Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Ferie a zwolnienie lekarskie |
Iwona2 | 03-12-2003 10:58:14 [#01] |
---|
Koleżanka ma szkolenie z prawa oswiatowego i pani z ZZ poinformowała kursantów, że jeśli w wakacje są chorzy i mają zwolnienie, to przysługuje im za to wolne w czasie roku szkolnego. Dziewczyna twierdzi, że jeśli będzie miała w czasie wakacji tydzień zwolnienia, to dyrek musi jej udzielić urlopu np. we wrześniu - lub tydzień po świętach ;-) Nie jestem dyrkiem - nie znam się, ale nigdy z czymś takim się nie spotkałam. Jak to bywa w praktyce? Karta Nauczyciela: Art. 66. 1. W razie niewykorzystania urlopu wypoczynkowego w całości lub części w okresie ferii szkolnych z powodu niezdolności do pracy wywołanej chorobą lub odosobnieniem w związku z chorobą zakaźną, urlopu macierzyńskiego, odbywania ćwiczeń wojskowych albo krótkotrwałego przeszkolenia wojskowego - nauczycielowi przysługuje urlop w ciągu roku szkolnego, w wymiarze uzupełniającym do 8 tygodni. |
AnJa | 03-12-2003 12:04:08 [#02] |
---|
Wakacje trwają circa 10 tygodni+2 ferii zimowych. Jeśli więc zwolnienie trwa ok. 4 tygodni pojawia sie problem urlopu wyrównawczego- przynajmniej wg mnie;-) |
beera | 03-12-2003 12:26:03 [#03] |
---|
dla mnie też tydzień- 3- zwolnienia nie owocuje urlopem uzupełniającym |
MaDem | 03-12-2003 14:02:22 [#04] |
---|
Jeżeli w czasie wakacji nauczyciel na skutek choroby nie miał 4 tygodni urlopu (nie łącznie, ale ciągle:-))) - ale określenie....), to wówczas przysługuje mu urlop w wymiarze 4 tygodni, od 1 września począwszy. Tak nas uczono na "Zarządzaniu oświatą..." |
Jolanta Szuchta | 03-12-2003 21:46:33 [#05] |
---|
Chyba nie do końca tak jest jak piszecie.Zgodnie z KN nauczycielowi przysługuje urlop wówczas gdy uczniowie mają ferie./myslę o placowkach tzw feryjnych/. Jeśli nauczyciel nie wykorzystał urlopu w tym czasie np choroba ale przez całe ferie i wakacje ,wowczas nalicza mu sie 8 tygodni urlopu, ktory wykorzystuje podczas roku szkolnego. Latwo więc policzyć że, nauczyciel nie dostanie urlopu uzupełniającego jesli przez 56 dni mial wolne w czasie wakacji i ferii. Mnie tak uczono ale może lepiej zajrzeć do KN? |
AnJa | 04-12-2003 09:10:26 [#06] |
---|
Cosik mi sie widzi, że wszyscy piszemy to samo - tyle, że jedni z nas dodają, inni odejmuja a jeszcze inni kombinują z nawiasami:-)))) |
beera | 04-12-2003 10:51:16 [#07] |
---|
;-))) anja- bo ja hm... czytam i czytam a zrozumienia nijak nie mialam:-)) Zdecydowanie wszyscy o tym samym, bowiem 56 dni, to 8 tygodni;-)) Art. 64. 1. Nauczycielowi zatrudnionemu w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie letnie i zimowe, przysługuje urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich trwania. Uwaga MaDema wnosi zaś to, ze jesli n-l nie miał 4 tygodni urlopu nieprzerwanego, to nalezy mu się urlop uzupelniający, co rzeczywiscie komplikuje sprawę lekko, bowiem trzy tygodnie ( a nawet może i dwa w tym roku szkolnym) zwolnienia wzięte w środku wakacji mogą spowodować brak ciągłego urlopu przez 4 tydgodnie, co powoduje konieczność przyznania mu urlopu uzupełniajacego. Tak? 4. W ramach ustalonego w ust. 1 wymiaru urlopu wypoczynkowego nauczyciel ma prawo do nieprzerwanego co najmniej czterotygodniowego urlopu wypoczynkowego. |
Iwona2 | 04-12-2003 16:32:58 [#08] |
---|
Asiu ...bowiem trzy tygodnie ( a nawet może i dwa w tym roku szkolnym) zwolnienia wzięte w środku wakacji mogą spowodować brak ciągłego urlopu przez 4 tydgodnie, co powoduje konieczność przyznania mu urlopu uzupełniajacego. I oto własnie chodzi - dziewczę już się zastanawia w jaki sposób przedłużyć sobie wakacje - "przecież jesli dostanę urlop uzupełniający we wrześniu, bo przecież zwolnienie w czasie wakacji mozna zorganizować, to mogę załatwić sobie tańsze wczasy za granicą i to mi się opłaca..." Na nasze zdziwienie z rozbrajającą szczerością stwierdziła: "przeciez jest to zgodne z prawem, związkowiec wskazał nam przepis, to o co wam chodzi, czemu jesteście oburzone? Jak mi się należy, to czemu mam nie skorzystać..." Moze jestem starej daty, ale też byłam chora w czasie wakacji - 2 tygodnie, koleżanka leżała w szpitalu - 3 tygodnie (przykłady mozna mnozyć) - i nigdy nie przyszło nam do głowy upominać się o urlop uzupełniajacy. Wychodzi na to, że nie znamy się na prawie oświatowym, siroty z nas po prostu :-( |
AnJa | 04-12-2003 17:20:19 [#09] |
---|
No to mamy knota - bo jeśli nauczyciel miał zwolnienia 2 razy po 1-3 dni w okresie wakacji, tak że 4 tygodni nieprzerwanego urlopu nie miał, to urlopu miał łącznie w roku i tak ok. 10 tygodni czyli jak masz mu te 10 tygodni do 8 uzupełnić? O 4 bo tyle ma mieć nieprzerwanego? Wydaje mi się, że: 1. prawo do 4 tygodni uzupełniającego to zakaz dla pracodawcy wykorzystania tego, co w art. 64.2 ( Nauczyciel, o którym mowa w ust. 1, może być zobowiązany przez dyrektora do wykonywania w czasie tych ferii następujących czynności:1) przeprowadzania egzaminów;2) prac związanych z zakończeniem roku szkolnego i przygotowaniem nowego roku szkolnego;3) opracowywania szkolnego zestawu programów oraz uczestniczenia w doskonaleniu zawodowym w określonej formie.Czynności, o których mowa w pkt 1-3, nie mogą łącznie zająć nauczycielowi więcej niż 7 dni). i niekoniecznie się do zwolnień lekarskich stosuje. Zapis art.66.1 (W razie niewykorzystania urlopu wypoczynkowego w całości lub części w okresie ferii szkolnych) jest dosyc jednoznaczny i nie odwołuje sie w zaden sposób do art.64.4 (... nauczyciel ma prawo do nieprzerwanego co najmniej czterotygodniowego urlopu wypoczynkowego). Także w KP (Art. 166. Część urlopu nie wykorzystaną z powodu:1) czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, 2) odosobnienia w związku z chorobą zakaźną, 3) odbywania ćwiczeń wojskowych albo przeszkolenia wojskowego przez czas do 3 miesięcy, 4) urlopu macierzyńskiego pracodawca jest obowiązany udzielić w terminie późniejszym.) chociaż w art162 (co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych) też jest mowa o nieprzerwanym okresie 14 dni, przerwanie tego okresu nie skutkuje ani wznowieniem urlopu ani nie jest przesłanką do jego udzielenia w terminie późniejszym. Stosowane formy:"ma prawo", w art.162 KP "powinna trwać" są nieostre i nie mają sankcji - to oznacza cghyba tyle, że są raczej przywilejem pracownika niż obowiązkiem pracodawcy. Jakoś to pogmatwałem, ale na pewno bym w talim przypadku jak wyżej żadnego uzupełniającego nie dał? A idąc dalej - a jak w trakcie i uzupełniajacego będzie miała dzień zwolnienia to co ? Znów 4 ? |
AnJa | 04-12-2003 17:22:01 [#10] |
---|
W przedostatnim akapicie oczywiście " ! " zamiast " ? " :-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|