Forum OSKKO - wątek

TEMAT: regulamin dofinansowania doskonalenia nauczycieli
strony: [ 1 ]
Uśka09-12-2003 21:28:13   [#01]
 Mam prośbę. Jeżeli ktoś z Was ma taki regulamin a chciałby się nim podzielić będę wdzięczna ( regulamin dofinansowania dokształcenia jest ogólny dla gminy)
Jolanta Szuchta09-12-2003 21:50:28   [#02]

zazdroszcze Ci

bo skoro kazano Ci stworzyc regulamin dofinansowania to gmina dała też srodki.

My mamy je na papierze.

Nie mam takiego regulaminu,ale myslę ze piszac go ,w pierwszej kolejności uwzględniałabym dofinansowanie dla tych nauczycieli,ktorych niejako wysłałam np.na studia podyplomowe zgodnie z potrzebami szkoły.

Następnie dofinansowanie poszłoby na kursy doskonalące w dziedzinach, w ktorych szkoła ma pewne niedociągnięcia,a o ktorych wiadomo z wewnetrznego mierzenia jakości.Nie szkolę wtedy całej Rady tylko kilka najbardziej kompetentnych osob,a potem one w ramach WDNu szkolę Radę

Potem pewna kwote przeznaczyłabym na WDN.

Myślę ze kazda z tych form powinna miec procentowo okresloną kwotę dofinansowania.

Pamiętac tez trzeba o delegacjach.

Nie wiem czy mozna to zastosować,ale np.w przypadku dużego dofinansowania /do czesnego na studia,a to jest duza kwota/nie zobligować nauczyciela do przepracowania w szkole jakiegos okreslonego czasu.

Tak to sobie wyobrażam ale może ktos ma "gotowca"

Czyli w regulaminie:komu?na co? i ile?

Ale się namądrzyłam co nie?

HenrykB10-12-2003 16:50:16   [#03]

Nie rozumiem - czy potrzebujesz regulaminu dla gminy czy dla szkoły?

HenrykB10-12-2003 16:50:57   [#04]

Bo jeśli masz gminnyc, to ja jestem zainteresowany.

Bardzo!

Szkolnego niestety jeszcze nie mam.

aga110-12-2003 17:45:14   [#05]
W naszej gminie regulamin jest w trakcie tworzenia w oparciu o wskazówki dyrektorów. chetnie zapoznałabym się ze szkolnymi
Uśka10-12-2003 17:50:42   [#06]

Jolu. u nas funkcjonuje w gminie regulamin dla wszystkich nauczycieli studiujących ( w tym studia podyplomowe) jest on wspólny dla wszystkich szkól - o dofinansowaniu decyduje ktoś wyzej :), oczywiście ja albo akceptuje bądż nie. Natomiast część środków jest w szkole i właśnie uważam, że taki regulamin dotyczący podziału tychże  środków powinnam mieć Właśnie na szkolenia rad pedagogicznych, WDN czy dofinansowanie kursów i warsztatów ( zgodnie z planem wlasny rozwoju zawodowego n-la i planem rozwoju szkoły) Właśnie komu? na co ? ile? :))

A środki Jolu mamy, może nie są w 100% zadawalające ale są:-).

Henryku niestety nie mam go ( gminnego) w formie elektronicznej. Wiem, że ma być nowy jak będę miała chwilkę to mogę Ci przesłać

Askaa10-12-2003 22:31:19   [#07]
Uśka i Henryku przesyłam wam na priva nasz gminny, może wam sie przyda.
Uśka10-12-2003 23:51:45   [#08]
Już dziękuję  :)
HenrykB11-12-2003 06:46:26   [#09]

A ja terez dziękuję, dotarł szczęśliwie.

:-)))

Marecki11-12-2003 11:20:14   [#10]

Uśka już wysyłam

może się przyda

pozdrawiam
Krystyna Za11-12-2003 11:34:04   [#11]

i ja poproszę..

Bardzo proszę o wzór takiego regulaminu

serdecznie dziękuję:-)

Marecki11-12-2003 12:11:34   [#12]

Uśka - problem

informacja zwrotna od administratora poczty, że nie dotarło. Posyłam jeszcze raz.

Krystyna Za
dla Ciebie też

Pozdrawiam
marekci11-12-2003 14:50:27   [#13]

Uśka bardzo proszę mi też

serdeczne dzięki!

Aha i zdrówka zyczę ! Hej!

jerzyk12-12-2003 07:53:35   [#14]
No to i ja   ustawiam sie w kolejce i poproszę:-)
Gaba12-12-2003 08:57:52   [#15]
a czy może gmina stworzyc taki regulamin, że gmina tylko i reprezentanci zz dzielą na szkołe kwotkę, potem dysponentem robią jedno ZEO i właściwie pieniądze dla danej szkoły obsługuje ZEO, bez zgody dyretora danej szkoły... wrrr, nawet rachunki musze pisac na to ZEO...
Uśka14-12-2003 22:05:09   [#16]

Dzięki Marek

Ale to ja dziękuję Markowi  za regulamin:-)
Piotrek16-12-2003 10:46:43   [#17]

U nas jest jeden, ale za to ... słuszny ;))  Czyli gminny dla wszystkich szkół - srodki zostały w całości rozdysponowane pomiędzy szkoły.

Mogę go przesłać :)

beegees16-12-2003 14:50:46   [#18]

Regulamin dofinansowania nauczycieli

Chętnie skorzystałabym z regulaminu gminnego dla wszystkich szkół,u nas mają tworzyć
Piotrek17-12-2003 13:06:41   [#19]

kto chce - niech ma :))

Zarządzenie nr 94/03

BURMISTRZA GMINY MILICZ

z dnia 20 lutego 2003 r. (ze zmianami dn. 11.03.2003 i 21.11.2003 r.)

w sprawie podziału środków na wspieranie doskonalenia zawodowego nauczycieli oraz kryteriów i trybu przyznawania środków. 

Na podstawie art. 70 a ust. 1 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz. U. z 1997 r. Nr 56 poz. 357, z 1998 r. Nr 106 poz.668 i Nr 162 poz.1118, z 2000 r. Nr 12 poz. 136,

Nr  19  poz.  239,  Nr  22   poz.  291  i  Nr 122  poz. 1323, z 2001 r.  Nr 111 poz. 1194, nr 128

poz.1404 i Nr 144 poz.1615 oraz z 2002 r. Nr 4 poz.32) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Edukacji  Narodowej  i  Sportu z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie sposobu  podziału środków na  wspieranie  doskonalenia  zawodowego nauczycieli pomiędzy budżety poszczególny wo –

jewodów, form doskonalenia zawodowego dofinansowywanych ze środków wyodrębnionych          w budżetach organów prowadzących szkoły, wojewodów, ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania oraz szczegółowych kryteriów i trybu przyznawania tych środków   (Dz. U. Nr 46, poz. 430) zarządza się, co następuje:

§ 1. 

1.      Środki na wspieranie doskonalenia zawodowego nauczycieli przeznacza się na dofinansowanie:

1) dopłat  do  czesnego  dla  nauczycieli   studiujących   na   kierunkach   zgodnych   z   priorytetami   określonymi   w   polityce   edukacyjnej,   oraz         z   założeniami   planu   rozwoju   szkoły,   w  wysokości   do   40%   kosztów   jednego semestru, maksymalnie 500 zł z zastrzeżeniem ust. 2,

2) dopłat do kursów kwalifikacyjnych na kierunkach zgodnych z priorytetami określonymi w polityce edukacyjnej, oraz z założeniami planu rozwoju szkoły, w wysokości do 40% kosztów jednego semestru, maksymalnie 400 zł                 z zastrzeżeniem ust. 2,

3) dopłat do kursów doskonalących dla nauczycieli w wysokości do 75% kosztów kursu, w kwocie nie wyższej niż 150 zł z zastrzeżeniem ust. 2.

2.      W sytuacjach szczególnie uzasadnionych istnieje możliwość pełnego dofinansowania form wymienionych w ust. 1 za zgodą Burmistrza Gminy Milicz. 

3.      Ustala się limit dla szkół i placówek na szkolenia, seminaria, konferencje, szkolenia rad pedagogicznych oraz koszty przejazdów i zakwaterowania dla nauczycieli studiujących, w wysokości 50 zł na jednego nauczyciela. 

4.      W szczególnie uzasadnionych sytuacjach istnieje możliwość podwyższenia limitu,         o którym mowa w ust. 3 za zgodą Burmistrza Gminy Milicz. 

§ 2. 

Przy przyznawaniu dofinansowania brane będą jedynie czynniki merytoryczne. 

§ 3. 

Odmowa przyznania dofinansowania w danym semestrze, nie pozbawia prawa do składania wniosku w semestrze następnym.  

§ 4. 

1.      Wnioski rozpatrywane będą dwa razy w roku. Wnioski nauczycieli przyjmowane są przez dyrektora szkoły na I semestr każdego roku do 15 września, na II semestr do 15 marca. W tych samych terminach przyjmuje wnioski dotyczące dyrektorów szkół Burmistrz Gminy Milicz.  

2.      Wniosek o dofinansowanie doskonalenia zawodowego należy składać na druku, wg wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do niniejszego zarządzenia. Do wniosku winno być dołączone zaświadczenie z uczelni o aktualnie kontynuowanych studiach. 

3.      Wnioski nauczycieli dyrektor szkoły rozpatruje w terminie 30 dni od terminu składania wniosków, biorąc pod uwagę informacje o warunkach zatrudnienia   i zgodności wybranych form doskonalenia z potrzebami szkoły.

4.      Wnioski dotyczące dyrektorów szkół rozpatruje Burmistrz Gminy Milicz w terminie 30 dni od złożenia wniosku.          

§ 5. 

1.      W przypadku studiów, z wyłączeniem studiów podyplomowych dających kwalifikacje do nauczania dodatkowego przedmiotu dopłaty mogą być przyznawane dopiero po zaliczeniu 1 roku, potwierdzonym odpowiednim zaświadczeniem z uczelni. 

2.      Nauczyciel, któremu udzielono dofinansowania do form doskonalenia wymienionych w § 1 ust. 1 pkt. 1 i 2 zobowiązany jest do zwrotu kwoty udzielonego dofinansowania w przypadku, jeżeli nie przepracuje w szkole, która udzieliła dofinansowania minimum 5 lat, z wyjątkiem sytuacji niezależnych od woli nauczyciela.

3.      W przypadku nieukończenia form doskonalenia, o której mowa w § 1 ust. 1 pkt. 1 i 2 podlegającej dofinansowaniu kwota dofinansowania podlega zwrotowi w całości. 

4.      W sytuacjach szczególnie uzasadnionych można zwolnić nauczyciela z konieczności dokonania zwrotu dofinansowania, o którym mowa w ust. 1 i 2 za zgodą Burmistrza Gminy Milicz.  

5.      Prawo do dofinansowania ulega zawieszeniu na okres powtarzania roku.

§ 6.

1.      Środki na dofinansowanie doskonalenia zawodowego nauczycieli zawarte są    w planach finansowych szkół jako wyodrębniona pozycja planu finansowego.

2.      W przypadku niewykorzystania środków, o których mowa w ust. 1, środki te mogą zostać przeniesione do planu finansowania innej szkoły.

§ 7. 

Wykonanie zarządzenia powierza się dyrektorom szkół  prowadzonych przez Gminę Milicz. 

§ 8. 

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podjęcia.

.

janzg17-12-2003 15:30:57   [#20]

przecież dyrektor m. in. na podstawie planu wieloletniego do 30 listopada ma złożyć do organu "zapotrzebowanie" w postaci planu doskonalenia na rok następny, czy to nie wystarczy?

czy na wszystko musi być regulamin?

Jeśli tak, to proponuję storzyć Regulamin pisania regulaminów

Bysjan18-12-2003 22:46:45   [#21]

Regulamin

Też mam taki regulamin.Jeśli jest ktoś zainteresowany to mogę przesłać na priva.
Uśka19-12-2003 00:21:07   [#22]

Bysjan

Poproszę :)
karina22-02-2004 17:27:57   [#23]
I znów jak co roku od 2002 ;) zbliża sie czas podzialu środków w na doskonalenie zawodowe nauczycieli może wymieńmy sie dotychczas stworzonymi regulaminami????
GrażynaZ22-02-2004 18:59:32   [#24]

Bysjan,

jeśli możesz, to prześlij także do mnie  :)
violka22-02-2004 21:49:11   [#25]

swój regulamin

wrzuciłam do wymiany
karina23-02-2004 09:57:29   [#26]

Poczekajcie po kolei, bo czegoś tu nie rozumiem.

Dyretorzy opracowuja plan doskonalenia zawodowego nuaczycieli biorac pod uwagę min wnioski. Czy wydaje mi sie ze to w szkole powinien zostac opracowany regulamin. Czy dobrze rozumiem?

Gmina natomiast opracowuje corocznie plan dofianansowania doskonalenia. Są to juz konkretne kwoty, ze wskazanie priorytetów a nie tworzenie regulaminu. Czy dobrze mysle????????????

Juz sie w tym pogubilam jak tak patrze to kazdy to inaczej interpetuje, a juz wielkie bylo moje zdziwinie gdy w jednej ze stron powiatów doczytałam sie ze wnioski o dofinansowanie nauczyciele moga skladac bezposrednio do starostwa. Przecież to juz mi sie w glowie nie miesci. skąd oni wzieli taką procedure.

U mnie jest tak ze to zgdodnie z rozporzadzeniem dyrektorzy składają plany do urzedu a my przyznajemy za jednym razem. Nawet nie dzielimy tego na dwie raty tak jak to robi Piotrek z Milcza.

Jeszcze jedna sprawa

Komu przysługuje dofianasowanie: nauczycielowie zatrudnionemu na pełym etacie czy juz od 1/2. Pytma bo widze ze róznie jest to interpretowane.

ReniaB23-02-2004 11:36:26   [#27]
u nas na poziomie organu prowadzącego dzieli się środki na trzy grupy: -dof. do studiów  - dof. do szkolenia RP  - dof. do kursów i szkoleń i tak podzielone środki dostaję. Szkolenie rady robię zgodnie z planem, a na dofinansowania do studiów i do szkoleń opracowaliśmy kilkupunktowe zasady z informacją do kiedy i jaki wniosek należy złożyć. A dzielę te, niewielkie, pieniądze proporcjonalnie tj ceny wszystkich kursów to 100% i dofinnsowanie to 100% i jeżeli cena kursu stanowi 23% ceny wszystkich kursów to przysługuje 23% z sumy dofinansowania po zaokrągleniu do złotówek.
nn23-02-2004 12:13:06   [#28]
Witam. U mnie funkcjonuje jedynie gminny Plan dofinasowania dokształcania nauczycieli wraz z Zarządzenie Burmistrza w tej sprawie, sporządzony na podstawie wniosków dyrektorów szkół i przedszkoli. W planie tym wyszczególniono pozycje oraz wysokość dopłat i wydatków zgodnie z rozporządzeniem MENiS. Jeśliby ktoś go potrzebował mogę wysłać na priva. Pozdrawiam . Roman.
karina23-02-2004 12:29:07   [#29]

Romanie jeśli możesz poproszę o taki plan.

Dziękuje

karina23-02-2004 12:31:16   [#30]
to jeszcze raz ja tym razem z e-mail
Uśka23-02-2004 17:18:19   [#31]

reniab

A jeżeli nie możesz jeszcze określić ile to będzie 100% , bo oferty doskonalenia spływają w trakcie roku?

Czy masz określoną wosokość % dofinansowania np. do kursów, warsztatów?

ReniaB23-02-2004 18:50:37   [#32]

uśka

wnioski za szkolenia składa się do końca listopada czy do 15 listopada wraz z zaświadczeniem o ukończeniu, a w wypadku kursów powyżej chyba 50 godzin z poświadczeniem opłaty. Ponieważ podział pieniędzy zajmuje godzinę na początku grudnia wyliczam i po 15 dniach wypłacam. Te 15 dni to na ewentualne reklamacje, ale zasady są proste i klarowne i takowych nie było (odpukać).
karina26-02-2004 17:42:40   [#33]

Mam pytanie czy u was w Gminach podzielone zostały juz środki na dofinansowanie?

Czy tak jak u mnie czekaja na sprawozdania?

I jeszcze jedno jakie specjalności badz tez kierunki kształcenia wybraliscie za priorytetowe w tym roku????

PawełR11-10-2004 15:36:01   [#34]

czy...

Mam pytanie:

czy ten zapis już obowiązuje?

po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:

"2a. Podziału środków, o których mowa w ust. 1, dokonuje się po zasięgnięciu opinii związków zawodowych zrzeszających nauczycieli.";

chyba dopiero jak teraz bede tworzył plany do 30 listopada na przyszły rok kalendarzowy?

prawda?

a jak mam teraz pieniądze wypłacić, to jeszcze według dawnego planu?

Ps. Jesli ktoś ma regulamin podziału taki z małej szkoły, to podeślijcie na meila, bo ten, który mam sam układałem i chciałbym skonftontowac. Z góry dzieki, a chętnie wymienię się swoim.

fredi11-10-2004 17:55:10   [#35]
z czego ten zapis ?
Jolanta Szuchta11-10-2004 18:37:44   [#36]

Pawle jak zwykle mam w pracy

ale podeslę jutro tylko podaj swoj adres mailowy.

A swoją drogą jak Wy to robicie ze macie wszystko w domu i w szkole?

Ja do domu niczego nie moge wrzucic bo na 4 osoby mamy 1 komputer.

PawełR11-10-2004 21:45:58   [#37]
To jest zapis z karty
Jolanta Szuchta12-10-2004 11:15:00   [#38]

Ja tez mam

na bazie tego co kiedys znalazłam chyba w wymianie plików dostosowałam do swojej szkoły.Moze nikt nie będzie mial mi za złe ze "przerobiłam i umieściłam".Jesli tak nie wolno to mi powiedzcie.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]