Forum OSKKO - wątek
Sylwek | 27-04-2010 08:58:42 [#01] |
---|
Czy przydzielenie godzin /4/ np. matematykowi, który we wrześniu/październiku będzie na 3 semestrze studiów podyplomowych z tego kierunku wymaga zgody kuratora?
Czy coś w tej kwestii się zmieniło? |
Bazia | 27-04-2010 09:58:13 [#02] |
---|
Nic się nie zmieniło, tylko za zgodą kuratora.
To nie jest matematyk z kwalifikacjami! |
juasia | 27-04-2010 14:08:01 [#03] |
---|
Czy nauczycielowi, który ukończył studia wyższe na wydziale rolnictwa, posiada kurs pedagogiczny moge uznać kwalifikacje do przyrody? Prosze o pomoc, bo w tych zagadnieniach mam małą wiedzę i doświadczenie. |
rzewa | 27-04-2010 17:41:19 [#04] |
---|
można przydzielić przyrodę, jeśli zakres określony w standardzie kształcenia dla tego kierunku studiów w
grupie treści podstawowych i kierunkowych obejmuje treści zawarte w podstawie programowej przyrody w sp - patrz § 2. ust. 1. pkt 2 rozporządzenia w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli... |
MorskaKrystyna | 27-04-2010 19:16:40 [#05] |
---|
czy zajęcia techniczne według nowej podstawy programowej może realizować fizyk, jeżeli sam napisze program tych zajęć oczywiście uwzględniając podstawę programową? |
Bazia | 27-04-2010 19:59:16 [#06] |
---|
Krysiu, skąd taki pomysł? |
anhass | 27-04-2010 22:59:14 [#07] |
---|
Juasiu, mam w obecnym roku szkolnym problem, ponieważ zatrudniłam na stanowisku n-la przyrody panią po georafii, która w trakcie studiów realizowała blok pedagogiczny do nauczania przyrody. Cały kłopot jest w tym, ze dokument, który jej uczelnia wystawiła zatytułowany jest "Zaświadczenie o ukończeniu kursu pedagogicznego" i kuratorium uznało, ze nie ma w tytule mowy o przygotowaniu merytorycznym (pomimo, ze w tabelce zajęć jest wyszczególniony blok z biologii, chemii i fizyki), a więc nie ma kwalifikacji - nie zezwolili jej na otwarcie stażu (pracuje w dwóch szkołach i w żadnej nie ma pół etatu - stąd prośba do KO). Oczywiście, w swojej opinii podkreślili, że wszystko zależy od dyrektora i moze np. porównać standardy z treściami w jej suplemencie, ale w moim przypadku zapis w suplemencie jest tak enigmatyczny, iż trudno stwierdzić tę zgodność. Reasumując, musisz dobrze się zastanowić zanim podejmiesz decyzję, aby nie być posądzoną ze zatrudniasz n-la bez kwalifikacji. |
juasia | 28-04-2010 13:09:52 [#08] |
---|
Dzięki Anhass.
Czy moż ktoś z forumowiczów przechodził ścieżkę uznawania kwalifikacji i może podzielić się swoją wiedzą?
Co konktretnie takie zaświadczenie z uczelni powinno zawierać? |
MorskaKrystyna | 28-04-2010 14:46:56 [#09] |
---|
Baziu, pomysł stąd, że fizyczka ma za mało godzin, a nauczycielka techniki woli uczyć innego przedmiotu.
Takie rozwiązanie byłoby korzystne dla obu nauczycielek, a mniemam iż dla uczniów też, jeżeli program będzie ciekawy.
|
Bazia | 28-04-2010 19:34:23 [#10] |
---|
Krysiu, trzymaj się rozporządzenia o kwalifikacjach. |
juasia | 28-04-2010 19:45:02 [#11] |
---|
Jeszcze raz ponawiam pytanie jakie działania powinien podjąć działania dyrektor aby uznać kwalifikacje N-l do nauczania przyrody. N-l przedstawiła dyplom ukończenia studiów w zakresie rolnictwa oraz świdectwo ukończenia kursu pedagogicznego. Nie posiada suplementu. Czy to ona powinna wystąpić do uczelni o stosowne zaświadczenie czy dyrektor? I co powinno zawierać takie zaświadczenie? Proszę pomóżcie. |
BożenaB | 28-04-2010 22:11:18 [#12] |
---|
Baziu, zajęcia techniczne są zajęciami dodatkowymi. Można realizować różne zajęcia. Może być np. hafciarstwo, plecionkarstwo, garncarstwo. Sprawdziłam program studiów edukacja techniczna; w programie nie ma plecionkarstwa, hafciarstwa, garncarstwa. Zatem nikt po studiach edukacji technicznej nie ma kwalifikacji do takich zajęć. Jeżeli w szkole będzie n-l znający się na plecionkarstwie (np w ramach swojego hobby), to on powinien prowadzić zajęcia a nie n-l z kwalifikacjami formalnymi (czy są studia z plecionkarstwa?).
Krysiu, cytat z podst. dot zaj techn: "Szkoła opracowuje i przedstawia uczniom ofertę zajęć technicznych. Rodzaj zajęć oraz realizowany program powinny być dostosowane do zainteresowań uczniów. Zajęcia mogą być realizowane w trybie regularnych, cotygodniowych spotkań lub w trybie projektu wskazanego przez nauczyciela lub zaproponowanego przez uczniów, także w korelacji z pracą nad projektami z innych zajęć edukacyjnych. Przygotowując konkretną ofertę zajęć technicznych, nauczyciel, uwzględniając wymagania ogólne, precyzuje wymagania szczegółowe wynikające z wybranego zakresu i formy zajęć. Istnieje możliwość realizowania różnych zajęć technicznych, np. elektronicznych, krawieckich, nauki jazdy na motorowerze lub związanych z rękodziełem regionalnym (np. hafciarstwo, plecionkarstwo). Można je także skojarzyć z programem preorientacji zawodowej."
Nie ułożysz programu z gotowania, majsterkowania, plecionkarstwa itp bo w 30-osobowej klasie nie mozna zapewnić warunków bezpiecznego prowadzenia takich zajęć. "Klasyczny" n-l techniki prowadził zajęcia z 15-18 uczniami. Nie dziwię się nauczycielce techniki, że nie chce prowadzić zajęc z techniki. W klasie 30-os można hafciarstwo robić w miarę bezpiecznie.
Ma sens korelacja fizyki z zajęciami technicznymi. To się kiedyś nazywało "politechniczne nauczanie fizyki" i w szkole podstawowej na fizyce uczyłam się o maszynach, silnikach cieplnych i elektrycznych, były elementy materiałoznawstwa; były lekcje z elektrotechniki i elektroniki, montaż modeli działających itp. Tak też uczyłam na początku mojej pracy. I miałam do tego kwalifikacje. Potem przeniesiono te zagadnienia do techniki i teraz mi się mówi, że nie mam kwalifikacji. A gdyby wrócono do tamtego modelu nauczania fizyki, to pewnie miałabym znowu kwalifikacje ;-) |
MorskaKrystyna | 28-04-2010 22:36:58 [#13] |
---|
Bożenko, dziękuję za ciekawe informacje szczególnie dotyczące programu studiów edukacja techniczna. Właśnie tak sobie pomyślałam, że zmieniając podstawę programową nie skorelowano tego z informacjami kto ma kwalifikacje do prowadzenia takich zajęć.
Podobna sytuacja była z przyrodą. Ponieważ jestem biologiem, to byłam oburzona informacjami, że nagle moje 5-cioletnie studia nie dają mi uprawnień do pracy w SP. Zadzwoniłam wówczas do pani minister Dzierzgowskiej i otrzymałam informację, że w okresie przejściowym uprawnienia do nauczania przyrody w SP mają wszyscy nauczyciele biologii, geografii fizyki i chemii i że kursy będą dla tych nauczycieli kosztowały przysłowiową złotówkę. Życie to trochę zweryfikowało.
|
BożenaB | 29-04-2010 00:25:58 [#14] |
---|
Proponuję analogię - zamieńmy przyrodę na technikę:
"Poradnik UNESCO do nauczania przedmiotów przyrodniczych" - rady dla nauczycieli podejmujących się nauczania przyrody:
1. Przystepujcie do nauczania przyrody z pewnoscią siebie, bez trwogi.
2. Nie liczcie na to, że będziecie w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania dzieci.
3. Z chwilą kiedy zdecydowaliscie się podjąć nauczania przyrody, przeczytajcie kilka elementarnych podręczników odpowiadających poziomowi waszych uczniów. Następnie postarajcie się o kilka dobrych książek do fizyki, chemii i biologii (dla szkól licealnych) i przeczytajcie je.
4. Wykonajcie kilka doświadczeń opisanych w podręcznikach, aby wdrożyć się do posługiwania pomocami naukowymi.
5. Trzymajcie się wskazówek zawartych w podręcznikach co do wycieczek, dokonywania obserwacji, wykonywania doświadczeń i sporządzania zbiorów.
6. Pozwalajcie uczniom wykonywać doswiadczenia.
7. Rozpocznijcie nauczanie od zagadnienia, które jest wam najbardziej bliskie.
8. Korzystajcie szeroko z książek dla nauczyciela.
9. Rozmawiajcie z innymi nauczycielami na temat stosowanych przez nich udanych środków pedagogicznych.
A skąd materiały i przybory do zajęć? Lista źódeł: dom, sklep z wyrobami żelaznymi, warsztat naprawy samochodów, warsztat naprawy radioaparatów, sklep z artykułami spozywczymi, drogeria, przedsiębiorstwo budowalne, warsztat mechaniczny, apteka, optyk, hydraulik i blacharz, elektryk, sklep z zabawkami, warsztat naprawy rowerów, sklep z artykułami włókienniczymi, szkoła, rózne (ze "smietnika").
Poradnik wydano w Polsce w 1960r.
Porozmawiałam z n-l fizyki kończącą st podypl z techniki (uczy fizyki z tech w bloku / uzupełn kwalifikacji)- co zyskała z tych studiów? Tyle, co się sama nauczyła. W istocie zastosowała 9 powyższych rad, a studia tylko dla "papierka". |
juasia | 29-04-2010 10:25:39 [#15] |
---|
Błagam, czy ktoś jest w stanie pomóc mi w odpowiedzi na pytania zawarte w # 11. ? |
juasia | 29-04-2010 10:25:46 [#16] |
---|
Błagam, czy ktoś jest w stanie pomóc mi w odpowiedzi na pytania zawarte w # 11. ? |
bosia | 29-04-2010 10:49:35 [#17] |
---|
nie wiem jakie sa kwalifikacje do przyrody, bo nie ma u nas
ale dyrektor przydziela nuczycielowi przedmiot zgodnie z kwalifikacjami na podstawie dokumentów, które nauczyciel dostarczył starając się o pracę i tyle
jesli ma jeszcze jakies dodatkowe kwalifikacje, a nie dostaczył na to potwierdzenia, to jest to sprawa nauczyciela |
BożenaB | 29-04-2010 12:23:13 [#18] |
---|
Juasiu, rzewa wyjaśniła. Nie ma suplementu, to jest indeks. Suplement jest od kilku lat; wcześniejsi absolwenci mają wykaz zajęć w indeksie. |
juasia | 29-04-2010 15:11:44 [#19] |
---|
Dzieki bardzo
|
alis | 29-04-2010 22:38:30 [#20] |
---|
Zastanawiam się nad taką kwestią, jeśli w chwili obecnej n-l jest w trakcie zdobywania kwalifikacji do muzyki i plastyki, czy te godz plastyki i muzyki mogę mu przydzielić już teraz w etacie, czy tez muszę je wrzucić na wakat a dopiero w sierpniu w aneksie przydzielić. Tak prawdę mówiąc już zrobiony arkusz, ale jakoś tak wątpliwości mnie naszły:( Liczę na pomoc |
Caro | 29-04-2010 22:49:00 [#21] |
---|
moim zdaniem vacat
|
Natka | 29-04-2010 23:47:03 [#22] |
---|
Mam podobną sytuację - wpisałam vacat, bo na dzień dzisiejszy nie mają kwalifikacji. |
alis | 30-04-2010 10:59:25 [#23] |
---|
Dziękuję, tak myślalam
|
leszek46 | 30-04-2010 11:28:03 [#24] |
---|
W sprawie kwalifikacji jeszcze jeden temat. Czy nauczyciel mający ukończone studia z wychowania przedszkolnego ma kwalifikacje do prowadzenia obecnie zajęć w klasach I - III szkoły podstawowej ?
|
Leszek | 30-04-2010 13:37:54 [#25] |
---|
jak ma tylko WP to nie ma do klas I-III SP
pozdrawiam
|
regina21 | 30-04-2010 13:53:47 [#26] |
---|
A jeżeli ma licencjat z pedagogiki przedszkolnej a mgr pedagogika to czy może uczyć w I-III
|
Botka | 30-04-2010 20:21:17 [#27] |
---|
Proszę mi podpowiedzieć jaka jest możliwość uznania kwalifikacji do nauczania fizyki nauczycielowi matematyki, który 10 lat temu uczył fizyki i matematyki. Obecnie brakuje mu właśnie 4 godzin do pełnego etatu, a mam 4 godziny fizyki, którymi mogłabym uzupełnić ten etat. Do kogo skierować pismo i czy w ogóle jest możliwość uznania kwalifikacji z tej fizyki? Jakie dokumenty powinien mieć nauczyciel? Bardzo proszę o pomoc. |
dyrlo | 30-04-2010 20:45:31 [#28] |
---|
Nauczyciel matematyki, aby mógł uczyc fizyki musi ukończyć studia podyplomowe w zakresie fizyki (na ogół 3 semestralne).
I nie ma tu nic do rzeczy, że 10 lat temu uczył tego przedmiotu. |
rzewa | 01-05-2010 18:54:48 [#29] |
---|
natomiast bez problemu da się na podstawie suplementu czy zaświadczenia z uczelni uznać, że nauczyciel fizyki (mgr fizyki) ma kwalifikacje do nauczania matematyki, nawet jeśli nie uczył tej matematyki nigdy :-) |
dyrlo | 01-05-2010 18:56:09 [#30] |
---|
rzewa - ale suplementy to dopiero od 7? chyba lat :-))) |
rzewa | 01-05-2010 18:59:33 [#31] |
---|
zaręczam Ci, że sam program studiów w zupełności wystarczy... :-) |
dyrlo | 01-05-2010 19:09:53 [#32] |
---|
Wiem, powiem więcej. "Każdy fizyk jest dobrym matematykiem, ale nie każdy matematyk jest dobrym fizykiem"
Z własnego, prywatnego podwórka to wiem. Ja matematyk a moja bratanica fizyk (wcześniej moja uczennica i absolwentka mojego LO - dobra jest) :-))) |
Leszek | 01-05-2010 19:13:32 [#33] |
---|
suplement wprowadzono w 2005 r.,
Botka, jeśli nauczyciel sprawdzał się w fizyce 10 lat temu to proponuję skorzystać z rady rzewy - zaświadczenia z uczelni - jeśli znajdziesz w zaświadczeniu potwierdzenie
pozdrawiam
|
dyrlo | 01-05-2010 19:14:33 [#34] |
---|
Dziękuję, muszę sobie ten 2005 wbić do głowy raz na zawsze ;-) |
juasia | 01-05-2010 21:29:53 [#35] |
---|
Ale co w takim zaświadczeniu z uczelni powinno być?
JAk powinna wyglądać decyzja dyrektora uznająca kwalifikacje nauczyciela?
Czy ktoś z Forumowiczów uznawał kwalifikacje do przyrody po kierunku: rolnictwo? |
rzewa | 02-05-2010 06:39:40 [#36] |
---|
w zaświadczeniu powinien być w miarę szczegółowy program studiów
jeśli dyrektor zdecyduje, że n-l spełnia wymagania zawarte w rozporządzeniu, to po prostu zatrudni go lub przydzieli zajęcia zgodnie z własnym przekonaniem
żadnej formalnej decyzji w tej sprawie nie wydaje się, podobnie jak w przypadku zatrudniania n-la do nauczania przyrody po studiach podyplomowych z przyrody.
dla własnej pamięci dyrektor może zachować sobie spisana analizę - po to by w razie co (kontroli KO) móc uzasadnić swoja decyzję bez konieczności wykonywania powtórnej analizy |
Botka | 02-05-2010 17:32:09 [#37] |
---|
Bardzo dziękuję za informacje. poproszę od nauczyciela zaświadczenie z uczelni i zobaczymy co dalej. Trudny to czas - brakuje godzin do pełnych etatów. Pozdrawiam. |
juasia | 02-05-2010 18:15:35 [#38] |
---|
bardzo dziękuję za pomoc |
hamster66 | 04-05-2010 09:29:35 [#39] |
---|
Czy n-l który ma ukończony kurs w zakresie wychowania komunikacyjnego może uczyć techniki w kl. 4-6 sp?
|
Natka | 04-05-2010 10:31:33 [#40] |
---|
Moim zdaniem nie. Możesz mu dać tylko tzw. zajęcia z wychowania komunikacyjnego - przygotowanie do karty rowerowej oraz przeprowadzenie egzaminu. |
Mariolka | 29-06-2010 06:55:12 [#41] |
---|
jaki wymiar godzin powinien być zrealizowany na kwalifikacyjnym kursie pedagogicznym dla czynnych zawodowo nauczycieli dajacym uprawnienia do pracy jako nauczyciel |
Chaja | 16-08-2011 18:30:25 [#42] |
---|
Czy nauczyciel z przygotowaniem pedagogicznym, który ukończył studia o specjalności biologia środowiska może uczyć przyrody w Szkole Podstawowej? |
rzewa | 17-08-2011 11:13:30 [#43] |
---|
jesteś dyrektorem i oceniasz czy może - jak ocenisz, że tak, to zatrudniasz, a jak uważasz, że nie to prosisz kuratora o zgodę lub nie zatrudniasz
:-)
|
bbasia | 21-08-2011 14:59:02 [#44] |
---|
Jak ocenilibyście kwalifikacje nauczyciela do nauczania języka rosyjskiego w gimnazjum, który jest:
- magister edukacji artystycznej (sztuki muzycznej) po wydziale pedagogicznym akademii
- licencjatem - język rosyjski biznesu
- miał obywatelstwo rosyjskie (do 20 roku życia)
Wg zapisu w rozporządzeniu, to legitymuje się świadectwem znajomości danego języka obcego w stopniu zaawansowanym lub biegłym (dyplom licencjata), oraz posiada przygotowanie pedagogiczne (mgr na wydziale pedagogicznym edukacji artystycznej)
|
dyrlo | 21-08-2011 17:43:09 [#45] |
---|
Oceniam wysoko. Zatrudniłabym. |
Botka | 23-08-2011 17:57:07 [#46] |
---|
Nauczyciel w szkole publicznej uczył historii, wos-u i wdż-u. ma mgr historii, ukończył studium nauk politycznych i dyrektor zatrudnił go jako nauczyciela wosu i wdż-u - bo przedmiot ten był tak kiedyś łączony. W tym roku powstaje szkoła społeczna i niestety KO zakwestionowało kwalifikacje nauczyciela do wosu i wdż. Nauczyciel jest oburzony i chce podać do sądu dyrektora zlikwidowanej szkoły za to,że zatrudniał go jako nauczyciela wosu. Ta sprawa dotyczy też mnie, bo przejęłam obowiązki dyrektora, nie zmieniłam przydziałów i kontynuowałam współpracę z nauczycielem. Teraz obawiam się walki w sądzie, chociaż prawdę mówiąc byłam przekonana, że ukończone studium nauk politycznych daje kwalifikacje do wosu, tym bardziej, że dotyczy to nauczyciela historii. Co z tym można zrobić? |
dyrlo | 23-08-2011 20:18:05 [#47] |
---|
hmmm, mgr historii na pewno może uczyć historii. Moi historycy (wszyscy a mam ich trzech) mają studia podyplowmowe z wosu. Inaczej nie dałabym im uczyć wosu. Tak u nas jest. Tak KO pilnuje.
Do wdż mam zupełnie innego nauczyciela, po pedagogice (nie pamietam dokładnie jakiej) i ma w suplemencie wyraźnie napisane, że może prowadzić wdż.
Aha i nie wiem co to jest za Studium Nauk Politycznych? Politologia? post został zmieniony: 23-08-2011 20:19:04 |
Botka | 23-08-2011 20:24:44 [#48] |
---|
To jest w ogóle skomplikowana sprawa, bo tej szkoły, w której pracował nauczyciel od 01 września nie będzie. Zgodnie z rozporządzeniem o kwalifikacjach nie został zatrudniony w nowej szkole społecznej i to go bardzo rozdrażniło. Grozi, że oskarży poprzednich dyrektorów( w tym mnie) o zatrudnienie go bez kwalifikacji). Wariacja i brak logicznego myślenia. Co z tym zrobić? |
dyrlo | 23-08-2011 20:49:05 [#49] |
---|
No chyba żartujesz. On oskarży? Przecież to KO albo OP może Cię ukarać za zatrudnienie osoby bez kwalifikacji, a On niech się cieszy, że był zatrudniony.
Czy to Ty albo tamten dyrektor wysłaliście go na to studium? Pewnie nie.
No rzeczywiście wariactwo i brak logiki (u tego nauczyciela) post został zmieniony: 23-08-2011 20:50:03 |
Botka | 23-08-2011 21:17:50 [#50] |
---|
To właśnie taki dziwny etap - próba walki o zatrudnienie. Nauczyciele łapią się wszystkiego i próbują swoich sił na różnych polach. Najtrudniej jest wtedy gdy "zasiedziałemu" nauczycielowi mówi się, że nie ma kwalifikacji - wtedy jest posądzenie o mobbing, kumoterstwo. Cieszą się, że powstaje nowa szkoła, która ułatwiła wykonanie pewnych ruchów kadrowych. Nauczyciel zrobił studium w latach osiemdziesiątych i nikt z nas go nie wysyłał, ale to już nie jest istotne. Dziękuję za komentarz dyrlo. Myślę, że nadal aktualne powiedzenie: "Masz miękkie serce, to miej twardą...." Mam nadzieję, że pójdzie po rozum do głowy i się uspokoi. Dziękuję za wybicie mnie z tego wariatkowa. Pozdrawiam Was jeszcze troszkę wakacyjnie:) |
|