Forum OSKKO - wątek

TEMAT: odprawa pośmiertna po nowemu
strony: [ 1 ]
krystyna15-01-2004 23:48:44   [#01]

Po ostatnich "oszczędnościowych" zmianach w KP okazuje się, że odprawa pośmiertna nie przysługuje, "jeżeli pracodawca ubezpieczył pracownika na życie", chyba, że z tego ubezpieczenia dostanie malutko, to pracodawca wypłaca stosowną różnicę.

No i właśnie, co to znaczy, że "pracodawca ubezpieczył" ??? Ze swojej kasy ????

Wypełnialiśmy jakieś kwitki, wyrażając zgodę na to, by z naszych poborów co miesiąc ściągać ok. 20 zł, kto chciał mógł tą kwotę zwielokrotnić itd...

No i ja już nie wiem, czy nas "ubezpieczył pracodawca", czy to my sami (przecież to nasze pieniądze !) się ubezpieczyliśmy robiąc to niejako za pośrednictwem pracodawcy ????

Wiem, że temat smutny, ale bezlitosny czerniak zabrał nam w kilka tygodni wspaniałego i młodego konserwatora...

Powiedzcie, co jeszcze rodzinie się należy, co z trzynastką, niewykorzystanym urlopem, a może coś jeszcze ???

gajga16-01-2004 00:15:25   [#02]

pracodawca ubezpiecza

Pracodawca czasmi ubezpiecza z własnych funduszy (z wypracowanego zysku). Tak jest ubezpieczony mój ślubny.  Nasze składki ubezpieczeniowe chyba nie liczą się jako ubezpieczenie przez pracodawcę.
SławekL16-01-2004 08:23:21   [#03]
Napewno się nie liczą, bo to Ty jesteś płatnikiem. Czyli "pośrmiertne" przysługuje
krystyna16-01-2004 08:59:21   [#04]

Dzięki !!!

kurcze, czasami trzeba się upewnić, bo człowiek już sam sobie przestaje wierzyć.....

No to wypłacamy !!!

Jolanta Szuchta16-01-2004 16:09:00   [#05]

Ubezpieczenie rodzinne

bo chyba o tym piszesz zawarte jest miedzy Tobą a ubezpieczycielem.Ty wypełniałas deklarację i wyrażałas wolę na jaka kwotę chcesz sie ubezpieczyć.

Zakład pracy tylko pośredniczy,bo przy poborach ściąga składki.

krystyna17-01-2004 00:59:57   [#06]

i jeszcze coś...

I masz babo placek !!!

Już myślałam, że wszystkie moje wątpliwości w tej sprawie zostały wyjaśnione, a tu kolejny problem !!!

Tym razem chodzi o wysokość odprawy pośmiertnej.

Kodeks Pracy mówi o tym tak:

" § 2. Wysokość odprawy, o której mowa w § 1, jest uzależniona od okresu zatrudnienia pracownika u danego pracodawcy i wynosi:
1) jednomiesięczne wynagrodzenie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 10 lat,
2) trzymiesięczne wynagrodzenie, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 10 lat,
3) sześciomiesięczne wynagrodzenie, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 15 lat."

Zaznaczam, że staż pracy dotyczy konkretnego pracodawcy, a komentarz jaki znalazłam opisuje to tak:

"Do okresu zatrudnienia u danego pracodawcy, od którego uzależniona jest wysokość odprawy pośmiertnej, wlicza się pracownikowi okres zatrudnienia u poprzedniego pracodawcy, jeżeli zmiana pracodawcy nastąpiła na zasadach określonych w art. 231 Kp (przejście zakładu pracy lub jego części na innego pracodawcę), a także w innych przypadkach, gdy z mocy odrębnych przepisów nowy pracodawca jest następcą prawnym w stosunkach pracy nawiązanych przez pracodawcę poprzednio zatrudniającego tego pracownika."

W przypadku zmarłego konserwatra zastosowaliśmy pkt 3, czyli odprawę sześciomiesięczną.

Ale czy prawidłowo ????????

Przecież do 1999r. byliśmy SP, a od 1.09.1999r. staliśmy się gimnazjum.

A pracownicy mieli rozwiązane umowy z SP i nawiązane nowe z gimnazjum.

Niby majątek ten sam, pracownicy ci sami, a nawet dyrektor ten sam....

No to jest nowy pracodawca, czy nie ???

A odprawa ma być jednomiesięczna, czy sześciomiesięczna ??? (a jest to spora różnica......)

Pomóżcie.....

Ewa z Rz17-01-2004 07:29:08   [#07]

sześciomiesięczna,

bo było następstwo prawne, co prawda nie z KP, ale wynikające z innych przepisów... - ustawa wprowadzająca reformę oświaty
gimnazjum15-07-2008 13:03:12   [#08]

a teraz taki placek - umiera nauczyciel, wypłate za lipiec dostał z góry - i co dalej? i dalej czy liczymy składki zus i podatek od odprawy i ekwiwalentu oraz "13" zmarłego pracownika?

dyrlo15-07-2008 13:12:12   [#09]

Boże tylko nie placek :(

A że dostał wypłatę za lipiec no to dostał i tyle. Co do podatku i składek to nie wiem ale nielogiczne wydaje mi się odprowadzanie składek ZUS. Szukaj w googlach.

gimnazjum15-07-2008 13:24:03   [#10]
Krystyna napisała #6 i masz babo placek, więc tak jakoś mi wyszło.....faktycznie jakis zakalec mi wyszedł, przepraszam
nina04-12-2008 21:27:43   [#11]
Nauczyciel emeryt (wdowiec) wcześnej pracował w przedszkolu (podlegał pod Urząd Miasta) jako dyrektor.

U mnie (szkoła ponadgimnazjalna podległa OP) zatrudniony na 1/2 etatu (oddelegowany do pracy w ZNP) - zmarł .
Zatrudniony 6 lat wypłacam odprawę pośmiertną 1 miesięczną ?
2 córki dorosłe otrzymują po 50% wynagrodzenia?
Nie wliczam poprzedniego zatrudnienia tylko po emeryturze?
rzewa05-12-2008 07:43:01   [#12]
ja bym płaciła 6-cio miesięczną - wliczyłabym poprzednie zatrudnienie, bo są na to odrębne przepisy - rozp. płacowe dla n-li

płaciłaś mu 20% stażowego przecież... :-) (a jeśli nie płaciłaś, to powinnaś była płacić :-))
nina05-12-2008 08:43:34   [#13]
Dziękuje Ci rzewa tak 20% stażowego . Poczytam i tak chyba zrobię.
nina05-12-2008 09:20:52   [#14]
Nieaktualny( # 13)

KP art 93 paragraf 4 ust. 2 Odprawa pośmiertna pracownika

W razie śmierci pracownika członkowie rodziny zmarłego mają również prawo do odprawy pośmiertnej. Odprawa przysługuje małżonkowi i innym członkom rodziny, o ile spełniają warunki wymagane do uzyskania renty rodzinnej. Odprawę dzieli się w częściach równych pomiędzy wszystkich uprawnionych członków rodziny.

Teraz dopiero się dowiedziałam, że córki dorosłe nie przysługuje im renta rodzinna, tzn . że nie płace im ODPRAWY POŚMIERTNEJ.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]