Ewo z Rz - hasła "ale to tylko stanowisko" można używać zawsze, gdy ktoś coś mówi - "to tylko twoje stanowisko". Innymi słowy - cokolwiek MENiS by napisał możnaby skwitować "to tylko stanowisko MENiS". I często taka jest prawda. Bywają jednak takie przypadki, gdy skwitowanie takie jes nieuzasadnione - a tak się dzieje wtedy, gdy MENiS po prostu przytacza sformułowania ustwy. Mam wrażenie, że właśnie teraz dopuściłać się, Ewo, takiego nieuzasadnionego skwitowania. MENiS powołuje się na zapis: Art. 4. 1. Wynagrodzenie roczne ustala się w wysokości 8,5% sumy wynagrodzenia za pracę otrzymanego przez pracownika w ciągu roku kalendarzowego, za który przysługuje to wynagrodzenie, uwzględniając wynagrodzenie i inne świadczenia ze stosunku pracy przyjmowane do obliczenia ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy, a także wynagrodzenie za urlop wypoczynkowy oraz wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy przysługujące pracownikowi, który podjął pracę w wyniku przywrócenia do pracy. Zapis ten jest jednoznaczny - bierze się do podstawy: - wynagrodzenie za pracę, - wynagrodzenie za urlop wypoczynkowy, - za czas pozostawania ... przywrócenia do pracy. Wynagrodzenie pobierane w czasie pozostawania w stanie nieczynnym nie jest ani wynagrodzeniem za pracę (bo pracownik pracy nie świadczy), ani za urlop, ani - to ostatnie. Jak miałby ustawodawca sformułować inaczej ów zapis, aby był czytelniejszy? Ja nie bardzo mam pomysł. Praca - wynagrodzenie za pracę - chyba jasne o co chodzi. Według mnie - zapis jest oczywisty - i w sposób oczywisty został odczytany przez MENiS. Ponieważ ustawa ta jest ustawą dla wszystkich pracowników sfery budżetowej, a nie jedynie nauczycieli, więc MENiS dodatkowo wyjaśnił - rzekłbym: jak chłop krowie na rowie - że nauczyciel przebywający w sanie nieczynnym nie świadczy pracy. Jakie więc niejasności budzi ten zapis? ---------------------------- Ewo Bergtraum - nie bardzo rozumiem Twojego ostatniego oczekiwania - o podanie podstawy prawnej. W wyjaśnieniu, do którego umieściłem link, owa podstawa jest podana. Czytam tam, że chodzi o Ustawę z dnia 12 grudnia 1997 r.o dodatkowym wynagrodzeniu rocznym dla pracowników jednostek sfery budżetowej. Nie znalazłaś tej ustawy w necie, czy też studiując ją nie znalazłaś w niej czwartego artykułu? |