Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
przeniesienie z art.18 KN |
Uśka | 06-12-2003 17:20:43 [#01] |
---|
Na jednym ze szkoleń, (również kilka lat temu przeczytałam w Dyrektorze Szkoły ) uczono mnie, że jeżeli nauczyciel przechodzi z art 18 do innej szkoły to nie należy wystawiać mu świadectwa pracy ponieważ w myśł KP świadectwo pracy pracodawca jest obowiązany dać pracownikowi, z którym rozwiązuje się stosunek pracy (...) a z nauczycielem przeniesionym na podstawie art.18 taka sytuacja nie występuje a zatem nie wystawiamy - teczka akt osobowych " idzie za nauczycielem ( u nas tworzymy "podteczkę"). Tymczasem dzisiaj na szkoleniu dowiedziałam się, że należy wystawiać w takich przypadkach świadectwo pracy. Czy ktoś z Was może mi powiedzieć jak to wygląda u Was ? |
Uśka | 06-12-2003 17:21:43 [#02] |
---|
oczywiście art 18 KN |
violka | 07-12-2003 01:04:14 [#03] |
---|
u mnie był taki przypadek i nie wystawiałam świadectwa pracy przecież nie nastąpiło rozwiązanie umowy o pracę (a tylko w tym przypadku wydaje się śwadectwo) dyrektor tamtej szkoły poprosił o przekazanie teczki akt osobowych, co uczyniłam (uprzednio zakładając sobie teczkę archiwalną tej osoby, gdzie umiesciłam kopie potwierdzone najważniejszych dokumentów związanych z zatrudnieniem w naszej szkole) |
Macia | 07-12-2003 08:38:12 [#04] |
---|
A co jesli teraz nauczyciel przeniesiony kiedyś z art. 18 chce swiadectwo pracy do kapitału początkowego a ja u siebie nie mam jego dokumentów. czy mogę mu wystawić jeśji dostanę do wgladu jego teczkę? |
violka | 07-12-2003 19:06:47 [#06] |
---|
Rp-7 wypisuje osoba prowadząca kadry - na podstawie dokumentów dotyczących wynagrodzeń - teczka nie jest tu potrzebna zapytaj księgowej - przecież wynagrodzenia nauczyciela jest zaksięgowane - wszystko co do grosika |
Macia | 07-12-2003 20:46:14 [#07] |
---|
ale prócz RP-7 do kapitału ZUS wymaga świadectwa pracy |
Uśka | 07-12-2003 21:37:17 [#08] |
---|
dzięki Właśnie wróciłam i dzięki za informacje. Ja również nie wydawałam świadectw w omawianym przypadku, ale gdy usłyszałam od osoby, która jest specjalistą w dziedzinie prawa oświatowego- że jednak należy -to spowodowało u mnie pewne zawirowanie. Jeszcze raz dziękuję :) |
Ewa z Rz | 08-12-2003 05:49:09 [#09] |
---|
świadectwo pracy nie jest potrzebne jeśli na druku Rp-7 wpisany został wymiar zatrudnienia. Jest tam takie miejsce: "był/a zatrudniuny/a na stanowisku" i linijka kropeczek - w tym miejscu należy wpisać stanowisko (np. nauczyciela) i wymiar - w wymiarze x/18 etatu, albo pełnego etatu, albo pól etatu lub "co najmniej 1/2 etatu". Jest istotne by było to nie mniej niż pół etatu, bo wtedy okres ten zalicza się do stażu pracy. |
Uśka | 08-12-2003 20:17:47 [#10] |
---|
Tak, dzięki | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|