Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Europa w przedszkolu |
Małgosia | 15-02-2004 15:33:38 [#01] |
---|
Bardzo proszę o pomoc wszystkich forumowiczów pracujących w przedszkolach. Szukam materiałów o realizacji elementów edukacji europejskiej w przedszkolu. Dużo już sobie zadałam trudu, spędziłam sporo czasu w bibliotece (wojewódzkiej pedagogicznej) - nie ma nic. Ale jeszcze nadzieja w lokalnych czasopismach oświatowych - jednak jest problem z dostępem. Jeśli coś wiecie o publikacjach na ten temat, proszę bardzo o pomoc. |
grażka | 15-02-2004 16:41:48 [#02] |
---|
Jak nie ma - napisz sama. Zresztą, jaka edukacja? Co zdołają przyswoić sobie i zrozumieć przedszkolaki? Jesli nie masz pasjonata w tej dziedzinie - zdarzają sie naprawde różne zainteresowania wśród dzieci - to co zdołasz zrobić? Wyglad flagi, hymn UE, nazwy państw, miast, jakieś ciekawostki narodowe - i wystarczy. Ważniejsze są zreszta postawy - ciekawość, otwartość, świadomość własnej tożsamości narodowej - i wszystko trzeba bardzo subtelnie, bo sprawa jest "polityczna". ;-) I zerknij, jak ma się sprawa do podstawy programowej. |
Ciekawska | 15-02-2004 19:25:56 [#03] |
---|
UNIA EUROPEJSKA W PRZEDSZKOLU Proponuję odwiedzić stronę Przedszkola Miejskiego Nr 8 w Koszalinie im. Janusza Korczaka - jest tam program autorski. |
Małgosia | 15-02-2004 20:59:20 [#04] |
---|
grażko Ja przecież napisałam elementy edukacji europejskiej, którą Ty zawężasz najwyraźniej do edukacji unijnej. To zresztą dość często spotykane uproszczenie. Chyba nie myślisz, że mam zamiar prowadzić nachalną propagandę wśród dzieci w przedszkolu? Zresztą ja nie pracuję w przedszkolu, ale interesuję się edukacją europejską i zastanawiam się, na ile i w jaki sposób można tę tematykę wprowadzać u małych dzieci. Ciekawostce dziekuję za ten Koszlin - poszukam. |
grażka | 15-02-2004 21:58:39 [#05] |
---|
Masz rację, Małgosiu - za szybko przeczytałam. Taki "trendny" temat z tą Unią, i sporo ostatnio miałyśmy ofert na różne szkolenia, konkursy - chyba ze trzy ostatnio - itp. Nieco jestem tym zmęczona. |
Małgosia | 15-02-2004 22:25:44 [#06] |
---|
rozumiem, Grażko To prawda, było tej tematyki ostatnio aż nadto... Kiedyś nam tę wiedzę "reglamentowano", teraz mamy przesyt. Ale i tak ciągle mało wiemy i od stereotypów jeszcze długo się nie uwolnimy. |
grażka | 15-02-2004 22:29:33 [#07] |
---|
:-) Dlatego ważniejsze od wiedzy wydają mi się postawy i emocje. Ciekawość i otwartość. Ale to trudno się robi. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|