Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Monitorowanie wdrażania podstawy programowej
strony: [ 1 ][ 2 ]
JarTul03-06-2013 20:20:24   [#01]

Wzory ankiet w wersji "papierowej" opublikowano na stronie pod adresem http://www.ore.edu.pl/s/661, materiały pomocnicze, w tym instrukcje wypełniania ankiet oraz rozwiązania najczęściej pojawiających się problemów są i będą dostępne na stronie http://www.ore.edu.pl/s/662.

Monitorowanie odbywać się będzie w formie elektronicznej, poprzez stroną internetową www.seo2.npseo.pl

Pod adresem http://rekrutacia.ore.edu.pl/?action=group&id-8 zostanie zamieszczony formularz, za pośrednictwem którego dyrektorzy przedszkoli i szkół będą mogli zgłaszać problemy techniczne związane z przeprowadzeniem ankietowania.

Planowany termin wypełniania ankiet: 10.06.2013 r. (od godz. 12.00) - 14.06.2013 r.  (do godz. 12.00).

Dane zbierane za pomocą ankiety w przedszkolu i szkole obejmować będą w szczególności:
-  wskazany odział przedszkolny,
-  w szkołach podstawowych - wskazany oddział klasy I i wskazany oddział klasy IV,
-  w gimnazjach - wskazany oddział klasy I,
-  w liceach ogólnokształcących - wskazany oddział klasy I.

Ankieta dla:
- przedszkola - 8 stron tabel w pliku pdf
- SP - 29 stron tabel w pliku pdf
- gimnazjum -  17 stron tabel w pliku pdf
- liceum ogólnokształcącego - 31 stron tabel w pliku pdf

:-)))

DMolly03-06-2013 20:49:17   [#02]

to też dotyczy specjalnych sp, gim lub sosw?

JarTul03-06-2013 20:52:32   [#03]

???
I don't know.

AnJa03-06-2013 21:21:18   [#04]

ze strony KO, za informacją z MEN:

"Badaniem zostaną objęte publiczne i niepubliczne przedszkola, oddziały przedszkolne, punkty przedszkolne, zespoły wychowania przedszkolnego, szkoły podstawowe, gimnazja, licea ogólnokształcące (bez szkół specjalnych) w proporcjach właściwych dla struktury szkół i placówek w każdym województwie."

KO informują przedszkola i szkoły uczestniczące w monitorowaniu.

JarTul03-06-2013 21:33:46   [#05]

A! - zapomniałem.
Monitorowaniem planowym objętych jest 15% przedszkoli, szkół podstawowych i gimnazjów oraz 100% liceów ogólnokształcących.

W przypadku ogólniaków informowanie zbędne :-) Już poinformowano :-)

post został zmieniony: 03-06-2013 21:41:06
DMolly03-06-2013 21:46:54   [#06]

dzięki za rozwianie wątpliwości

Toska03-06-2013 22:25:25   [#07]

Mam pytanie czy ksiądz może zrealizwać lekcje z informatyki 

w klasie I ?

Toska03-06-2013 22:25:42   [#08]

Mam pytanie czy ksiądz może zrealizwać lekcje z informatyki 

w klasie I ?

rzewa03-06-2013 22:26:21   [#09]

jak ma kwalifikacje to może

Toska03-06-2013 22:29:37   [#10]

a jak nie ma?

Ala03-06-2013 22:50:16   [#11]

w ramach zastępstwa doraźnego może :)

w ramach stałego przydziału - za zgodą KO

AnJa03-06-2013 22:50:39   [#12]

to może ale za zgodą na zatrudnienie bez kwalifikacji

uprzedzając:

jeśli i zgody nie ma - to też może

prawem kaduka:-)

no i zapomnaięłm o ty co Ala- doraźnym

post został zmieniony: 03-06-2013 22:51:32
fordek10-06-2013 20:12:48   [#13]

wypełnilam ankietę monitorowania  dla przedszkoli ale coś robię źle, ponieważ nie pojawia mi się okienko zapisz i wyślij tylko cały czas  zapisz edytuj - w jaki sposób mam to wysłać , gdzie kliknąć - nie mam żadnych ostrzegawczych trójkątów więc chyba wypełniłam dobrze- czy ktoś mi coś doradzi?

AnJa10-06-2013 20:21:53   [#14]

a wiesz, która jest godzina? :-)

pewnie coś poprawia się - za drobne by zamykac dostęp - i stąd czasowo zapisać nie można 

AsiaJ11-06-2013 09:52:08   [#15]

A ja mam to samo, co fordek, tylko funkcja edycji... poza tym nie zapisuje wszystkich odpowiedzi! I trzeba wklepywać od początku.

Uprzejmie upraszam administratora o poprawienie:-)

rzewa11-06-2013 10:03:34   [#16]

tak myślę, że nie jesteśmy właściwymi adresatami tego apelu... :-)

w instrukcji jest napisane, żeby zgłaszać problemy w KO i że jak się nie uda teraz ankiety wypełnić, będzie można zrobić to w dodatkowym terminie tj. 18.06

fordek11-06-2013 10:52:13   [#17]

może to i prawda ,że nie jesteśmy właściwymi adresatami tego apelu:) ale zawsze sobie pomagamy, ja jeszcze raz dokładnie sprawdziłam wypełnioną ankietę , muszą być wypełnione wszystkie pola- i wtedy pojawiło się okienko wyślij - może przyda się komuś ta informacja bez pomocy KO.

AsiaJ11-06-2013 10:52:53   [#18]

Wiem rzewo:-)

Apeluję tu, bo zapewne administrator czyta:-)

Do KO zaapeluję odrębną ścieżką;-)

AnJa11-06-2013 17:05:34   [#19]

administrator dowiaduje się z KO

i z ORE

a to od ludzi i na podstawie własnego doswiadczenia-  co jakiś czas ankiety są przeklikiwane bowiem

befana11-06-2013 18:49:30   [#20]

Bardzo mi się podobają sformułowania zawarte w ankiecie na temat bezpieczeństwa: 

Proszę zaznaczyć jaki jest sta stan prac nad następującymi procedurami:
8.1. Procedura dotycząca nieprzestrzegania przepisów ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii w środowisku szkolnym:
8.2. Procedura dotycząca nieprzestrzegania przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu w środowisku szkolnym:
8.3. Procedura dotycząca nieprzestrzegania przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi
dotychczas opracowywaliśmy jedynie procedury przestrzegania:-/
befana11-06-2013 18:52:51   [#21]

I jeszcze jedno - czy numer regon nie identyfikuje dostatecznie szkoły? Po kiego wpisywać za kazdym razem metryczkę? A "boskie" SIO nic nie mówi o liczbie uczniów i nauczycieli? Czy dyrektor to nie ma nic do roboty na koniec roku tylko przeklepywać informacje z jednego sprawozdania w drugie?

AnJa11-06-2013 18:57:53   [#22]

to nieprzestrzeganie wygląda faktycznie intrygująco- choć w domyśle wiadomo, o co chodzi:-)

niestety- numer ze starego SIO niczego nie identyfikuje, mam nadzieje, że z nowego będzie i dane bedą się integrowac

Zwojka12-06-2013 11:56:29   [#23]

"Wskazany oddział przedszkolny", a jak nie wskazano wybieram sama?

Zwojka12-06-2013 14:15:01   [#24]

wszystko już wiem. sorki;-)

Teresa Kacperska12-06-2013 22:12:40   [#25]

Co tak naprawdę znaczy okreslenie " własna inicjatywa rodzica"? Jaka jest definicja "zajęć otwartych", kogo autor pytania ma na myśli pytając o "słuchanie pięknego czytania"?

Jak wygląda taka weryfikacja ankiet 10% "wybrańców" w ostatnim tygodniu szkoły?

JarTul12-06-2013 22:35:31   [#26]

Pytań związanych z tą ankietą rodzi się znacznie więcej - przynajmniej u mnie. Dla mnie jednak podstawowe pytanie to co właściwie autorzy mieli "na myśli" ją tworząc, bo jeżeli "monitorowanie wdrażania podstawy programowej", to jakoś "cienko" to widzę... Ale to zapewne przez to, że dyletant ze mnie w zakresie tworzenia tego typu profesjonalnych narzędzi badawczych.
Publiczne środki, zapewne nie małe, wydajemy na stworzenie narzędzia, a następnie analizę uzyskanych przy jego pomocy wyników, które nie pozwalają zmonitorować "wdrożenia" podstawy programowej. Na dodatek "przedsięwzięcie" angażuje kilkanaście a raczej kilkadziesiąt tysięcy ludzi w delikatnie mówiąc bezsensowne działanie i to u końca roku szkolnego, kiedy sensownej pracy bez miary w szkołach.
Uzyskane wyniki w przeważającej części niczemu nie służą, chyba tylko dobremu samopoczuciu autorów, a także MEN, które otrzyma materiał "świadczący" :-) o tym, że zrealizowany został wyznaczony priorytet i oto "zmonitorowane" zostało wdrażanie podstawy programowej.

Teresa Kacperska12-06-2013 22:44:17   [#27]

Dla mnie zebranie ogólnoszkolne w pytaniu 2.1 , to już z założenia jest inicjatywa szkoły... a jeśli impreza szkolna nie odbyła się na "terenie szkoły" tylko w remizie strażackiej? Można zaznaczyć, czy nie .... I tyle "mielenia" w tym punkcie 2.2...

Teresa Kacperska12-06-2013 22:48:21   [#28]

A już myślałam, że tylko ja nie śpię ...

grażka12-06-2013 22:58:31   [#29]

mnie powaliły telefony i smsy z rodzicem - więcej czy mniej niż 4 razy w roku :)

cynamonowa12-06-2013 23:02:38   [#30]

Ja nie mam szansy zalogowania się a tym samym wysłania ankiety szkoły podstawowej. System nie uwzględnił, że jeden adres mailowy został już wykorzystany dla gimnazju. Dzwonię więc zgodnie z zaleceniem do wizytatora- a ten nie wie nic o jakiejkolwiek ankiecie, odsyła mnie dalej i dalej.....Po kilkunastu telefonach poddalismy się, może jutro bedzie lepszy dzień:)

AnJa12-06-2013 23:19:08   [#31]

mnie powala też parę rzeczy- corocznie innych- bo za każdym razem inne kwiatki wychodzą (co uda się usunąć jedne - tym wyraźniej widzę nowe)

co do kosztów- zawsze można taniej- ale kosztów bezpośrednich tegoroczna ankieta nie wygenerowała żadnych

post został zmieniony: 12-06-2013 23:20:41
JarTul12-06-2013 23:19:09   [#32]

Dzwoń na numer /22/ 345 37 87.
Administratorzy platformy SEO powinni "podpiąć" kolejne szkoły w zespole szkół do konta pierwszej zarejestrowanej szkoły.
Tak zrozumiałem.
Wysłałem e-mail zgłoszeniowy, dzwoniłem, kazali czekać. Zdaje się, że mają zgłoszeniowe "oblężenie", bo pani pod w/w numerem powiedziała, że o ile nie zdążą z "podpięciem" kolejnej szkoły, to termin rezerwowy wypełnienia ankiety 18 czerwca br.

JarTul12-06-2013 23:23:32   [#33]

Do #31:
Rozumiem, że w szczególności:
- opracowanie ankiety kosztowało: 0,00 zł
- przełożenie jej na postać elektroniczną: 0,00 zł
- opracowanie wyników: 0,00 zł

cynamonowa12-06-2013 23:25:04   [#34]

JarTul- dziękuję:)....jutro postaram się wykorzystać ten numer.

AnJa12-06-2013 23:52:09   [#35]

bezpośrednio - tak

posrednio-  personel projektu wykonuje to zadanie w ramach swego wynagrodzenia- jako jedno z kilku- monitorowanie zajmuje ok. 10 osobodni w roku

problem cynamonowej bez problemu powinien rozwiązac wizytator - tzn. powiedzieć co zrobić, bo ma bardzo konkretna instrukcję- zapewne Jej ją zresztą przesłał?

cynamonowa12-06-2013 23:55:18   [#36]

wizytator.....to nie wiedział o co ja pytam:) ( w sensie o jaką ankietę mi chodzi:) )

AnJa12-06-2013 23:57:31   [#37]

ba

Dorota Z13-06-2013 07:30:27   [#38]

Wizytatorzy teraz sa tylko od kontroli, reszta ich nie interesuje.

izael13-06-2013 08:24:05   [#39]

"ba" AnJi natchnęło mnie do rozmyślań nad systemowymi przemianami w edukacji

takie małe ba, a ileż głębi w sobie ma

bo taki mi przyszło do głowy, że KO zmieniło się znacznie, a my ciągle mamy takie przekonanie, że wizytator wie

a z perspektywy własnych doświadczeń tak sobie snuję, że często dyrektor wie lepiej, a jeszcze więcej wie dyrektor, który z drugim dyrektorem temat przegada

i żeby nie było, ze to przeciw wizytatorom snucie... nie ma przestrzeni w tym staronowym kuratorium, by wizytator wiedział więcej niż wiedzieć musi

to dyrektor często wie więcej, bo musi wiedzieć wszystko, co szkoły dotyczy

ba...

:)))))))

grażka13-06-2013 11:12:13   [#40]

Dostałam mail z powiadomieniem o badaniu z KO. Próbujemy się zarejestrować - w zakładce rejestracja dyrektora - i na liście szkół/placówek nas nie ma.

Czy to oznacza, że do badania nie jesteśmy wytypowane?

post został zmieniony: 13-06-2013 11:12:28
DMolly13-06-2013 11:21:04   [#41]

Jak pojawił się wątek, to zapytałam, czy monitorowanie odbywa się też w szkołach specjalnych, sosw. 

Dzięki AnJa dowiedziałam się, że monitorowanie odbywa się bez specjalnych #04. Uznałam informację ze strony ministerstwa jako wiarygodną. Jakież było moje zdziwienie, gdy KO wojewódzkie potwierdza informację MEN a delegatura, której podlegamy uważa, że musimy monitorować pp. 

Nie rozumiem, dlaczego nie ma jednomyślności?  Czy ktoś ze specjalnej może podzielić się swoimi doświadczeniami w tym zakresie? Czy może monitorować lekkich, umiarkowanych i znacznych? Czy szkoła specjalna brała udział w monitorowaniu, takim z prawdziwego zdarzenia, jak odbywa się w tej chwili?

olaszyma13-06-2013 13:29:08   [#42]

Kolejny kamyczek do ogródka dołożę. Znalazlam co najmniej kilka błędów w formularzu ankiety wynikających zapewne ze stosowania procedury "kopiuj-wklej" przy tworzeniu ankiet dla poszczególnych etapów edukacyjnych.

Pytanie o esej historyczny w gimnazjum (nawet w pp polskiego nie ma takiej formy wypowiedzi) oraz o opowiadanie w części przeznaczonej dla nauczycieli przedmiotów przyrodniczych. Czy naprawdę nik nie sprawdza tych ankiet przed edycją w Internecie? Wystarczyłoby, żeby rzuciła na nie okiem osoba, ktora ich nie redagowała. 10 minut i nie ma kompromitacji. Jak mogą żądać od nas rzetelnego wypełnienia ankiety, skoro nawet jej formularz nie jest rzetelnie przygotowany ?!

Nie rozumiem, dlaczego w gimnazjum jest tylko formularz dla jednego nauczyciela przedmiotów przyrodniczych. Przecież inne formy zajęć prowadzi nauczyciel geografii a inne fizyk i chemik (trudno o zajęcia w zoo na chemii!) ankieta nie sugeruje również, żeby ewentualnie sumować odpowiedzi fizyka, biologa, chemika i geografa w jednej tabeli (nie pozwala na to metryczka cz.III pp (kiedy próbowalam zaznaczyć kilka specjalności to sie nie udawało, więc wpisalam odpowiedzi nauczycielki biologii)

A co z tą edukacja prozdrowotną? Wiem,że jej treści powinno się realizować na wf i biologii, a tu pytania na ten temat skierowane do nauczyciela języka polskiego i języka obcego. Oświećcie mnie proszę, bo może coś mi umknęło.

annamaria13-06-2013 13:35:22   [#43]

tak esej to strzał w dziesiątkę:)))))))))))))

AsiaJ13-06-2013 13:50:19   [#44]

mnie się dalej nie zapisuje, mimo telefonów i maila do admina

pojawia się komunikat "zapisz i wróć do edycji"

a ja chcę zapisać i wysłać!

czy ktoś wie, jak pokonać ten problem?

annamaria13-06-2013 13:53:48   [#45]

a ankiete z bezpieczeństwa zrobiłaś? bo mnie wtedy poszło...

olaszyma13-06-2013 13:56:43   [#46]

Asiu, być może nie zaznaczylaś odpowiedzi w jakieś tabelce,  to może być bardzo mała tabelka. Miałam tak w przypadku ankiety na temat bezpieczeństwa, kiedy nie zaznaczyłam żadnej odp . w tab 2b (bo nie przypominałam sobie formalnego "wywiadu" z przygotowanymi pytaniami. ) Po chwili refleksji stwierdziłam że rozmawialiśmy z nauczycielami, uczniami i rodzicami na tematy związane z bezpieczeństwem. Po zaznaczeniu pojawilo sie okienko "zapisz i wyślij"

AsiaJ13-06-2013 14:30:43   [#47]

odszczekuję wszystko!

schowała mi się jedna ankieta pod paskiem, po interwencji telefonicznej u mądrych ludzi, została wydobyta:-)

już działa wszystko jak trzeba!

AnJa13-06-2013 17:56:30   [#48]

szkół specjalnych nie dotyczy- tak przynajmniej jest w piśmie MEN i taka była intencja

tabelek na tej platformie wklejać się nie da metodą kopiuj wklej- i poczatkowo było z tekstem dobrze

potem, już  w trakcie wypełniania przez szkoły okazło sie, że jest gdzies tam błąd związany z czymś innym (nie jeden, pokazało się ich kilka, róznych)- w trakcie naprawiania zaczał się kopiowac jakiś kod , który pozamieniał kilka fragmentów ankiet (dla ptogramu każdy wiersz to odrebna ankieta) - nie zostało to niestety zauważone - dopiero uwaga od jakiegoś dyrka pomogła

ankieta jest dla jednego "przyrodnika"- bo wystarczy ( i tak jest mocno długa) - do statystyk przefiltruje się przez zaznaczone specjalności bez uwzględniania tego, co absurdalne- np. zoo u fizyka i będzie wiadomo jak odpowiedali fizycy a jak biolodzy

zachowanie w sytuacji, kiedy nie ma placówki opisano w instrukcji - trzeba to zgłosić

ba było w kontekście tego, ze kuratoria dostały mocno szczególowe instrukcje- częśc z nich była dla wizytatorów, część do rozesłania do szkół

prawie wszystko było w nich opisane i to raczej przystępnie

prawie, bo dzisiaj sie okazało, ze poczta na 1 z portali jest naprawdę bezpieczna - żadnego nadzorowego spamu nawet do przedsionka nie wpuszcza

czyli polecamy pewien portal - majac na nim skrzynkę odbiorca jest pewien, ze dostanie tylko to, co portal uzna za potrzebne (czyli niewiele) - i będzie miał świety spokój

chyba założe na nim skrzynkę służbową:-)

grażka13-06-2013 21:52:45   [#49]

No to zgłosiłam od razu, mailem. Termin mija jutro - i nadal nas nie ma w wykazie.

AnJa13-06-2013 22:03:52   [#50]

termin dla mających problemy to wtorek - o tym  informowało KO wybrane przez siebie do ankietowania przedszkola i szkoły

nie wiem czy łódzkie wysyłalo maile- ale na stronie głownej jest bardzo widoczny baner prowadzacy do kompletu informacji

post został zmieniony: 13-06-2013 22:08:45
strony: [ 1 ][ 2 ]