Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
księga inwentarzowa |
rena | 24-01-2004 19:58:56 [#01] |
---|
Mam 3 pytania. Będę wdzięczna jeżeli ktoś zechce na nie odpowiedzieć. 1. Szkoła wiejska (130 uczniów)w której jest księgowa na 1/2 etatu i referent ds. płac, no i dyrektor z 9 - godzinnym pensum. To cała administracja. Kto ma prowadzić ksiegę inwentarzową ? Księgowa odmówiła - twierdzi, że jej nie wolno. W ustawie o rachunkowości wyczytałam, że jednak księgowa. A może ktoś ma zakres obowiązków (dla takiej liczby administracji) i mógłby podrzucić. 2. Nauczycielka wraca po rocznym urlopie zdrowotnym. Czy ma obowiązek dostarczenia zaświadczenia lekarskiego, że może przystąpić do pracy, czy po urlopie zdrowotnym nie ma takiej potrzeby ? 3. Czy od dodatku mieszkaniowego w szkołach wiejskich od tego roku trzeba odprowadzać podatek ? Pozdrawiam w sobotni wieczór. |
Grzegorz | 24-01-2004 22:59:17 [#02] |
---|
Ja też pozdrawiam w ten sobotni wieczór :) Jako niedoszły księgowy (ale z papierami :) wtrącam swoje 3 grosze: 1. Jeżeli księgowa twierdzi, że jej nie wolno, to niech wytłumaczy dlaczego? (tzn. na podstawie jakich przepisów). Reno, nie znalazłem w ustawie o rachunkowości, że taki obowiązek ma księgowa. Moim zdaniem to dyrektor szkoły wyznacza osobę (lub komórkę) odpowiedzialną za prowadzenie księgi inwentarzowej. Nie widzę przeszkód, aby nie mogła nią być księgowa (chociaż może to być inna osoba z administracji szkoły). 2. Art.229 § 4 KP mówi: § 4. Pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika bez aktualnego orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku. Ja bym po prostu sprawdził, czy jest aktualne orzeczenie lekarskie. Zwracam też uwagę na ar.23 ust.5 KN: 5. Dyrektor szkoły może skierować nauczyciela mianowanego na badanie okresowe lub kontrolne z własnej inicjatywy w każdym czasie. W przypadku dwukrotnego nieusprawiedliwionego niezgłoszenia się nauczyciela na badanie ust. 4 pkt 2 stosuje się odpowiednio. 3. Istotnie, od 1 stycznia 2004r. od nauczycielskich dodatków mieszkaniowych trzeba odprowadzić podatek. Ustawa z dnia 12 listopada 2003 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.03.202.1956) uchyliła art.21, ust.1, pkt.86 w updof dotyczacy zwolnienia od podatku doch. dodatków mieszkaniowych wynikajacych z KN. http://bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jednostka&akt=nr17062568&ver=-1&jedn=-1 |
rena | 25-01-2004 00:01:21 [#03] |
---|
DZIĘKI STOKROTNE dzieki Ci Grzegorzu, że zechciałeś mi pomóc. Dziękuję, również za podstawę prawną. Jeśli pozwolisz to pewnie nie raz skorzystam z twojego doświadczenia. Dobranoc i miłej niedzieli, ale nie przy komputerze. |
Janusz Pawłowski | 25-01-2004 00:09:50 [#04] |
---|
Miła niedziela - nie przy komputerze. To brzmi jak:
- piwo bezalkoholowe,
- papierosy beznikotynowe,
- śmiech przez łzy,
- miłość platoniczna,
- mleko odtłuszczone,
- kawa bez kofeiny,
- samochód bez klimatyzacji,
- sylwester bez szampana,
- Boże Narodzenie bez śniegu,
- żona bez wdzięku,
- mąż bez polotu,
To tak dziękujesz Grzegorzowi za pomoc? ;-))) |
rena | 25-01-2004 00:19:30 [#05] |
---|
Uzależniony Ja coś tu widzę , że ktoś potrzebuje terapii - czyżby uzależnienie ? i to od takiego martwego przedmiotu jakim jest komputer ? Do żony Januszku, do kochanki, do panienki, ale juz ! |
Janusz Pawłowski | 25-01-2004 00:25:05 [#06] |
---|
Akurat w moim wypadku uzależnienie jest odwrotne - komputer jest uzależniony ode mnie - jak go nie włączę, to nie działa, jak włączę, to działa - robi co mu każę - to jest dopiero uzależnienie! ;-))) A matki, żony i kochanki są uzależnione od tego, mojego, komputera - jak ja mu nic nie każę, to one potem nie będą mialy co jeść. Tak więc - w ich dobrze pojętym interesie - raczej nie należy mnie odganiać od kompa. A poważnie - nic, oprócz pracy, nie ciągnie mnie do kompa - ten okres mam już dawno za sobą. |
Grzegorz | 25-01-2004 20:54:00 [#07] |
---|
Reno :) To bardzo miłe, gdy ktoś docenił moje doświadczenie :). Rzeczywiście - mam już 3-letnie doświadczenie przebywania na tym forum. Bo dyrektorem bywam tylko od czasu do czasu wirtualnie. :) Sam się zastanawiam, kiedy wreszcie mnie ktoś stąd przegoni? :) |
Gaba | 25-01-2004 20:57:23 [#08] |
---|
a czemuż to, forum tylko dyrektorów byłoby niestrawne... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|