I jeszcze jeden problem.Jeśli ktos może prosze o pomoc. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu
z dnia 29 marca 2002 r.
w sprawie sposobu podziału środków na wspieranie doskonalenia zawodowego nauczycieli pomiędzy budżety poszczególnych wojewodów, form doskonalenia zawodowego dofinansowywanych ze środków wyodrębnionych w budżetach organów prowadzących szkoły, wojewodów, ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania oraz szczegółowych kryteriów i trybu przyznawania tych środków
1. Ze środków na doskonalenie zawodowej nauczycieli, o których mowa w art. 70a ust. 1, dofinansowuje się: 1) organizację doradztwa metodycznego dla nauczycieli, w tym koszty obniżenia wymiaru godzin zajęć, dodatkowych umów o pracę, dodatków funkcyjnych oraz podróży służbowych doradców metodycznych, 2) organizację szkoleń, seminariów oraz konferencji szkoleniowych dla nauczycieli, w tym nauczycieli zajmujących stanowiska kierownicze, 3) przygotowanie materiałów szkoleniowych i informacyjnych, 4) organizację warsztatów metodycznych i przedmiotowych oraz innych form doskonalenia zawodowego wynikających z potrzeb edukacyjnych na danym terenie, 5) organizację doskonalenia zawodowego nauczycieli szkoły lub placówki, 6) szkolenie rad pedagogicznych. 2. Ze środków, o których mowa w ust. 1, dofinansowuje się również w części lub w całości: 1) opłaty za kształcenie pobierane przez szkoły wyższe i zakłady kształcenia nauczycieli, 2) opłaty za kursy kwalifikacyjne i doskonalące, seminaria oraz inne formy doskonalenia zawodowego dla nauczycieli skierowanych przez dyrektora szkoły lub placówki, 3) koszty przejazdów oraz zakwaterowania i wyżywienia nauczycieli, którzy na podstawie skierowania udzielonego przez dyrektora szkoły lub placówki uczestniczą w różnych formach doskonalenia zawodowego, a w szczególności uzupełniają lub podnoszą kwalifikacje. I tu mam problem czy wszystkie formy doskonalenia zawodowego wpisane w to rozporządzenie wymagaja skierowania dyrektora szkoły coby zwracać pieniądze?Czy tylko te wymienione w paragrafie2 ust2 pkt2? Generalnie ja chciałabym dofinansowywać tylko te formy doskonalenia,które moim zdaniem są potrzebne w szkole,związane z jej planem rozwoju,a więc takie na które niejako wysle nauczyciela. No bo np.mam w tej chwili Panią która,kończy podyplomowe z języka polskiego,ale robi to bo chce ,a ja Jej na tym języku polskim nie zatrudnię bo mam 4 innych nauczycieli,a Ta Pani ma etat w nauczaniu zintegrowanym. |