Forum OSKKO - wątek

TEMAT: ciekawy artykuł
strony: [ 1 ]
Majka17-03-2004 17:01:14   [#01]
http://technopolis.onet.pl/69,1153806,artykul.html
Mariola17-03-2004 18:19:45   [#02]
Być może już wkrótce nasze szkoły zaczną pęcznieć od komputerów. Być może już wkrótce nasi urzędnicy będą się chwalić w Brukseli, że i w Polsce tworzy się społeczeństwo informacyjne. Warto wówczas pamiętać, że jego jakość mierzy się nie tylko liczbą komputerów i użytkowników Internetu. Ciągle parametrem najważniejszym jest liczba czytanych książek.
i to jest szczera prawda.
Jednak wydaje mi się, że poza tymi bardzo istotnymi sprawami, które porusza ten artykuł zwyczajnie zapomina się o tym,że komputery oraz sieci same się nie konfigurują i że w szkole musi być ktoś , kto będzie tym sprzętem (czy siecią) zarządał. Najprościej jest napchać do szkół sprzętu i zrzucić cały obowiązek jego sprawnego działania na nauczyciela informatyki (w ramach jego obowiązkowych 40h)
Jeżeli myśli się poważnie o wykorzystaniu komputerów w szkole, to musi pojawić się jakieś stanowisko konserwatorsko-koordynatorskie w szkole.
Z jednej strony marzy mi się szkoła z komputerami na korytarzach i w pracowniach szkolnych, a z drugiej myślę o tym z niechęcią...

Ech, dla mnie to temat rzeka i chyba kosztuje mnie zbyt dużo emocji...
Roman K17-03-2004 19:55:09   [#03]

Rzeczywiście temat wielki....

Będzie nabrzmiewał...

Administrowanie pracownią musi być (a nie jest) odpowiednio docenione w przeciwnym przypadku.........

Stawiam tezę (biorę za pewnik): Bez rozwiązania problemu administrowania (konserwacji) pracowniami komputerowymi w szkołach niedługo okaże się, że pracownie są bezużyteczne!!!!!!

Warto nagłaśniać temat!!!!!

Uświadamiać nauczycieli, dyrektorów, decydentów......

Ten głos musi  zabrzmieć ze wszystkich stron. To jest we wspólnym interesie.

Chętnie podejmę polemikę z postawioną tezą....

Pozdrawiam

Roman_K

Leszek17-03-2004 21:46:08   [#04]

Romanie , całkowicie zgadzam się z Twoją tezą...

Inne zadania ma w szkole nauczyciel informatyki, a inne administrator pracowni komp., sieci informatycznej w szkole (pracownik obsł. adm. - serwisant)...

tak sądzę - niewiele znający się na sprzęcie komputerowym, samouk...

z pozdrowieniami

Koralik17-03-2004 21:57:05   [#05]

konserwator-administrator

Widziałam takiego czlowieka w zaprzyjaźnionej szkole w Niemczech (gdzies w szkole mam nawet zakres jego obowiązków). Zainteresowałam się jego pracą gdy do gabinetu dyrektora "wjechał" ze stolikiem na którym był telewizor i video podłączył wszystko i przyszedł zabrać sprzęt na koniec spotkania. Człowiek ten wykonuje drobne naprawy wszelkiego sprzętu audiowizualnego, konserwuje i czyści radia, telewizory, monitory, czyści kserokopiarki (na żetony), administruje sieć, utrzymuje w czystości urządzenia współpracujące z komputerem. Podłącza nauczycielom potrzebny sprzęt na zajęcia. W jego pracowni na połkach pięknie ustawione są wszystkie urządzenia i on zanosi na lekcje. Podobało mi się "strasznie". Poważne naprawy wykonuje specjalista.

Taki konserwator choćby na1/2 etatu potrzebny byłby od zaraz.

Jolanta Szuchta17-03-2004 22:05:28   [#06]

To chyba tylko marzenia

o zwiększeniu etatów kiedy w szkołach całej Polski kroją co się da.Mnie zabrali 1/4 etatu konserwatora a niektórzy dyrektorzy w placówkach wiejskich pracuja bez sekretarek.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]