROWADZANI BADAŃ PROFILAKTYCZNYCH PRACOWNIKÓW ( dla dyr.) J Ale z czego ja się właściwie cieszę ?. Dla wytrwałych jeszcze dalej w załączniku o częstotliwości badań. |
ewa bergtraum | 22-03-2004 21:16:03 [#07] |
---|
dyrektor a czynniki W związku z zagrożeniem wynikącym ze stałego i dużego dopływu informacji (często bzdurnych) i wymagania ode mnie ciągłej gotowości do udzielania odpowiedzi (o, MiC !) domagam się poddawania mnie okresowym badaniom mojego stanu umysłowego. ;-) Proponuję powołać do życia taką komórkę w strukturze OSKKO (tu sami fachowcy z doświadczeniem), gdyż jeszcze nigdy żaden lekarz nie spytał mnie o moje zdrowie psychiczne czy choćby samopoczucie. Za to ostatnio macał mi brzuch !. Miękki, czyli zdrowa. Pieczątka w karcie i wynocha badać cholesterol. :-))) ( I znowu się cieszę nie wiadomo z czego, więc tę komórkę jak najszybciej !) :-))))))
Lp. |
Czynnik szkodliwy lub uciążliwy |
Badania wstępne |
Badania okresowe |
Częstotliwość badań |
Ostatnie badanie okresowe |
Narządy (układy) krytyczne |
Uwagi |
lekarskie |
pomoc-nicze |
lekarskie |
pomoc-nicze |
lekarskie |
pomocnicze |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
V |
Inne czynniki |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
Niekorzystne czynniki psychospołeczne |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) zagrożenia wynikające ze stałego dużego dopływu informacji i gotowości do odpowiedzi |
ogólne, ze zwróceniem uwagi na stan psychiczny |
poziom cholesterolu; EKG |
co 2-4 lata |
ogólne |
układ krążenia; ośrodkowy układ nerwowy |
Wskazane jest korzystanie przez lekarza z konsultacji psychologicznej w przypadku oceny, że wykonywanie pracy może powodować narażenie życia własnego lub innych. Zakres badań i ich interpretacja przez psychologa powinna być zależna od oceny krytycznej funkcji psychologicznej decydującej o wykonywaniu pracy |
|
b) zagrożenia wynikające z pracy na stanowiskach decyzyjnych i związanych z odpowiedzialnością |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Dana G | 23-03-2004 01:11:12 [#08] |
---|
Dziękuję za fachowe odpowiedzi. Natomiast ostatnia wypowiedź trochę mnie speszyła. Może i ja zadaję bzdurne pytania, ale chyba lepiej pytać niż błądzić.... |
ewa bergtraum | 23-03-2004 07:52:49 [#09] |
---|
Ej, Dana Żywię nadzieję, że Ty nie z tych przewrażliwonych!. Ostatnia moja wypowiedź to wynik refleksji po kolejnej kontroli. A lepsza ( w moim przypadku) autoironia niż zadęcie i narzekanie. Dobrze wpływa na moje samopoczucie. :-)))))) |
Dana G | 23-03-2004 20:58:52 [#10] |
---|
Ewo!
Ja też jestem pełna refeksji po kontrolach, i mam ich dosyć, a także roszczeniowych postaw nauczycieli - czasem zaczynam wątpić w to co robię. Nie jestem przewrażliwiona, ale niekiedy nadciąga ciemna chmura ...
Ewo, czytam Twoje wypowiedzi, z których korzystam, i które potwierdzaja moje działania. Dzięki Ci. Pozdrawiam z morskim zefirkiem. |
Jolanta Szuchta | 29-03-2006 15:28:33 [#11] |
---|
No to w końcu pracodawca płaci za te książeczki zdrowia czy nie? Jaka jest podstawa prawna. |
Tadek | 29-03-2006 15:55:16 [#12] |
---|
U mnie SANEPID powiedział, że książeczki nie potrzebne. |
Majka | 29-03-2006 15:59:58 [#13] |
---|
to serio czy żart? a) zagrożenia wynikające ze stałego dużego dopływu informacji i gotowości do odpowiedzi
Bo już sama nie wiem :))))))) |
Basik | 29-03-2006 17:10:48 [#14] |
---|
a mój SANEPID machnął mi przed nosem nowym wzorem książeczek opublikowanym w rozporządzeniu Min.Zdrowia z 2 lutego 2006r Dz.U.Nr 25,poz.191. Jeszcze tam nie zaglądałam |
Ania | 29-03-2006 17:28:46 [#15] |
---|
są nowe przepisy Badanie Sanepidowskie robimy tylko przed podjęciem pracy, przed podjęciem nauki, przed ponownym podjęciem pracy lub nauki po przebyciu którejść z zakaźnych chorób wymienionych w rozporządzeniu.
Te badania mają być w książeczce
Zatem "normalny" pracownik tych badań nie robi, a skoro nie robi, to pracodawca mu nie płaci ;)
Rozpoorządzenie to, które wspomina basik. |
Viola2 | 29-03-2006 17:37:19 [#16] |
---|
zgadzam się z tobą Ania, może nareszcie zaoszczędzimy kase (ja płace za 25 książeczek) |
ewa bergtraum | 29-03-2006 19:54:43 [#17] |
---|
Wykopaliska Co tam Tara wykopała sprzed dwóch lat?. Majka, serio!. To z tabeli z załącznika. A zobacz w ostatniej kolumnie: Wskazane jest korzystanie przez lekarza z konsultacji psychologicznej w przypadku oceny, że wykonywanie pracy może powodować narażenie życia własnego lub innych. I żadne tu śmichy, chichy :-). Nadal domagam się badań, bo zaiste czasami mam mordercze instynkty ;-)
Lp. |
Czynnik szkodliwy lub uciążliwy |
Badania wstępne |
Badania okresowe |
Częstotliwość badań |
Ostatnie badanie okresowe |
Narządy (układy) krytyczne |
Uwagi |
lekarskie |
pomoc-nicze |
lekarskie |
pomoc-nicze |
lekarskie |
pomocnicze |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
V |
Inne czynniki |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
Niekorzystne czynniki psychospołeczne |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) zagrożenia wynikające ze stałego dużego dopływu informacji i gotowości do odpowiedzi |
co 2-4 lata |
ogólne |
układ krążenia; ośrodkowy układ nerwowy |
Wskazane jest korzystanie przez lekarza z konsultacji psychologicznej w przypadku oceny, że wykonywanie pracy może powodować narażenie życia własnego lub innych. Zakres badań i ich interpretacja przez psychologa powinna być zależna od oceny krytycznej funkcji psychologicznej decydującej o wykonywaniu pracy |
|
b) zagrożenia wynikające z pracy na stanowiskach decyzyjnych i związanych z odpowiedzialnością |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
jak wyżej |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Ania | 29-03-2006 19:58:29 [#18] |
---|
ależ tak, Ewo Badania lekarskie: tak.
Te nie mają związku z książeczkami.
Wstępne, okresowe, czasami kontrolne.
Dla celów sanitarno-epidemiologicznych: nie.
:) |
ewa bergtraum | 29-03-2006 20:03:24 [#19] |
---|
A co? Bo nie kumam?. Przecież w 2004 r. pisałam, że za sanepidowskie płaci nauczyciel. A od Was dzisiaj się dowiaduję, że już niepotrzebne. Wyrzucić?. |
Tara | 29-03-2006 21:47:35 [#20] |
---|
Wykopałam bo jak założyłam nowy wątek na temat który już był to mnie Marek pouczył że trzeba korzystać ze starych wątków z szukaja .No to skorzystałam i podniosłam.Marek powinien pochwalić ;-))) tylko tym razem od ciebie Ewo mi się dostało.Jakie tam wykopaliska?;-)))).Jak widzisz i rozporządzenie mamy nowe o książeczkach i może nie będa potrzebne?Też jeszcze musze doczytać. Nie ma tego złego......;-)))) |
Viola2 | 05-04-2006 22:15:43 [#21] |
---|
znowu wykopaliska z uwagą przeczytałam wątek. Zapytałam dzisiaj naszą panią od BHP dlaczego płacimy za badania sanepidowskie i oto pp USTAWA
z dnia 6 września 2001 r. o chorobach zakaźnych i zakażeniach. (Dz. U. z dnia 31 października 2001 r.) Art. 6. 1. Badaniom mającym na celu wykrywanie zakażeń i chorób zakaźnych podlegają:
4) osoby podejmujące lub wykonujące prace, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby - badaniom w kierunku zakażenia prątkami gruźlicy, pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B, C, innymi pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella,
11. Koszty badań, o których mowa w ust. 1 pkt 4, ponosi przedsiębiorca.
czyli to placówka płaci za badania, a nie nauczyciel | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|