Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Dokształt
strony: [ 1 ]
Jolanta Szuchta16-03-2004 10:09:41   [#01]

Po wielu staraniach dostałam w końcu pieniądze do szkoły na doskonalenie zawodowe nauczycieli.Na wczoraj muszę zrobic preliminarz na kwotę.

Z rozporządzenia  i planu doskonalenia wiem na co pieniadze przeznacze.

Mam problem jednak z regulaminem przydziłu pieniędzy np. na studia podyplomowe,kursy itp.Wiem ,ze to juz tutaj było.Szukaj mi nie znalazł,sama tez straciłam wiele czesu i niestety.Może ktoś pamięta kiedy toczyła się dyskusja na ten temat i gdzie ewentualnie znajdę przykładowe regulaminy?:-((((

Ewa z Rz16-03-2004 10:17:32   [#02]

:-))

www.edukator.net.pl

Jolanta Szuchta16-03-2004 10:21:04   [#03]

Ewa

Ale gdzie?;-((((
Jolanta Szuchta16-03-2004 10:36:33   [#04]

Znalazłam

jeden przykład,ale wiem ze bylo ich więcej....
Ewa z Rz16-03-2004 10:42:47   [#05]

jeden regulamin

jest tutaj

a tutaj plan...

Jolanta Szuchta16-03-2004 11:01:33   [#06]

Dzieki

To juz jest drugi,czyli inny niz przed chwila znalazlam.

Potrzebowałam regulamin plan mam.

Jolanta Szuchta23-03-2004 16:06:51   [#07]

I jeszcze

jeden problem.Jeśli ktos może prosze o pomoc.

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu

z dnia 29 marca 2002 r.

w sprawie sposobu podziału środków na wspieranie doskonalenia zawodowego nauczycieli pomiędzy budżety poszczególnych wojewodów, form doskonalenia zawodowego dofinansowywanych ze środków wyodrębnionych w budżetach organów prowadzących szkoły, wojewodów, ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania oraz szczegółowych kryteriów i trybu przyznawania tych środków

1. Ze środków na doskonalenie zawodowej nauczycieli, o których mowa w art. 70a ust. 1, dofinansowuje się:

1) organizację doradztwa metodycznego dla nauczycieli, w tym koszty obniżenia wymiaru godzin zajęć, dodatkowych umów o pracę, dodatków funkcyjnych oraz podróży służbowych doradców metodycznych,

2) organizację szkoleń, seminariów oraz konferencji szkoleniowych dla nauczycieli, w tym nauczycieli zajmujących stanowiska kierownicze,

3) przygotowanie materiałów szkoleniowych i informacyjnych,

4) organizację warsztatów metodycznych i przedmiotowych oraz innych form doskonalenia zawodowego wynikających z potrzeb edukacyjnych na danym terenie,

5) organizację doskonalenia zawodowego nauczycieli szkoły lub placówki,

6) szkolenie rad pedagogicznych.

2. Ze środków, o których mowa w ust. 1, dofinansowuje się również w części lub w całości:

1) opłaty za kształcenie pobierane przez szkoły wyższe i zakłady kształcenia nauczycieli,

2) opłaty za kursy kwalifikacyjne i doskonalące, seminaria oraz inne formy doskonalenia zawodowego dla nauczycieli skierowanych przez dyrektora szkoły lub placówki,

3) koszty przejazdów oraz zakwaterowania i wyżywienia nauczycieli, którzy na podstawie skierowania udzielonego przez dyrektora szkoły lub placówki uczestniczą w różnych formach doskonalenia zawodowego, a w szczególności uzupełniają lub podnoszą kwalifikacje.

I  tu mam problem czy wszystkie formy doskonalenia zawodowego wpisane w to rozporządzenie wymagaja skierowania dyrektora szkoły coby zwracać pieniądze?Czy tylko te wymienione w paragrafie2 ust2 pkt2?

Generalnie ja chciałabym dofinansowywać tylko te formy doskonalenia,które moim zdaniem są potrzebne w szkole,związane z jej planem rozwoju,a więc takie na które niejako wysle nauczyciela.

No bo np.mam w tej chwili Panią która,kończy podyplomowe z języka polskiego,ale robi to bo chce ,a ja Jej na tym języku polskim nie zatrudnię bo mam 4 innych nauczycieli,a Ta Pani ma etat w nauczaniu zintegrowanym.

Elżbieta Wysocka23-03-2004 16:55:27   [#08]

w regulaminie

jasno określiliśmy, że dofinansowujemy tych n-li, którzy dokształcają się zgodnie z wieloletnim planem ( który każdy dyrektor opracowuje zgodnie z rozporządzeniem) oraz zgodnie z kierunkiem rozwoju - potrzebami szkoły.
Jest to logiczne, że nie dofinansujemy kogoś, kto chce zgłębiać sowją wiedzę w zakresie archeologii śródziemnomorskiej. Niemniej jednak była sytuacja, że ktoś upierał się i domagał dofinansowania mimo, że nie spełniał regulaminowego warunku.
W moim przypadku, dużą rolę odgrywa komisja, która opiniuje wnioski n-li - nie jest to interpretacja jednoosobowa.

Pozdrawiam
AnJa23-03-2004 20:44:07   [#09]

1. Nie mam jasno nic określonego - ten wieloletni plan to u mnie treż raczej coś na odczepnego. Uzasadnienie: mam wszystkie specjalności jakie chcę mieć, kto miał uzyskać dodatkowe kwalifikacje (pp, wdż) już to zrobił, albo robi (wiedza o kulturze).

2.Mam cały 1% na doskonalenie, czyli naprawdę sporo kasy, zważywszy jeszcze na mocno restrykcyjny regulamin organu ograniczający mnie kwotowo.

3. Na dzisiaj jestem na etapie opracowywania koncepcji na co te pieniadze wydawać (poza dofinansowaniem podyplpmówek z kultury i uzupełniających dla licencjatów z języka). Koncepcji- nie regulaminu (jeśli forsy mi wystarcza, to po co mi regulamin - ten jest potrzebny przy reglamentacji dóbr rzadkich)!

4. Nie daję skierowań - skierowanie to także głupawe urlopy szkoleniowe, na które, w wymiarze 30 dni rocznie mnie nie stać. Jeśli nauczycielowi jest parę dni potrzebne - zawsze je dostaje (jako płatne), ale nie z zasady.

Zola23-03-2004 21:36:53   [#10]
u nas niby pieniądz trafił do szkoły, niby szkoła ma rozdzielić, potem ( przypominam ) do końca marca trzeba to sprawozdawić, a na miejskiej naradzie padła informacja, że absolutnie nie wolno  dofinasować licencjatów, bo to ich a nie szkoły interes, zeby se magisterki zrobili
Nula23-03-2004 21:47:32   [#11]

A u mnie regulamin rady gminy określa, oczywiście uwzgledniając celowość dokształcania i ujęcie jej w planie, zwrot tylko w wysokości 500 zł na semestr, albo max. 50% wplacanej kwoty semestralnej przez nauczyciela.

Pozdrawiam...

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]