Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Głosowanie nieobecnego |
Gaba | 24-01-2004 04:27:01 [#01] |
---|
spotkałam się z taka praktyką wielokrotnie, że... w ważnych sprawach ma być głosowanie w szkole (opinia, uchwała), ale osoba X. nie może przyjść - jest np. chora, i zostawia na kartce oświadczenie, że jej decyzja jest taka i taka i by zgłosowała na nią np. p. Z. na tak lub na nie. Pierwszy raz to zobaczyłam przez 10 laty, nie wzbudziło to wtedy mego zdumienia, ale teraz nie chciałabym stanąć wobec takiego faktu. Co o tym sądzicie, wg mnie jest to karygodne - a wiem, że na spotkaniach np. ZZ jest to nagminne. |
AnJa | 24-01-2004 10:01:09 [#02] |
---|
A co Cię spotkania zz obchodzą? :-) Byle u Ciebie na RP czegoś takiego nie było. Chyba, ze se w regulaminie Rady taka mozliwośc zapiszesz - a mozliwośc jest bo nie przypominam w prawie oswiatowym nakazu bezposredniosci głosowania - czyli domniemujemy bezpośrednie, ale jak zapiszamy, że mozna z upowaznienia ... |
Gaba | 24-01-2004 10:29:47 [#03] |
---|
mnie zz tam za specjalnie nie interesuje, ale napisałam, że się z taką praktyką spotkałam tam pierwszy raz... - czy co AnJa - to, jest dozwolone, bo niezakazne? |
AnJa | 24-01-2004 12:46:57 [#04] |
---|
Klasyczna zasada demokratycznego państwa o reżimie liberalnym:-) |
beera | 24-01-2004 15:27:25 [#05] |
---|
gdzieś kurde, nie pamiętam gdzie- ale nie w azji;-) glosowanie "nieobecnego" jest oczywistym demokratycznym rozwiązniem,oczywiście sa na to procedury.. kurde nie mogę znaleźć w jakim to parlamencie. |
Marek Pleśniar | 24-01-2004 15:29:39 [#06] |
---|
z tymi procedurami to prawda. Można. Ale nie każtami podawać podstawy;-) Skanuję nam nową robotę;-) |
stolarek | 24-01-2004 16:31:27 [#07] |
---|
Asiu coś jest na rzeczy Z tego co wiem, owa procedura głosowania za nieobecnego jest dopuszczalna w Parlamencie Europejskim. |
Gaba | 24-01-2004 16:48:05 [#08] |
---|
O! czego ja się nie dowiem, ja tu taka zaniepokojona, a tu... proszę, proszę - nawet Św. Unia ma jakoby takie głosowanie, toż wyłazi ze mnie ciemniactwo, bo nawet w jakimś Tajwanie czy u innych Azjatach jest to stary sposób ujawniania dyspozycji, poseł se jedzie gdzieś i zostawia np. koperty z adnotacją, jak będzie budżet to otworzyć, jak będzie o odwołaniu premiera to otworzyć, jak będzie... Kopertę się przysyła czy jak - przecież jak to jest głosowanie w sprawach personalnych to jest tajne, a więc co... czyta się na głos... czy też jakiś mąż zaufania czyta i głosuje w imieniu... no to ci dopiero! | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|