Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Trzecia umowa
strony: [ 1 ]
Wioleta D15-01-2004 13:39:16   [#01]
Według nowego KP od tego roku , trzecia umowa zawierana z pracownikiem musi być zawarta na czas nieokreślony. Ktoś na forum  pisał , że jeżeli chodzi o nauczycieli , ten przepis nie obowiązuje. Jeżeli tak - to czy mogę zapytać  gdzie go szukać ? Jeżeli ten temat był już poruszany , to proszę o skierowanie pod właściwy adres.
Janusz Pawłowski15-01-2004 14:31:20   [#02]

KN
Art. 91c. 1. W zakresie spraw wynikających ze stosunku pracy, nie uregulowanych przepisami ustawy, mają zastosowanie przepisy Kodeksu pracy.

Sposób zawierania umów z pracownikami podlegającymi przepisom KN jest uregulowany w KN.
Zatem w tej sprawie nie obowiązują przepisy KP.

Wioleta D15-01-2004 15:36:05   [#03]
Dziękuję. Pytałam na zapas , bo kilka lat temu była u nas w szkole sytuacja , że dyr. zatrudnił nauczyciela na czas nieokreślony tłumacząc to właśnie trzecią umową , chociaż sytuacja z godzinami była krucha.
gosienka15-01-2004 17:21:48   [#04]

w pradawnych czasach ....

Jeżeli piszesz , że było to kilka lat temu to zrobił to zgodnie z prawem - tak mi się wydaje . Czy się mylę ? Wtedy nie obowiązywały żadne awanse i terminy staży w tym temacie. Jeżeli n-l miał kwalifikacje i były godziny to zatrudniało się na czas nieokreślony . Jeżeli nie miał kwalifikacji lub trafiał w jakieś śmieszne sytuacje to mogły być umowy terminowe i trzecia faktycznie musiała być na czas nieokreślony. Czy dobrze pamiętam?
Wioleta D15-01-2004 20:27:48   [#05]
Nie jestem niestety osobą , dobrze poinformowaną w tym temacie. To było 5/6 lat temu. Młody nauczyciel zaraz po studiach , I umowa na rok, II na rok a trzecia została już zawarta na czas nieokreślony. Dyrekcja tłumaczyła, że tego wymagają przepisy ponieważ był już wcześniej zatrudniony nauczyciel na czas nieokreślony, który studiował właśnie ten kierunek więc nie miał jeszcze kwalifikacji.. Później ten przepis zniesiono a teraz znowu zaczyna obowiązywać. Dlatego zapytałam i dzięki Bogu otrzymałam odpowiedź.
Ewa z Rz16-01-2004 06:18:01   [#06]

od 1982 roku

Nauczyciela można było zatrudnić na czas określony TYLKO w dwóch, anumeratywnie wymienionych, przypadkach w KN:
1. jeśli to wynikało z organizacji nauczania
2. oraz jeśli było to zastępstwo za nieobecnego n-la

Nie było żadnego zastrzeżenia dotyczącego kwalifikacji...

I tak nauczyciel przyjmowany do szkoły bezpośrednio po studiach powinien był mieć (i de facto miał) zatrudnienie na czas nieokreślony.

gosienka16-01-2004 16:37:13   [#07]
Oczywiście , że tak Ewo. To były tylko te dwa przypadki  .Patrzcie jaka ta pamięć krótka......Ewa , nie masz jeszcze przez przypadek skończonego fakultetu z prawa? Bo jak czytam te Twoje wszystkie posty dotyczące przepisów prawnych to nie mogę wyjść z podziwu
Ewa z Rz17-01-2004 06:48:32   [#08]

:-))

Nie mam...

I całe szczęście... ;-))

Grażyna17-01-2004 09:53:18   [#09]

Ewa

Od wrzesnia chcę zatrudnić nauczycielkę na 3 lata, bo tylko na tyle czasu mam dla niej pracę. Za rok zostanie pewnie nauczycielem mianowanym, czy jest tu jakaś przeszkoda, czy muszę jej potem zmienić umowę?

Ewa z Rz18-01-2004 05:58:15   [#10]

to zależy...

Jeśli potrafisz uzasadnić, że okres zamknięty zatrudnienia wynika z organizacji nauczania w twojej szkole, to dajesz jej umowę o pracę na czas określony.

Taka umowa nie podlega przekształceniu w zatrudnienie na podstawie mianowania właśnie z tego powodu - zatrudnienie na podstawie mianowania jest zatrudnieniem na czas nieokreślony (art 10 ust 5 KN)

Natomiast, jeśli (w przypadku zatargu) sąd stwierdzi, że zatrudnienie na czas zamknięty nie miało racji bytu (nie wynikało z organizacji nauczania), to wówczas będzie to zatrudnienie na czas nieokreślony, co w przypadku n-la mianowanego czy dyplomowanego = zatrudnieniu na podstawie mianowania.

Oczywiście zakładam, że jest to umowa w pełnym wymiarze czasu pracy.

Grażyna18-01-2004 11:44:18   [#11]
pełny wymiar w charakterze nauczyciela wspomagającego w klasie IV, a pracę ma do końca klasy VI-wynika więc z organizacji. Wszystkie pozostałe etaty mam zajęte-przynajmniej na dzień dzisiejszy. Napisać więc na umowie, że wynika to z organizacji pracy szkoły?
Ewa z Rz19-01-2004 06:25:57   [#12]

Niekoniecznie

po prostu dac umowę na czas określony wpisując podstawę prawną - KN art 10 ust. 7
Grażyna19-01-2004 12:38:15   [#13]
dzieki
Bożenak19-01-2004 13:15:20   [#14]

byłam na szkoleniu

..i tam osoba kompetentna powiedziała ( a raczej powiedział), że nie zaszkodzi przy takiej umowie dodać w nawiasie  (po czasie , na który zostaje zawarta) - ze względu na organizację pracy szkoły- . Twierdził, ze gdyby trafiło to potem do sądu, to dyrektor ma podwójne zabezpieczenie. Ja pisząc umowę na czas okreśony nie dodawałam tego zapisu , ale jeżeli coś takiego się zdarzy to teraz pewnie napiszę.

Ewa z Rz19-01-2004 13:31:55   [#15]

powinno być

ze względu na organizację nauczania.

I zapis art. 10 ust 7 KN dokładnie to znaczy...

W przypadku zastepstawa powinno być wpisane nazwisko osoby zastępowanej.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]