Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Pozdrowienia i prośba z Gilowic |
Alicja | 21-01-2004 15:12:08 [#01] |
---|
Czy nie macie regulaminu dowozu uczniów do szkoły. Straszna prośba i strasznie będę dziękować... Ala D |
SławekL | 21-01-2004 22:26:10 [#02] |
---|
Kurde!!! Czy nikt nie może Ali pomóc ? (Alu ja nie mam takiego, bo u nas wszyscy lokalni) Pozdrawiam Ciebie ciepło Sławek |
emeryt | 22-01-2004 08:12:29 [#05] |
---|
kierowca ma jechac!!!! Polecam rozwiazanie jak u mnie. Umowa z przewoznikiem wybranym w drodze przetargu.Rozklad jazdy dostosowany do potrzeb szkol (dowozi mi 6 autobusow).W przypadku gdy ktorys ulegnie awarii jest podstawiany przez przewoznika nastepny (jest to w umowie - obwarowane solidnymi karami umownymi).W autobusach zatrudniamy opiekunow (po specjalnym kursie zorganizowanym przez Centrum Edukacji Nauczycieli).To oni sa odpowiedzialni za uczniow i maja mozliwosc wydawania polecen kierowcy.Kierowca ma tylko jechac zgodnie z rozkladem jazdy.Dowoze ok 550 dzieci z calej gminy do 4 szkol i gimnazjum.Wszyscy na godz. 8.00. W przypadku wycieczek szkolnych-dyrektor dogaduje sie co do kosztow z przewoznikiem i placi szkola.W umowie z przewoznikiem mam zagwarantowane, ze cen za 1 km nie moze byc wieksza niz cena km. za dowoz w umowie.Odwozy dostosowane sa do potrzeb szkol -po 4,5,6 i 7 lekcji.Ze wzgledu na rozwizanie systemowe, odwozy zgrupowane sa na odwozy dzieci mlodszych i gimnazjalistow. Tam gdzie uczniowie musza godzinke poczekac-funkcjonuja swietlice. Nie mam zadnego regulaminu.Mam zakres obowiazkow opiekuna o tresci jak nizej i umowe z opiekunami. Załącznik Nr 1 do Umowy Zlecenia z dnia 29.08.2003 r. Zakres obowiązków opiekuna uczniów w trakcie realizacji dowozu i odwozu.
- Opiekun jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo uczniów w trakcie wsiadania do lub wysiadania ze środka transportu oraz w trakcie przejazdu.Opiekun winień posiadać imienną listę uczniów dowożonych (wsiadających) z danej miejscowości objętej trasą dowozu.
- W trakcie wykonywania czynności związanych z opieką ściśle współpracuje z kierowcą pojazdu w zakresie bezpiecznego przewozu a mianowicie:
- w trakcie realizacji przewozu przebywa wewnątrz środka transportu.
- w trakcie wsiadania uczniów, po zatrzymaniu się pojazdu otwiera przednie drzwi i wychodzi na zewnątrz.
- sprawdza, czy w miejscu wsiadania nie występują jakiekolwiek zagrożenia dla wsiadających.
- nadzoruje wsiadanie uczniów służąc w razie potrzeby pomocą przestrzegając zasady, że w pierwszej kolejności wsiadają uczniowie młodsi.
- po wejściu wszystkich uczniów do pojazdu opiekun sprawdza, czy uczniowie zajęli miejsca ( siedzące i stojące).
- po zamknięciu drzwi pojazdu oraz sprawdzeniu, czy zamknięte są drzwi tylne - awaryjne, opiekun przekazuje sygnał kierowcy do kontynuowania jazdy.
- w trakcie przejazdu opiekun na bieżąco kontroluje stan ładu i bezpieczeństwa w pojeździe podejmując skuteczną interwencję w razie jego naruszenia. W razie konieczności, w celu zapewnienia bezpieczeństwa, opiekun ma prawo do podjęcia decyzji o zatrzymaniu pojazdu w celu przywrócenia bezpiecznych warunków jazdy. W takim przypadku kierowca zobowiązany jest do zatrzymania pojazdu w najbliższym miejscu nie zagrażającym bezpieczeństwu na drodze.
- Przywrócenie ładu i bezpieczeństwa w pojeździe należy dokonać bez jakichkolwiek form przemocy fizycznej.
- w trakcie wysiadania uczniów, po zatrzymaniu się pojazdu opiekun otwiera drzwi pojazdu i wychodząc na zewnątrz sprawdza, czy zachowane są warunki bezpiecznego wysiadania - a w szczególności czy poruszające się po drodze pojazdy nie stanowią zagrożenia dla wysiadających.
- nadzoruje wysiadanie uczniów służąc im w razie potrzeby pomocą
- po wyjściu wszystkich uczniów w danym miejscu wysiadania, opiekun zajmuje miejsce w pojeździe i daje sygnał kierowcy w celu kontynuacji jazdy.
- odpowiedzialność i podjęcie obowiązków opiekuna rozpoczyna się z chwilą zatrzymania się środka transportu w pierwszym miejscu zatrzymania rozpoczynającym dowóz uczniów a kończy się z chwilą opuszczenia pojazdu przez ostatniego ucznia w miejscu zatrzymania kończącym odwóz.
- jeżeli w szkołach uczniowie na przyjazd pojazdu oczekują w świetlicy , obowiązkiem opiekuna jest przyprowadzenie uczniów ze świetlicy do miejsca wsiadania.
- po opuszczeniu środka transportu przez uczniów, opiekun dokonuje przeglądu wnętrz pojazdu i w przypadku stwierdzenia pozostawienia przez uczniów przedmiotów ( np.torba , odzież, itp.) przekazuje znalezione przedmioty kierowcy pojazdu.
- w przypadku stwierdzenia istotnego naruszenia przez ucznia (ów) zasad bezpieczeństwa w trakcie przewozu oraz pomimo podjęcia interwencji w celu przywrócenia bezpieczeństwa - nie przyniosła ona oczekiwanych skutków, opiekun za pośrednictwem kierowcy pojazdu powiadamia o tym fakcie dyrektora szkoły, do której uczeń jest dowożony lub osobę odpowiedzialną za dowóz w Urzędzie Miasta i Gminy w Twardogórze.
Zapoznałam się z zakresem obowiązków dnia 29.08.2003 r.. podpis opiekuna.............................. |
Alicja | 23-01-2004 11:52:49 [#06] |
---|
Wielkie... dzięki Bardzo dziękuję za pomoc Sławku, Marku, Ewuniu i Zdzisławie. Chcę Wam tylko powiedzieć,że mam tyle problemów z dowozem uczniów... pomimo własnego autobusu. Ale patrząc za okno na piękną zimę, na chwilę o wszysktim zapominam i przesyłam tym wszystkim co na feriach i tym w pracy gorące pozdrowienia.
Ala Dyduch. |
ewa | 23-01-2004 11:57:42 [#07] |
---|
yhm zima tam u Ciebie piękna Alu pamiętam :-))))))) |
emeryt | 23-01-2004 13:51:46 [#08] |
---|
Alicjo - to zrób z tym koniec... i pozbądź się swojego autobusu - ja zrobiłem to pierwszy raz w drodze delikatnej prywatyzacji.Kierowcy założyli firmę przewozową a ja im sprzedałem niedrogo autobusy. Podpisałem z nimi umowę na rok, żeby stanęli na nogi. A potem ogłosiłem przetarg na dowozy.I tak już piąty rok nie mam kłopotów: z zatrudnianiem kierowcy z rozliczaniem kierowcy z awariami i szukaniem autobusów zastępczych z problemem opiekunów z księgowaniem...... etc....etc...... |
Marek Pleśniar | 23-01-2004 14:08:44 [#09] |
---|
fajne czyli szkolny outsourcing:-) |
fredi | 23-01-2004 14:17:52 [#10] |
---|
Czy opiekun ma uprawnienia pedagogiczne? |
beera | 23-01-2004 14:39:18 [#11] |
---|
Ala:-)) dopiero teraz zobaczyłam,że jesteś :-))) Ja mam problem z glowy, bowiem przewoźnik jest firmą- czyli PKSem, co zgodnie z UoSO zdejmuje mi problem z glowy. ( choć i tak na wszelki wypadek w klasach I-III mamy opiekuna dowozow, ale jest to już raczej dodatkowa rzecz, a nie podstawowa) I całusy Alu:-)) No i dla Henia- KONIECZNIE:-))) |
Alicja | 25-01-2004 20:57:47 [#12] |
---|
Asiu Asiu ja też pozdrawiam, a Heniu dziękuje :-))))))) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|