Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Przedmioty uzupełniające w liceum |
barbaras2 | 12-03-2013 20:51:54 [#01] |
---|
Klasa licealna ma rozszerzenie z j.angielskiego, historii i geografii - jaki przedmiot uzupełniający powinni mieć: Historię i społeczeństwo czy Przyrodę? Czy ta klasa może nie realizować tych przedmiotów uzupełniających, a mieć inny przedmiot uzupełniający ustalony przez szkołę? |
bogna | 12-03-2013 21:10:41 [#02] |
---|
może mieć inny uzupełniający |
bosia | 12-03-2013 22:25:23 [#03] |
---|
z uzupełniających jest jeszcze ekonomia w praktyce lub zajęcia artystyczne
wtedy dopiero inny |
AnJa | 13-03-2013 06:23:53 [#04] |
---|
Jak rozumiec slowo "wtedy" w ostatnim poscie ? |
DYREK | 13-03-2013 08:43:33 [#05] |
---|
przepisy rozporządzenia o ramowych planach nauczania (załącznik 7 - LO) określają kiedy uczeń obowiązany jest (musi) realizować przedmiot uzupełniajacy historia i społeczeństwo lub przyroda
jeżeli ustalone przedmioty nauczane w zakresie rozszerzonym to historii i geografii (biologia, chemia lub fizyka)
to mamy takie możliwości:
- nie realizuje przedmiotów uzupełniajacych
- realizuje jeden z przedmiotów historia i społeczeństwo lub przyroda > odpowiednio określamy wątki
- realizuje przedmiot/y/: ekonomia w praktyce lub/i/ zajęcia artystyczne
- realizuje inny przedmiot uzupełniajacy dla którego nie ustalono pp
- realizuje inny przedmiot uzupełniajacy dla którego nie ustalono pp i ekonomia w praktyce
- itd.
w #1 klasa ma rozszerzenie z j.angielskiego, historii i geografii (czyli typowa dla tych, którzy będą studiowali przedmioty ekonomiczne lub prawnicze
i tu, wg mnie, wskazany przedmiot uzupełniajacy to:
- ekonomia > ekonomia w praktyce
- prawo > np. historia prawa (własny przedmiot uzupełniający)
lub historia i społeczeństwo z wątkami prawniczo-ekonomicznymi
post został zmieniony: 13-03-2013 08:46:43 |
AnJa | 13-03-2013 09:00:28 [#06] |
---|
uzupełniając:
to mamy takie możliwości:
- nie realizuje przedmiotów uzupełniajacych
- realizuje jeden z przedmiotów historia i społeczeństwo lub przyroda > odpowiednio określamy wątki,
- realizuje oba przedmioty uzupełniajace : his i przyroda
- realizuje przedmiot/y/: ekonomia w praktyce lub/i/ zajęcia artystyczne
- realizuje inny przedmiot uzupełniajacy dla którego nie ustalono pp
- realizuje inny przedmiot uzupełniajacy dla którego nie ustalono pp i ekonomia w praktyce
a kluczowe jest itp:-)
a tym akurat dałbym przyrodę- z mądrym nauczycielem
bo jednak istotą przedmiotów uzupełniających jest uzupełnianie braku przedmiotów, nie dopełnianie do tzw.profilu |
Jacek W | 13-03-2013 10:26:46 [#07] |
---|
Zaraz, zaraz.
nie realizuje przedmiotów uzupełniajacych
Przecież zał. nr 7 zaczyna się tak: W liceum ogólnokształcącym (IV etap edukacyjny) w trzyletnim okresie nauczania: 1) minimalny wymiar godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych i zajęć z wychowawcą wynosi i dalej pod literą c) są cztery przedmioty uzupełniające.
Więc czy można nie realizować żadnego uzupełniającego? Skomentujcie plizz. |
AnJa | 13-03-2013 11:00:32 [#08] |
---|
w istniejącym stanie prawnym doprecyzowane jest realizowanie 2 przedmiotów: his i przyrody poprzez opis sytuacji, kiedy 1 z nich musi znaleźć się w szpn
czyli w przypadku innym niż tam opisany - przedmiotu uzupełniajacego może nie być
w załacznikach podano pełen katalog przedmiotów - nie wszystkie musze być realizowane- rozporządzenie doprecyzowuje które (ile) ma być realizowanych
|
Jacek W | 13-03-2013 13:20:22 [#09] |
---|
OK, przekonałeś mnie :) |
AnJa | 13-03-2013 13:25:06 [#10] |
---|
się ciesze- ostatnio jakby rzadko mam okazje do odnoszenia sukcesów pedagogicznych
nie żebym wczesniej je odnosił- ale chociaż okazje miałem:-) |
AnJa | 13-03-2013 13:25:18 [#11] |
---|
się sklonowało post został zmieniony: 13-03-2013 13:28:38 |
aster | 13-03-2013 14:12:31 [#12] |
---|
Podepnę się:
A co z przedmiotami uzupełniającymi: zajęcia artystyczne i ekonomia w praktyce?
Czy może być sytuacja, że w szkolnym planie nauczania nie przewidziano w ogóle nauki tych przedmiotów? |
Jacek | 13-03-2013 14:13:45 [#13] |
---|
oczywiście, że może |
bosia | 13-03-2013 14:16:43 [#14] |
---|
mnie nie przekonałeś
bo tak jak Jacek, w pkt 1 są wymienione przedmioty obowiązkowe, a wśród nich są 4 uzupełniające
następnie jest użyty spójnik "i" na przedmioty rozszerzone i uzupełniające nie mniej niż 870 godz.
to oznacza, że muszą być takie i takie, bo inaczej byłoby "lub"
natomiast punkt 4 i 5 pokazuje jedynie wyłączenie niektórych kombinacji wprowadzenia przedmiotów uzupełniających poprzez dookreślenie konkretnych
a inny przedmiot uzupełniający wówczas, jeśli są na niego godziny
może się mylę, ale tak to czytam matematycznie;-)
nie widzę żadnego zapisu, że może nie być żadnego przedmiotu uzupełniającego
|
rzewa | 13-03-2013 14:40:21 [#15] |
---|
również uważam, że co najmniej jeden przedmiot uzupełniający jest obowiązkowy |
AnJa | 13-03-2013 14:42:49 [#16] |
---|
ja zas nie widze żadnego, ze musi być - w sytuacji, kiedy nie ma niego godzin
a nie - jeśłi przeznaczono na rozszerzone i uzupełniające w LO łacznie min.870 i wyczerpano tygodniową pulę 91 godzin w cyklu
łacznie to także (matematycznie): 870 R +0 U
spróbujcie upchnąc w tym zestawie przedmiot uzupełniający:
geografia:240+historia:240+j.polski:240+wos:180 post został zmieniony: 13-03-2013 14:47:20 |
bosia | 13-03-2013 14:45:56 [#17] |
---|
nie chodzi o dodawanie, a o logikę i koniunkcję
a sytuację z brakiem godzin przy niektórych kombinacjach mamy w technikum, a uzupełniający przedmiot musi być |
AnJa | 13-03-2013 14:48:53 [#18] |
---|
musi- o ile w kombinacji nie ma przedmiotu, którego brak wymusza wprowadzenie tego przedmiotu
|
aster | 13-03-2013 16:38:45 [#19] |
---|
Przepraszam, ale ja nadal nie rozumiem.
Z czego wynika, że ni ebędzie ekonomii w praktyce? Poproszę jak krowie na rowie, bo czytając literalnie rozporządzenie, wychodzi mi, że musi być. 30 godzin. |
JarTul | 13-03-2013 19:43:00 [#20] |
---|
Rozważania dotyczące przedmiotów uzupełniających sprowadzają się do rozważenia zapisów Załącznika nr 7:
1. W liceum ogólnokształcącym (IV etap edukacyjny) w trzyletnim okresie nauczania: 1) minimalny wymiar godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych i zajęć z wychowawcą wynosi: a) przedmioty w zakresie podstawowym: [...] b) przedmioty w zakresie rozszerzonym (dodatkowo, poza wymiarem godzin określonym w lit. a dla przedmiotów w zakresie podstawowym): [...] c) przedmioty uzupełniające: - historia i społeczeństwo oraz przyroda - po 120 godzin, - zajęcia artystyczne oraz ekonomia w praktyce - po 30 godzin, [...] 4. Uczeń, który nie realizuje w zakresie rozszerzonym przedmiotu historia, jest obowiązany realizować przedmiot uzupełniający historia i społeczeństwo. 5. Uczeń, który nie realizuje w zakresie rozszerzonym przedmiotu: geografia, biologia, chemia lub fizyka, jest obowiązany realizować przedmiot uzupełniający przyroda. [...] 11. Uczniowie oddziału (grupy oddziałowej, międzyoddziałowej lub międzyszkolnej), w którym tygodniowy wymiar godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych realizowanych w zakresie podstawowym i zakresie rozszerzonym oraz przedmiotów uzupełniających, jest niższy niż odpowiedni łączny tygodniowy wymiar godzin, o którym mowa w ust. 10 pkt 1, mogą realizować dodatkowo przedmiot uzupełniający, dla którego nie została ustalona podstawa programowa, lecz program nauczania tego przedmiotu został włączony do szkolnego zestawu programów nauczania.
i jak je należy odczytać: A) w każdej klasie w szkolnym planie nauczania trzeba zaplanować w okresie trzech lat trzy przedmioty uzupełniające: - historia i społeczeństwo lub przyroda - zajęcia artystyczne - ekonomia w praktyce plus ewentualnie czwarty przedmiot uzupełniający, gdy są godziny dodatkowo, dla którego nie została ustalona podstawa programowa, lecz program nauczania tego przedmiotu został włączony do szkolnego zestawu programów nauczania. B) w każdej klasie w szkolnym planie nauczania trzeba zaplanować w okresie trzech lat przedmiot uzupełniający historia i społeczeństwo lub przyroda oraz ewentualnie jeden z przedmiotów: - zajęcia artystyczne - ekonomia w praktyce - ewentualnie inny przedmiot, dla którego nie została ustalona podstawa programowa, lecz program nauczania tego przedmiotu został włączony do szkolnego zestawu programów nauczania. C) w każdej klasie w szkolnym planie nauczania trzeba zaplanować w okresie trzech lat przedmiot uzupełniający historia i społeczeństwo lub przyroda oraz ewentualnie jeden z przedmiotów zajęcia artystyczne lub ekonomia w praktyce plus, także ewentualnie, trzeci przedmiot uzupełniający, gdy są godziny dodatkowo przedmiot uzupełniający, dla którego nie została ustalona podstawa programowa, lecz program nauczania tego przedmiotu został włączony do szkolnego zestawu programów nauczania.
Dla mnie B...
[A może ktoś ma jeszcze wersję D, E itp.?]
A generalnie stanowić prawo należałoby: czytelnie, jednoznacznie, rozważnie, w sposób "przystający do życia"... a tego brakuje i to nie tylko w MEN. post został zmieniony: 13-03-2013 19:45:27 |
aster | 13-03-2013 20:11:06 [#21] |
---|
No ja odczytuję jedynie jako A. Nijak mi nie wychodzi opcja B lub C. Dlatego pytam. |
DYREK | 13-03-2013 20:21:43 [#22] |
---|
LO
W trzyletnim okresie nauczania na przedmioty w zakresie rozszerzonym (muszą być 2,3 lub 4) i przedmioty uzupełniające (określono tylko kiedy jest obowiązany wprowadzić przedmiot uzupełniający > H lub P) należy przeznaczyć łącznie co najmniej 870 godzin.
Jeżeli nie zachodzi obowiązek wprowadzenia przedmiotu uzupełniającego np. wybór rozszerzeń: historia i geografia, to dalsza decyzja należy do szkoły.
Tu możemy mieć taką sytuację: 870 godzin rozszerzenia i 0 uzupełniajace.
W tym przypadku też przeznaczamy na przedmioty w zakresie rozszerzonym (870) i przedmioty uzupełniajace(0) 870 godzin. post został zmieniony: 13-03-2013 20:29:37 |
aster | 13-03-2013 22:19:48 [#23] |
---|
Aha, czyli jeśli rozszerzenia (np. historia, matematyka i geografia) dadzą w sumie co najmniej 870 godzin, to nie musi być żadnego przedmiotu uzupełniającego?
W takim razie, jakie są szanse (jaka kombinacja rozszerzeń), że szkoła wprowadzi w ofercie ekonomię w praktyce? |
JarTul | 13-03-2013 22:25:53 [#24] |
---|
Uczniowie oddziału (grupy oddziałowej, międzyoddziałowej lub międzyszkolnej), w którym tygodniowy wymiar godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych realizowanych w zakresie podstawowym i zakresie rozszerzonym oraz przedmiotów uzupełniających, jest niższy niż odpowiedni łączny tygodniowy wymiar godzin, o którym mowa w ust. 10 pkt 1, mogą realizować dodatkowo przedmiot uzupełniający, dla którego nie została ustalona podstawa programowa, lecz program nauczania tego przedmiotu został włączony do szkolnego zestawu programów nauczania. |
bosia | 13-03-2013 22:40:06 [#25] |
---|
ja się dalej upieram, że układ rozszerzone 870 i 0 uzupełniających jest błędny
1 i 0 to fałszywa koniunkcja,
jeśli byłby spójnik "lub" to wówczas można rozumieć tak jak napisaliście
natomiast, jeśli jest historia i geografia na rozszerzenie, to na uzupełnienie ekonomia lub zajęcia artystyczne, no i można jeszcze dodatkowy, jesli są godziny |
Leszek | 14-03-2013 08:15:02 [#26] |
---|
i tak jak bosia interpretuje skonstruowany jest nowy arkusz ocen oraz świadectwo .
pozdrawiam |
Jacek W | 14-03-2013 08:39:05 [#27] |
---|
870Dla mnie wariant D: przedmiotów uzupełniających może nie być.
Napisałem, że AnJa mnie przekonał, bo skoro ustawodawca narzuca, w jakich sytuacjach uczeń musi mieć przedmiot uzupełniający, to wynika z tego, że w pozostałych - nie musi mieć. Dalej - skoro nie ma warunków, kiedy musi mieć ZA czy EwP, to znaczy, że może ich nie mieć wcale.
Opieranie obowiązku na spójniku "i" to imho za mało, przecież gdybym powiedział: Liczba uczniów w klasie to liczba dziewcząt i liczba chłopców, to nikt nie wyciągnąłby wniosku, że nie mozna utworzyć klasy złożonej tylko z dziewcząt lub tylko z chłopców.
Pozostaje tylko ten wyraz ""obowiązkowe". Więc nie pozostaje mi nic innego niż przyjąć, że chodzi o to, że jeśli w planie nauczania danego oddziału sa zajęcia uzupełniające, to są obowiązkowe dla uczniów, ponieważ ust. 1 określa jedynie, ile musi być godzin danych zajęć, a nie - czy wszystkie muszą być ujęte w planach nauczania, czy nie.
PS Sumowanie 870 i 0 nie powoduje komunikatu #BŁĄD, tylko wynik 870 :) post został zmieniony: 14-03-2013 08:47:00 |
AnJa | 14-03-2013 08:46:20 [#28] |
---|
1.generalnie uważam, ze właśnie te przedmioty uzupełniajace to fajna bardzo rzecz- więc jeśłi one będa traktowane jako obowiązkowe i potrzebne dla dzieciaków- to ok
2.ale jeśli one będa traktowane tylko jako obowiązkowe - to ja nie interpretuję;-)
poradniczek z ub. roku ( http://www.ore.edu.pl/s/176, 3 poz.od dołu, s.47-51) opisuje taką sytuację- a proponowane rozwiązania były sprawdzane |
DYREK | 14-03-2013 08:59:32 [#29] |
---|
to może tak (czyli co autor miał na myśli) :-)
„i” w przepisach prawa może mieć dwa znaczenia:
- znaczenie koniunkcyjne – wyrażenie: „przedmioty w zakresie rozszerzonym i przedmioty uzupełniające" oznacza to, że przedmioty te muszą występować razem (czyli jeden i drugi)
- znaczenie enumeracyjne – wówczas wyrażenie „przedmioty w zakresie rozszerzonym i przedmioty uzupełniające ” oznacza po prostu, że wymienia się przedmioty, które mogą występować w szkolnym planie nauczania (także samodzielnie)
wg mnie z całości rozporządzenia wynika, że w tym przypadku "i" użyto w drugim znaczeniu
w aktach prawa:
lub > przynajmniej jedna z tych rzeczy a niewykluczone, że obie - alternatywa nierozłączna
albo > tylko jedna z tych rzeczy ---> albo jedna, albo druga - alternatywa rozłączna
post został zmieniony: 14-03-2013 09:00:49 |
Jacek W | 14-03-2013 09:00:41 [#30] |
---|
i tak jak bosia interpretuje skonstruowany jest nowy arkusz ocen
Skąd taki wniosek? |
AnJa | 14-03-2013 09:04:42 [#31] |
---|
Leszku- nie umiem dostrzec związku między wzorem arkusza swiadectwa a tym, o czym tu piszemy. Widziałbym ten zwiazek, gdyby był obowiązek wypełnianienia wszystkich pól w arkuszu i na świadectwie - a takiego nie ma (poza wykreskowywaniem na świadectwie).
I dalej- gdyby przyjac, ze świadectwo coś narzuca- to narzuca realizacjęprzedmiotó w zakresie rozszerzonym i uzupęłniających już od klasy I- albowiem takie miejsca są na świadectwie promocyjnym także. |
AnJa | 14-03-2013 09:05:24 [#32] |
---|
O :-) |
aster | 14-03-2013 10:18:28 [#33] |
---|
No ja się chyba daję przekonać. Ale powtórzę ponownie moje pytanie:
Skoro przedmiot uzupełniający Ekonomia w praktyce nie jest obowiązkowy, to jaka kombinacja rozszerzeń spowodowałaby, by był obowiązkowy?
|
JarTul | 14-03-2013 10:21:06 [#34] |
---|
Żadna. |
aster | 14-03-2013 10:54:03 [#35] |
---|
Czyli EwP albo ZA są wprowadzane wyłacznie dla chętnych lub jako dodatkowa oferta szkoły (czyli w praktyce ze względu na powszechne oszczędności - NIGDY)? |
Jacek W | 14-03-2013 11:02:15 [#36] |
---|
aster, powszechne oszczędności mogą spowodować, że nie dostaniesz ew. dodatkowych godzin OP, ale 30-32-29 musisz mieć sfinansowane. |
aster | 14-03-2013 11:06:07 [#37] |
---|
No dobrze, ale pytam w kontekście ekonomii w praktyce. |
AnJa | 14-03-2013 11:43:35 [#38] |
---|
dla chętnych z dodatkowych pieniedzy możesz sobie wproewadzać co chcesz i ile chcesz
tyle, że zazwyczaj nie będzie to w szkolnym planie nauczania bo ten obejmuje zajęcia obowiazkowe i rozliczalne dla oddziału
ewp i za mogą być w szpn jeśli jest na nie przestrzeń- tzn. po zapewnieniu odziałowi wszystkich przedmiotów (min.2) w zakresie rozszerzonych i nakazanych (his i przyroda) prawem w określonych sytuacjach przedmiotów uzupęłniających masz na nie godziny
ale jesli te godziny masz to nie musisz przeznaczać ich na wep czy za - bo mozesz przeznaczyćna zwiększenie liczby godzin przedmiotów rozszerzonych i uzupełniających albo wprowadzić własny przedmiot uzupełniający |
aster | 14-03-2013 12:31:14 [#39] |
---|
Rozumiem, czyli jednak w praktyce - nigdy. |
Jacek W | 14-03-2013 12:50:56 [#40] |
---|
Nie nigdy. U mnie w każdym oddziale są ZA i EwP. Są po prostu w puli 30-32-29. |
AnJa | 14-03-2013 13:10:24 [#41] |
---|
No właśnie - jak sięchce można je w ofercie szkoły zawrzeć. Z tym, że są to przedmioty bardzo trudne organizacyjnie a i o specjalistów niełatwo (zupełny brak przepisów kwalifikacyjnych np.) |
aster | 14-03-2013 13:19:51 [#42] |
---|
Jacku W, a możesz pokazac tu kombinację tych rozszerzeń z przedmiotami uzupełniającymi, że ci się zmieściły jeszcze ZA i EwP do puli 30-32-29?
AnJa, ekonomistów z kwalifikacjami pedagogicznymi jest dużo chętnych do pracy, dlatego tak dociekam o tę EwP. |
bogna | 14-03-2013 13:26:23 [#43] |
---|
u mnie wątpliwości/zdumienie budzi tylko brak spójności
między wzorem arkusza ocen a świadectwa,
jeśli chodzi o liczbę zajęć uzupełniających - w arkuszu miejsce na 4, w świadectwie już tylko na 3;
szkoda też, że w rozporządzeniu o ramowych nie ma zapisanego ograniczenia liczby zajęć uzupełniających;
planując szpan nie przewidywałam takiego ograniczenia, które na wzorze świadectwa zostało wprowadzone |
AnJa | 14-03-2013 13:32:27 [#44] |
---|
np:
polski 240, historia 240, wos180, przyroda120, na uzupęłniające inne zostaje 90 godzin- tu proszą się artystyczne
matematyka 180, geografia240, język obcy 180, his 120, na uzupęłniające inne150, tu prosi się ewp
ekonomista z kwalifikacjami pedagogicznymi bez praktyki w działalności gospodarczej i poszykujacy peracy - no rekomendacje do uczenia praktycznego poruszania się rynku, ze klekajcie narody... |
AnJa | 14-03-2013 13:35:41 [#45] |
---|
a były jakieś konsultacje tego? bo nie chce mi się czytać całości a po obejrzeniu wzoru mam jakby nawet bardziej |
Jacek W | 14-03-2013 13:47:57 [#46] |
---|
Np tak: 1860 lekcji "podstawy", 3 x 240 rozszerzonych, 120 HiS/P, 30 EwP/ZA , rm - 2730, 2730/30 = 91 |
aster | 14-03-2013 13:49:34 [#47] |
---|
AnJa i Jacek, dzięki za przykłady.
A kto powiedział, że ten ekonomista musi mieć praktyke w działalności gosp.? A przedsiębiorczości jak niby uczą? Po podyplomówkach, które z ekonomią miały może 1/100 wspólnego, a co dopiero z działalnością gosp. Jeśli zaś chodzi o mnie (bo tak dociekam), to owszem, jestem po ekonomii, mam kwalifikacje ped. i prowadzę niemałą dział. gosp. Przyjąłbyś mnie do uczenia EwP? ;)
Edit: Jacek dopisał przykład. post został zmieniony: 14-03-2013 13:51:17 |
AnJa | 14-03-2013 13:55:56 [#48] |
---|
święte słowa: jak niby uczą
nie wiem- generalnie to ja jestem mizogin i moim zdaniem nie da się łaczyć duzej działalności gospodarczej z praca w szkole i posłannictwem kobiety
:-) |
aster | 14-03-2013 13:59:58 [#49] |
---|
A widzisz, czyli poszukujesz do uczenia EwP młodej seksretarki (np. 25-letniej) z 30-letnim doświadczeniem. ;) |
aster | 14-03-2013 14:01:42 [#50] |
---|
Przez literówkę, ale i widzę, dobrze się złożyło - wyszła mi seks-retarka. :) |
|