Forum OSKKO - wątek

TEMAT: relacja z 4 rundy WMMP 2012, czyli dc edukacyjny jednośladów;)
strony: [ 1 ]
Renata16-07-2012 12:05:13   [#01]

Dawno nie zdawałam Wam swego sprawozdania z wyścigowego toru motocyklowego.

Oto kolejne wyniki klas mistrzowskich, tym razem z IV rundy WMMP 2012 w Moście:

W łączonej klasie Supersport + Moto2 (przy okazji, jak widać, nie tylko w oświacie powstają klasy łączone;) ) Marek Szkopek znów zatriumfował na pierwszym miejscu, a mój Paweł dojechał czwarty wśród Polaków, a 14 w klasyfikacji międzynarodowej. Co oznacza, że w porównaniu z poprzednią turą WMMP 2012 w której startował poprawił swoje wyniki.;)

A tutaj znajdziecie więcej informacji na ten temat: http://www.scigacz.pl/WMMP,w,Moscie,wyniki,klas,mistrzowskich,18736.html

I skoro temat dotyczy jednośladów, to jak Wasze wakacyjne ścieżki rowerowe?

Pochwalcie się, jak tam z przebytymi kilometrami, z wprawianiem w ruch kół własnym napędem mięśniowym.:-)

Ja na razie przemierzyłam, łącznie z Jantarowymi przejażdżkami zlotowymi 324 km, czyli skromnie mówiąc, z pokonaniem długości naszej granicy morskiej nie miałabym już specjalnie kłopotu.;)

Przerywa mi tylko w dalszych przebiegach niezwykła lektura przedwojennego podróżnika i reportażysty z Poznania, Kazimierza Nowaka, który przemierzał Afrykę od listopada 1931r. do listopada 1936r. w przeważającej części na rowerze i pokonał niestrudzenie szlak "pośród fantastycznych krajobrazów, malowniczych wodospadów, dymiących wulkanów, nieprzeliczonych stad dzikich zwierząt królujących na bezkresnych przestrzeniach, poprzez piaski pustyń, bezdroża sawann i zarośnięte ścieżyny lasu równikowego".1) 

Książkę "Rowerem i pieszo przez czarny ląd", poznańskiego wydawnictwa Sorus, z zebraniem materiału, wstępem i opracowaniem przez Łukasza Wierzbickiego  polecam Wam gorąco na wakacje, ale przede wszystkim do rozpropagowania wśród naszej szkolnej dziatwy, jak i obowiązkowo na półki bibliotek szkolnych. 

Ryszard Kapuściński podczas odsłaniania tablicy pamiątkowej ku pamięci podróżnika, w 2006r. w Poznaniu powiedział:

Kazimierz Nowak był człowiekiem o ogromnej wyobraźni i ogromnej odwadze, człowiekiem nieustraszonym. Pokazał, że jeden biały człowiek, nieposiadający żadnego uzbrojenia, a jedynie wiarę w drugiego człowieka, może przebyć samotnie wielki kontynent. On uczył nas wtedy, w latach trzydziestych XX wieku, jak należy traktować Trzeci Świat i jego mieszkańców.2)

Polecam przejażdżki rowerowe, motocyklowe i urzekającą książkę.:) 

1) - "Rowerem i pieszo przez czarny ląd", K. Nowak, wyd.VI, Sorus, Poznań 2011, s.11

2) - "Rowerem i pieszo przez czarny ląd", K. Nowak, wyd.VI, Sorus, Poznań 2011, s.18

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]