Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Sprzęt sportowy - instrukcje |
jotef | 13-03-2004 20:20:37 [#01] |
---|
Zalecenie PIP.
Instrukcja bezpiecznego użytkowania sprzętu sportowego w sali gimnastycznej. Czy ktoś to widział?
Pomtrzebuję pomocy, jak coś takiego stworzyć. |
Dorsto | 13-03-2004 21:55:39 [#02] |
---|
To regulamin sali gimnastycznej już nie wystarcza? ;-) |
jotef | 14-03-2004 10:00:59 [#03] |
---|
Sprzęt sportowy - instrukcje Nie to zupełnie inna sprawa. Dla każdego sprzętu informacja "bezpiecznego użytkowania sprzętu sportowego".
Tak jest w decyzji PIP-u. |
Dorsto | 14-03-2004 11:45:22 [#04] |
---|
Ciekawi mnie to bardzo, bo ja "od fikołków" jestem. Czy dobrze rozumiem: dla skrzyni,drabinek, piłek, pałek sztafetowych itd??? Przecież w regulaminie sali gimnastycznej wyraźnie jest napisane: 3. Zabrania się wchodzenia na salę gimnastyczną bez nauczyciela, instruktora, opiekuna prowadzącego zajęcia. 10. Zabrania się wykonywania jakichkolwiek ćwiczeń bez zgody nauczyciela , instruktora, opiekuna prowadzącego zajęcia. Dzieci nie korzystają same z sali gimnastycznej. Mógłbyś przytoczyć to zalecenie? Bardzo jestem zainteresowana. :-) |
Roman K | 14-03-2004 12:33:27 [#05] |
---|
Kocham (inaczej) taaaakie tematy.... Instrukcja bezpiecznego używania woreczka gimnastycznego... hihihihii Aż mi lżej.... Polak potrafi!!!!!! Roman_K PS Współczuję jednocześnie |
Macia | 14-03-2004 12:47:05 [#06] |
---|
Koszmar To może jest też potrzebna instrukcja układania klocków w przedszkolu??????? |
JarTul | 14-03-2004 18:52:36 [#07] |
---|
Instrukcje... - bezpiecznego użytkowania obuwia zmiennego - bezpiecznego wchodzenia do sali lekcyjnej - bezpiecznego użytkowania krzesełka - bezpiecznego użytkowania stolika - bezpiecznego użytkowania piórnika lub innego pojemnika na podstawowe przybory szkolne - bezpiecznego użytkowania tornistra lub torby (plecaka) szkolnego - bezpiecznego użytkowania długopisu - bezpiecznego użytkowania pióra - bezpiecznego użytkowania ołówka - bezpiecznego użytkowania strugaczki - bezpiecznego użytkowania gumki (do mazania) ;- - bezpiecznego użytkowania korektora - bezpiecznego użytkowania zeszytu w miękkiej oprawie - bezpiecznego użytkowania zeszytu w twardej oprawie - bezpiecznego użytkowania zeszytu w miękkiej oprawie i okładce - bezpiecznego użytkowania zeszytu w twardej oprawie i okładce - bezpiecznego użytkowania podręcznika w miękkiej oprawie - bezpiecznego użytkowania podręcznika w twardej oprawie - bezpiecznego użytkowania podręcznika w miękkiej oprawie i okładce - bezpiecznego użytkowania podręcznika w twardej oprawie i okładce - bezpiecznego użytkowania kredy - bezpiecznego użytkowania tablicy szkolnej czarnej - bezpiecznego użytkowania tablicy szkolnej białej - bezpiecznego użytkowania stolika - bezpiecznego opuszczania sali lekcyjnej - bezpiecznego korzystania z toalety męskiej - bezpiecznego użytkowania toalety damskiej - bezpiecznego oddychania - bezpiecznego otwierania okien itp. Zaczynam pisać. ;-) Wkrótce będę sprzedawał. ;-) Muszę tylko poinformować PIP o zagrożeniach wynikających z braku takich instrukcji... |
Uśka | 14-03-2004 18:55:14 [#08] |
---|
:)))))) |
Roman K | 14-03-2004 20:02:08 [#09] |
---|
Po początkowej wściekłości w takich momentach przychodzi chwila refleksji..... Jotef - powinieneś chodzić jak król!!!!! Jeśli PIP tyle złego (?) znalazł w twojej szkole to jesteś WIELKI. To bardzo dobrze, że wytyka bzdurki, bzdureczki. Pośmiejemy się, pomyślimy pozytywnie ..... Gorzej gdyby zamknął szkołę, gdyż....... (tu nastąpiłaby lista kardynalnych uchybień)....... Uśmiechnijmy się... Roman_K |
Gaba | 14-03-2004 21:05:15 [#10] |
---|
Myślę tak: - trzeba kupowac nowy sprzęt z normami CE - robię to już od dwóch lat, tak nas pouczono, więc się tego trzymam. Nawet gasnice mam z CE i piłki z CE, choć nie jest to znak jakości. - trzymam wszelkie instrukcje sprzętowe... - tak mnie uczono na kursie bhp dla pracodawców, chowam je i zaznajamiam ludzi z nimi. Nie mam oczywiście na drabinki, na kosze, na ławeczki... jeju nie mam instrukcji na piłki, skakanki, rakietki - no więc mam problem, bo jak ktoś przyjdzie i będzie chiał to zjeść, albo coooo! Jest też taka dobra praktyka, by opisywać instrukcje obsługi spzrętu rekreacyjnego - widziałam to na ścieżkach zdrowia, może o to chodzi? |
jotef | 17-03-2004 18:45:30 [#11] |
---|
Sprzęt sportowy - instrukcje Doszukałem się przepisu, który mówi o konieczności "posiadania takowej tablicy informacyjnej
Rozporządzenie MENiS z 31 grudnia 2002 w sprawie bezpieczeństwa ..... par 31 ust. 6
"Umieścić w sali sportowej tablice informującą o bezpiecznych zasadach użytkowania sprzętu sportowego" z decyzji PIP
Kto ma takowe?
Prosze pomocy
Pozdrawiam zwłaszcza n-li od "fikołków" |
Dorsto | 17-03-2004 21:26:11 [#12] |
---|
6. W salach i na boiskach oraz w miejscach wyznaczonych do uprawiania ćwiczeń fizycznych, gier i zabaw umieszcza się tablice informacyjne określające zasady bezpiecznego użytkowania urządzeń i sprzętu sportowego. Czy wystarczyłoby dopisanie do regulaminu sali gimn. : Sprzęt sportowy należy użytkować zgodnie z przeznaczeniem i wskazówkami nauczyciela ? Czekam z niecierpliwością na opinie. :-) |
AnJa | 17-03-2004 21:46:05 [#13] |
---|
Moim zdanie tak: zasady to nie instrukcje. Takich tablic z zasadami też nie mam:-( | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|