Forum OSKKO - wątek

TEMAT: dodatek specjalny a DWR
strony: [ 1 ]
Ania Sz17-01-2013 10:56:34   [#01]

Mam problem czy w podstawie DWR ująć dodatek specjalny wypłacony pracownikowi Adm w okresach:

01.10.2012-31.10.2012; 01.11.2012-30.11.2012; 01.12.2012-31.12.2012 (były 3 osobne pisma o przyznaniu).

W podstawie DWR ujmujemy wynagrodzenie jak ekwiwalent, czyli wynagrodzenie za urlop.

§ 6.Wynagrodzenie za czas urlopu wypoczynkowego, zwane dalej "wynagrodzeniem urlopowym", ustala się z uwzględnieniem wynagrodzenia i innych świadczeń ze stosunku pracy, z wyłączeniem:
1)jednorazowych lub nieperiodycznych wypłat za spełnienie określonego zadania bądź za określone osiągnięcie,
Czy dodatek można "podpiąć" pod ten pkt 1?
Znalazłam dwie przeciwne interpretacje:
1) Przy ustalaniu wynagrodzenia urlopowego nie uwzględnia się składników wynagrodzenia oraz innych świadczeń wskazanych w § 6 rozporządzenia. Należy mieć przy tym na uwadze, że w § 6 ww. rozporządzenia prawodawca enumeratywnie wymienił świadczenia, których nie bierze się pod uwagę przy ustalaniu wynagrodzenia za czas urlopu wypoczynkowego, czyli także i wynagrodzenia rocznego. świadczenia te stanowią katalog zamknięty i nie mogą podlegać wykładni rozszerzającej. Oznacza to, że wszystkie inne składniki wynagrodzenia oraz wypłaty ze stosunku pracy powinny być brane pod uwagę przy obliczaniu wynagrodzenia urlopowego.
2) Dodatek ten ma z reguły charakter świadczenia okresowego, czyli – podobnie jak dodatek funkcyjny – przysługuje przez okres zwiększonych obowiązków służbowych. W sytuacji opisanej w pytaniu pracownicy otrzymali taki dodatek jednorazowo, w związku z wykonaniem określonego zadania. Taka wypłata dodatku uniemożliwia uwzględnienie go przy obliczaniu trzynastki. Należy bowiem pamiętać, że zgodnie z § 6 rozporządzenia urlopowego, jednorazowych lub nieperiodycznych wypłat za spełnienie określonego zadania nie uwzględnia się w wynagrodzeniu urlopowym – a tym samym w podstawie dodatkowego wynagrodzenia rocznego. Gdyby jednak dodatek ten przysługiwał pracownikom np. przez kilka kolejnych miesięcy, można by mówić o jego regularnej i periodycznej wypłacie, która umożliwiałaby jego zaliczenie do trzynastki. (mój dopisek: w tej interpretacji są 2 przypadki)
Nie wiem co zrobić. Jakie są Wasze uwagi?

post został zmieniony: 17-01-2013 10:57:52

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]