Forum OSKKO - wątek
gera | 24-01-2004 16:40:30 [#01] |
---|
Czy dopuszczalne jest stosowanie skrótów w zapisie ocen semestralnych? Czy reguluje to jakiś zapis prawny? Ja się upieram, że dziennik to dokument i nie należy stosować skrótów szczególnie, że nie wypełniamy teraz arkuszy. Słyszę głosy, że nie mam racji. Jak myślicie? Prawda jest taka, że "nie mieszczą się" ocenki w krateczkach, no i ... szybciej by było. |
AnJa | 24-01-2004 17:18:38 [#02] |
---|
Coś mi sie majaczy, że kiedyś w Rozp. MEN o skrótach było. Teraz nie pamietam - sprawdź. U nas generalnie w pełnym brzmieniu - ale szczegółow jeszcze nie sprawdzałem. I upierać się nie będę - jak ktoś te skróty zastosuje. |
Leszek | 24-01-2004 17:32:21 [#03] |
---|
Co do zapisów ocen semestralnych w dziennikach - możecie sami określić zasadę. Pozdrawiam |
Gaba | 24-01-2004 17:43:27 [#04] |
---|
cel. bdb db dst dpu ndst - zwracam uwagę Szanownemu Koleżeństwu, że w rozporządzeniu był nakaz stawiania kropek, tam gdzie gramatyka polska na to nie zezwala, pisaliśmy o tym do ministra, więc nie wiem na czym stanęło. - potem pojawiła się wersja bez kropek, co też jest niepoprawne... Skróty brzmią tak jak powyżej - a co jest ciekawe - nasze ministerstwo konsultowało ich budowę z językoznawcami w okresie, gdy się jeszcze pałętał się po skali ocen mierny, konusultantem był sam p. prof. Miodek. Cieszę się, że chociaz nasze szefostwo nie postawiło się w roli Wilekiego Językoznawcy... jak polskie sądownictwo. Jest więc problem - drobny i śmieszny - czy pisać tak jak MENiS zarządził, waląc błąd, czy pisać tak jak prawidła j. polskiego mówią. Podejrzewam, że kropki lub ich brak jest błędem sekretarskim. Ja piszę po polsku - nie potrafię skrótu cel. zostawić bez kropki. Przepraszam. |
Janusz Pawłowski | 24-01-2004 21:03:32 [#05] |
---|
Gabo - a język polski nie dopuszcza jakiegoś skrótu na tę kropkę - może to by było wyjście? ;-))) Jak to nie potrafisz zostawić skrótu bez kropki? Zerknij prawym okiem na klawiaturę - koło literki M, dwa klawisze na prawo - tam jest klawisz z kropką - po prostu go nie dotykaj. ;-))) |
beera | 24-01-2004 21:08:09 [#06] |
---|
gdzie są te skroty? bo w żadnym rozporządzeniu nie mogę znaleźć? Gabo? bo zdechnę od szukania! |
Gaba | 24-01-2004 21:18:10 [#07] |
---|
Asiu, był (czy jest nie wiem) nakaz stosowania skrótów ukazem ministerialnym, pamiętam awanturę o te kropki z moją szefową (jakiś 1996r.), bo ja nie stawiałam bdb. z kropką - a jak minister kazał to tak miało być. Pamiętam, że odpowiedziałam cyt. z Zemsty "Cóż nie stoi tej literze?" i tak się zaczęły moje problemy... Z pisaniem sama mam dalej problemy, gdyż część tylko myślę, część zapiszę, częśc zapominam i takie tam... - nie pamiętacie takiego rozporządzenia o stosowaniu skrótów... toż to było jak tekst modlitwy - studiowane, celebrowane... Januszu, jedne są z kropką inne bez, te bez lub z bywają czasem czeskim błędem... a koło literki M mam przecinek. ;-) |
beera | 24-01-2004 21:22:15 [#08] |
---|
gdzies to bylo- dziadostwo bo nawet na arkuszach bylo brzmienie skrotów.. łazi mi po lbie, ze gdzies kiedys widzialam- ale zabijcie nie wiem kiedy i gdzie :-) |
Janusz Pawłowski | 24-01-2004 21:25:09 [#09] |
---|
Gabo - poza stawianiem kropek po skrótach, po których należy stawiać kropki, warto też nauczyć się czytać zdania od początku, aż do kropki. ;-))) Zacznij od trenowania na tym zdaniu, które wcześniej już napisałem: "Zerknij prawym okiem na klawiaturę - koło literki M, dwa klawisze na prawo - tam jest klawisz z kropką - po prostu go nie dotykaj.". |
Gaba | 24-01-2004 21:27:03 [#10] |
---|
okey, Janusz, już zawczynam czytać wstecz - mam problemy, bo piszę równolegle dwie rzeczy, więc teraz robię ripleja. |
gera | 24-01-2004 21:28:03 [#11] |
---|
kropki ? to by mi nawet do głowy nie przyszło, że mają ważne zadanie. Dzięki za starania asia, Ty chociaż może wiesz gdzie szukać. Pozdrowionka. |
Gaba | 24-01-2004 21:30:14 [#12] |
---|
taaa, przeczytała gaba, co chciała - z dwóch zrobiła jeden... biję się w pierś gabiną... tak to jest, jak człowiek wskakuje z jednego okienka w drugie i nie potrafi zliczyc nawet do dwóch. |
Janusz Pawłowski | 24-01-2004 21:32:00 [#13] |
---|
Kropki mają znaczenie podstawowe! Bez kropki skrót, po którym należy stawiać kropkę, byłby jak żołnierz bez ... bez ... tego ... no ... bez kropki? ;-))) |
Gaba | 24-01-2004 21:32:23 [#14] |
---|
gera - nie mają żadnych, oprócz orotograficznego i podniecania się niektorych - ja poprostu pamiętam komedię sprzed wielu lat, jak zaczęło się coś nie tak w mojej poprzedniej pracy, zaczęło się dokładnie od skrótów i celeborwania skrótów z kropkami i poprawki na czerwono, dopisywanie kropek np. do db! |
Gaba | 24-01-2004 21:34:47 [#15] |
---|
cel - cel. ul - ul. Al. - Al |
Janusz Pawłowski | 24-01-2004 21:40:12 [#16] |
---|
Jakbyś jeszcze dodała Gabo np: dr - dr. to mielibyśmy szerszy przegląd kropkowania skrótów. |
beera | 24-01-2004 21:40:26 [#17] |
---|
wiecie co... z rozporządzenia o dokumentacji: 3. W dzienniku lekcyjnym odnotowuje się obecność uczniów na zajęciach edukacyjnych oraz wpisuje się tematy przeprowadzonych zajęć, oceny i zaliczenia uzyskane przez uczniów z poszczególnych zajęć edukacyjnych, oceny zachowania, a także przeprowadzone hospitacje zajęć edukacyjnych. Przeprowadzenie zajęć edukacyjnych nauczyciel potwierdza podpisem. z rozporządzenia o ocenianiu: 2. Oceny klasyfikacyjne końcoworoczne (semestralne), począwszy od klasy czwartej szkoły podstawowej, z zastrzeżeniem ust. 4, ustala się w stopniach według następującej skali:
1) stopień celujący - 6,
2) stopień bardzo dobry - 5,
3) stopień dobry - 4,
4) stopień dostateczny - 3,
5) stopień dopuszczający - 2,
6) stopień niedostateczny - 1.
No i o arkuszu ocen: 5. Oceny z zajęć edukacyjnych, ocenę zachowania, klasę i miesiąc urodzenia ucznia wypełnia się słowami w pełnym brzmieniu. W rubryce, która nie jest wypełniana, wpisuje się poziomą kreskę, a w przypadku gdy kilka kolejnych rubryk nie jest wypełnianych, można je przekreślić ukośną kreską, przy czym w pierwszej i ostatniej wolnej rubryce wpisuje się poziome kreski. W przypadku zwolnienia ucznia z zajęć edukacyjnych, wpisuje się "zwolniony/a". Z arkuszem sprawa jasna, natomiast z dziennikem nie do konca, bo brak zapisu o " pełnym brzmieniu" Jednak w rozporządzeniu o ocenianiu mamy jasno napisane jak moga wygladac oceny semestralne i koncoworoczne ...na to wyglada, ze możemy je wpisać w postaci cyfry:-) |
Janusz Pawłowski | 24-01-2004 21:43:28 [#18] |
---|
Masz rację Ale Asiu - nie wyjaśniłaś, czy tę cyfrę należy pisać samodzielnie, czy razem z poprzedzającym ją myślnikiem ... powiedzmy: -5. ;-))) |
beera | 24-01-2004 21:53:54 [#19] |
---|
!!!!!! zbierzemy się z gabą i na zlocie przy pomocy kropki i myslnika damy Ci w dziób!!! lub w co tam będzie pod ręka ;-)))) |
Janusz Pawłowski | 24-01-2004 22:00:47 [#20] |
---|
Te ... Ale ja z tym zakropkowanym doktorem w dobrej woli - Gaba wie, że można doktora zakropkować - i co oznacza skrót dr z kropką. Odpowiem za Gabę: dr to doktor, dr. to doktora. A z tym minusem ... to ... no co? Masz coś przeciw rozszerzeniu skali ocen? ;-))) |
zgredek | 24-01-2004 22:42:30 [#21] |
---|
takie cóś znalazłam ZARZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ
z dnia 24 września 1992 r.
w sprawie zasad oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów w szkołach publicznych dla dzieci i młodzieży oraz przeprowadzania egzaminów sprawdzających i klasyfikacyjnych
(Dz. Urz. MEN Nr 7, poz. 32 oraz z 1993 r. Nr 10, poz. 38)
obowiązuje od dnia 1 października 1992 r. do dnia 31 sierpnia 1999 r.
3. Poziom opanowania przez ucznia wiedzy i umiejętności określanych programem nauczania przedmiotu ocenia się w stopniach szkolnych, zwanych dalej "stopniami", według następującej skali:
Celujący Cel.
Bardzo dobry Bdb.
Dobry Db.
Dostateczny Dst.
Mierny Mrn.
Niedostateczny Ndst. |
hania | 24-01-2004 23:31:35 [#22] |
---|
a mnie zdziwił ten skrót dopuszczający- dpu (nieważne z kropka, czy bez:-) dla mnie i uczniów to był zawsze dop skąd dpu ? |
zgredek | 24-01-2004 23:41:18 [#23] |
---|
Wydawał mi się lepszy skrót dps, ale ponieważ większość nauczycieli używała dop, więc taki umieściliśmy w statucie.
Natomiast co do kropek - jest coś takiego jak skróty nietypowe np. ckm (ciężki karabin maszynowy) - to chyba z tradycji się wywodzi.
To może te nasze skróty też pod tradycję podciągnąć?;-) |
Gaba | 25-01-2004 08:56:58 [#24] |
---|
a kiedy dop. to z kropką, panowie i panie... z kropką go, a kiedy dps (fajnie bo wygląda jak gps), to bez kropki a Januszu Ty masz w dziób. - w dziób z kropką - za dr., (to jest słowo zakazane z kropką i bez kropki) fak każdy skrót w przypadkach zależnych ma być z kropką, można legalnie pisac magistra z kropką. dr - dr. - nie nalezy jednak do zbioru moich 3 przykładów, co najmniej z dwóch powodów! dwie kropki - kreska - nawias! |
Gaba | 25-01-2004 09:07:36 [#25] |
---|
w wątku 17 to nie minusy , a tzw. divisy, ale kurka co to kogo... ma męczyć, to to jest... - z tego wychodzi, że tamto stare już nie obowiązuje, pozostały przyzwyczajenia i własne wynalazki dps/dpu/dop. - dop. jest dość wdzięczny, bo się w takiej postaci da odmieniać (dostajesz dopa), a reszta ,a być czytelnie. mimo wszystko gdzieś mam przed oczyma jakieś późniejsze rozporządzenie ze skrótem dpu.... hmm? |
Marek Pleśniar | 25-01-2004 09:53:27 [#26] |
---|
i dźwięcznie zabrzmi wówczas "dostajesz dopa - w domu dostajesz w dopa" |
beera | 25-01-2004 10:03:01 [#27] |
---|
to zgredkowe rozporządzenie znam, ale ono juz NIE OBOWIĄZUJE :-) w związku z tym, że obowiązuje, to ,co obowiązuje-jest tak jak napisalam w # 17:-) .... natomiast co do rozporządzenia- to mozna o nim pogwarzyć w kontekscie skrotów w ogole ;-) a dpu nie pisalam:-) pisalismy "dop." |
beera | 25-01-2004 10:04:51 [#28] |
---|
no.. :-)))) |
zgredek | 25-01-2004 14:12:09 [#29] |
---|
Przecież tam jest napisane, że obowiązywało do 31 sierpnia 1999 r. Szukaliście, czegoś co mówiło o skrótach, to wkleiłam:-) |
gera | 25-01-2004 20:07:53 [#30] |
---|
Wiem, że dalej nie wiem... Dzięki. Napisaliśmy pełnym brzmieniem. Troszeczkę powyłaziło poza krateczki. Niech tam. Rzeczywiście, trzeba to zapisać w statucie i już. Coraz grubszy ten statut, ale przydatny. Warto go dostosować. Pozdrawiam. Też lubię stawiać ........... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|