Bardzo proszę o pomoc!
Temat wraca do mnie co jakiś czas i z różnych powodów.
Aktualnie "wącham się z nim" z nowej strony....
CHodzi o klasy dla dzieci z autyzmem w normie. Albo koło normy. W każdym razie takie dzieci, które realizować ramówkę dla autystycznych (czyli jak w normalnych szkołach + alternatywne metody komunikacji).
2 lata temu, jak wchodziła reforma programowa, szukałam tu przez forum szkół realizujących "normalną" ramówkę. Wtedy znalazłam jedną taką.... W Lublinie.
Dziś mam 4 dzieci u siebie, które powinny zacząć taką edukację w 2-4 osobowej klasie, ale według podstawy kształcenia ogólnego.Czyli precedens przed nami.... Przynajmniej na moim terenie.
Szukam wszystkiego: podstaw prawnych, argumentów, liczb, kontaktu z podobnymi placówkami.
I informacji na jeszcze jeden temat.
Załóżmy, że taka klasa powstałaby przy szkole masowej.
Załóżmy, że byłoby tam dziecko z powiatu ziemskiego. Z kim rodzic powinien rozmawiać o przekazaniu subwencji?
Pytam, bo załóżmy, że rodzic już porozmawiał:))
Gmina mówi, że to nie ich sprawa, bo takie klasy mogą powstać wyłącznie przy szkole specjalnej a więc jest to zadanie powiatu........
Powiat mówi, że to nie ich zadanie, bo taka klasa powinna powstać przy szkole masowej a to zadanie gmin, chyba, że chodziłoby o gimnazjum lub liceum.
Rodzice pytają.....
A ja głupieję! |