Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Książeczki zdrowia - pokrywanie kosztów
strony: [ 1 ]
Dana G21-03-2004 22:26:52   [#01]
Czy zwracacie swiom pracownikom koszty związane z przedłużaniem książeczek zdrowia, badaniami okresowymi. U nas zwracamy tylko za badania okresowe natomiast za książeczki zdrowia płacą pracownicy. Czy słusznie?
Zola21-03-2004 22:28:37   [#02]
z tego co pamiętam słusznie
joszka21-03-2004 22:59:30   [#03]
o co chodzi z tym płaceniem?Czy chodzi o dokument(druk)?
Moniśka21-03-2004 23:14:50   [#04]
Wszystkie koszta związane z badaniami profilaktyczymi pracowników pokrywają pracodawcy. podstawa KP.
Renatka22-03-2004 08:57:10   [#05]

Zwracamy bo to są badania potrzebne do pracy, bez nich pracownik nie może rozpocząć pracy.

ewa bergtraum22-03-2004 19:54:35   [#06]

Badania okresowe i inne.

Art. 179 (pracownica w ciąży i karmiąca dziecko piersią) oraz art. 229 Kodeksu pracy nakładają na pracodawcę obowiązki w zakresie przeprowadzania badań. Są to (art. 229) badania wstępne, okresowe i kontrolne.

1.Wstępne (dla przyjmowanych do pracy, przenoszonych na stanowiska z czynnikami uciążliwymi i szkodliwymi oraz młodociani przenoszeni na inne stanowiska).

2. Okresowe badania ( w tym kontrolne, gdy nieobecność  w pracy spowodowana chorobą trwała dłużej niż 30 dni).   

§ 6 art. 229 stwierdza, że te badania przeprowadzane są na koszt pracodawcy (czyli wstępne i okresowe).

§ 3 mówi o tym, że przeprowadza się je w miarę możliwości w godzinach pracy. Ponieważ  u mnie takiej możliwości dla nauczycieli nie ma  (bo musiałabym organizować zastępstwa), w ośrodku medycyny pracy umawiam nauczycieli na inne godziny. Płacę nie tylko za badania, ale i za dojazd do ośrodka (zgodnie z zapisem art. 229 § 3), bo taki ośrodek znajduje się w innej miejscowości niż szkoła.

Natomiast za inne badania (zarówno nauczycieli jak i pozostałych pracowników)  tzn. za te wpisywane w książeczce tzw. sanepidowskiej  nie płaci się, gdyż taką uaktualnioną książeczkę jest zobowiązany mieć na żądanie w przypadku kontroli każdy z pracowników (u nas trzymamy je w szkole, bo wiadomo, że z pamięcią bywa różnie). Jeśli pracownik nie ma aktualnego wpisu, kontrolujący z sanepidu może mu  (właśnie jemu, a nie pracodawcy jak w przypadku kontrolowania przez  PIP badań lekarskich w teczkach akt osobowych) wlepić mandat!.

Na podstawie obu artykułów wydano rozporządzenie:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ

z dnia 30 maja 1996 r. (weszło w życie 26.07.1996r. )

Dz. U. z dnia 25 czerwca 1996 r. Nr 69, poz. 332

zmiany:

Dz. U. 97 r. Nr 60, poz. 375

Dz. U. 98 r. Nr 150, poz. 1057

w sprawie przeprowadzania badań lekarskich pracowników, zakresu

profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami oraz orzeczeń lekarskich

wydawanych do celów przewidzianych w Kodeksie pracy

W załączniku nr 1 do tego rozporządzenia polecam do przeczytania: WSKAZÓWKI METODYCZNE W SPRAWIE PRZEPROWADZANI BADAŃ PROFILAKTYCZNYCH PRACOWNIKÓW ( dla dyr.)    J Ale z czego ja się właściwie cieszę ?.

Dla wytrwałych jeszcze dalej  w załączniku o częstotliwości badań.

ewa bergtraum22-03-2004 21:16:03   [#07]

dyrektor a czynniki

W związku z zagrożeniem wynikącym ze stałego i dużego dopływu informacji  (często bzdurnych) i wymagania ode mnie ciągłej gotowości do udzielania odpowiedzi (o, MiC !) domagam się poddawania mnie okresowym badaniom mojego stanu umysłowego. ;-)  Proponuję powołać do życia taką  komórkę w strukturze OSKKO  (tu sami fachowcy z doświadczeniem), gdyż jeszcze nigdy żaden lekarz nie spytał mnie o moje zdrowie psychiczne czy choćby samopoczucie.  Za to ostatnio macał mi brzuch !. Miękki, czyli zdrowa. Pieczątka  w karcie i wynocha badać cholesterol. :-))) ( I znowu się cieszę nie wiadomo z czego, więc tę komórkę jak najszybciej !) :-))))))

Lp.

Czynnik szkodliwy lub uciążliwy

Badania wstępne

Badania okresowe

Częstotliwość badań

Ostatnie badanie okresowe

Narządy

(układy) krytyczne

Uwagi

lekarskie

pomoc-nicze

lekarskie

pomoc-nicze

lekarskie

pomocnicze

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

V

Inne czynniki

1

Niekorzystne czynniki psychospołeczne

a) zagrożenia wynikające ze stałego dużego dopływu informacji i gotowości do odpowiedzi

ogólne, ze zwróceniem uwagi na stan psychiczny

poziom cholesterolu; EKG

poziom cholesterolu; EKG

co 2-4 lata

ogólne

poziom cholesterolu; EKG

układ krążenia; ośrodkowy układ nerwowy

Wskazane jest korzystanie przez lekarza z konsultacji psychologicznej w przypadku oceny, że wykonywanie pracy może powodować narażenie życia własnego lub innych. Zakres badań i ich interpretacja przez psychologa powinna być zależna od oceny krytycznej funkcji psychologicznej decydującej o wykonywaniu pracy

b) zagrożenia wynikające z pracy na stanowiskach decyzyjnych i związanych z odpowiedzialnością

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

Dana G23-03-2004 01:11:12   [#08]
Dziękuję za fachowe odpowiedzi. Natomiast ostatnia wypowiedź trochę mnie speszyła. Może i ja zadaję bzdurne pytania, ale chyba lepiej pytać niż błądzić....
ewa bergtraum23-03-2004 07:52:49   [#09]

Ej, Dana

Żywię nadzieję, że Ty nie z tych przewrażliwonych!. Ostatnia  moja wypowiedź to wynik refleksji po kolejnej kontroli. A lepsza ( w moim przypadku) autoironia niż zadęcie i narzekanie. Dobrze wpływa na moje samopoczucie. :-))))))
Dana G23-03-2004 20:58:52   [#10]
Ewo!
Ja też jestem pełna refeksji po kontrolach, i mam ich dosyć, a także roszczeniowych postaw nauczycieli - czasem zaczynam wątpić w to co robię. Nie jestem przewrażliwiona, ale niekiedy nadciąga ciemna chmura ...
Ewo, czytam Twoje wypowiedzi, z których korzystam, i które potwierdzaja moje działania. Dzięki Ci. Pozdrawiam z morskim zefirkiem.
Jolanta Szuchta29-03-2006 15:28:33   [#11]

No to w końcu

pracodawca płaci za te książeczki zdrowia czy nie?

Jaka jest podstawa prawna.

Tadek29-03-2006 15:55:16   [#12]
U mnie SANEPID powiedział, że książeczki nie potrzebne.
Majka29-03-2006 15:59:58   [#13]

to serio czy żart?

a) zagrożenia wynikające ze stałego dużego dopływu informacji i gotowości do odpowiedzi

Bo już sama nie wiem :)))))))
Basik29-03-2006 17:10:48   [#14]
a mój SANEPID machnął mi przed nosem nowym wzorem książeczek opublikowanym w rozporządzeniu Min.Zdrowia z 2 lutego 2006r Dz.U.Nr 25,poz.191. Jeszcze tam nie zaglądałam
Ania29-03-2006 17:28:46   [#15]

są nowe przepisy

Badanie Sanepidowskie robimy tylko przed podjęciem pracy, przed podjęciem nauki, przed ponownym podjęciem pracy lub nauki po przebyciu którejść z zakaźnych chorób wymienionych w rozporządzeniu.
Te badania mają być w książeczce

Zatem "normalny" pracownik tych badań nie robi, a skoro nie robi, to pracodawca mu nie płaci ;)

Rozpoorządzenie to, które wspomina basik.
Viola229-03-2006 17:37:19   [#16]
zgadzam się z tobą Ania, może nareszcie zaoszczędzimy kase (ja płace za 25 książeczek)
ewa bergtraum29-03-2006 19:54:43   [#17]

Wykopaliska

Co tam Tara wykopała sprzed dwóch lat?.

Majka, serio!. To z tabeli z załącznika. A zobacz w ostatniej kolumnie: Wskazane jest korzystanie przez lekarza z konsultacji psychologicznej w przypadku oceny, że wykonywanie pracy może powodować narażenie życia własnego lub innych.

I żadne tu śmichy, chichy :-). Nadal domagam się badań, bo zaiste czasami mam mordercze instynkty ;-)

Lp.

Czynnik szkodliwy lub uciążliwy

Badania wstępne

Badania okresowe

Częstotliwość badań

Ostatnie badanie okresowe

Narządy

(układy) krytyczne

Uwagi

lekarskie

pomoc-nicze

lekarskie

pomoc-nicze

lekarskie

pomocnicze

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

V

Inne czynniki

1

Niekorzystne czynniki psychospołeczne

poziom cholesterolu; EKG

poziom cholesterolu; EKG

co 2-4 lata

ogólne

poziom cholesterolu; EKG

układ krążenia; ośrodkowy układ nerwowy

Wskazane jest korzystanie przez lekarza z konsultacji psychologicznej w przypadku oceny, że wykonywanie pracy może powodować narażenie życia własnego lub innych. Zakres badań i ich interpretacja przez psychologa powinna być zależna od oceny krytycznej funkcji psychologicznej decydującej o wykonywaniu pracy

b) zagrożenia wynikające z pracy na stanowiskach decyzyjnych i związanych z odpowiedzialnością

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

jak wyżej

Ania29-03-2006 19:58:29   [#18]

ależ tak, Ewo

Badania lekarskie: tak.
Te nie mają związku z książeczkami.
Wstępne, okresowe, czasami kontrolne.

Dla celów sanitarno-epidemiologicznych: nie.
:)
ewa bergtraum29-03-2006 20:03:24   [#19]

A co?

Bo nie kumam?. Przecież w 2004 r. pisałam, że za sanepidowskie płaci nauczyciel.

A od Was dzisiaj się dowiaduję, że już niepotrzebne. Wyrzucić?.

Tara29-03-2006 21:47:35   [#20]

Wykopałam

bo jak założyłam nowy wątek na temat który już był to mnie Marek pouczył że trzeba korzystać ze starych wątków z szukaja .No to skorzystałam i podniosłam.Marek powinien pochwalić  ;-))) tylko tym razem od ciebie Ewo mi się dostało.Jakie tam wykopaliska?;-)))).Jak widzisz i rozporządzenie mamy nowe o książeczkach i może nie będa potrzebne?Też jeszcze musze doczytać.

Nie ma tego złego......;-))))

Viola205-04-2006 22:15:43   [#21]

znowu wykopaliska

z uwagą przeczytałam wątek. Zapytałam dzisiaj naszą panią od BHP dlaczego płacimy za badania sanepidowskie i oto pp

USTAWA

z dnia 6 września 2001 r.

o chorobach zakaźnych i zakażeniach.

(Dz. U. z dnia 31 października 2001 r.)

Art. 6. 1. Badaniom mającym na celu wykrywanie zakażeń i chorób zakaźnych podlegają:
4)  osoby podejmujące lub wykonujące prace, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby - badaniom w kierunku zakażenia prątkami gruźlicy, pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B, C, innymi pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella,

11. Koszty badań, o których mowa w ust. 1 pkt 4, ponosi przedsiębiorca.

czyli to placówka płaci za badania, a nie nauczyciel

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]