Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Pedagog-ankieta
strony: [ 1 ]
Krzysztof gim16-03-2004 08:18:59   [#01]

Oceniam pedagoga. Poszukuję ankiety skierowanej do uczniów na temat pracy pedagoga.

Z góry dziękuję za pomoc !

S Wlazło16-03-2004 11:24:53   [#02]
Boże, nie prowadźmy śledztwa przeciwko nauczycielom, w którym uczniowie mają być świadkami nauczycielskich błędów. Ankietowanie uczniów nie może służyć ocenie nauczyciela, ma być dokonywane wyłącznie przez nauczyciela i wychowawcy jako rodzaj dialogu z uczniami.Co do oceny pedagoga - kto złożył wniosek o dokonanie oceny pracy? Jeśli dyrektor - to z jakiego powodu, gdyż Karta nauczyciela nie nakazuje jakiegoś czasokresu oceniania (nie wolno tylko częściej niż dwa razy w roku). Pedagog ma zakres zadań przypisany temu stanowisku, zacząłbym od samooceny dokonanej przez niego, uczestniczył w jakichś jego rozmowach z uczniami, jeśli są to rozmowy pozwalające na moje uczestnictwo, wiele powie dokumentacja, którą pedagog prowadzi, mały wywiad z wychowawcami na temat, jak się układa współpraca. Takie informacje wystarczą, aby dokonać oceny pracy.
Marek Pleśniar16-03-2004 11:56:05   [#03]
racja
RomanG16-03-2004 12:09:45   [#04]
pięknie napisane
ergo16-03-2004 12:40:47   [#05]
Osiem lat wstecz pracowałam jako pedagog szkolny, współpraca z dyrekcją układała się bardzo dobrze, więc zapytałam kiedyś dlaczego pani dyrektor nie hospituje moich zajęć, np. realizacji programu profilaktycznego / chciałam się pochwalić ;)) /. I otrzymałam  pełną życzliwości odpowiedź, że jestem przecież hospitowana i oceniana non stop, że w szkole po prostu moja praca jest widoczna... Ocena, jaką otrzymałam zawierała same  konkrety, ankiet wśród uczniów nie było...
Krzysztof gim16-03-2004 16:03:21   [#06]

Pedagog-ankieta

Pedagog sam zwrócił się o ocenę. Z drugiej strony dyrektor ma obowiązek oceniać nauczyciela chociażby aby mu przyznać nagrodę ministra. Zwracając się z prośbą o ankietę nie miałem zamiaru go gnębić. Od czasu do czasu dobrze wiedzieć co sądzą uczniowie o swoim pedagogu.

Karta Nauczyciela w Art.6a p.5 mówi o dyrektor oceniając nauczyciela może zasięgnąć opini samorządu uczniowskiego.

Ankieta o którą prosiłem ma być tą opinią,  bo tradycją mojej szkoły jest że o oceniającym nauczycielu wypowiadają się uczniowie w ankiecie o którą prosiłem.

Prośbę ponawiam

S Wlazło17-03-2004 09:21:25   [#07]
Oczywiście, respektuję takie stanowisko, ale: albo - niech ankietuje sam pedagog, bo on wie najlepiej, co chce osiągnąć w pracy ze swoimi uczniami, więc po prostu postawi pytania związane z jego zadaniami w szkole - albo, jeśli będzie ankietował dyrektor szkoły czy wychowawcy (ale proszę popatrzeć, jak to będzie odebrane), to po uprzedniej zgodzie pedagoga na zadanie taich pytań. Pozdrawiam.
S Wlazło17-03-2004 09:23:25   [#08]
I jeszcze jedno - można zasięgać opinii samorządu, ale takiego obowiązku nie ma. Trzeba wpierw się dowiedzieć, czy samorząd ma jakąkolwiek informację o pracy pedagoga.
Grażyna17-03-2004 17:50:28   [#09]

kiedyś też chciałam być "taka do przodu". Teraz już tego nie robię (podstawówka, nie wiem jak to jest wyzej), ale uczniowie nie radzą sobie z takimi "zadaniami". Wystawiają "laurki", uczniowie szybko łapią nasze intencje... to może być niebezpieczne jeśli "nasza mowa ciała" niechcący da im do zrozumienia o jaką opinię nam chodzi,

albo proszą innych nauczycieli o pomoc w zredagowaniu opinii. Rzecz totalnie mija się z celem.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]