Forum OSKKO - wątek
| TEMAT: |
uczeń wyjeżdża za granicę |
| barkuk | 28-12-2010 13:13:49 [#01] |
|---|
| Czy wystarczy oświadczenie rodzica, iz ten zabiera dziecko ze szkoły, ponieważ cała rodzina wyjeżdża za granicę. W oświadczeniu jest napisane ,iż będzie realizowało obowiązek szkolny w innym kraju. Czy czekać , aż przyjdzie jakieś potwierdzenie przyjęcia ucznia ? Mogę się nie doczekać. Co należy zrobić w takim przypadku? |
| EwaBe | 28-12-2010 14:29:23 [#02] |
|---|
Ustawa o systemie oświaty:
art. 18 -20.
Umów się z rodzicem, że dopilnuje, aby szkoła tamtejsza wysłała do Ciebie informację, że dziecko uczęszcza do niej. Pewnie będziecie sami musieli tę inform. przetłumaczyć.
A poza tym temat wraca. I będzie się pojawiał coraz częściej. Warto odesłać rodziców na stronę MEN
|
http://www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=1
|
|
A i szkolenie dla nauczycieli się przyda: http://www.men.gov.pl/images/pdf/broszura.pdf
|
| barkuk | 28-12-2010 17:22:28 [#04] |
|---|
Rodzice napisali oświadczenie i zabrali dziecko ze szkoły. Co napisć w arkuszu ocen?
- Czy data opuszczenia szkoły - to data napisania oświadczenia?
Czy oświadczenie rodziców jest wystarczającym dokumentem, by ucznia wypisać ze szkoły?Proszę o informację,mam go skreślić z listy uczniów?Proszę o pomoc!
|
| barkuk | 28-12-2010 17:40:24 [#05] |
|---|
| Proszę o pomoc! |
| Gaba | 28-12-2010 17:50:56 [#06] |
|---|
| dla mnie nie jest to wystarczające - muszę mieć dokument przyjęcia dziecka do szkoły, jest to zasadniczo pismo. Jeżeli rodzice podają adres szkoły, to występuję o potwierdzenie takowe. Gorzej, jak nie umieją powiedzieć, bo tak może być, gdzie dziecko będzie chodzić. |
| barkuk | 28-12-2010 18:18:11 [#07] |
|---|
| No właśnie, tak jest w tym przypadku. Czy w takim razie uczeń cały czas jest,,moim uczniem"?Jeżeli tak, to należy mu wpisywać nieobecność?Czy tak? |
| Gaba | 28-12-2010 18:38:48 [#08] |
|---|
jedyny ratunek w tej sytuacji jest taki - nie damy Państwu odpisu arkusza, sami go wyślemy pod wskazany adres po otrzymaniu potwierdzenia zapisania dzieciaka. Niestety szkoły zagramaniczne zapisują dzieciaka na podstawie świadectw - czasem w połowie roku jednak chcą udokumentowania tego kawałka czasu i tu jest szansa.
my takich dzieci mamy kilkanaście - nawet nie są nigdzie zapisane, nie wiadomo gdzie są.
|
| barkuk | 28-12-2010 18:47:17 [#09] |
|---|
| Ale czy takiemu dziecku wpisujesz nieobecność? a na koniec roku jest nieklasyfikowany i nie otrzymuje promocji? Co robisz w takich przypadkach? |
| Gaba | 28-12-2010 18:59:07 [#10] |
|---|
piszę te nieobecności, bywa, że i przez 3 lata, a nawet dłużej...
|
| barkuk | 28-12-2010 19:05:28 [#11] |
|---|
| I oczywiście go nieklasyfikujesz , a w nowym roku dopisujesz do nowej klasy? |
| camelot | 28-12-2010 21:06:42 [#12] |
|---|
Polska jest w Unii Europejskiej. Dziecko które wyjeżdża z rodzicami za granicę nie podlega już chyba polskim przepisom a podlega przepisom kraju w którym mieszka. Warto zwrócić uwagę, że przepisy w różnych krajach są różne a na pewno inne niż polskie. Np. w takiej Szwecji szkoła podstawowa trwa 9 lat a nie 6 jak w Polsce. Czyli co jak skończy taka szkołę i wróci do Polski to nie idzie do gimnazjum ale od razu do szkoły ponadgimnazjalnej. I w drugą stronę taki trochę przerośnięty 15 latek idzie do 1 klasy gimnazjum? A ponadto w innych krajach wiele spraw załatwia się na nawet ustne oświadczenia rodziców i występowanie czy żądanie potwierdzenia przyjęcia takiego dziecka do zagranicznej szkoły jest dla nich czystą abstrakcją. Ktoś pisał o polskich szkołach zagranicą. Ale czy dziecko musi uczęszczać do takiej szkoły. Ja chodziłem do normalnej publicznej szkoły w Szwecji którą zresztą ukończyłem i mam takie świadectwo ukończenia szkoły podstawowej. Świat się zmienił a polskie przepisy nie. Stąd ściganie uczniów za obowiązek szkolny którzy to uczniowie mieszkają zagranicą i będą mieszkać tam długie lata a nawet do starości. Prawo powinno być proste skoro uczeń wyjeżdża na stałe lub czasowo za granicę to powinno wystarczyć oświadczenie rodziców o tym fakcie, zobowiązanie (tylko jak je wyegzekwować?) że dziecko będzie zapisane do tamtejszej szkoły i to powinno być podstawą do skreślenia ucznia z listy.
post został zmieniony: 28-12-2010 21:09:40 |
| Adaa | 28-12-2010 21:30:37 [#13] |
|---|
dziecko, które wyjeżdża z rodzicami za granicę podlega również polskim przepisom
tak samo jak i Ty, gdy wyjedziesz
barakuk masz tu male info :
Rodzice dziecka, podlegającego obowiązkowi szkolnemu, na mocy art. 18 ust. 1 ustawy, są zobowiązani do dopełnienia czynności związanych ze zgłoszeniem dziecka do szkoły, zapewnienia regularnego uczęszczania dziecka na zajęcia szkolne, zapewnienia dziecku warunków umożliwiających przygotowywanie się do zajęć oraz informowania, w terminie do dnia 30 września każdego roku, dyrektora szkoły podstawowej lub gimnazjum, w obwodzie których dziecko mieszka, o realizacji obowiązku szkolnego spełnianego w szkole za granicą, w tym na podstawie umów międzynarodowych lub porozumień o współpracy bezpośredniej zawieranych przez szkoły, jednostki samorządu terytorialnego i organy administracji rządowej lub w ramach programów edukacyjnych Unii Europejskiej, a także spełnianego w szkole przy przedstawicielstwie dyplomatycznym innego państwa w Polsce.
a tu o dzieciech migrujacych (zebrane) :
http://www.men.gov.pl/images/pdf/broszura.pdf
|
| barkuk | 29-12-2010 11:19:20 [#14] |
|---|
| czepiam się jak rzep psiego ogona. Jeżeli nie mam żadnego potwierdzenia z zagranicznej szkoły, to ucznie nie skreślam , czy tak? |
| Gaba | 29-12-2010 13:20:54 [#15] |
|---|
Nie skreślasz, chyba że ma już 18 lat, a Twoja szkoła to SP lub G... ech, pokręcone to, ale daje jakąś gwarancję, że ktoś czuwa (czyli my dyrektorzy tego dzieciaka mający na stanie, będziemy o niego dopytywać - a to pojawiają się beczki niebieskie, a to Dorotka zostanie zakopana) - dociekliwość szkoły bywa czasem odbierana niechętnie, ale ja się tam nie przejmuję, tłumaczę, że muszę. Wychowawca zły jak fiks, bo ma martwą duszę, burzy to frekwencję, jednak sprawy mają poważniejszy aspekt niż frekwencja
Ludzie są różni - mam pewną zawodową nieufność.
|
| camelot | 29-12-2010 21:00:03 [#16] |
|---|
Przeczytałem dość uważnie tę broszurę MEN-u. Dla mnie jest to paplanina przepisami dotycząca wszystkiego a tym samym niczego. Szczególnie zwróciłem uwagę na dział II.4 o obowiązku szkolnym i nauki zagranicą. Jest tam wyraźnie napisane o poinformowaniu a w innym miejscu powiadomieniu dyrektora szkoły o wyjeździe za granicę. Nigdzie nie zalazłem informacji o jakiś papierkach z zagranicznej szkoły poświadczających uczęszczanie do niej. Nie wiem skąd koniecznie chcemy mieć jakiś papier na chodzenie dziecka do zagranicznej szkoły. Przecież jasno z tej broszury wynika, że rodzice powiadamiają dyrektora szkoły o wyjeździe i to jest podstawa do skreślenia ucznia z listy. Dlaczego tak komplikujemy sobie skądinąd proste sprawy? Tak samo napisałem w moim poprzednim poście nie znając nawet tej broszury.
Gaba i nie przytaczaj tu niebieskich beczek czy jakiejś zakopanej Dorotki bo to nie taka sprawa i trochę niesmaczna. Skoro rodzice napisali oświadczenie o wyjeździe za granicę to jest pełna podstawa do wykreślenia go z listy. Zawsze jako rodzic jeżyłem się gdy ktoś że szkoły próbował wchodzić w buciorach w sprawy osobiste mojej rodziny.
|
Jacek | 29-12-2010 22:02:50 [#17] |
|---|
a ja wykreślam takiego wyjechanego.. UoSo mówi o zamieszkałych a skoro on wyjechał to nie zamieszkuje w miom obwodzie, choć meldunek ma..
w kwestii technicznej to mam ich w księdze na czerwono zapisanych (wiem, że nie do końca to jest prawnie) ale w ten sposób nie umknie mi uwadze..
----
w SIO ich nie wykazuję i tak "uzgodniłem" dzwoniąc do MEN :-) post został zmieniony: 29-12-2010 22:12:48 |
| Gaba | 30-12-2010 01:49:29 [#18] |
|---|
och, Camelocie, żeby to tylko sprawy były niesmaczne. Potęgę smaku mam na inne okazje -
Rzecznik praw dziecka sprawdzi, dlaczego Dorotki poszukiwała szkoła od 2005.
My szukamy dzieci do skutku, i nni wypisują na oświadczenie. W tych kwestiach nie mam zaufania - to się nazywa też chyba doświadczenie. |
ankate | 30-12-2010 07:17:51 [#19] |
|---|
| Ja, gdybym miała taki problem, bo na razie mnie omija on szerokim łukiem, robiłabym jak jacek z obawy, że mnie posądzą o wyłudzanie subwencji na martwe dusze... |
ankate | 30-12-2010 08:08:20 [#20] |
|---|
Zresztą jak widać na sąsiednim wątku szkoła jest od zapewniania potencjalnym klientom najwyższej jakości usługi edukacyjnej :-) (spodobało mi się) ... a nie od ścigania, kontroli, egzekucji, pomocy społecznej, od tego są inne organy, a przynajmniej powinny być...
Klient ma prawo wyjechać gdzie chce i kiedy chce (oswiadczenie powinno wystarczyć) ....
Niedługo nie będzie miał nawet obowiązku meldunku ...
|
| Gaba | 30-12-2010 08:37:52 [#21] |
|---|
| Bardzo mi, Aniu, odpowiada taka koncepcja szkoły. Jednak życie mówi co innego, a prawo nakazuje kontrolować. Jestem za zniesieniem obowiązku meldunkowego -niestety kilka innych urzędów nie, w tym o ile się nie mylę MEN. |
| camelot | 01-01-2011 21:36:12 [#22] |
|---|
Jacek napisał skoro UoSO mówi o uczniach zamieszkałych a nie zameldowanych w obwodzie szkoły to zwrócił uwagę na bardzo ważny a tym samym ciekawy problem. Szkoła np. z gminy dostaje listę uczniów zameldowanych. Wśród tych uczniów zameldowanych mogą być uczniowie którzy są zameldowani a nie zamieszkują w obwodzie szkoły. I to jeszcze szkoła może sprawdzić gdyż w miejscu zameldowania mieszka ktoś z rodziny kto może ale nie musi wskazać gdzie dziecko mieszka. Teoretycznie szkoła powinna powiadomić szkołę w miejscu zamieszkania o takim uczniu. Gorzej jest w drugą stronę. Skąd szkoła ma wiedzieć o uczniu zamieszkałym w obwodzie szkoły. Niby szkoła w której jest uczeń zameldowany a mieszka w"naszym" obwodzie powinna też powiadomić. Ale często się zdarza, że uczniowie przenoszą się do babci, dziadka, wujka czy cioci parę razy i jest tu szukanie wiatru w polu. I znowu pytanie gdzie był błąd. Ano najprawdopodobniej znowu nasze kochane ministestwo wydając rozporządzenia nie rozróżniło pojecia miejsca zameldowania i miejsca zamieszkania. Dla nich było to to samo.
| UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|