Forum OSKKO - wątek
Zola | 10-04-2002 21:35:41 [#01] |
---|
Czy dobrze pamietam, że pierwszy statut nadaje organ czy to wynika z ustawy o systemie oświaty czy tak było zawsze (to znaczy od początku funkcjonowania ustawy) |
Ewa z Rz | 11-04-2002 04:30:09 [#02] |
---|
Tak. Tak. |
Zola | 11-04-2002 21:51:50 [#03] |
---|
Dzieki Ewa. Robię teraz nowy statut ,co to organ ma mi go nadać,ale oni chcą dane dotyczące starego statutu : kto i kiedy nadał.I stary statut będzie wtedy uchylony uchwałą rady miasta.A ja mam statut z 1992 roku na którym stoi ,że został uchwalony przez radę pedagogiczną a pod spodem tylko adnotacja "zatwierdzono" i pieczątka KO i dopisem,że stwierdza się zgodność z prawem. No ale to nie mój pasztet. Zola |
Gaba | 11-04-2002 21:59:01 [#04] |
---|
komuś się przyspało Zola, statut pierwszy nadaje organ założycielski, więc niezależnie, że miałaś statut dawno, powinni dać, kiedyście przeszli pod gminę. |
Marek Pleśniar | 11-04-2002 22:12:56 [#05] |
---|
to może wy nie istniejecie? to jak z wykryciem u mnie że nie mam budynku:-) |
Zola | 11-04-2002 22:37:30 [#06] |
---|
Wtedy gmina była tak "zielona",że nawet nie mysleli o takich bzdurach zakładam ,że nie istniejemy i co teraz :-(( |
Zola | 11-04-2002 22:40:18 [#07] |
---|
jak już pytam to moze umiecie mi odpowiedziec na cóś takiego nauczyciel ,który zajmował sie bhp idzie na emeryturę,będę potrzebowała nowego,za pare dni jest szkolenie służb bhp - kto powinien za to zapłacic - nauczyciel czy ja może jestem bezczelna jakiś paragrafik tez by się przydał |
Ewa z Rz | 11-04-2002 22:43:23 [#08] |
---|
Ale teraz to będzie trochę inaczej! Pierwszy statut nadaje organ, ale tylko dlatego, że szkoły jeszcze nie ma! A musi być statut na początek! Wy jesteście! Macie, jeżeli nie rade szkoły to na pewno radę pedagogiczną i zgodnie z oso macie prawo uchwalania sobie zmian w statucie! Bardzo słusznie, że nie nadano Wam w 94 czy w 96 roku statutu, bo wyście byli i go mieli. i tylko powinniście dostoaowac go do nadrzednych przepisów prawnych. Jeżeli tego wówczas nie zrobiono, zróbcie teraz. I to Wy a nie rada miasta! Uchwaloną nowelizację przesyła się do organu prowadzącego, który w razie jakiś wątpliwości może konsultowac z nadzorem. Nadzór może tez sam z siebie statutem sie zainteresować. Ale nie zatwierdza go w rzadnym wypadku, bo może jedynie stwierdzić brak kolizji z prawem oświatowym. Nie powinien stawiac na statucie żadnych piecżtek ani czynić żadnych adnotacji. |
Zola | 11-04-2002 22:52:33 [#09] |
---|
ustawa weszła w 1991 ,pierszy statut placówki został uchwalony przez RP w 1992 - ktos sie nie spieszył i zatwierdzny przez KO ( to był nasz organn) w formie jak pisałam niże.Potem my jako rada robilismy różne (wczesniej) aneksy i (teraz) nowelizacje. Obecnie organ likwiduje zespół i powołuje trzyletnie lo i dlatego chce uchylić stray statu a nadac nowy. A stary wygląda ja wygląda. |
Ewa z Rz | 11-04-2002 22:56:58 [#10] |
---|
Ale to i tak nie jest powołanie nowej szkoły tylko przekształcenie... i cos na ten tematbyło na stronach menisa... Ale oczywiście, nie ma o co kopii kruszyć. niech nadadzą. A wy sobie i tak, jesli będziecie chcieli, to zmienicie. :)) |
Zola | 11-04-2002 23:01:07 [#11] |
---|
coś Ty,oni nadadzą to co my sobie napiszemy |
Ewa z Rz | 11-04-2002 23:02:16 [#12] |
---|
To fajnie! | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|